JGibas 10.08.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przyjmę każdą radę w sprawie budowania domu... Jestem na etapie wstępnym czyli: - szukam ekipy - więc jeśli ktoś akurat kończy roboty budowlane to... - szukam barakowozu - więc jeśli ktoś już nie potrzebuje to... - szukam studniarza - każda opinia i informacja z kontaktami jest mile widziana Pozdrawiam wszystkich którzy już osiągneli sukces na tej scieżce zdrowia jaką jest budowanie domu. Dla reszty - jest nas o 1 więcej Jaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 10.08.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Przyjmę każdą radę w sprawie budowania domu... No więc moja rada jest prosta: usiąść przed komputerem i czytać, czytać i jeszcze raz czytać forum muratora. Wątki do przeczytania na początek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=54849 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36978 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47424 Powyższe wątki potraktuj jak podręcznik - jeśli chce się wiedzieć coś o budowie, to trzeba tą wiedzę posiąść. Jest tego sporo, ale warto. Kolejna sprawa: większość spraw, o które będziesz chciał spytać na forum już zostało omówionych. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się korzystać z funkcji "szukaj" (masz ją na górze ekranu). Po trzecie: w sprawach lokalnych (wawer, otwock i okolice) całkiem sprawnie funkcjonują dwie grupy - ta, którą teraz czytasz no i grupa otwocka: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=9177 Zanim zadasz pytanie na tych grupach też warto przejrzeć je od początku (życzę powodzenia ) - przykładowo namiary na studniarzy pojawiały się już wielokrotnie. Ja (jak większość z tego wątku) korzystałem z usług Pana Flisińskiego: 601-717-254. W sprawie baraku i ekipy godnej polecenia pomóc niestety nie mogę. Pozdrawiam i życzę miłej lektury!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 10.08.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 W sprawie baraku i ekipy godnej polecenia pomóc niestety nie mogę. Pozdrawiam i życzę miłej lektury!!! baraku spróbuj poszukać na ogłoszeniach drobnych: http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 11.08.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Witam, Poszukuję wykonawcy do niwelacji terenu ( operator fadromy bądż też ostrówka). Do przekopania działka około 1500 m 2 plus sciągnięcie humusu z terenu pod drogę dojazdową około 500 m 2. Sumarycznie około 2000 m 2 do przekopania. Budowę mam w Marysinie Wawerskim i zależy mi na znalezieniu kogoś takiego z okolicy ( bez potrzeby opłacania dojazdu). Jeżeli macie kogoś takiego to gorąco proszę o namiary. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trolosa 12.08.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Witajcie,jeśli chodzi o koparke (również transport) i słowność to nieoceniony jest p.Kadej 601801403Jeśli zaś chodzi o wcześniejszy wątek dot. p.Edytki to się osobiście bardzo przejechałem, czekałem na jej ekipe ponad pół roku, mimo standardowych problemów z komunikacją, w końcu upragniony dzień przyszedł i ekipa z majstrem przyjechała (dwa dni wcześniej przyjechali zwieźli sprzęt ale chyba bez majstra) i uciekła, porzucając sprzęt. Majster stwierdził, że robota za skomplikowana, mu się - nieopłaca=niechce itp. W końcu umówiłem się z Panem Z.C., którym podpisałem umowę, a który najpierw przesuwał termin rozpoczęcia praz z uwagi na upały, a gdy upały się skończyły okazało się, że może we wrześniu bo nie ma wolnych ludzi w tej chwili. Z umową mogę iść do sądu tylko co z tego.Ja uważam, że przekazywanie sobie informacji o wykonawcach jest bardzo korzystne jak widać każdy polecany fachowiec ma dobre i złe opinie. Może następnym razem będzie udziałem naszych pozytywnych doświadczeń, oby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 12.08.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Trolosa, przykro mi.....Niestety, u mnie Z.C. też obsuwa się, w zwišzku z obsuwami kończę z nim współpracę (a mial jeszcze parę złotych wyrwać za wykończeniówkę. Jeli jednak będzie u Ciebie robił, a podpisałe umowę z odsetkami, jak radziłem bšd konsekwentny i płać niewielkie zaliczki, cinaj tak o 1/2 to, o co prosi. To chyba jedyna metoda na tych @#****!ps. może kto ma jakiego miłego i dobrego człowieka od obróbek? Chodzi o wstawienie veluxa dodatkowego i czapy na kominach z blachy. Byłbym wdzięczny, robota niewielka i dużym się nie opłaca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiula 12.08.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 Pilnie poszukuję wykonawcy tynków cementowo-wapiennych (na pierwszą połowę września) mam do oddania za połowę ceny bloczki keramzytowe - sztuk około 200. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 14.08.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Co do Edytki, ja byłem trzeciš osobš z tych dwóch, o których pisze Lawy, tylko, ze On o tym nie wiedział, bo ostatnio jako trudno nam znaleć czas, żeby pogadać W każdym razie, było już nieraz, z polecaniem zawsze jest kłopot U mnie zrobili dobrze, to nie znaczy, że u kogo innego też tak będzie, niestety.... Natomiast, co do mojego polecania, MLK, jeste zadowolony, wszystko działa i jest ok? U mnie było bezbłędnie i mam nadzieję, że ta ocena nie ulegnie zmanie . Lawy, MLK, w sobotę będziemy około 11, jeli dysponujecie chwilkš, zapraszamy.... No i POOOOzdrowienia dla czytaczy naszych grupowych. A, ten tekst z podpisu to kominiarz wygłosił... Wróciłam z urlopu i dodam, że ja byłam tą drugą "poszkodowaną". I rzeczywiście mam gdzieś ekipę, która dobrze robi i nie za drogo, ale nie przychodzi w umówionym terminie, nie dzwoni, nie odbiera telefonów. A miała być na "wczoraj", bo to ja znalazłam się właśnie w najgorszej sytuacji. Termin wejścia ekipy był umówiony tylko ekipy nie było. I zostałam z palcem w nocniku. A tak przy okazji, może ten Rysio wcale się z Edytką nie pożegnał, skoro znowu razem współpracują, tylko właśnie nabrali roboty a potem się wykręcali rozwiązaniem firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 15.08.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Mam pytanie:czy 1300PLNów za adaptację prostego projektu do prostej działki (Wawer) to dużo, czy mało?Ja płatnośc za adaptację wyglądała u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 16.08.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Fidelis,Ja płaciłem w ub. roku 1 500 zł, przy czym oprócz adaptacji miałem sporo zmian: wydłużenie budynku (powiększenie garażu na 2 auta), zabudowę części tarasu, zmianę stropu z płyty na terivę, powiększenie i dodanie okien, itp. W dodatku robota na papierze w 8 egzemplarzach dokumentacji (architektura w wersji lustro x 4 i część techniczno-branżowa x 4). wbrat,Łał ale powitanie ... ja już mam za sobą większą część robót, ale pewnie też skorzystam z niektórych linków. Ku przestrodze.U mnie w czasie długiego weekendu, i krótkiej nieobecności robotników, miało miejsce włamanie do baraku. Strat brak, bo robotnicy przenieśli się jeszcze w czasie upałów do budynku. Dom na szczęście nietknięty - ciekawe czy bardziej podziałały solidne drzwi, czy tabliczka informująca o monitoringu agencji ochrony.A może to, że poza oknami, ścianami i dachem nie ma tam nic cennego. Gdzie jest największy wybór płytek klinkierowych? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 16.08.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Fidelismamy z Luckiem ten sam projekt - ja płaciłem 650pln. Podobne zmiany z wyjątkiem poszerzania garażu - podwyższałem za to poziom kotłowni. Zmiany też na 8 egzemlarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 16.08.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 No to przepłaciłem a w dodatku nie polecam mojej Pani architekt Zofii Kraftz na jakim jesteś etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 17.08.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 wbrat, Łał ale powitanie ... ja już mam za sobą większą część robót, ale pewnie też skorzystam z niektórych linków. A co do tynków... straszne rzeczy tu opisujecie. Widać miałem szczęście - jak dzwoniłem do pani Edytki w marcu, to mi powiedziała, że chętnie tynki zrobią, ale w... październiku . Dobrze wyszło - zdecydowałem się na ekipę pana Zarzecznego (był tutaj już polecany) - zrobili sprawnie, szybko (tydzień) i bez większych opóźnień (z powodu kończenia wcześniejszych prac weszli dwa dni po umówionym terminie). Najlepszym dowodem, że było ok jest fakt, że potem wziąłem drugą ekipę od Zarzecznego do wykończenia elewacji zewnętrznej. Ułożenie styropianu (z ozdobnym wykończeniem daszku nad gankiem) i położenie tynku zajęło im 3 dni. Zawsze boję się polecać - a nóż u kogoś innego będą problemy - ale jeśli jesteście w desperacji, to Zarzecznego warto wypróbować (o ile ma terminy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.08.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kraftz na jakim jesteś etapie? Po ponad miesiącu obsuwy (tynkarz nawiał) zacząłem dzisiaj wewnętrzne tynki. Sądząc po fotkach na forum Archonu, zostawiłeś mnie daleko w tyle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 17.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Zostały mi dwie nierozpakowane rolki folii kubełkowej (20m/rolka) - oddam tanio w dobre ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 17.08.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Niestety okazało się, że złodzieje obcięli kilka kabli - wychodzące z ziemi przy skrzynce ele. i do dwóch lamp na ścianie budynku. Miedzi tam było tyle że chyba na jedno piwo nie starczy, a ja mam kłopot.Jakbym ich złapał to też bym im coś obciął. Kraftz,Owszem, mimo paru obsów (np. wylweka z 3 tyg. opóźnieniem) trochę podgoniłem.Dzisiaj zaczęli naklejać styropian z zewnątrz, a wewnątrz wygładzają tynki przy oknach i katongipsy. Swoją drogą w projekcie jest 14 cm styropianu, które w sprzedaży nie występuje. Czy ktoś może polecić mi miejsce gdzie jest duży wybór płytek klinkierowych? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.08.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Dziś doznałam szoku. Wyjeżdżam od siebie z budowy, a tu geodeci robią pomiary pod obiecywaną od paru lat ulicę Czyżby wreszcie miała zaistnieć w realu, a nie tylko na planach Szkoda tylko, że okurzą się moje nowe tynki, które mam mieć położone lada moment. Ale coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 18.08.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Gośka - ja słyszałam, że we wrześniu mają zrobic Projektowaną - jesli cos mierzą to może rzeczywiście się uda. Ja juz nie mam sił na te dziury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 18.08.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Gośka - ja słyszałam, że we wrześniu mają zrobic Projektowaną - jesli cos mierzą to może rzeczywiście się uda. Ja juz nie mam sił na te dziury... a jest Projektowana? chodzi o przedłużenie Panny Wodnej do Traktu? ja chciałbym dożyć dociągnięcia do nas tego: http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3556591.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 18.08.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Mlk - Projektowana to nasza wewnętrzna droga - mają ja utwardzic na odcinku 500metrów. Przedłużenie Panny Wodnej jest 100metrów dalej i moze powstanie w przyszłym roku, a może nie.... A autostrady to drażliwy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts