efilo 31.08.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Plan jest taki, żeby spłacić maksymalnie tą działkę zanim zaczniemy się budować. A myśleliście może jak pogodzić kredyt na działkę z kredytem na budowę? Bo my się właśnie nad tym głowimy. I nie chodzi tylko o raty ale przede wszystkim o zabezpieczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 31.08.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A myśleliście może jak pogodzić kredyt na działkę z kredytem na budowę? Bo my się właśnie nad tym głowimy. I nie chodzi tylko o raty ale przede wszystkim o zabezpieczenia... Nam bank po prostu zwiększy kwotę kredytu, bez dodatkowych opłat. Zdolność kredytową mamy, musimy tylko zdecydować kiedy. I to mnie w sumie dziwi, bo zapłaciłam prowizję od 60 tyś zł i mogę zwiększyć kredyt nawet do 400 tyś bez dodatkowej opłaty. A gdybym brała od razu na działkę i budowę, to prowizja byłaby od 400 tyś - jest różnica. Jeśli chodzi o zabezpieczenia, to głównym zabezpieczeniem teraz jest nasze mieszkanie. Ale a jak się wybudujemy, to hipoteka zostanie przepisana na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 31.08.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam wszystkich serdecznie chętnie przyłączę się do grupy. Budowa na wiosnę 2007 http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html#rzuty Pzdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 31.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam wszystkich!!! Ja również planuję rozpoczęcie budowy na wiosnę 2007 W chwili obecnej projekt jest u pani architekt, a ja oczekuję na warunki przyłączy - została jeszcze woda bo pani z gminy wysłała mi papier na adres zameldowania, a nie na wskazany do korespondencji Na szczęście zbytnio mi się nie spieszy więc i na panią się strasznie nie złoszczę W ogóle muszę przyznać, że jak na razie nie jest tak tragicznie jak sie obawiałam, wszystko pomału, ale udaje się załatwić, oby tak było dalej A mój domek będzie wyglądał tak: http://www.dobredomy.pl/?id_project=21 Trzymam za wszystkich kciuki i pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 31.08.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Cześć penny słodki ten wasz projekt. I mimo małych gabarytów dobrze przemyślany. Ja co prawda wole normalną wysokość pomieszczeń, więc nie wybrałabym dachu kopertowego, ale za to taki domek wygląda zgrabnie a nie jak stodoła. Niewątpliwą zaletą tego projektu są przemyślane powierzchnie niemieszkalne: spiżarnia, miejsce w łazience na pralnie, garderoby. Tak naprawdę dopiero te pomieszczenia świadczą o funkcjonalności domu.Dodatkowo bardzo sprytnie został wepchnięty w bryłę domu garaż. Niemalże go nie widać. Gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 01.09.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Hej efilo Cieszę się, że Ci się podoba ten projekcik zrobiłam w nim parę zmian - m.in. obróciłam schody o 90 stopni - co pozwoliło powiększyć pomieszczenie gospodarcze, pozbyłam się małego tarasu i powiększyłam nieco łazienkę na dole, tak żeby zmieścił się tam jeszcze prysznic. Myślę, że te zmiany jeszcze poprawiły funkcjonalność domku W ogóle to juz bym chciała, żeby się zaczął budować, a najlepiej żeby już był zbudowany, no ale wszystko przede mną i jeszcze to trochę będzie musiało potrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrusiowo 01.09.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 ale super temacik my tez chcemy zacząc na wiosne 2007 działkę juz mamy projekt kupiony, kierownik budowy jest, staramy się teraz o warunki wszyskich przyłaczy itd. papierologia stosowana jednym słowem. szukamy ekipy. narazie mamy tylko jeden sensowny namiar ale pan kazał dzwonić w połowie wrzesnia bo teraz czasu nie ma w hurtowni powiedzieli ze mamy przyjśc w styczniu bo narazie to za wcześnie bo ceny ida do góry - mocno idą- szkoda a to nasz projekcik http://www.hbstudio.pl Agatka z garazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.09.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nooo, witam kochani. Witam oczywiście wszystkich nowych ambitnych którzy zaczynają na wiosenkę budowę . Alllle jestem happy....na wtorek umówiłam nas z architektem (i tu wielki buziak dla Paradoxa który podsunął mi namiary ). Mamy zabrać papierzyska , wydruk z internetu naszej "Zośki" , zabierać tyłki i wio do Gołkowic do Pana architekta o bardzo miłym i młodym głosie (umawiałam się telefonicznie ). No to od wtorku zaczynamy załatwianie papierologii, kochani . Pozdrawiam-Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 01.09.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 A myśleliście może jak pogodzić kredyt na działkę z kredytem na budowę? Bo my się właśnie nad tym głowimy. I nie chodzi tylko o raty ale przede wszystkim o zabezpieczenia... Nam bank po prostu zwiększy kwotę kredytu, bez dodatkowych opłat. Zdolność kredytową mamy, musimy tylko zdecydować kiedy. I to mnie w sumie dziwi, bo zapłaciłam prowizję od 60 tyś zł i mogę zwiększyć kredyt nawet do 400 tyś bez dodatkowej opłaty. A gdybym brała od razu na działkę i budowę, to prowizja byłaby od 400 tyś - jest różnica. Jeśli chodzi o zabezpieczenia, to głównym zabezpieczeniem teraz jest nasze mieszkanie. Ale a jak się wybudujemy, to hipoteka zostanie przepisana na dom. AnetkaS Możesz mi zdradzić jaki to bank? Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 01.09.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Też się podpisuje pod tym pytaniem. Zwłaszcza to zabezpieczenie w postaci mieszkania jest superzaste. Musicie mieć nieźle wypasione to mieszkanie jak możecie na nie wziąć 400 tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 01.09.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 i powiększyłam nieco łazienkę na dole, tak żeby zmieścił się tam jeszcze prysznic. Wiesz że też sobie o tym pomyślałam jak spojrzałam na tą "krupcię". Ale są różne wymagania i potrzeby mieszkańców, wiec się nie odezwałam. Jednym pasuje tylko kibelek innym nie. Zazwyczaj i tak się tego prysznica nie wykorzystuje, ale jak sytuacja przyciśnie to zawsze jest dodatkowe miejsce. A poza tym w przypadku znanego wszystkim inwestorom syndromu nagłego topnienia gotówki podczas wykańczania zawsze można wyposażyć dolną łazienkę a z górną poczekać na złapanie oddechu finansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 01.09.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Daggulka a moze zastanowisz sie nad projektem indywidualnym....cenowo wyjdzie cie to samo....w moim przypadku zebralem kilka projektow i zanioslem to naszemu architektowi....z tego razem zlozylismy cos co w 99% odzwierciedla moje oczekiwania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 02.09.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Paradox a możesz zdradzić, jeśli to nie tajemnica ile cię ten projekcik kosztował. My także zamierzamy robić indywidualny, i architekt nam na razie zaśpiewał ok.2800zł. Oj penny ładniutka ta wasza Libra , zresztą ona u nas też była brana pod uwagę. Potrzebujemy jednak garaż na dwa samochody no i garaże będą w piwnicach, nie chcę tracić powierzchni domu właśnie kosztem garażu . Pozdrowienia dla wszystkich budujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 02.09.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Miwi oczywiscie ze nie jest to tajemnica ......lecz w tej cenie byl full pakiet czyli projekt+adaptacja+nadzor+papierologia+mapki....wiec jezeli chodzi o sam projekt to bede musial to wyliczyc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 02.09.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Oj to paradox dałeś nam teraz do myślenia bo u nas w tej cenie to nie jest full wypas , bo mapki się już robią i płacimy za nie 600 zł., adaptacja też oddzielnie.....więc chyba panu podziękujemy. Ale na szczęście mam namiary na jeszcze innych architektów więc sobie posprawdzamy te ceny i porównamy . Forum to jednak skarbnica wiedzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 02.09.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Dołączam się do grupy. Zamierzam wystartować na wiosnę. Jestem po wstępnej rozmowie z przyszłym kierownikiem budowy i architektem. Papierzyska poszły w ruch. Zamierzam budować "Z wykuszami - Typ II", aczkolwiek dość mocno zmodyfikowany. Jedynie co mnie przeraża, to galopujące ceny (np. stal) i coraz większe kłopoty z wykonawcami (może trzeba szukać ich w Irlandii? ). Pozdrawiam wszystkich inwestorów Anno Domini 2007! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 02.09.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 POMOCY!!! Czy ktoś planuje mieć w swoim domu obniżony salon? Wyrażcie swoją opinie ,co o tym sądzicie? Jak tak to jeden schodek czy dwa http://www.mgprojekt.com.pl/domki/faworyt/faworyt.html Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 03.09.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Damro my zastanawialiśmy się czy nie obniżyć salonu, ale ze względu na podobny układ pomieszczeń jak w Twoim projekcie raczej tego nie zrobimy. Wg mnie dwa schodki, tak jak masz w pojekcie. Ale zwróć uwagę na jeszcze jedno - w rzutach Twojego projektu jest małe przekłamanie - jest obniżenie przy zejściu do salonu, a nie ma pokazanych schodków od strony kuchni... i nie wiadomo na jakim poziomie ona jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 03.09.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Damro my zastanawialiśmy się czy nie obniżyć salonu, ale ze względu na podobny układ pomieszczeń jak w Twoim projekcie raczej tego nie zrobimy. Wg mnie dwa schodki, tak jak masz w pojekcie. Ale zwróć uwagę na jeszcze jedno - w rzutach Twojego projektu jest małe przekłamanie - jest obniżenie przy zejściu do salonu, a nie ma pokazanych schodków od strony kuchni... i nie wiadomo na jakim poziomie ona jest... Kraania dlaczego zrezygnowaliście z obniżenia Wiesz w moim projekcie to nie jest obniżenie salonu(te przerywane kreski)tylko podciąg. Co do obniżenia mam rozterkę czy nie będzie nam sprawiać utrudnień w życiu codziennym,wiesz np."wywinąć orła..." I druga sprawa czy to nie jest za mała powierzchnia WSZELKIE UWAGI MILE WIDZIANE Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraania 04.09.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Kraania dlaczego zrezygnowaliście z obniżenia Wiesz w moim projekcie to nie jest obniżenie salonu(te przerywane kreski)tylko podciąg. Damro Damro zrezygnowaliśmy, bo właśnie przy takim układzie pomieszczeń schodki musiałyby być w dwóch miejscach - zejście do salonu i wejście do kuchni / lub wyjście z kuchni a tego sobie nie wyobrażam . Nasi znajomi mają obniżony salon i wygladą to super i raczej są zadowoleni, z tym że właśnie tylko jest jedno zejście... U Ciebie można by było ewentualnie zlikwidować przejście z holu do kuchni i wtedy wszystkie pomieszczenia mogłoby być na jednym poziomie (salon, kuchnia, spiżarnia). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts