Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

Kraftz,

Moje ceny na dach to około 12tys. brutto z różnych źródeł.

Dach 246m, dwuspadowy, 6 okien dachowych, rynny itp

Robiłam wycenę na Euronit i i dachówki ceramiczne - róznica pomiędzy Euronitem a Ruppem wyszła mi tylko około 3 tys... Przy takich kwotach nie jest to dużo. Można się pozastanawiać...

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam euronit extra ciemny brąz - zapraszam do galerii :)

mam pytanie do osob, ktore montowaly juz studnię: planuje u siebie studnię wierconą (słyszałem, że w okolicy najlepiej wiercić na kilkanaście metrów, nie więcej). Do tego pompę zanurzeniową. I moje pytanie co musi być dalej? Czy hydrofor jest potrzebny? Do tej pory jakoś o hydroforze nie myślałem, a teraz dowiaduje się, że jest konieczny - a ja nie bardzo mam na niego miejsce!

Kolejne pytanie: czy do pompy potrzebny jest prąd trój czy jednofazowy?

Ja mam euronit extra ciemny brąz - zapraszam do galerii :)

mam pytanie do osob, ktore montowaly juz studnię: planuje u siebie studnię wierconą (słyszałem, że w okolicy najlepiej wiercić na kilkanaście metrów, nie więcej). Do tego pompę zanurzeniową. I moje pytanie co musi być dalej? Czy hydrofor jest potrzebny? Do tej pory jakoś o hydroforze nie myślałem, a teraz dowiaduje się, że jest konieczny - a ja nie bardzo mam na niego miejsce!

Kolejne pytanie: czy do pompy potrzebny jest prąd trój czy jednofazowy?

Poziom wody masz zapewne na kilku metrach więc wystarczy że wywiercisz na 10-12 metrów. Najpierw wywierć, później zrób badanie wody czy nei jest zażelaziona - to warunkuje wtedy dobór zbiornika. Tak - zbiornik hydroforowy musisz mieć - wystarczy 100 liitrowy przeponowy (czyli mały) - możesz powiesić go, np w garażu (chyba że masz żelazo wtedy już nie dasz przeponowego i dodatkowo jest wtedy znacznie większy).

A propos pomp zatapialnych - mam do odsprzedania za mały pieniądz pompę włoską nieużywaną na gwarancji - parametrów nie pamiętam, ale na dwie łazienki, na ogródek i system automatyki w ogródku spokojnie wystarcza. Pompa klasy normalnej - czyli nie z tych najtańszych z marketów, ale również nie klasy grundfosa (za którego BTW 3 tys. PLN trzeba dać). Tak więc polecam się 8) 8)

co do prądu - teraz robią pompy 1-fazowe (w większości). J

ps. Możesz zbiornik hydroforowy umieścić w studni, ale musisz to przewidzieć od razu i przy robieniu studni wrzucić kilka kręgów (3) tak aby zbiornik znalazł się poniżej strefy przemarzania, a kręgi możesz dodatkowo styro obłożyć.

ps. dla szykujących się robić kominki/kupować wkład kominkowy - NIE POLECAM firmy kominki TOMA (która mieści się m.in. przy ul Widocznej - przedłużenie Patriotów, przy stacji PKP Wawer) - niesłowni, nie dostarczają tego co sie u nich zamawia. Ostrzegam bo moze ktoś sobie zaoszczędzi trochę czasu.

Witojcie

Gośka57 poszukiwałaś geodety, mogę Ci polecić geodetę z Miedzylesia, z którym już współpracowałem parę razy tel.226152765 kom502227272 proponuje komórkę.

A ja z kolei poszukuję stolarza do wykonania stopnic, może ktoś jakiegoś polecić.

ps. dziś pogoniłem kolejną ekipę od wykończeniówki,

dobra rada dla wszystkich początkujących budowlańców PODPISUJCIE UMOWY!!!

I ostrzegam przed niejakim Wojtkiem i Wiesławem, braćmi spod Olsztyna :evil:

Kraftz,

Niestety robocizna.... O cenie za materiał nie wspomnę...

Ale ja oprócz dachu głównej bryły, mam dach garażu, oraz dwie bardzo duże lukarny takie nad tarasami.

Chociaż z drugiej strony tez mi się wydaje że to drogo. Jeszcze nie negocjowałam cen :-)

Trolosa dzięki za namiar do geodety - właśnie mi się przyda.

Jesteśmy już umówieni z ekipą na start robót - 20 kwietnia :-)

Nie ma sensu rozgrzebywać budowy przed Świętami.

A ja z kolei poszukuję stolarza do wykonania stopnic, może ktoś jakiegoś polecić.

ps. dziś pogoniłem kolejną ekipę od wykończeniówki,

dobra rada dla wszystkich początkujących budowlańców PODPISUJCIE UMOWY!!!

I ostrzegam przed niejakim Wojtkiem i Wiesławem, braćmi spod Olsztyna :evil:

stolarzy też szukam, więc jakbyś kogoś znalazł to poprosze o podzielenie się ;)

a z umowami nie zawsze jest prosto w przypadku takich ekip przyjezdnych. Z reguły jedyne jakie chcą podpisać to "Ja Jan Kowalskie będę robił łazienkę w domu X i podpis" 8)

Hej,

Czy z DachLuxu dachówkę położył Ci p. Adolf Salomończyk? Polecałbyś?

ja mam dachu 325m2 - zastanawiałem się Euronit czy Brass, ale jak kupowałem to była promocja na Robena, więc mam angobowanego Robena kasztanowego:)

robocizna kosztowała 10.5 tys z dachluxu

Witojcie

Gośka57 poszukiwałaś geodety, mogę Ci polecić geodetę z Miedzylesia, z którym już współpracowałem parę razy tel.226152765 kom502227272 proponuje komórkę.

trolosa, dzięki za namiary, :D ale wcześniej już dostałam telefon od Lucky Mike'a i załatwiłam bez problemu.

W każdym razie numer zapiszę. Nigdy nie wiadomo, co mnie jeszcze czeka.

Hej,

Czy z DachLuxu dachówkę położył Ci p. Adolf Salomończyk? Polecałbyś?

ja mam dachu 325m2 - zastanawiałem się Euronit czy Brass, ale jak kupowałem to była promocja na Robena, więc mam angobowanego Robena kasztanowego:)

robocizna kosztowała 10.5 tys z dachluxu

nie, pan miał pseudo "dziabeł", a całość była załatwiania przez p. Michała Dąbrowicza z forum: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=45467&start=120