Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Prosze o radę: dostałem od STOENu war przyłącza tymczasowgo.

Co powiniem z tym teraz zrobić?

Domyślam sie że wykonać projekt przyłącza tymczasowego, gdzieś go klepnąc, kogoś zatrudnić do wykonania...itd.

Czy ktoś kto przerabiał ten temat w Wawrze może mi poradzić co dalej? A może jakieś wykonawca?...

Cześć,

Prosze o radę: dostałem od STOENu war przyłącza tymczasowgo.

Co powiniem z tym teraz zrobić?

Domyślam sie że wykonać projekt przyłącza tymczasowego, gdzieś go klepnąc, kogoś zatrudnić do wykonania...itd.

Czy ktoś kto przerabiał ten temat w Wawrze może mi poradzić co dalej? A może jakieś wykonawca?...

najlepiej to nie wyrzucaj kasy w błoto robiąc przył. tymczasowe tylko pożycz prąd od sąsiada

Witam po długiej przerwie, ale sami rozumiecie - miałem inne atrakcje ;)

Fripp, Lawy, Gośka57, Bess, Mlk - dzięki za gratulacje, z grubsza ochłonałem i teraz bedę się pojawiał częściej.

Za chwilę, tj. za jakiś tydzień będę miał gotową mapę do celów projektowych i mam nadzieję że do tego czasu wybiorę jakiegoś rozsądnego architekta który zrobi mi adaptację.... tylko cholera, z czego ja właściwie chcę budować?? :evil: Ilu doradców tyle róznych opinii, a ja zamiast się na coś zdecydować robię się coraz głupszy :evil:

mlk,

może to głupie pytanie, ale jak się rozliczaliscie?

a tak trochę na oko - płaciłem przez kilka miesięcy budowy prawie wszystko co wskazał jego licznik (praktycznie tylko ja do tego licznika byłem podłączony) i tak byłem mu wdzięczny za użyczenie że jeszcze dorzuciłem dobrą flaszkę i bombonierkę

prąd na postawienie stanu surowego (niecałe 3 miesiące) wyszedł około 300zł - gdybym robił przyłącze tymczasowe (wszystkie opłaty przyłączeniowe, elektryk etc.) to wyszłoby ok. 15-20 razy więcej w moim przypadku!!

podrzucam dla ciekawośc http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060209/warszawa_a_2.html

choć 52,5 km to trochę mało zważywszy, że w Wawrze są straszne zaniedbania w tej materii. Ale może ktoś budujący/mieszkający w tej dzielnicy skorzysta (rzecz dotyczy raczej część dzielnicy po wschodniej stronie torów kolejowych).

Witam,

Niedawno dojrzałem do podjęcia decyzji o rozpoczęciu budowy własnego domu. Udało mi się dosyć szybko kupić działkę (co prawda nie w Wawrze, a w pobliskim Józefowie). Z wyborem projektu i adaptacją też jakoś sobie poradziłem. Obecnie czekam na pozwolenie na budowę.

Tu zaczynają się schody, jestem bowiem laikiem w sprawach budowlanych. Jak już się dowiedziałem - połową sukcesu jest dobry, sprawdzony i doświadczony kierownik budowy. W związku z tym mam prośbę do wszystkich, którzy taką osobę mogą polecić. Będę wdzięczny za namiar na takich specjalistów.

Pozdrawiam

pks

Witam,

Trochę się nie odzywałem, bo było troche zamieszania.

W tzw. miedzyczasie kupiłem projekt i oddałem go do adaptacji. Teraz czekam na efekty pracy architekta.

Czy badania geologiczne gruntu mają sens? Czy robiliście coś takiego w naszej okolicy?

Pozdrawiam,

Konrad

ja robiłem i przydały się, bo wyszło że w jednym rogu domu mam przewarstwienie, torf

3 odwierty + opracowanie kosztowało ok. 600zł - 2 lata temu

Czy badania geologiczne gruntu mają sens? Czy robiliście coś takiego w naszej okolicy?

Zależy gdzie budujesz. Jak masz sporo sąsiadów naokoło to ich podpytaj. Niestety zdażają się torfy, niedaleko mnie jest spora łąka gdzie całe lato się paliło pod ziemią i straż pożarna co kilka dni przyjeżdżała. Kierownik budowy wspominał ze niedaleko też gość chciał wybudować gdy okazało się że całą działka na torfie stoi, wydał sporo kasy żeby postawić tam dom..... ale to takie moje niepotrzebne straszenie. Ja nie robiłem, wiele osób nie robi ale jednak czasami coś się trafia

Witam,

Niedawno dojrzałem do podjęcia decyzji o rozpoczęciu budowy własnego domu. Udało mi się dosyć szybko kupić działkę (co prawda nie w Wawrze, a w pobliskim Józefowie). Z wyborem projektu i adaptacją też jakoś sobie poradziłem. Obecnie czekam na pozwolenie na budowę.

Tu zaczynają się schody, jestem bowiem laikiem w sprawach budowlanych. Jak już się dowiedziałem - połową sukcesu jest dobry, sprawdzony i doświadczony kierownik budowy. W związku z tym mam prośbę do wszystkich, którzy taką osobę mogą polecić. Będę wdzięczny za namiar na takich specjalistów.

Pozdrawiam

pks

wysłałem na priv

Jestem wściekła :evil: Koło mnie mieli budować ulicę, bo dojazd jest po zrypanej polnej drodze, ale ktoś zaprotestował i ulicy nie będzie. :( :evil: To nic, że po obu stronach są domy. Komuś się nie spodobało i już :evil:

Może chcieli zrobić na jego ziemi? Podobnie sprawa się ma z Mrówczą przy Zwoleńskiej, a sprawa tułała się po sądach.