Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

hehe, ja też pamiętam - to było miesiąc temu :o .....taka szybkość jednak wycieńcza strasznie, co chwila coś trzeba załatwić o czymś zdecydować, pojechać, obejrzeć jak rozwiązać niektóre rzeczy których w projekcie nie ma a wychodzą w trakcie budowy...ehhh...jeszcze niecały tydzień i tempo się skończy - odpoczynek, potem to już chyba będę spokojnie budował.

Wycieczka się nie udała, okazało się że mam jakieś uroczystości rodzinne (jak zwykle dowiaduję się o takich rzeczach ostatni). i cały dzień gdzieś jeździłem samochodem a potem "ucztowałem". Generalnie po tzw długim łykendzie majowym - jestem zmęczony bo nie miałęm nawet chwili żeby spokojnie usiąść i przeczytać choćby gazetę :(

Co do obejrzenia dzialek to co się odwlecze to nie uciecze - ale to dopiero next week, w piatek jadę z pracą na "wyjazd ekstremalny" gdzieś do puszczy białowieskiej. Powrót w niedzielę więc pilnowanie domu zlecam ojcu.....

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Lawy -

masz namiary na ten specjalistyczny sklep od kominów na rogu Traktu Brzeskiego i Szosy Lubelskiej?

gratuluję wieźby!!!

masz już co opijać! ;) :lol:

jaspio i budulec -

witam w Grupie!! :)

kiedy ruszacie?

Laski -

gdzie kupowałeś te wkłady?

Bess i fripp -

wczoraj jadąc do siebie skręciliśmy poszukać Waszych działek i chyba znaleźliśmy - macie taką samą siatkę wokół jak ja z frontu :)

mlk - rozumiem, że zidentyfikowałeś, która działka moja, a która fripp-a. Niedługo stanie tam więcej takich ogrodzeń, bo nasza ekipa dostała kilka zleceń. Szkoda tylko, że nie idą za tym następne budowy. Weselej by było, raźniej...

I jeszcze pyt: Czy na robienie studni potrzebne jest pozwolenie? Coś takiego przeczytałam w jakimś wątku i z lekka się zdziwiłam. :o

mlk, mam nadzieję, że uda mi sie ruszyć w czerwcu. Pozostało mi jeszcze trochę spraw papierkowych do załatwienia.

Bess, pozwolenie na budowę studni wydawane jest razem z pozwoleniem na budowę. Jeśli z jakichkolwiek innych powodów chcesz wykonać studnię bez uzyskiwania pozwolenia na budowę domu to:

- w przypadku studni o wydajności poniżej 50m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych wymagane jest jedynie zgłoszenie

- w przypadku studni większych - pozwolenie na budowę

- w przypadku studni głębszych niż 30 m potrzebne jest jeszcze pozwolenie wodnoprawne

pzdr

Lawy, Ty jeszcze się na jakiś extremalny wyjazd wybierasz????

Daj szefowi zdjęcia z budowy, wydrukuj forum i niech Ci dyspensę na czytanie zaleglej prasy da :wink: :D

Toż Ty zaprawiony w bojach, jak nikt z nas, a tak niepozornie przed tymi dachami wyglądałeś :D :D :D

U nas też się niedługo zabawa zacznie już coraz dalej się te wszystkie sprawy końcowe (kredyt, umowa itd )posuwają.

W piątek około 10 będziemy na placu boju na chwilę i w sobotę pewnie też jaokś o milej porannej porze zajrzymy.

Bess

Jak wam idą rozmowy z Cezarym K. Chcemy się do niego jutro pewnie odezwać.

Mlk

zapraszamy na nasze włości, daj znać, jak będziesz w pobliżu, a nuż my też dojedziemy (my, to znaczy ja i moja 1/2)

niepozornie jak niepozornie 8) swoje gabaryty mam :D

a ekstremalny - to tak, żebym odpoczął bo strasznie niewyspany chodzę od miesiąca, no i żebym odpoczął jadę do jakiejś puszczy latac na lotniach, biegac po linach, jeździć quadami, taplac się w jakims błotku i wiele innych dziwnych sportów a wieczorami pewnie jakieś grille i alkohol. Jestem pewien że odpocznę :o :o na pewno.... :o A nie wspomnę, że jeszcze mam pewną uroczystość za miesiąc, która też wymaga trochę przygotowań 8) :o ehhhh, ale jak to kiedyś przeczytałem na pewnym plakacie filmowym: "zmęczony? Wyśpisz się po śmierci"....a więc nie pozostaje mi nic innego jak zakasać rękawy i do roboty :D

ehhhh..idę spać bo jak to mam ostatnio w zwyczaju o 7 rano musze odiwedzić budowę 8)

ps. deszcz trochę przyhamował panów na dachu....liczę jednak że jutro będzie piękne słońce 8)

:evil: :evil: :evil: :evil:

będzie lepiej!

z uwagi na te deszcze ja zrezygnuję z wylewania teraz chudziaka na posadzki, bo gruszka mi utonie po drodze - wyleje się po postawieniu ścian

bardzo pilnie potrzebuję ok. 3tony GRUZU - skąd to wziąć? ile może kosztować?

mlk :o :o :o

na co Ci aż tyle gruzu??

A skąd - podjedź na jakąś większą budowę niedaleko na pewno mają i co jakiś czas wywożą.

A u mnie roboty stanęły. Ekipa od stanu surowego skończyła wszyściutko, posprzątali po sobie zabrali narzędzie i poszli, chlip chlip...a szkoda...tak łądnie robili że mogliby z rozpędu machnąć cały dom 8)

Deszcz przeszkodził w wykańczaniu dachu i na taki stan zdaje się Bess natknęła się. sorry...ale taka karma a miałem nadzieję że jeszcze coś się ruszy i myślałem że murarze będą robić do wieczora.

Lawy - nic nie szkodzi, przynajmniej miałam wreszcie czas, żeby pojeździć i pooglądać dachy(z listy K). A jutro kupuję drewno...

nie boisz się że Ci to drewno ucieknie? skąd i po ile je bierzesz?

ja opóźniłem przyjazd drewna bo mam bano na drodze dojazdowej (2 kamazy poszły w nią)

teraz działa u mnie hydraulik, ocieplany jest fundament, jeszcze tylko chudziak na posadzki i ............ i stan "Zero" skończony! ufffffffff strasznie, koszmarnie kosztowny okazał się on, ale chyba tak to już jest w parterowym rozległym domu :(

A my dziś.....

spędziliśmy 90 minut na dogadywaniu umowy z Wojtasem, no i jutro cyrograf podpisan będzie. :roll:

Najdalej 1 lipca ruszamy, chyba, że da się wcześniej łobaczym.

No i 3 miesiące i panowie mają nas opuścić i pozostaniemy z depresją opuszczonego gniazda (domu), jak Lawy :wink: i wyczyszczonego w znacznej mierze rachunku.... :-?

Bess

Elektrykę robimy z Cezarym, od sąsiadow.

A siatki i Wasz barak w całośći. Dziś sprawdzone.

Drewno kupiłam (zadatkowałam) w Woli Rębkowskiej koło Garwolina. 780zł z impregnacją ciśnieniową. Drewno czekać sobie będzie i suszyć się w tym tartaku, więc nie moja głowa, coby nóżek nie dostało. Przyjedzie do mnie wraz z cieślą, bo cieśla też z tych okolic.

fripp- na kiedy umawiasz się z Cezarym (instalacja)? Jakie warunki cenowe Ci zaproponował (podeślij na priva).

My wczoraj sprawdziliśmy nasze ogrodzenia. Tylko ta spalona trawa obok nas zaniepokoiła .

Taak, ta trawka też zrobila na mnie niekorzystne wrażenie i pomyślałem sobie, ze może lepiej będzie, jak jużchałupiny staną i ogrodzenie docelowe zrobicie, to może lepiej zagrodzić tę Waszą nieużywaną połowę, żeby ograniczyć "ziemię niczyją"...? A i mniej kameralnie im się stanie....

Z Cezarym rozmawialem przez telefon, podał w przybliżeniu tę samą sumę, o której pisałaś. Za kabel i skrzynkę z podlicznikiem. Ponieważ to kwestia jednego dnia zajmiemy się tym pewnie jakoś w połowie czerwca. Zadzwonimy jeszcze do niego, żeby zapytać, czy na jakiś urlop przypadkiem się nie wybiera w tym czasie. W najbliższym czasie studnie będziemy sondować :wink: i ta pewnie wcześniej będzie.

No i jeszcze dziś zajrzeliśmy do hurtowni instalacyjnej przy rondku. Piec ACV polecany przez sprzedawcę - piec z zasobnikiem i jakimś patentem na brak kamienia około 8k. Brzmi chyba sensownie???

fripp - i jeszcze coś. Najprawdopodobniej będziemy mieli tego samego kierownika budowy. Rozmawiałam z nim . Cenę podał nam 1800, tak jak mówiłeś. Ale ostateczną decyzję podejmiemy po spotkaniu z nim w przyszłym tygodniu. Wspólny kierownik, przy tak bliskim sąsiedztwie, to chyba korzystny układ dla nas. Mam nadzieję, że więcej wizyt za tym pójdzie.

A jakie kroki w kierunku studni poczyniłeś?

Taak, ta trawka też zrobila na mnie niekorzystne wrażenie i pomyślałem sobie, ze może lepiej będzie, jak jużchałupiny staną i ogrodzenie docelowe zrobicie, to może lepiej zagrodzić tę Waszą nieużywaną połowę, żeby ograniczyć "ziemię niczyją"...? A i mniej kameralnie im się stanie....

Z Cezarym rozmawialem przez telefon, podał w przybliżeniu tę samą sumę, o której pisałaś. Za kabel i skrzynkę z podlicznikiem. Ponieważ to kwestia jednego dnia zajmiemy się tym pewnie jakoś w połowie czerwca. Zadzwonimy jeszcze do niego, żeby zapytać, czy na jakiś urlop przypadkiem się nie wybiera w tym czasie. W najbliższym czasie studnie będziemy sondować :wink: i ta pewnie wcześniej będzie.

No i jeszcze dziś zajrzeliśmy do hurtowni instalacyjnej przy rondku. Piec ACV polecany przez sprzedawcę - piec z zasobnikiem i jakimś patentem na brak kamienia około 8k. Brzmi chyba sensownie???

Uprzedziłeś mnie z tą studnią, 4 minuty chyba.

Co do ogrodzenia, tak właśnie mamy zamiar zrobić, wykorzystując nasze stemple, gdy już podmurówka stanie.