Zuzza 20.03.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Kraftz, Moje ceny na dach to około 12tys. brutto z różnych źródeł.Dach 246m, dwuspadowy, 6 okien dachowych, rynny itp Robiłam wycenę na Euronit i i dachówki ceramiczne - róznica pomiędzy Euronitem a Ruppem wyszła mi tylko około 3 tys... Przy takich kwotach nie jest to dużo. Można się pozastanawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 20.03.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 WOW! tylko wybrałem się na krótki urlop, a grupa tak ożyła! ja mam dachu 325m2 - zastanawiałem się Euronit czy Brass, ale jak kupowałem to była promocja na Robena, więc mam angobowanego Robena kasztanowego:) robocizna kosztowała 10.5 tys z dachluxu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.03.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Ja mam euronit extra ciemny brąz - zapraszam do galerii mam pytanie do osob, ktore montowaly juz studnię: planuje u siebie studnię wierconą (słyszałem, że w okolicy najlepiej wiercić na kilkanaście metrów, nie więcej). Do tego pompę zanurzeniową. I moje pytanie co musi być dalej? Czy hydrofor jest potrzebny? Do tej pory jakoś o hydroforze nie myślałem, a teraz dowiaduje się, że jest konieczny - a ja nie bardzo mam na niego miejsce! Kolejne pytanie: czy do pompy potrzebny jest prąd trój czy jednofazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 20.03.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Ja mam euronit extra ciemny brąz - zapraszam do galerii mam pytanie do osob, ktore montowaly juz studnię: planuje u siebie studnię wierconą (słyszałem, że w okolicy najlepiej wiercić na kilkanaście metrów, nie więcej). Do tego pompę zanurzeniową. I moje pytanie co musi być dalej? Czy hydrofor jest potrzebny? Do tej pory jakoś o hydroforze nie myślałem, a teraz dowiaduje się, że jest konieczny - a ja nie bardzo mam na niego miejsce! Kolejne pytanie: czy do pompy potrzebny jest prąd trój czy jednofazowy? Poziom wody masz zapewne na kilku metrach więc wystarczy że wywiercisz na 10-12 metrów. Najpierw wywierć, później zrób badanie wody czy nei jest zażelaziona - to warunkuje wtedy dobór zbiornika. Tak - zbiornik hydroforowy musisz mieć - wystarczy 100 liitrowy przeponowy (czyli mały) - możesz powiesić go, np w garażu (chyba że masz żelazo wtedy już nie dasz przeponowego i dodatkowo jest wtedy znacznie większy). A propos pomp zatapialnych - mam do odsprzedania za mały pieniądz pompę włoską nieużywaną na gwarancji - parametrów nie pamiętam, ale na dwie łazienki, na ogródek i system automatyki w ogródku spokojnie wystarcza. Pompa klasy normalnej - czyli nie z tych najtańszych z marketów, ale również nie klasy grundfosa (za którego BTW 3 tys. PLN trzeba dać). Tak więc polecam się co do prądu - teraz robią pompy 1-fazowe (w większości). J ps. Możesz zbiornik hydroforowy umieścić w studni, ale musisz to przewidzieć od razu i przy robieniu studni wrzucić kilka kręgów (3) tak aby zbiornik znalazł się poniżej strefy przemarzania, a kręgi możesz dodatkowo styro obłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 20.03.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 ps. dla szykujących się robić kominki/kupować wkład kominkowy - NIE POLECAM firmy kominki TOMA (która mieści się m.in. przy ul Widocznej - przedłużenie Patriotów, przy stacji PKP Wawer) - niesłowni, nie dostarczają tego co sie u nich zamawia. Ostrzegam bo moze ktoś sobie zaoszczędzi trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.03.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Moje ceny na dach to około 12tys. brutto z różnych źródeł. Robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trolosa 20.03.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Witojcie Gośka57 poszukiwałaś geodety, mogę Ci polecić geodetę z Miedzylesia, z którym już współpracowałem parę razy tel.226152765 kom502227272 proponuje komórkę. A ja z kolei poszukuję stolarza do wykonania stopnic, może ktoś jakiegoś polecić. ps. dziś pogoniłem kolejną ekipę od wykończeniówki, dobra rada dla wszystkich początkujących budowlańców PODPISUJCIE UMOWY!!! I ostrzegam przed niejakim Wojtkiem i Wiesławem, braćmi spod Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 21.03.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Kraftz, Niestety robocizna.... O cenie za materiał nie wspomnę... Ale ja oprócz dachu głównej bryły, mam dach garażu, oraz dwie bardzo duże lukarny takie nad tarasami. Chociaż z drugiej strony tez mi się wydaje że to drogo. Jeszcze nie negocjowałam cen Trolosa dzięki za namiar do geodety - właśnie mi się przyda. Jesteśmy już umówieni z ekipą na start robót - 20 kwietnia Nie ma sensu rozgrzebywać budowy przed Świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 21.03.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A ja z kolei poszukuję stolarza do wykonania stopnic, może ktoś jakiegoś polecić. ps. dziś pogoniłem kolejną ekipę od wykończeniówki, dobra rada dla wszystkich początkujących budowlańców PODPISUJCIE UMOWY!!! I ostrzegam przed niejakim Wojtkiem i Wiesławem, braćmi spod Olsztyna stolarzy też szukam, więc jakbyś kogoś znalazł to poprosze o podzielenie się a z umowami nie zawsze jest prosto w przypadku takich ekip przyjezdnych. Z reguły jedyne jakie chcą podpisać to "Ja Jan Kowalskie będę robił łazienkę w domu X i podpis" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 21.03.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Zgadzam się z Lawy'm. Umowy trzeba podpisywać ale nie oszukujmy się - jak ekipa jest z Pcimia to nikt nie będzie ściagał p. Kazia ani za poprawki ani po kilka złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 21.03.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 ostrzegam przed niejakim Wojtkiem i Wiesławem, braćmi spod Olsztyna Witoj, nie wiesz czy panowie robią gdzieś w Sulejówku? Właśnie rozmawiałem o wykończeniówce z pewnym panem Wojtkiem (oby nie był spod Olsztyna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 21.03.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 http://www.wawer.warszawa.pl/wawer/index.php?site=ogloszenia ileż to u nas się dzieje! prężna gmina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 21.03.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Hej, Czy z DachLuxu dachówkę położył Ci p. Adolf Salomończyk? Polecałbyś? ja mam dachu 325m2 - zastanawiałem się Euronit czy Brass, ale jak kupowałem to była promocja na Robena, więc mam angobowanego Robena kasztanowego:) robocizna kosztowała 10.5 tys z dachluxu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.03.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Witojcie Gośka57 poszukiwałaś geodety, mogę Ci polecić geodetę z Miedzylesia, z którym już współpracowałem parę razy tel.226152765 kom502227272 proponuje komórkę. trolosa, dzięki za namiary, ale wcześniej już dostałam telefon od Lucky Mike'a i załatwiłam bez problemu. W każdym razie numer zapiszę. Nigdy nie wiadomo, co mnie jeszcze czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 21.03.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Hej, Czy z DachLuxu dachówkę położył Ci p. Adolf Salomończyk? Polecałbyś? ja mam dachu 325m2 - zastanawiałem się Euronit czy Brass, ale jak kupowałem to była promocja na Robena, więc mam angobowanego Robena kasztanowego:) robocizna kosztowała 10.5 tys z dachluxu nie, pan miał pseudo "dziabeł", a całość była załatwiania przez p. Michała Dąbrowicza z forum: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=45467&start=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.03.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Właśnie padł kolejny termin rozpoczęcia mojej budowy - 4.04. Mam nadzieję, że tym razem pogoda już pozwoli zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 21.03.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 padł - to znaczy nic z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.03.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 padł - to znaczy nic z tego? Oj, nie łap mnie za słówka To z radości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 22.03.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 No, w każdym razie blisko Radości Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 22.03.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 A u mnie w lesie robota wre.Już wytyczone, robione są wykopy pod ławy i wiercona jest studnia.Kabel z prądem kładą w przyszłym tygodniu.Aż miło popatrzeć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts