Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

:o :o Bess, nic o tym nie wiem, nie dzwonił, a podczas spotkania niczego takiego nie mówił. Dostaliśmy stwierdzenie, że może pełnić obowiązki i że należy do izby, podpisaliśmy umowę i to wszystko. Jeśli mógłbym poprosić o te druczki, to będę wdzięczny, jeśli my się tam wybierzemy, to też weźmiemy i damy znać. dzięki, nara.

Druczki pobrane. Nam też przekazał te same dokumenty, co Tobie, tyle, że jeszcze potrzebne jest oświadczenie o przyjęciu obowiązków kierownika budowy. Podeślę Ci to (w formie skanu na mail-a), żebyś zobaczył o jaki papierek chodzi. Jutro Staszek będzie się widział z kierownikiem, to może mu przekazać i Twój druczek do wypełnienia.

Dzwoniłem do Stoenu w sprawie wniosku od nich który dołączę do wniosku o warunki zabudowy i chcą ode mnie dokładne liczby ile mocy będę potrzebował!Skąd ja mogę to wiedzieć,kiedy jeszcze nawet nie mam dokładnego projektu?Jak to wyliczyć-w przybliżeniu?Tak naprawdę to wiem tylko jaka będzie mniej więcej powierzchnia przyszłego domu!Help!

:(

Witaj PI, pierwsze podstwowe pytanie, to jakie ogrzewanie planujesz, gaz, czy prąd, kuchnia- płyta, czy gaz? Resztę najlepiej omówić z architektem, przecież musisz powiedzieć, czego oczekujesz, a to jest już jakiś punkt wyjścia/ zaczepienia. Ja wziąłem 7,5, zaokrąglili do 8miu. Tak, jak czasem wpadam na forum, to zwykle widzę raczej taki przedział, choć są osoby, które i 14 mają. Ja bez podłogówki elektrycznej, kachnia gazowa, piekarnik el. Reszta gaz. Poprzeglądaj katalogi gotowych projektów, może być i w necie np. onetowy "nowy dom", tam często podane są wszelkie potrzebne dane. Znajdź coś, co odpowiada Twojemu wyobrażeniu i mniej więcej strzelaj. Za dużo też nie ma po co brać, bo płacisz więcej za instalację (czy później za użytkowanie nie wiem)

Powodzenia.

PI - tutaj na forum było już trochę dyskusji na ten temat. Zacznij od tego a może coś się rozjaśni choć czasami efekt jest wręcz przeciwny).

dla ułatwienia:

Przydział mocy : 10 KW - wystarczy ???

ile kW macie w budynku?

elektryka - ile KW

Ile kW dla domu??

jaka moc dla domu z ogrzewaniem elektrycznym i CWU eletr?

Witaj PI, pierwsze podstwowe pytanie, to jakie ogrzewanie planujesz, gaz, czy prąd, kuchnia- płyta, czy gaz? Resztę najlepiej omówić z architektem, przecież musisz powiedzieć, czego oczekujesz, a to jest już jakiś punkt wyjścia/ zaczepienia. Ja wziąłem 7,5, zaokrąglili do 8miu. Tak, jak czasem wpadam na forum, to zwykle widzę raczej taki przedział, choć są osoby, które i 14 mają. Ja bez podłogówki elektrycznej, kachnia gazowa, piekarnik el. Reszta gaz. Poprzeglądaj katalogi gotowych projektów, może być i w necie np. onetowy "nowy dom", tam często podane są wszelkie potrzebne dane. Znajdź coś, co odpowiada Twojemu wyobrażeniu i mniej więcej strzelaj. Za dużo też nie ma po co brać, bo płacisz więcej za instalację (czy później za użytkowanie nie wiem)

Powodzenia.

Dzięki! :wink:

PI - tutaj na forum było już trochę dyskusji na ten temat. Zacznij od tego a może coś się rozjaśni choć czasami efekt jest wręcz przeciwny).

dla ułatwienia:

Przydział mocy : 10 KW - wystarczy ???

ile kW macie w budynku?

elektryka - ile KW

Ile kW dla domu??

jaka moc dla domu z ogrzewaniem elektrycznym i CWU eletr?

Wielkie dzięki! Biorę się za czytanie!

:D

Witam po przerwie i to tylko na chwilkę, żeby się pochwalić, że warunki zabudowy już mamy (od poniedziałku) i że dziś składamy podanie o pozwolenie na budowę!! :D

Nadal jesteśmy optymistami i wierzymy, że w sierpniu ruszymy z budową i że do paźdzernika stan surowy otwarty będzie gotowy... :lol:

Tylko martwi nas to, że drzewek strasznie dużo ściąć musimy, czyli pozwolenie na to potrzebne (dużo znaczy ok. 50), a to można załatwić dopiero jak się ma pozwolenie na budowę... ech... żeby przez to wszystko się nie opóźniło strasznie... :-?

Ja też się odezwę, chociaż ostatnio to tylko czytelnikiem tu jestem. Działam, mnóstwo spraw załatwiam, nie tylko budowlanych zresztą. Decyzja uprawomocniona, dokumenty złożone ( w Nadzorze). Teoretycznie za 7 dni mogę się budować. Ale praktycznie, to jeszcze chwilę muszę poczekać na murarza. I dobrze, bo jeszcze nie jestem gotowa z towarem, prądem. Robiłam ostatnio jeszcze raz rozeznanie cenowe co do stali. I wygląda na to, że jednak bardziej niż w Zielonce opłaca się ją kupić w Hamexie. Ciut drożej na starcie, ale można jeszcze ponegocjować, a w Zielonce nie. No i za transport z Zielonki trzeba zapłacić. I w ten sposób w Hamexie wyjdzie taniej. Teraz mają niższe ceny niż w marcu.

fripp - Twoje druczki są u kierownika.

dzulcia - gratuluję wrunków zabudowy.

Witajcie, wpadłam po sąsiedzku z otwockiej i pozdrawiam .

Dżulcia, jeżeli chodzi o drzewka to :

jezeli nie sa zewidencjonone to wycinaj teraz i nikomu wycinki nie zgłaszaj, jak będziesz miała pozwolenie imktoś się będzie pytał o wycinkę to nie masz co wycinać a drzewka to w nocy zniknęły :o :o .

Dobrze by było,żeby nie było świadków. 8)

skąd takie rady? z życia!!!

po sasiedzku w Józefowie jeden sąsiad zrobił jak radzę, niedługo kończy budowę a drugi chciał być praworządny i .... nie dostał zgody na wycinkę drzew, poradzili mu aby zmienił projekt samego domu i dojazdu :evil: ( tylko na kurzej nóżce sie zmiesci) . ( już półtora roku się "buja z tym")

Po prostu później z wycinka robią sie korowody, obserwując okoliczne budowanie widze ,że najpierw znikają drzewka i wtedy jest wszystko ok.

Pozdrawiam

No i mamy studnię. 10,5 metra wyszło, poziom ustabilizował się na 2,5.

Dziwne uczucie :p

A, Martta, witamy, nie tylko my podglądamy sąsiadów :wink: 8)

Dzięki za rady i zapraszamy częściej. :D

Głębinową, tak?

A czy oby dobrze wymierzyłeś? :wink:

Miałam ochotę podjechać do Was na działkę, ale te upały mnie zniechęciły.

A my w środę mamy spotkanie z kierownikiem + murarz. Nasz murarz wyszedł z taką propozycję, żeby się wspólnie spotkać i dogadać szczegóły.

Nie wiem czy o ten skład chodzi ale na Zwoleńskiej jest chyba tylko jeden choć głowy nie dam...Materiały Budowlane Robert Mucha....

Mam telefon do własciciela na komórkę - tak się z nim kontaktowałem bo od niego brałem większość materiałów. posyłam na priv..zadzwoń do niego i żeby nie wpadać w koszty weź nr stacjonarny 8)

Lawy - dzięki za namiary.

fripp - to dobrze, że i Ty zadowolony jesteś ze studniarza. Szkoda mi tylko, że u nas tak głupio z tą studnią wyszło. Inaczej miałabym jeszcze lepsze wspomnienia, a tak żal, że tak bez sensu 400 zł uciekło. A nowinkami na priva mnie zaskoczyłeś :o .