Lawy 16.03.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 fripp jakieś zabezpieczenia przeciwlistne na rynny przewidujesz? Radzę Wam zrobić - zakłada się na rynny takie siatki (są do kupienia u dekarzy) które skutecznie zatzrymują liscie - oczywiście raz na jakiś czas trzeba z drabiny je zebrać, ale przynajmniej rur nie zatkają. Ja mam inny problem a mianowicie ogromniasta sosna tuż opbok domu a gałęzie nad dachem. Na igły taka siatka jest mało skuteczna ponieważ one wbijając się w nią powodują jej rozrywanie. Jesienią zgarnąłem tyle igieł i innych z rynien że aż strach pomyśleć co będzie potem - na szczęście drzewo nie traci całych igiel (to by dopiero było ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.03.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Gratulacje Zuzza A kierownika znalazłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.03.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Radzę Wam zrobić - zakłada się na rynny takie siatki (są do kupienia u dekarzy) które skutecznie zatzrymują liscie - oczywiście raz na jakiś czas trzeba z drabiny je zebrać, ale przynajmniej rur nie zatkają. Ja mam inny problem a mianowicie ogromniasta sosna tuż opbok domu a gałęzie nad dachem. Na igły taka siatka jest mało skuteczna ponieważ one wbijając się w nią powodują jej rozrywanie. Jesienią zgarnąłem tyle igieł i innych z rynien że aż strach pomyśleć co będzie potem - na szczęście drzewo nie traci całych igiel (to by dopiero było ) O tych siatkach tez słyszałem. Zabawną rzecz powiedział Pan w hurtowni z rynnami, która notabene sprzedaje jakieś horrendalnie drogie zabezpieczenia Marleya: "Panie kup Pan plastikową siatkę ogrodową z małymi oczkami, potnij w paski i wystarczy. A koszt 10 x mniejszy." Pozostaje tylko zweryfikowac w praktyce. Oczywiście na błędach innych uczę się najchętniej Natomiast ktos tu kiedyś na forum pisał, że te siatki zatrzymują niestety nie tylko liście ale i wodę. Może juz ktoś to patentował.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 16.03.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kierownik pewnie będzie Mlk-owy Nie mamy żadnego wyboru. Rozmawialiśmy z nim i wydaje się być sensowny. Tylko może aż za bardzo gadatliwy... Będziemy z nim rozmawiać na dniach osobiście. Teraz na głowie mam kredyt i składy budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 16.03.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Muszę się pochwalic, że wczoraj odebraliśmy POZWOLENIE !!! Bardzo się z tego cieszę ! Niebawem zaczynamy Zuzza gratulacje Czy już wiesz, kiedy chcesz zaczynać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.03.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kierownik pewnie będzie Mlk-owy Nie mamy żadnego wyboru. Rozmawialiśmy z nim i wydaje się być sensowny. Tylko może aż za bardzo gadatliwy... Będziemy z nim rozmawiać na dniach osobiście. Dopiero teraz przeczytałem Twój post. Mogę polecieć swojego kierownika. Jeśli jesteś zaintersowana - daj proszę znać na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 16.03.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kraftz, dzięki ! Gośka - ja bym zaczynała choćby jutro! zwłaszcz, że najpierw musimy się rozprawić z torfem. Ale nasz majster nas uspokaja. "Zacznie się jak się da...." . Mamy się nie martwic... Spotykamy się z nim w sobote to się dowiemy konkretów. Jemu się nie spieszy bo jeszcze konczą jakis dom z zeszlego roku. Jak nam powie, że może zacząć za tydzień to lecimy śnieg odgarniać w weekend ale ja liczę na koniec kwietnia tak realnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 16.03.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Jak nam powie, że może zacząć za tydzień to lecimy śnieg odgarniać w weekend Nad tym śniegiem to ja się poważnie zastanawiam bo teoretycznie to ja już wczoraj zaczęłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 16.03.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Zuzza - gratuluję i dziękuję. Wiosna na pewno przyjdzie zanim przejdziesz przez (trochę chorą) procedurę uprawomocnienia decyzji oraz odleżenie się zgłoszenia robót Kraftz - jak doba szkoła, to może być nawet państwowa, chociaż takie łatwiej jest znaleść wśród społecznych. Jak tam Twoje Tamaryszki? Co do liści, to za rok, dwa będę EKSPERTEM - mój domek będzie stał w sosnowym lesie pod przedwojenną brzozą (podobno najgorsze cholerstwo ale strach i żal było ją wycinać) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 16.03.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Gośka, ja też poważnie. Jak czasu mamy dużo to samo sobie pewnie roztopi się i wsiąknie, ale jak mało, to mozna to gdzieś poprzesuwać... A że pole u nas puste to mozna poprzesuwać daleko Ile tylko sił starczy Co prawda podobno to gdzieś wsiąka pod ziemią i spływa znowu w to samo miejsce Ale może wierzch wyschnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 16.03.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Lucky, Ze szkołami to uważaj. Moja córka przez 4 lata chodziła do prywatnej, a teraz w piątej klasie przenieśliśmy ją do państwowej. Nadal plujemy sobie w brodę, że zrobiliśmy to tak późno. Na pewno czwarta klasa była juz totalnym nieporozumieniem... Grunt to znaleźć najlepszą państwową szkołę - mi się to udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 16.03.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Co prawda podobno to gdzieś wsiąka pod ziemią i spływa znowu w to samo miejsce Ale może wierzch wyschnie... Jak słoneczko przyjdzie albo zrobi się cieplej to będzie właśnie ciepłem atakowało ziemię a nie śnieg - czyli jeśli zamarźnięte to wtedy szybciej odmarźnie niż gdyby miał tam wtedy leżeć śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.03.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 - jak doba szkoła, to może być nawet państwowa, chociaż takie łatwiej jest znaleść wśród społecznych. Jak tam Twoje Tamaryszki? Co do liści, to za rok, dwa będę EKSPERTEM - mój domek będzie stał w sosnowym lesie pod przedwojenną brzozą (podobno najgorsze cholerstwo ale strach i żal było ją wycinać) Ja sie też - jak widziałeś - nie mogłem przybliżyć z piłą do brzózki, za ładne to cholerstwo Walczymy o jakąś dobrą ekipę dekarską ale jakoś nikt nie chce swoich polecać Czyżby wszyscy mieli dachy do d.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 16.03.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ten nasz dšb to chyba dosyć daleko od domu stoi, ale pokombinujemy pewnie z jakimi zabezpieczeniami, być może rzeczywicie taka sietka ogrodowa może być niezła, w końcu to dosyć duże licie. Gorzej, ze te nasze licie podobno wcale nie gnijš, bo jakie garbniki majš, więc komposty odpadajš i jedyna metoda "utylizacji" polega na.... no wiecie, wstyd pisać. Paleniu. Kraftz, ekipa moja od dachu byla w miarę przytomna. Jeli chcesz, posyłam privem namiary, tylko, proszę, kontroluj, bo to, że u mnie zrobili ok nie znaczy, że daję za nich głowę. Zuzza, gratulujemy, witamy w klubie W sobotę też , jako po południu będziemy na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.03.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Dzięki fripp. Teraz już lepiej łapię o czym pisałeś w mailu. Dostałem kilka wycen na dach - czy możecie zerknąć i oceniać dużo to czy przeciętnie: dach z Euronitu, obróbki w blasze, pow. 200m2, instalacja orynnowania, dwa kominy + dwa kominy wentylacyjne. Dach dwuspadowy z dochodzącym pod kątem prostym też dwuspadowym dachem garażu. W dachu tylko okno połaciowe, jedno.Oferty na poziomie 8 600pln brut. Nie odsyłajcie mnie proszę do search'a - w wątkach o wycenach są kwoty z całej Polski, z przeróżnymi datami i na przeróżne pokrycia a mnie interesuje to nasze małe miejsce na ziemi i płytki cementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja Wójcicka 17.03.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Dostałem kilka wycen na dach - czy możecie zerknąć i oceniać dużo to czy przeciętnie: dach z Euronitu, obróbki w blasze, pow. 200m2, instalacja orynnowania, dwa kominy + dwa kominy wentylacyjne. Oferty na poziomie 8 600pln brut. Kraftz Czy kominy będą murowane z klinkieru? Ja za swj dach 370 m2, 3 kominy klinkierowe też dałam 8500. Ale była to firma, ktora składa mi cały dom, więc może koszty rozłożyły się trochę inaczej i np. przepłaciłam za murarkę?! Ale uważam, że musisz się jeszcze troche potargować. Zuzza gratuluję !!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.03.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Chcę wyciągnąć kominy ze zwykłej cegły (i docelowo otynkować) a ostatnią warstę o miąższości kanałów wentylacyjnych zrobić z klinkieru. To poważny cios w moich ofertodawców. Wydawało mi się, że te kwoty które mi podtykają są średnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 17.03.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 A czym kryjesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.03.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Euronit, prawdopodobnie Extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 17.03.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ja też , niestety nie mogę podać konkretnej ceny, bo całoć od fundamentów do dachu miłem robionš i pewnie koszty też inaczej sobie rozłożyli. Za mojš kopertę - ok 320 m w wycenach innych firm było na ogół około 10-12 k za ułożenie i orynnowanie. Jednak ci, którzy robili mi całoć byli chyba tańsi. (Euronit s) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts