Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieśmiała propozycja-grupa WAWER

Recommended Posts

Antolek - będzie wesoło w przyszłym roku w naszej okolicy. Masa domów bedzie powstawać. Obok mnie zaczną się cztery budowy :-)

Nie wiecie ile teraz się czeka na warunki zabudowy? Może ktos coś słyszał ostatnio?

Jutro sobie będę w urzędzie i mogę powiedzieć dokładnie.

Ja składałem dokładnie 8 sierpnia a Pani w urzędzie jest właśnie na lipcu. Więc pewnie wypadnie że tak 4 do 5 miesięcy.

carson w poście wyżej napisał, że czekał od maja do września.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ANTOLEK Jak mozna spytać to z czego chcesz budować (ściany strop dach no i jaki projekcik jak mozna)jak mozesz to coś napisz moze cos ściągne hehe

Ogólnie to plan mam taki. żeby w miarę tanio zbudować stan surowy - czyli beton + styropian. Potem zaczynam szaleć czyli dachówka ;)

Okna drewniane, ogrzewanie podłogowe na parterze itd...

A projekt się robi więc jeszcze daleka droga rzeby zobaczyć, ale jak tylko będzie to dam znać.

Ogólonie z GG to bardzo chętnie, ale moja wspaniała firma zablokowała wszelkie porty internetowe poza www a i tak instalowanie czegokolwiek wymaga informera więc lipa :(

Antolek beton ? to znaczy pustaki z betonu komurkowego c zy tak .Jeśli tak to napissz dlaczego to a nie np maks bo ja planuje z maksa

Tak - pustaki z betonu. A dlaczego ??

1. Trochę taniej

2. I tak kładę styropian więc "zabijam" tym wszelką oddychalność, paroprzepuszczalność i tym podobne cechy np. maksa

3. Łatwiej robić w betonie instalacje

4. Ściany są równiejsze i możesz położyć cieńszy tynk

Tyle mi przychodzi do głowy tak na szybko :)

Witam,

Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę?

Dzieki

Witam,

4 miesiące to taki dość optymistyczny czas ale słyszałem, że troszkę się tam pozmieniało więc może.

Powodzenia

Witam wszystkich :D

Stawiam pierwsze kroki na tym forum. Patrząc na ilość postów, nie ukrywam, że mocno licze na pomoc forumowiczów.

Właśnie kupiliśmy połówkę bliźniaka (okolice ul. Wiązanej) w stanie surowym otwartym. Szybka decyzja i dopiero teraz tak naprawdę zaczynamy myśleć jak długa droga nas czeka

Proszę o pomoc, byc może macie do polecenia kogoś do ... (tak naprawdę do wszystkiego co trzeba zrobić po stanie sur. otwartym), czyli elektryka, hydraulika, ludzi od wylewek, tynkarzy, glazurnika itp.

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Witam,

Wlasnie dzisiaj złożyłem wnioske o wydanie WZ. Czy możecie mi podać średni czas oczekiwania w Wawrze? Pani w okienku mówi o 4 mies. Przy okazji ile czekaliście na wydanie pozwolenia na budowę?

Dzieki

Wydaje mi się, że sezon na WZ powoli się kończy, więc może będzie szybciej, ale "normalnie" trwa to nawet i 8-9 miesięcy.

A co do pozwolenia. W piątek tydzień temu składałem wniosek o pozwolenie na budowę wewn. inst. gazowej. Po weekendzie we wtorek zadzwoniono do mnie z gminy, że pozwolenie jest gotowe i mogę przyjechać je odebrać :o :o :o :o :o :o. Do tej pory nie mogę w to uwierzyć, choć pozwolenie trzymam w ręku.

A teraz inna sprawa: orientuje się ktoś, gdzie w okolicy (i czy w ogóle) można napełnić butlę gazową (10,5l). Chodzi mi o jej napełnienie a nie wymianę pustej na pełną (nie po to kupowałem "nówkę", żeby teraz oddać ją i w zamian otrzymać jakiś złom).

Witam,

Dzieki

Wydaje mi się, że sezon na WZ powoli się kończy, więc może będzie szybciej, ale "normalnie" trwa to nawet i 8-9 miesięcy.

A co do pozwolenia. W piątek tydzień temu składałem wniosek o pozwolenie na budowę wewn. inst. gazowej. Po weekendzie we wtorek zadzwoniono do mnie z gminy, że pozwolenie jest gotowe i mogę przyjechać je odebrać :o :o :o :o :o :o. Do tej pory nie mogę w to uwierzyć, choć pozwolenie trzymam w ręku.

A teraz inna sprawa: orientuje się ktoś, gdzie w okolicy (i czy w ogóle) można napełnić butlę gazową (10,5l). Chodzi mi o jej napełnienie a nie wymianę pustej na pełną (nie po to kupowałem "nówkę", żeby teraz oddać ją i w zamian otrzymać jakiś złom).

gratuluje pozwolenia

gdzie i za ile kupiłeś tą butle? były tam może też większe butle (33kg)?

w kwestii instalacji wewnętrznej:

mam do sprzedania tanio nieużywany przewód gazowy o dł 150cm z szybkozłączem do podłaczenia kuchenki gazowej - kupiłem nie to co trzeba, a oddać już się nie da

Dzięki za gratulacje, choć są przedwczesne - to tylko do instalacji wewnętrznej. W przypadku instalacji zewnętrznej, która jest w gestii gazowni, nawet nie został złożony jeszcze wniosek :evil:.

Butlę kupiłem w Leroy - kosztowała coś ok. 80 zł. Większych niż 10,5 nie widziałem... nadal pozostaje kwestia napełniania - jeśli nie znajdę miejsca gdzie to można zrobić, to kupowanie nowych mija się z celem... :-?

Dzięki za gratulacje, choć są przedwczesne - to tylko do instalacji wewnętrznej. W przypadku instalacji zewnętrznej, która jest w gestii gazowni, nawet nie został złożony jeszcze wniosek :evil:.

To w tym roku zostaje ci tylko propan :-?.

A z tym napełnianiem butli to są chyba jakieś przepisy, że nie można.

Dlatego też zaopatrzyłem się w ogrzewacz... no i mam kominek z DGP - mam więc nadzieję, że dom jakoś zimę przetrwa (prądu też w tym roku nie będzie).

Właśnie tego się obawiam... a zdecydowanie wolałbym napełniać swoją butlę, w której przynajmniej wiem, że ma nowy i sprawny zawór :-?.

Wbrat,

Kiedy, za czasów komuny jeszcze napełniełem butlę gazem (takš turystycznš w okolicy Bardowskiego, na pradze, w pobliżu pętli autobusowej. Być może jeszcze można tam to zrobić. Wyglšdało to tak, że zostawiałem swojš butlę z naklejkš, że moja i odbierałem za kilka dni pełnš. Może dalej tak to działa....

a to wygooglowałem:

http://www.straz.gsi.pl/uwaga/butle_gaz.html

poza tym w googlach po wpisaniu napełnianie butli gazem wyskakuje ksišżka telefoniczna, więc wystarczy za telefon i...

Powodzenia w przetrwaniu zimy :wink:

Dlatego też zaopatrzyłem się w ogrzewacz... no i mam kominek z DGP - mam więc nadzieję, że dom jakoś zimę przetrwa (prądu też w tym roku nie będzie).

Właśnie tego się obawiam... a zdecydowanie wolałbym napełniać swoją butlę, w której przynajmniej wiem, że ma nowy i sprawny zawór :-?.

chcesz z tej butli (11kg) gotować czy grzać dom?

jesli grzac to odpuść bo nie nadążysz napełniać jej - ja mysle o rozwiazaniu tymczasowym w postaci trzech butli po 33kg kazda połączonych automatem, ktory bedzie przełączał na następną jak się opróżni jedna

co do napełniania Twojej butli, to jest to zakazane, ale spokojnie można się dogadać na stacjach gazowych - kwestia negocjacji na jakiejś małej, prywatnej stacji gazowej

chcesz z tej butli (11kg) gotować czy grzać dom?

jesli grzac to odpuść bo nie nadążysz napełniać jej - ja mysle o rozwiazaniu tymczasowym w postaci trzech butli po 33kg kazda połączonych automatem, ktory bedzie przełączał na następną jak się opróżni jedna

co do napełniania Twojej butli, to jest to zakazane, ale spokojnie można się dogadać na stacjach gazowych - kwestia negocjacji na jakiejś małej, prywatnej stacji gazowej

Nie chcę grzać całego domu a jedynie dogrzewać pomieszczenia, gdzie nie mam DGP a gdzie będą prowadzone jakieś prace (np. łazienka). Trochę szkoda mi kasy na systemy 3 butli z automatem...

Co do napełniania - już sobie odpuściłem - wczoraj wymieniłem butlę dzięki czemu mogłem sprawdzić działanie ogrzewacza - coś tam daje - w ciągu półtorej godziny udało mi się podnieść temperaturę powietrza w kuchni (15m2) o 2 stopnie (z 13 do 15`C). Jednak nie ma to jak kominek - po dwóch godzinach palenia temp. w salonie z 13`C wzrosła do 19`C (mierzone w sporej odległości od kominka na wysokości ok. 1 metra - pod sufitem był już niezły upał). Ale generalnie boje się zimy - nie wiem czy jak przyjdą mrozy -10, -15`C to uda mi się utrzymać jakąś sensowną temp. w domu (sensowna to dla mnie ok.14-15`C).

ps. na ile godzin ciągłego grzania może starczać taka butla 11kg?

.. wczoraj wymieniłem butlę dzięki czemu mogłem sprawdzić działanie ogrzewacza - coś tam daje - w ciągu półtorej godziny udało mi się podnieść temperaturę powietrza w kuchni (15m2) o 2 stopnie (z 13 do 15`C). Jednak nie ma to jak kominek - po dwóch godzinach palenia temp. w salonie z 13`C wzrosła do 19`C (mierzone w sporej odległości od kominka na wysokości ok. 1 metra - pod sufitem był już niezły upał). Ale generalnie boje się zimy - nie wiem czy jak przyjdą mrozy -10, -15`C to uda mi się utrzymać jakąś sensowną temp. w domu (sensowna to dla mnie ok.14-15`C).

ps. na ile godzin ciągłego grzania może starczać taka butla 11kg?

A jakiego typu i mocy masz ten ogrzewacz?

Bo przy -15st.C i dT=30st. (nie wnikając jakie masz ocieplenie i powierzchnię) to musisz mieć parę ładnych kW.

Natomiast ad. ps to u znajomego znajomych ca. 1 butla dziennie przy

-5st. (ale znowu zależy to od ocieplenia i powierzchni).

A jakiego typu i mocy masz ten ogrzewacz?

Bo przy -15st.C i dT=30st. (nie wnikając jakie masz ocieplenie i powierzchnię) to musisz mieć parę ładnych kW.

Ogrzewacz ma niby 4kW, ale jakoś w to nie wierzę. Grunt, że tak jest napisane w instrukcji (o ile dobrze pamiętam). Do tego dochodzi kominek 15kW - ale u mnie DGP nie dociera wszędzie... no i trzeba by palić od rana do wieczora co jest trudne jak się nie mieszka na budowie a w dzień pracuje...

u znajomego znajomych ca. 1 butla dziennie przy

-5st. (ale znowu zależy to od ocieplenia i powierzchni).

Hmm... to daje jakieś 1200-1400zł miesięcznie... :o