antolek 22.01.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam, szukam elektryka który może wykonać tymczasowe przyłącze budowlane. Najlepiej takiego co ma układy w lokalnym STOENie na Chrzanowskiego. Ogólnie to potrzebuję przebrnięcia przez papierologię i wykonawstwa. Polećcie dobrych fachowców, którzy robili dla was. A może dodatkowo ktoś z was ma do sprzedania skrzynkę elektryczną budowlaną, bo np. się już zbudowała i przechodzi na zasilanie docelowe. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaneck 22.01.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam, wiem że jestem naiwny ale kobieta w urzędzie powiedziała mi, że czeka się 2 miesiące więc podszedłem do sprawy bez stresu A jak to wygląda od strony przepisów, przecież oni mają określony czas na wydanie decyzji?? Spróbuję poszukać jakiś kontaktów, może uda się przyspieszyć sprawę Pozdrawiam Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 22.01.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam, wiem że jestem naiwny ale kobieta w urzędzie powiedziała mi, że czeka się 2 miesiące więc podszedłem do sprawy bez stresu A jak to wygląda od strony przepisów, przecież oni mają określony czas na wydanie decyzji?? Spróbuję poszukać jakiś kontaktów, może uda się przyspieszyć sprawę Pozdrawiam Y Jeśli chodzi o warunki zabudowy to nie ma określonego czasu na wydanie decyzji. Te 2 miesiące to pewnie Ci powiedziała Pańcia w okienku. Jak składałem swój wniosek to też mi tak powiedziała, ale zastrzegła, że jest dużo złożonych wniosków i może trwać nawet 4 miesiące. Jak widać trwało dłużej. Jedyne terminy jakie ich obowiązują, to są terminy wydania Pozwolenia na Budowę tj. 1 miesiąc a w sprawach szczególonie trudnych nie dłużej niż 2. Najczęściej wszystkie są szczególnie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaneck 22.01.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 ... zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie rozpoczęciem bez papierów Myślę, że w mojej okolicy nie powinno być żadnych kwiatków, chyba że któryś z sąsiadów mnie podkabluje Przynajmniej mógłbym zrobić fundament i konstrukcję stalową, co w przypadku mojego domu byłoby już i tak dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 22.01.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 ... zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie rozpoczęciem bez papierów Myślę, że w mojej okolicy nie powinno być żadnych kwiatków, chyba że któryś z sąsiadów mnie podkabluje Przynajmniej mógłbym zrobić fundament i konstrukcję stalową, co w przypadku mojego domu byłoby już i tak dużo... Bez WZiZT, żaden projektant nie zrobi Ci adaptacji projektu z planem zagospodarowania działki - to rzecz pierwsza. Poza tym możesz zapomnieć o jakimkolwiek KieBudzie, chyba, że masz znajomego, który Cię wspomoże w tej kwestii. A trzecia sprawa to taka, że jakie masz gwarancje, że warunki zabudowy dostaniesz takie jakie odpowiadają Twojemu projektowi i działce. W mojej okolicy powierzchnia zabudowy to ok. 0,21. Ja mam przyznane 0,25. Z pow. zabudowy 0,21 bym był na granicy. Wystarczy przy odbiorze upierdliwy inspektor i leżysz Nie wiem w jakiej okolicy budujesz, ale dowiedz się jakie powierzchnie zabudowy mają sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 23.01.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam, szukam elektryka który może wykonać tymczasowe przyłącze budowlane. Najlepiej takiego co ma układy w lokalnym STOENie na Chrzanowskiego. Ogólnie to potrzebuję przebrnięcia przez papierologię i wykonawstwa. Polećcie dobrych fachowców, którzy robili dla was. A może dodatkowo ktoś z was ma do sprzedania skrzynkę elektryczną budowlaną, bo np. się już zbudowała i przechodzi na zasilanie docelowe. Dzięki z góry czesc byłem całkiem zadowolony z mojego elektryka (jak na przedstawiciela tej profesji to jest bardzo rzeczowy i konkretny): p. Radek 605 068 007 - jest z Otwocka ale ma kolegów na Chrzanowskiego i wszystko załatwia znajomi korzystali z innego: p. Jacek 603 913974, podejrzewam że może być tańszy, ale wymagać więcej cierpliwości... pogadaj z obydwoma, to będziesz miał porównanie (możesz się powołać na Marcina z Miedzeszyna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 23.01.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 OK,dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 23.01.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 OK, dzięki serdeczne. jakby ktoś chciał z już mieszkających to znalazłem niedrogiego gościa do wywozu tzw. 'nieczystości płynnych' (=szamba): p. Jurek 692 460 258 - liczy 120-130zł (zależnie od miejsca), a inni mi mówili 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaneck 23.01.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 ... zastanawiam się jeszcze nad jednym, a mianowicie rozpoczęciem bez papierów Myślę, że w mojej okolicy nie powinno być żadnych kwiatków, chyba że któryś z sąsiadów mnie podkabluje Przynajmniej mógłbym zrobić fundament i konstrukcję stalową, co w przypadku mojego domu byłoby już i tak dużo... Bez WZiZT, żaden projektant nie zrobi Ci adaptacji projektu z planem zagospodarowania działki - to rzecz pierwsza. Poza tym możesz zapomnieć o jakimkolwiek KieBudzie, chyba, że masz znajomego, który Cię wspomoże w tej kwestii. A trzecia sprawa to taka, że jakie masz gwarancje, że warunki zabudowy dostaniesz takie jakie odpowiadają Twojemu projektowi i działce. W mojej okolicy powierzchnia zabudowy to ok. 0,21. Ja mam przyznane 0,25. Z pow. zabudowy 0,21 bym był na granicy. Wystarczy przy odbiorze upierdliwy inspektor i leżysz Nie wiem w jakiej okolicy budujesz, ale dowiedz się jakie powierzchnie zabudowy mają sąsiedzi. kurcze przeraża mnie to bo chciałem zacząć w maju budowę mój znajomy kończy budowę w Aleksandrowie (okolice Nieporętu) czekał na warunki ok. 3 tygodnie Pozdrawiam Y Ps. a może jest ktoś, kto w jakiś "cudowny sposób" przyspieszył wydanie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.01.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 kurcze przeraża mnie to bo chciałem zacząć w maju budowę mój znajomy kończy budowę w Aleksandrowie (okolice Nieporętu) czekał na warunki ok. 3 tygodnie Pozdrawiam Coś obawiam się, że Twój znajomy pomylił warunki z pozwoleniem na budowę. Nie żebym był złośliwy, ale na mój gust nie zaczeniesz w maju. Ja skladałem wniosek w grudniu, budowę mogłem rozpocząć dopiero pod koniec sierpnia. Fakt, że u mnie doszła kwestia wycięcia drzew, która jakieś 3 tygodnie zabrała, ale na maj i tak bym się nie nastawiał. Jak złożysz papiery teraz, to moje szacunki są takie: - warunki zabudowy: czerwiec - pozwolenie na budowę + uprawomocnienie: lipiec (okres urlopowy i pewnie sąsiedzi nie będą odbierać wniosków) - faktyczne rozpoczęcie prac: początek sierpnia (powiadomienie inspektoratu tydzień przed rozpoczęciem, ale po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 24.01.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Coś obawiam się, że Twój znajomy pomylił warunki z pozwoleniem na budowę. Nie żebym był złośliwy, ale na mój gust nie zaczeniesz w maju. Ja skladałem wniosek w grudniu, budowę mogłem rozpocząć dopiero pod koniec sierpnia. Fakt, że u mnie doszła kwestia wycięcia drzew, która jakieś 3 tygodnie zabrała, ale na maj i tak bym się nie nastawiał. Jak złożysz papiery teraz, to moje szacunki są takie: - warunki zabudowy: czerwiec - pozwolenie na budowę + uprawomocnienie: lipiec (okres urlopowy i pewnie sąsiedzi nie będą odbierać wniosków) - faktyczne rozpoczęcie prac: początek sierpnia (powiadomienie inspektoratu tydzień przed rozpoczęciem, ale po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia itp.) A nasz urząd jeszcze uznaje sąsiadów za strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.01.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 A nasz urząd jeszcze uznaje sąsiadów za strony? Jak ja załatwiałem, to tak, ale było to w 2005 r. Jak jest teraz to nie wiem. Jeśli nie to przynajmniej jeden kłopot z głowy. Ale i tak rokowań nie zmieniam - moim zdaniem maj nie jest realny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaneck 24.01.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 kurcze przeraża mnie to bo chciałem zacząć w maju budowę mój znajomy kończy budowę w Aleksandrowie (okolice Nieporętu) czekał na warunki ok. 3 tygodnie Pozdrawiam Coś obawiam się, że Twój znajomy pomylił warunki z pozwoleniem na budowę. Nie żebym był złośliwy, ale na mój gust nie zaczeniesz w maju. Ja skladałem wniosek w grudniu, budowę mogłem rozpocząć dopiero pod koniec sierpnia. Fakt, że u mnie doszła kwestia wycięcia drzew, która jakieś 3 tygodnie zabrała, ale na maj i tak bym się nie nastawiał. Jak złożysz papiery teraz, to moje szacunki są takie: - warunki zabudowy: czerwiec - pozwolenie na budowę + uprawomocnienie: lipiec (okres urlopowy i pewnie sąsiedzi nie będą odbierać wniosków) - faktyczne rozpoczęcie prac: początek sierpnia (powiadomienie inspektoratu tydzień przed rozpoczęciem, ale po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia itp.) ... no właśnie mówił o warunkach zabudowy, a także o bardzo dobrej pracy tamtejszego urzędu. Może wynika to z mniejszej iliości wniosków masz rację, pogodziłem się że to potrwa, ale cały czas szukam jakiegoś kontaktu w urzędzie, żeby sprawę nieco przyspieszyć. Komuś z was się udało?? Poproszę o info na priv Pozdrawiam Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 24.01.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jakiś czas temu wspominałem o jednym moim znajomym, co wnioski pisał wierszem i bez ptasiego mleczka nie szedł do Urzędu. On dostał błyskawicznie Warunki, a potem Pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaneck 24.01.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Jakiś czas temu wspominałem o jednym moim znajomym, co wnioski pisał wierszem i bez ptasiego mleczka nie szedł do Urzędu. On dostał błyskawicznie Warunki, a potem Pozwolenie ptasie mleczko to ja chetnie zaniosę i nie tylko myślałem raczej o grubej kanapce w kopercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 25.01.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A nasz urząd jeszcze uznaje sąsiadów za strony? Jak ja załatwiałem, to tak, ale było to w 2005 r. Jak jest teraz to nie wiem. Jeśli nie to przynajmniej jeden kłopot z głowy. Ale i tak rokowań nie zmieniam - moim zdaniem maj nie jest realny. Teraz już przy PNB nie. Przy warunkach zabudowy i owszem informują wszystkich, że będziesz miał zamiar coś takiego zbudować. A PnB to wiadomo, że jest tego konsekwencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 26.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 gdzie mozna wymusic/poprosic o odśnieżenie ulicy? moja uliczka nie jest oczywiscie nie zasluguje na pierwszą kolejność odśnieżania, ale dziś już te najważniejsze drogi są w dobrym stanie, więc mogliby przetrzeć także te mniejsze (pod tym względem w Józefowie było o wiele lepiej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antolek 26.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 gdzie mozna wymusic/poprosic o odśnieżenie ulicy? moja uliczka nie jest oczywiscie nie zasluguje na pierwszą kolejność odśnieżania, ale dziś już te najważniejsze drogi są w dobrym stanie, więc mogliby przetrzeć także te mniejsze (pod tym względem w Józefowie było o wiele lepiej...) Patrząc na to jak w Wawrze traktują odśnieżanie to (obym nie wykrakał) chyba czeka Cię sławetne - "....siły przyrody w służbie człowieka...." Czyli czekanie na odwilż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 29.01.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ponieważ niektórzy już zaczynają wypełniać PITy zachęcam do przekazania 1% na walkę z przemocą w szkole organizacji pozarządowej zamiast Romanowi G. 1% dla Stowarzyszenia "Bliżej dziecka" http://www.przemocwszkole.org.pl Od 10 lat zajmujemy się problemem przemocy rówieśniczej w szkole. Organizujemy Treningi Pewności Siebie dla dzieci-ofiar przemocy. Pracujemy z agresywną młodzieżą. Pomagamy tworzyć "bezpieczne szkoły". W tym roku znów uczestniczymy w Akcji "1% dla mojej organizacji" organizowanej przez Stowarzyszenie "Przyjazna Szkoła". W ramach Akcji mogą Państwo przeznaczyć 1% swojego podatku na dofinansowanie naszej działalności. Pomóż nam wspierać innych! Zasady dokonywania wpłat: Po wyliczeniu całego podatku, jaki za 2006 rok powinniśmy zapłacić do Urzędu Skarbowego, obliczamy 1% tej kwoty. Odliczenia możemy dokonać nawet wtedy, gdy spodziewamy się zwrotu "nadpłaty". Chodzi o cały podatek należny, zawierający zaliczki, które już zapłaciliśmy lub zrobił to nasz pracodawca. KROK 1: w formularzu PIT (PIT -36 lub PIT-37) w części zatytułowanej "Obliczenia zobowiązania podatkowego" znajdujemy rubrykę "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz organizacji pożytku publicznego" (dla PIT-36 jest to pozycja nr 179, dla PIT-37 jest to pozycja 111). Tutaj wpisuje się kwotę obliczonego 1%. KROK 2: podatnik wpłaca wysokość obliczonego i wpisanego w PIT "1%", na konto Stowarzyszenia "Przyjazna Szkoła". Na dowodzie wpłaty należy wpisać: Stowarzyszenie Rodziców na Rzecz Pomocy Szkołom "Przyjazna Szkoła", ul. Chopina 2c, 41-400 Mysłowice. Wpłata na rzecz organizacji pożytku publicznego na podst. art.27 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Numer konta 59 1320 0022 0112 2224 2000 0085 Imię i nazwisko oraz adres wpłacającego podatnika Kwotę dokonanej wpłaty Przypominamy, że rozliczenia podatku za 2006 rok oraz wpłaty 1% należy dokonać do 30 kwietnia 2007 roku. Należy zachować dowód wpłaty. KROK 3: podatnik wysyła formularz PIT do Urzędu Skarbowego i ewentualnie, (jeżeli ma "nadpłatę") oczekuje na zwrot pieniędzy. Pieniądze zostaną przekazane Stowarzyszeniu "Bliżej Dziecka", które posiada indywidualne konto w Organizacji Pożytku Publicznego "Przyjazna Szkoła". Pieniądze zostaną wykorzystane na pomoc dzieciom-ofiarom przemocy rówieśniczej. Serdecznie dziękujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernova 29.01.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witajcie Sąsiedzi! coś czuję, że sie tu zadomowię! Kupujemy działkę w Radości i zaczynamy drogę przez mękę, czyli drogę Żegańską w przyszłym tygodniu składamy o WZ, nasza 'rejonowa' to pani R. Pytam Was, doświadczonych w bojach Wawrzan/Wawerczyków/Wawersów , z przymrużeniem oka: czy pani R. woli czekoladki nadziewane czy raczej ciastka, czy perfumy o nucie kwiatowej czy raczej piżmo ??? Wiecie? Pomóżcie! Czytając wszystkie Wasze posty o biurokracji jestem przerażona! Yaneck - może zewrzemy szyki i zastosujemy frontalny zmasowany atak!!!musi być jakaś możliwość przyspieszenia WZ! nie chcę być bezdomna przez następne 2 lata... Gdybyście mieli jakieś rady/sugestie, jak przyspieszyć ten żenujący proces, bardzo o nie proszę. I pozdrawiam słonecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts