Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

fripp jakieś zabezpieczenia przeciwlistne na rynny przewidujesz?

Radzę Wam zrobić - zakłada się na rynny takie siatki (są do kupienia u dekarzy) które skutecznie zatzrymują liscie - oczywiście raz na jakiś czas trzeba z drabiny je zebrać, ale przynajmniej rur nie zatkają. Ja mam inny problem a mianowicie ogromniasta sosna tuż opbok domu a gałęzie nad dachem. Na igły taka siatka jest mało skuteczna ponieważ one wbijając się w nią powodują jej rozrywanie. Jesienią zgarnąłem tyle igieł i innych z rynien że aż strach pomyśleć co będzie potem - na szczęście drzewo nie traci całych igiel (to by dopiero było :o )

8)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Radzę Wam zrobić - zakłada się na rynny takie siatki (są do kupienia u dekarzy) które skutecznie zatzrymują liscie - oczywiście raz na jakiś czas trzeba z drabiny je zebrać, ale przynajmniej rur nie zatkają. Ja mam inny problem a mianowicie ogromniasta sosna tuż opbok domu a gałęzie nad dachem. Na igły taka siatka jest mało skuteczna ponieważ one wbijając się w nią powodują jej rozrywanie. Jesienią zgarnąłem tyle igieł i innych z rynien że aż strach pomyśleć co będzie potem - na szczęście drzewo nie traci całych igiel (to by dopiero było :o )

8)

O tych siatkach tez słyszałem. Zabawną rzecz powiedział Pan w hurtowni z rynnami, która notabene sprzedaje jakieś horrendalnie drogie zabezpieczenia Marleya: "Panie kup Pan plastikową siatkę ogrodową z małymi oczkami, potnij w paski i wystarczy. A koszt 10 x mniejszy." Pozostaje tylko zweryfikowac w praktyce. Oczywiście na błędach innych uczę się najchętniej :wink:

Natomiast ktos tu kiedyś na forum pisał, że te siatki zatrzymują niestety nie tylko liście ale i wodę. Może juz ktoś to patentował.... ?

Kierownik pewnie będzie Mlk-owy ;-) Nie mamy żadnego wyboru. Rozmawialiśmy z nim i wydaje się być sensowny. Tylko może aż za bardzo gadatliwy... Będziemy z nim rozmawiać na dniach osobiście.

Dopiero teraz przeczytałem Twój post. Mogę polecieć swojego kierownika. Jeśli jesteś zaintersowana - daj proszę znać na priva.

Kraftz, dzięki !

Gośka - ja bym zaczynała choćby jutro! zwłaszcz, że najpierw musimy się rozprawić z torfem. Ale nasz majster nas uspokaja. "Zacznie się jak się da...." . Mamy się nie martwic... Spotykamy się z nim w sobote to się dowiemy konkretów. Jemu się nie spieszy bo jeszcze konczą jakis dom z zeszlego roku. Jak nam powie, że może zacząć za tydzień to lecimy śnieg odgarniać w weekend ;-) ale ja liczę na koniec kwietnia tak realnie...

;-)

Zuzza - gratuluję i dziękuję.

Wiosna na pewno przyjdzie zanim przejdziesz przez (trochę chorą) procedurę uprawomocnienia decyzji oraz odleżenie się zgłoszenia robót

Kraftz - jak doba szkoła, to może być nawet państwowa, chociaż takie łatwiej jest znaleść wśród społecznych. Jak tam Twoje Tamaryszki?

Co do liści, to za rok, dwa będę EKSPERTEM - mój domek będzie stał w sosnowym lesie pod przedwojenną brzozą (podobno najgorsze cholerstwo ale strach i żal było ją wycinać)

Pozdrawiam,

Gośka, ja też poważnie.

Jak czasu mamy dużo to samo sobie pewnie roztopi się i wsiąknie, ale jak mało, to mozna to gdzieś poprzesuwać... A że pole u nas puste to mozna poprzesuwać daleko ;-) Ile tylko sił starczy :-)

Co prawda podobno to gdzieś wsiąka pod ziemią i spływa znowu w to samo miejsce ;-) Ale może wierzch wyschnie...

Lucky,

Ze szkołami to uważaj. Moja córka przez 4 lata chodziła do prywatnej, a teraz w piątej klasie przenieśliśmy ją do państwowej. Nadal plujemy sobie w brodę, że zrobiliśmy to tak późno. Na pewno czwarta klasa była juz totalnym nieporozumieniem... Grunt to znaleźć najlepszą państwową szkołę - mi się to udało :-)

Co prawda podobno to gdzieś wsiąka pod ziemią i spływa znowu w to samo miejsce ;-) Ale może wierzch wyschnie...

Jak słoneczko przyjdzie albo zrobi się cieplej to będzie właśnie ciepłem atakowało 8) ziemię a nie śnieg - czyli jeśli zamarźnięte to wtedy szybciej odmarźnie niż gdyby miał tam wtedy leżeć śnieg.

- jak doba szkoła, to może być nawet państwowa, chociaż takie łatwiej jest znaleść wśród społecznych. Jak tam Twoje Tamaryszki?

Co do liści, to za rok, dwa będę EKSPERTEM - mój domek będzie stał w sosnowym lesie pod przedwojenną brzozą (podobno najgorsze cholerstwo ale strach i żal było ją wycinać)

Ja sie też - jak widziałeś - nie mogłem przybliżyć z piłą do brzózki, za ładne to cholerstwo :evil: :wink:

Walczymy o jakąś dobrą ekipę dekarską ale jakoś nikt nie chce swoich polecać :( Czyżby wszyscy mieli dachy do d.. :-?

Ten nasz dšb to chyba dosyć daleko od domu stoi, ale pokombinujemy pewnie z jakimi zabezpieczeniami, być może rzeczywicie taka sietka ogrodowa może być niezła, w końcu to dosyć duże licie. Gorzej, ze te nasze licie podobno wcale nie gnijš, bo jakie garbniki majš, więc komposty odpadajš i jedyna metoda "utylizacji" polega na.... no wiecie, wstyd pisać. Paleniu.

Kraftz, ekipa moja od dachu byla w miarę przytomna. Jeli chcesz, posyłam privem namiary, tylko, proszę, kontroluj, bo to, że u mnie zrobili ok nie znaczy, że daję za nich głowę.

Zuzza, gratulujemy, witamy w klubie :wink:

W sobotę też , jako po południu będziemy na wsi.

Dzięki fripp. Teraz już lepiej łapię o czym pisałeś w mailu.

Dostałem kilka wycen na dach - czy możecie zerknąć i oceniać dużo to czy przeciętnie: dach z Euronitu, obróbki w blasze, pow. 200m2, instalacja orynnowania, dwa kominy + dwa kominy wentylacyjne. Dach dwuspadowy z dochodzącym pod kątem prostym też dwuspadowym dachem garażu. W dachu tylko okno połaciowe, jedno.

Oferty na poziomie 8 600pln brut.

Nie odsyłajcie mnie proszę do search'a - w wątkach o wycenach są kwoty z całej Polski, z przeróżnymi datami i na przeróżne pokrycia a mnie interesuje to nasze małe miejsce na ziemi i płytki cementowe.

Dostałem kilka wycen na dach - czy możecie zerknąć i oceniać dużo to czy przeciętnie: dach z Euronitu, obróbki w blasze, pow. 200m2, instalacja orynnowania, dwa kominy + dwa kominy wentylacyjne.

Oferty na poziomie 8 600pln brut.

Kraftz

Czy kominy będą murowane z klinkieru? Ja za swj dach 370 m2, 3 kominy klinkierowe też dałam 8500. Ale była to firma, ktora składa mi cały dom, więc może koszty rozłożyły się trochę inaczej i np. przepłaciłam za murarkę?! Ale uważam, że musisz się jeszcze troche potargować.

Zuzza gratuluję !!!!!!!!

:D

:D Pozdrawiam

Chcę wyciągnąć kominy ze zwykłej cegły (i docelowo otynkować) a ostatnią warstę o miąższości kanałów wentylacyjnych zrobić z klinkieru.

To poważny cios w moich ofertodawców. Wydawało mi się, że te kwoty które mi podtykają są średnie.

Ja też , niestety nie mogę podać konkretnej ceny, bo całoć od fundamentów do dachu miłem robionš i pewnie koszty też inaczej sobie rozłożyli. Za mojš kopertę - ok 320 m w wycenach innych firm było na ogół około 10-12 k za ułożenie i orynnowanie. Jednak ci, którzy robili mi całoć byli chyba tańsi. (Euronit s)