Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam miłą Grupkę! :D

Jak na razie od pół roku szukam fajnej działki w Waszej okolicy. Na razie nic, ale się nie poddaję. :evil: Widzę, że warto, bo kroją się fajni sąsiedzi. :D

Pytanko do Zuzzy i Majki: ile czasu czekałyście na warunki zabudowy i kiedy zostały wydane?

Witaj Iwencja,

moja znajoma ma do sprzdania działkę 3300m na ulicy Szafirowej -początkowe numery(Miedzeszyn).

Jeżeli jesteś zainteresowana mogę ci podac namiary na priva.

Pozdrawiam Grupę :)

Marta,

Dzięki piękne za propozycję. Jutro mam spotkanie z właścicielami innej wawerskiej nieruchmości, jeśli nie wypali zgłoszę się po namiar. :)

Witam,

Wczoraj odebralem warunki przyłączenia do sieci gazowej. Wyszło im, że koszt inwestycji to 7668zł netto, z czego ja będę musiał zapłacić 5391zł netto (6577zł brutto!!!) :o :o :o. A to dopiero odcinek do plotu (ktorego notabene nie planowalem robic :evil: ). Od skrzynki do domu będzie jeszcze ze 25 metrów...

W ogole to mam kilka pytan:

1. Co według was powinienem zrobić? Zgodzić się na ich warunki, czy szukać firmy, która sama wykona tą instalację? (podobno jest to możliwe). Czy w waszych przypadkach koszty byly podobne (od gazociągu do ogrodzenia jest ok. 30metrów - i chcą tam pociągnąć gazociąg średniego ciśnienia).

2. I w ogóle jakie są kolejne kroki - pytałem o to wczoraj w gazowni, ale pan który obsługiwał jakoś mętnie tłumaczył a nie miałem sumienia dopytywać się dłużej i blokować i tak dość dużej kolejki...

3. Z tego co zrozumialem, to musze teraz zrobic projekt gazociągu. Moze byc to projekt instalacji zewnętrznej i wewnętrznej? Czy moze do instalacji wewnętrznej projektu nie trzeba?

4. "Rozpoczęcie procesu przyłączania do sieci gazowej nastąpi po uzyskaniu dla całego przebiegu sieci gazowej tytułu prawnego, mającego postać oświadczenia złożonego w formie aktu notarialnego, o ustanowieniu ograniczonego prawa rzeczowego - służebności gruntowej, na rzecz Przedsiębiorstwa gazowniczego" - co to oznacza? Mam zmusić sąsiada do napisania takiego oświadczenia??? :o

5. Pan w gazowni mówił, ze procedura w gminie jest taka sama jak z pozwoleniem na budowe - czyli, ze skoro u nas w gminie nie ma planu zagospodarowania, to trzeba bedzie zlozyc wniosek o ogolne warunki - nie bardzo tego rozumiem... znow? A co mi tam napiszą? Ze rura nie moze byc koloru zielonego i byc typu kopertowego??? Co za absurd? I znow będę pół roku czekał na warunki?

6. Czy po otrzymaniu warunkow z gazowni Wy tez mieliscie wielką ochote zrezygnowac z gazu na rzecz alternatywnych metod ogrzewania co i cwu?? :cry: :cry: :cry:

Sporo kasy. Z tego co słyszałem lepiej poszukać firmy.

W gminie składasz wniosek o pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej a co za tym idzie musisz miec projekt tej instalacji. Dostajesz z pozwoleniem dziennik budowy, zgłaszasz w inspektopracie, musisz mieć kierownika budowy z uprawnieniami.

Jeżeli gazociąg idzie przez działkę sąsiada to bez jego zgody (notarialnie) nic nie zrobisz

Wbracie,

Potrzebne będą: projekty gazociągu, przyłącza i inst. wew. i ZUDP

Kwestia aktów notarialnych, służebności itp. - zależy po czyim gruncie ma iść gaz.

Wydaje mi się, że wg nowego prawa budowlanego (jesień ub. roku) w dzielnicy zgłaszasz tylko budowę przyłącza.

Jeśli chodzi o budwę gazociągu - nie wiem

Więcej - na priva

Hejka, witam Wszystkich,

z przyjemnością dopiszę do tej grupy. Już od jakiegoś czasu przeglądam Wasze posty i musze przyznać, że są bardzo przydatne.

Jestem mieszkanka gminy Wawer i tak już zostanie, tylko zmienię lokalizacje o jakieś 2 km.

Domek będę stawiała na Dzięcioła przy Przewodowej i zdaje się, że będę sąsiadką mlk. Mam już warunki zabudowy i zbieram dokumenty do wniosku o pozwolenie. Projekt jest w trakcie akceptacji przez Rodzinkę i mam nadzieję, że w przeciągu 2 tyg. już go kupię.

Dzięki Wam mam namiary na wykonawców i materiały :D :D :D

które zamierzam wykorzystać.

Mlk - czy twój domek to jest ten na zakręcie na Przewodowej. Zaraz za kościołem, patrząc od Wisły???

Pozdrawiam

Edyta

Hejka, witam Wszystkich,

z przyjemnością dopiszę do tej grupy. Już od jakiegoś czasu przeglądam Wasze posty i musze przyznać, że są bardzo przydatne.

Jestem mieszkanka gminy Wawer i tak już zostanie, tylko zmienię lokalizacje o jakieś 2 km.

Domek będę stawiała na Dzięcioła przy Przewodowej i zdaje się, że będę sąsiadką mlk. Mam już warunki zabudowy i zbieram dokumenty do wniosku o pozwolenie. Projekt jest w trakcie akceptacji przez Rodzinkę i mam nadzieję, że w przeciągu 2 tyg. już go kupię.

Dzięki Wam mam namiary na wykonawców i materiały :D :D :D

które zamierzam wykorzystać.

Mlk - czy twój domek to jest ten na zakręcie na Przewodowej. Zaraz za kościołem, patrząc od Wisły???

Pozdrawiam

Edyta

WITAJ!!

mój nie jest za kościołem (ale poznałem właścicieli), tym nie mniej, jesteśmy sąsiadami - lokalizację wysłałęm Ci na priv

służę pomocą!

ps.

bym zapomniał - w zeszły weekend obchodziłem Mrągowską (na Dzięcioła też byłem) aby zbierać podpisy do umowy z Gazownią - jeśli nie masz gazu, to sugerowałbym Ci wybrać się jak najszybciej na ul. Sulejkowską do gazowni!!!

Hejka, witam Wszystkich,

Pozdrawiam

Edyta

Ahoj,

Edytko czy możesz zdradzić kiedy składałaś wniosek o WZ i ile na nie czekałaś? :-?

Siemanko,

Mlk - dzięki, skorzystam z rady i wybiorę się do gazowni. Już chyba czas.

:)

Iwencja - wniosek o warunki zabudowy składałam w kwietniu'05, a do ręki dostałam w listopadzie'05. Jakby nie było 7 miesięcy. Od września do gminy wydzwaniałam dwa razy w tygodniu. Trzeba się przypominać. Powodzenia w walce z urzędniczkami z Wawra. :)

pozdr

Witam wszystkich,

Grupa Wawerska rośnie w siłe. Również zamierzam się do niej dołączyć i

aktywnie uczestniczyć w jej działalności. Na razie będę klientem wiadomości - będę zadawał pytania, ale wkrótce, po zebraniu doświadczenia - będę również na nie odpowiedał.

Mój domek będzie w Falenicy.

Stan obecny: Warunki zabudowy, Wybrany projekt i zrobiona mapa do celów projektowych.

Pozdrawiam,

Konrad

Witam wszystkich,

Grupa Wawerska rośnie w siłe. Również zamierzam się do niej dołączyć i

aktywnie uczestniczyć w jej działalności. Na razie będę klientem wiadomości - będę zadawał pytania, ale wkrótce, po zebraniu doświadczenia - będę również na nie odpowiedał.

Mój domek będzie w Falenicy.

Stan obecny: Warunki zabudowy, Wybrany projekt i zrobiona mapa do celów projektowych.

Pozdrawiam,

Konrad

Witam Krajana!

ja większość życia mieszkałem w Falenicy

życzę powodzenia!

Porzucając na chwile sprawy budowlane mam pytanie do mieszkających: czy w Wawrze jest gdzieś jakaś fajna siłownia / fitness? :D

W Radości ACTIVA prawie przy Izbickiej- ale dla pań.

kilka lat temu funkcjonował dobrze TKKF w Falenicy ale nie wiem jak tam teraz jest.

W Józefowie przy Basenie jest tez sporo zajęć aerobowych.

można zawsze cegły poprzerzucać na działce - lepsze niż siłownia.

W taki mroz? Jeszcze bym sobie rece odmrozil... :wink: :wink:

Znalazlem w necie informacje o basenie "Wodnik" przy ul. Bora-Komorowskiego - a wiec w poblizu Promenady i co wazniejsze dosc blisko mojej dzialki :D. Niestety silowni/fitness tam nie ma. Ale basenu tez szukam. Czy ktos korzystal moze kiedys z niego? Jak wypada porownanie tego basenu z basenem w Jozefowie? (ani tu ani tu jeszcze nie bylem).

W Radości ACTIVA prawie przy Izbickiej- ale dla pań.

kilka lat temu funkcjonował dobrze TKKF w Falenicy ale nie wiem jak tam teraz jest.

W Józefowie przy Basenie jest tez sporo zajęć aerobowych.

Kurcze, bardziej zalezy mi na silowni niz na fitness :-?.

Ale dziekuje za informacje! :)