Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

To chyba odpuszczę sobie w poniedziałek wycieczkę po potwierdzenie, bo może to taka ich praktyka :)

Wydają tylko jeśli chcesz, jak to w urzędach 8) Powinno się mieć ksero zgłoszenia i na tym właśnie przybijają CI pieczątkę, że wpłynęło i datę. Ale to Ty musisz o to poprosić - ja tak często robię w urzędach - np przy oddawaniu PIT'a jak i tez zrobiłem przy zgloszeniu budowy zarówno domu jak i gazu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No tak, dšb.... a chałup taki sobie.... :wink: :cry: Trudno, przejrzałem też Twój dzienniczek, też wyglšda fajnie, tylko nie wiem, jak z proporcjami po przeróbkach Ciekaw jestem strasznie, na papierze i tak inaczej wszystko wyglšda, zmienia się perspektywa, w rzeczywistoci nie widać przecież calego dachu, zwłaszcza z góry.. kšt nachylenia też się subiektywnie zmienia....

A wracajšc do dębu, piękny, owszem, pewnie będzie się fajnie pić piwo i koparš licie wybierać..... :-? :wink:

Dzięki, tymczasem. Do najbliższego.

Fripp, jak to: taki sobie chałup? ;-)) Chałup jest super! To przecież oczywiste, więc już nawet nie pisałam :-) Dom każdy może mieć, ale takie drzewo? Takiego drzewa to już sobie nie kupisz i nie zbudujesz...

A jak ktoś ma działkę w szczerym polu tak jak ja to takie drzewo to marzenie... Ne martw się liśćmi - z dębu to jakoś nie spadają podobno... ;-)

No to gratuluję, kiedy przeprowadzka - i jak Wasze domowe przedszkole?

Jaki czas temu, w grudniu chyba przejechalimy sobie "przez Was", ale nikogo nie było, zabudowało się natomiast niesamowicie, pomyleć, że bylibymy prawie sšsiadami :) Nie narzekam, nasze sšsiedztwo też jest miłe :wink: :D

Spokojnie...wiosna przyjdzie. Rok temu było podobnie - ja zaczynałem równo 21 marca, a przecież wtedy jeszcze śnieg leżał naokoło - ja tylko tydzień wcześniej usunąłem go z miejsca gdzie miał stać dom. A jak zaczynali to pogoda była akurat jak dziś - słoneczko, ale mimo wszystko chłodno i śnieg naokoło 8)

hmmm....kto by pomyślał - równo rok od wbicia pierwszej łopaty zaraz minie... a miałem kilka opóźnień - w sumie gdyby nie one to już bym sie wprowadzał. Ale nie ma tego złego....

Tak więc nie łam się - teraz lekkie opóźnienie, ale spokojnie...będzie oki

U mnie w lesie, a właściwie na wyciętej niedawno pod dom polanie ("było wiele radości"), jest 20 cm śniegu.

Pod śniegiem - jak pod pierzyną - jest niezmarźnięty, suchy piasek. Koparka ma zaraz zacząć walkę z humusem i pniakami, a tu w ONECIE ...

"Na nadejście termicznej wiosny jeszcze poczekamy. Niskie temperatury nie stanowią większej anomalii, choć dotychczasowa średnia temperatura marca utrzymuje się poniżej normy - powiedziała prof. Halina Lorenc z Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej."Niewykluczone, że obecna, niska temperatura utrzyma się do ok. 20 marca, chociaż może nastąpić lekkie ocieplenie. Nie znaczy to jednak, że nie będzie już nocnych spadków temperatury poniżej minus 4-5 st. C" - dodała klimatolog.

Analiza ponad 40-letnich danych wykazuje, że po mroźnej zimie, wiosna może być normalna lub nawet ciepła. Bywało również i tak, że niskie temperatury utrzymywały się nawet do połowy kwietnia, np. po ekstremalnie mroźnej zimie 1928/29 - przypomniała prof. Lorenc. Jak poinformowała, obecna sytuacja pogodowa związana jest z zalegającym od Skandynawii aż po Wiedeń i Budapeszt silnym ośrodkiem wyżowym o ciśnieniu 1042 hPa.

Ma się on utrzymać do końca tego tygodnia, aż zmieni się kierunek cyrkulacji atmosfery i zaczną do nas napływać cieplejsze masy powietrza znad Atlantyku. "Sytuacji tej będzie zapewne towarzyszył przemieszczający się przez obszar Polski ośrodek niżowy z frontami atmosferycznymi i prawdopodobnie opadami" - powiedziała prof. Lorenc.

"Na razie nie jest tak źle, aby mówić o jakiejś wielkiej wiosennej anomalii. Jednak na termiczną wiosnę jeszcze poczekajmy" - stwierdziła prof. Lorenc.

Według kryteriów przyjmowanych przez klimatologów wiosna termiczna ustala się wówczas, gdy przez co najmniej trzy dni średnia dobowa temperatura powietrza utrzymuje się pomiędzy 5 a 10 stopni C.

Z wieloletnich badań wynika, że w rejonie Niziny Śląskiej termiczna wiosna pojawia się około 25 marca, w rejonie Warszawy można jej oczekiwać ok. 30 marca, a w rejonie Suwałk - ok. 5 kwietnia."

Zuzza, Lawy, dzięki za słowa otuchy. Ale trochę się podłamałam, bo zadzwoniłam tak kontrolnie do geodety, a ona mi mówi, że żeby wytyczyć dom, moze potrzebować 1,5 mies., :o :evil: bo musi sporządzić jakiś protokół aktualizacyjny, zebrać podpisy sąsiadów i nie wiem, co jeszcze. Chce aktu notarialnego :o i boję się, ze po prostu chodzi jej o kasę :evil: Wrzuciłam pytanie na wymianę doświadczeń i zaczęłam szukać innego geodety. :-?

No to gratuluję, kiedy przeprowadzka - i jak Wasze domowe przedszkole?

Jaki czas temu, w grudniu chyba przejechalimy sobie "przez Was", ale nkikogo nie było, zabudowało się natomiast niesamowicie, pomyleć, że bylibymy prawie sšsiadami :) Nie narzeka, nasze sšsiedztwo też jest miłe :wink: :D

Za gratulacje dziękujemy! Przeprowadzka latem, bo córka musi jesienią pójść do nowego przedszkola. Przy okazji: czy wiecie coś o przedszkolu Leśny Zakątek? Przypadło nam do gustu, ale może wiecie jaką opinią cieszy się wśród ludzi?

A zabudowało się rzeczywiście pięknie. W ubiegłym roku był wysyp, zobaczymy kto przybędzie w tym roku. Sami jesteśmy ciekawi sąsiadów. Niestety, to nikt z forumowiczów....

Lucky Mike - dlatego jak tylko się temp trochę podniosła to odgarnąłem śnieg, bo pod spodem ziemia nie była zmarznięta. Tydzień później weszła ekipa i się zaczeło..oj.....muszę Wam powiedzieć że to fajne uczucie. A wiosna już nadchodzi....

Agnieszek - o przedszkolach to:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=6759000&v=2&s=0

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=19571869&v=2&s=0

A jak ktoś ma działkę w szczerym polu tak jak ja to takie drzewo to marzenie... Ne martw się liśćmi - z dębu to jakoś nie spadają podobno... ;-)

Oj spadają spadają :lol:

A jak pięknie chrzęszczą w betoniarce żołędzie :o

Nareszcie komuś poza mną :wink:

fripp jakieś zabezpieczenia przeciwlistne na rynny przewidujesz?

Muszę się pochwalic, że wczoraj odebraliśmy POZWOLENIE !!!

Bardzo się z tego cieszę ! Niebawem zaczynamy :-)

Lucky, ja robiłam ostatnio rozeznanie w sprawie szkół (ale mnie to wstyd przyznać interesowały gimnazja) i bardzo dobre wyniki ma szkoła na Bajkowej. To jest podstawówka i gimnazjum w jednym. Byłam tam oglądałam - ładne miejsce ładna szkoła. W Wawrze ma najlepsze wyniki.

Stronka: http://www.bajkowa.edu.pl/