Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Plan jest taki, żeby spłacić maksymalnie tą działkę zanim zaczniemy się budować.

A myśleliście może jak pogodzić kredyt na działkę z kredytem na budowę? Bo my się właśnie nad tym głowimy. I nie chodzi tylko o raty ale przede wszystkim o zabezpieczenia...

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A myśleliście może jak pogodzić kredyt na działkę z kredytem na budowę? Bo my się właśnie nad tym głowimy. I nie chodzi tylko o raty ale przede wszystkim o zabezpieczenia...

Nam bank po prostu zwiększy kwotę kredytu, bez dodatkowych opłat. Zdolność kredytową mamy, musimy tylko zdecydować kiedy. I to mnie w sumie dziwi, bo zapłaciłam prowizję od 60 tyś zł i mogę zwiększyć kredyt nawet do 400 tyś bez dodatkowej opłaty. A gdybym brała od razu na działkę i budowę, to prowizja byłaby od 400 tyś - jest różnica.

Jeśli chodzi o zabezpieczenia, to głównym zabezpieczeniem teraz jest nasze mieszkanie. Ale a jak się wybudujemy, to hipoteka zostanie przepisana na dom.

Witam wszystkich!!!

Ja również planuję rozpoczęcie budowy na wiosnę 2007 :) W chwili obecnej projekt jest u pani architekt, a ja oczekuję na warunki przyłączy - została jeszcze woda bo pani z gminy wysłała mi papier na adres zameldowania, a nie na wskazany do korespondencji :) Na szczęście zbytnio mi się nie spieszy więc i na panią się strasznie nie złoszczę :) W ogóle muszę przyznać, że jak na razie nie jest tak tragicznie jak sie obawiałam, wszystko pomału, ale udaje się załatwić, oby tak było dalej :)

A mój domek będzie wyglądał tak:

http://www.dobredomy.pl/?id_project=21

Trzymam za wszystkich kciuki i pozdrawiam !!!

Cześć penny

słodki ten wasz projekt. I mimo małych gabarytów dobrze przemyślany. Ja co prawda wole normalną wysokość pomieszczeń, więc nie wybrałabym dachu kopertowego, ale za to taki domek wygląda zgrabnie a nie jak stodoła. Niewątpliwą zaletą tego projektu są przemyślane powierzchnie niemieszkalne: spiżarnia, miejsce w łazience na pralnie, garderoby. Tak naprawdę dopiero te pomieszczenia świadczą o funkcjonalności domu.

Dodatkowo bardzo sprytnie został wepchnięty w bryłę domu garaż. Niemalże go nie widać.

Gratuluję !

Hej efilo :)

Cieszę się, że Ci się podoba ten projekcik :) zrobiłam w nim parę zmian - m.in. obróciłam schody o 90 stopni - co pozwoliło powiększyć pomieszczenie gospodarcze, pozbyłam się małego tarasu i powiększyłam nieco łazienkę na dole, tak żeby zmieścił się tam jeszcze prysznic. Myślę, że te zmiany jeszcze poprawiły funkcjonalność domku :)

W ogóle to juz bym chciała, żeby się zaczął budować, a najlepiej żeby już był zbudowany, no ale wszystko przede mną i jeszcze to trochę będzie musiało potrwać :)

ale super temacik

my tez chcemy zacząc na wiosne 2007 działkę juz mamy projekt kupiony, kierownik budowy jest, staramy się teraz o warunki wszyskich przyłaczy itd. papierologia stosowana jednym słowem. szukamy ekipy. narazie mamy tylko jeden sensowny namiar ale pan kazał dzwonić w połowie wrzesnia bo teraz czasu nie ma :cry: w hurtowni powiedzieli ze mamy przyjśc w styczniu bo narazie to za wcześnie bo ceny ida do góry - mocno idą- :o szkoda

a to nasz projekcik

http://www.hbstudio.pl

Agatka z garazem

Nooo, witam kochani. Witam oczywiście wszystkich nowych ambitnych którzy zaczynają na wiosenkę budowę :) .

Alllle jestem happy....na wtorek umówiłam nas z architektem (i tu wielki buziak dla Paradoxa który podsunął mi namiary :D ). Mamy zabrać papierzyska , wydruk z internetu naszej "Zośki" , zabierać tyłki i wio do Gołkowic do Pana architekta o bardzo miłym i młodym głosie (umawiałam się telefonicznie :wink: ). No to od wtorku zaczynamy załatwianie papierologii, kochani :D . Pozdrawiam-Dagmara.

Nam bank po prostu zwiększy kwotę kredytu, bez dodatkowych opłat. Zdolność kredytową mamy, musimy tylko zdecydować kiedy. I to mnie w sumie dziwi, bo zapłaciłam prowizję od 60 tyś zł i mogę zwiększyć kredyt nawet do 400 tyś bez dodatkowej opłaty. A gdybym brała od razu na działkę i budowę, to prowizja byłaby od 400 tyś - jest różnica.

Jeśli chodzi o zabezpieczenia, to głównym zabezpieczeniem teraz jest nasze mieszkanie. Ale a jak się wybudujemy, to hipoteka zostanie przepisana na dom.

AnetkaS

Możesz mi zdradzić jaki to bank? 8)

Pozdrawiam

Damro

i powiększyłam nieco łazienkę na dole, tak żeby zmieścił się tam jeszcze prysznic.

Wiesz że też sobie o tym pomyślałam jak spojrzałam na tą "krupcię". Ale są różne wymagania i potrzeby mieszkańców, wiec się nie odezwałam. Jednym pasuje tylko kibelek innym nie. Zazwyczaj i tak się tego prysznica nie wykorzystuje, ale jak sytuacja przyciśnie to zawsze jest dodatkowe miejsce. A poza tym w przypadku znanego wszystkim inwestorom syndromu nagłego topnienia gotówki podczas wykańczania zawsze można wyposażyć dolną łazienkę a z górną poczekać na złapanie oddechu finansowego.

Paradox a możesz zdradzić, jeśli to nie tajemnica ile cię ten projekcik kosztował. My także zamierzamy robić indywidualny, i architekt nam na razie zaśpiewał ok.2800zł.

Oj penny ładniutka ta wasza Libra :) , zresztą ona u nas też była brana pod uwagę. Potrzebujemy jednak garaż na dwa samochody no i garaże będą w piwnicach, nie chcę tracić powierzchni domu właśnie kosztem garażu :p .

Pozdrowienia dla wszystkich budujących :lol: :lol: .

Oj to paradox dałeś nam teraz do myślenia bo u nas w tej cenie to nie jest full wypas :x :roll: , bo mapki się już robią i płacimy za nie 600 zł., adaptacja też oddzielnie.....więc chyba panu podziękujemy.

Ale na szczęście mam namiary na jeszcze innych architektów więc sobie posprawdzamy te ceny i porównamy :p .

Forum to jednak skarbnica wiedzy :lol: :lol: .

Dołączam się do grupy. Zamierzam wystartować na wiosnę. Jestem po wstępnej rozmowie z przyszłym kierownikiem budowy i architektem. Papierzyska poszły w ruch. Zamierzam budować "Z wykuszami - Typ II", aczkolwiek dość mocno zmodyfikowany.

Jedynie co mnie przeraża, to galopujące ceny (np. stal) i coraz większe kłopoty z wykonawcami (może trzeba szukać ich w Irlandii? :wink: ).

Pozdrawiam wszystkich inwestorów Anno Domini 2007!

Damro my zastanawialiśmy się czy nie obniżyć salonu, ale ze względu na podobny układ pomieszczeń jak w Twoim projekcie raczej tego nie zrobimy. Wg mnie dwa schodki, tak jak masz w pojekcie. Ale zwróć uwagę na jeszcze jedno - w rzutach Twojego projektu jest małe przekłamanie - jest obniżenie przy zejściu do salonu, a nie ma pokazanych schodków od strony kuchni... i nie wiadomo na jakim poziomie ona jest...

Damro my zastanawialiśmy się czy nie obniżyć salonu, ale ze względu na podobny układ pomieszczeń jak w Twoim projekcie raczej tego nie zrobimy. Wg mnie dwa schodki, tak jak masz w pojekcie. Ale zwróć uwagę na jeszcze jedno - w rzutach Twojego projektu jest małe przekłamanie - jest obniżenie przy zejściu do salonu, a nie ma pokazanych schodków od strony kuchni... i nie wiadomo na jakim poziomie ona jest...

Kraania dlaczego zrezygnowaliście z obniżenia :-?

Wiesz w moim projekcie to nie jest obniżenie salonu(te przerywane kreski)tylko podciąg.

Co do obniżenia mam rozterkę czy nie będzie nam sprawiać utrudnień w życiu codziennym,wiesz np."wywinąć orła..."

I druga sprawa czy to nie jest za mała powierzchnia :-?

WSZELKIE UWAGI MILE WIDZIANE

Pozdrawiam

Damro

Kraania dlaczego zrezygnowaliście z obniżenia :-?

Wiesz w moim projekcie to nie jest obniżenie salonu(te przerywane kreski)tylko podciąg.

Damro

Damro zrezygnowaliśmy, bo właśnie przy takim układzie pomieszczeń schodki musiałyby być w dwóch miejscach - zejście do salonu i wejście do kuchni / lub wyjście z kuchni a tego sobie nie wyobrażam :-? . Nasi znajomi mają obniżony salon i wygladą to super i raczej są zadowoleni, z tym że właśnie tylko jest jedno zejście...

U Ciebie można by było ewentualnie zlikwidować przejście z holu do kuchni i wtedy wszystkie pomieszczenia mogłoby być na jednym poziomie (salon, kuchnia, spiżarnia).

pozdrawiam