Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Też zaczynam budowę (a właściwie roboty budowlane) na wiosnę 2007. Jak ktoś mnie pyta "kiedy zaczyanasz budowę" to odpowiadam, że budowę rozpoczłem od momentu oglądania pierwszej działki. Mam już wszystkie papiery i finalizuje sprawy z ekipą i kierownikiem.

Pozdrawiam,

Konrad

Cześć Konrad

No to widzę że wszystko dopięte na ostatni guzik. Ja niestety nie mam ekipy i ... za bardzo nie wiem jak się zabrać do jej szukania.

W dodatku do momentu aż nie będę miała choćby zarysu projektu to za bardzo nie ma o czym z gośćmi rozmawiać. Całkiem prawdopodobne, że jak już będę gotowa to wszystkie ekipy będą zajęte :( Zwłaszcza patrząc na ucieczkę do Dublina :roll:

Witam wszystkich :D

Ja także zamierzam budować w 2007 . Założyłem sobie nawet już topik - Budowanie to brzmi dumnie . Możecie w nim poczytać dzień po dniu co robię i co się dzieje z budowš .

Jestem z Katowic a budował będę koło Siewierza ( Psary) .

Domek to "Miodowy Miesišc" z kolekcji Muratora .

Jestem na etapie pozwolenia WZiZt z Gminy . Czekam na mapki do celów projektowych , mam umówionego arhitekta na adaptację projektu, No i rozmawiam z 3 wykonawcami . Suma sumarum -na wiosnę ruszam z kopyta :D

Cześć Konrad

No to widzę że wszystko dopięte na ostatni guzik. Ja niestety nie mam ekipy i ... za bardzo nie wiem jak się zabrać do jej szukania.

W dodatku do momentu aż nie będę miała choćby zarysu projektu to za bardzo nie ma o czym z gośćmi rozmawiać. Całkiem prawdopodobne, że jak już będę gotowa to wszystkie ekipy będą zajęte :( Zwłaszcza patrząc na ucieczkę do Dublina :roll:

Niestety jeszcze nie wszystko, ekipa jest ale droga i właśnie negocjuje cene. W tej chwili ekipa chce 38kPLN za dom parterowy z poddaszem mieszkalnym, bez piwnicy, dach dwuspadowy, powierzchnia zabudowy 132 m2, uzytkowa z garazem 175 m2, netto 215 m2; sciany dwuwarstwowe; stropy teriwa; stan surowy otwarty'

Pozdrawiam,

Konrad

Efilo, myślę, że warto przejechać się po budowach, które są koło Ciebie i poszukać jakiegoś wykonawcy. Przy okazji zobaczysz jakość jego robót.

Kajot, Staszek Budowniczy witamy w naszych progach!!! Widze, że dużo ludzi jest ze Śląska. Chyba tam najwięcej sie buduje :lol:

A ja wczoraj podpisałam umowę, dziś biegnę ubezpieczyć budowę, zapłacić w sądzie i złożyć wniosek o wpis do hipoteki. Do piątku pieniądze będą na koncie. I ruszamy!!!

no to witam nieśmiało

również planujemy ruszyć od wiosny '07, w tej chwili jesteśmy po podpisaniu umowy przedwstępnej (jeszcze ARR, z właścicielką umówiliśmy się za styczeń - płacimy resztę i działka nasz), mamy wzizt, zbieram się, żeby pojechać do gminy i złożyć wniosek o wydanie war. na wodę i kanalizę - nie jestem formalnie właścicielem ale pytałem pań i zezwoliły w swej łaskawości aby się zjawił :)

plan jest taki - berzemy kredyt na stan surowy, który zamkniemy w 2007 a od wiosny 2008 kończymy i mieszkamy na jesień.

mam obawy co do planowanych kosztów, ale życie pokaże czy nie będzie to np. 2009 ;)

pozdrawiam :)

I sorki za błędy typu 'arhitekta" . Po prostu jak piszę szybko to klawiatura połyka mi litery :evil:

Są tu tacy, którzy piszą tak wcale nie ze względu na klawiaturę i się nie przejmują.

A jak zauważysz swój błąd i chcesz go poprawić to wystarczy kliknąć w nożyczki przy Twoim poście. I błąd zniknie BEZ ŚLADU :lol:

Kusi dobry pomysł. Dzięki. Tak zrobię, choć to stresujące dla mnie tak nagabywać obcych :roll:

I sorki za błędy typu 'arhitekta" . Po prostu jak piszę szybko to klawiatura połyka mi litery :evil:

Są tu tacy, którzy piszą tak wcale nie ze względu na klawiaturę i się nie przejmują.

A jak zauważysz swój błąd i chcesz go poprawić to wystarczy kliknąć w nożyczki przy Twoim poście. I błąd zniknie BEZ ŚLADU :lol:

Kusi dobry pomysł. Dzięki. Tak zrobię, choć to stresujące dla mnie tak nagabywać obcych :roll:

Ze swoich doświadczeń wiem, że sprawdzenie ekipy może być trochę czasochłonne, bo musisz dotrzeć do ludzi u których budowała. Ja miałem kontkt z 5 ekipami, które w jakiś sposób sprawdzałem. Ale ryzyko jest zawsze

Witam wszystkich nowoprzybyłych :)

mientowy:

Z tego co czytałam (możliwe, że się mylę, chciałabym bo plany miałam takie same, ale w bankach jeszcze nie pytałam) jeżeli bierzesz kredyt to po dwóch latach od podpisania budowy musisz oddać budynek. Nie można wziąć kredytu na stan surowy, a potem bezdtrosko przez kilka lat wykańczać sobie domu. Musisz wziąć taki kredyt, który umożliwi Ci wybudowanie domu do stanu nadającego się do zamieszkania. Jeżeli masz swoje środki i wykarzesz je jako wkład własny to bank zacznie wypłacać Ci transze kredytu dopiero jak udokumentujesz wkład w budowę swoich środków.

Sama miałam zamiar zrobić podobnie, ale wygląda na to, że tak to się za bardzo nie da...

Pozdrowionka :)

Penny-masz rację z tym kredytem. Bank nie da kredytu budowlanego tylko np. na stan surowy- trzeba wziąc taka kwote która umozliwi wybudowanie domu i wprowadzenie sie do niego. Nie wiem jak gdzie indziej, ale bank millenium bierze pod uwage kwotę z kosztorysu - ale mają swojego rzeczoznawce i jesli zamierzam budowac systemem gospodarczym to biorą to pod uwagę (równiez w kosztach i kwocie kredytu). Mysle wziąc kwote 200000-może jednak uda mi się w millenium :wink: , a bardzo chciałabym własnie tam bo tam nie wymagają żadnych faktur-do uruchomienia następnej transzy wystarczy dokładnie prowadzony dziennik budowy i zdjęcia budowy-no i chyba też rzeczoznawca musi budowe odwiedzić przed wypłatą transzy. To , że nie wymagaja faktur jest dla mnie najwazniejsze, więc bardzo postaram się z tym millenium. No i oczywiście zobaczymy co zaproponują Expander i Open Finance ( z expanderem jestem umówiona w przyszłym tygodniu).

Pozdrawiam-Dagmara.

qrcze, macie rację, coś popierniczyłem :-?

mamy trochę odłożone ale na stan surowy zabraknie.

nie pytałem jeszcze w bankach - trochę poczytałe w necie, jak widać same ogólniki :-?

jak na razie mam podejście "jakoś to bedzie"

na razie patrzę na kilka m-cy do przodu - zamknąć temat działki i mediów.

no i najważniejsze - kupić projekt bo na razie to mamy raczej mglisty zarys tego co chcemy postawić :D

właśnie wróciłam z sądu. Byłam złożyć wniosek o wpis do hipoteki. poszły 4 stówki :evil: Do tego ubezpieczenie budowy w allianzie na 200 tyś - poszła kolejna stówka. Ale to i tak nieźle, PZU wołało 3 stówki. :D

Jestem juz zmęczona załatwianiem tych formalności.

właśnie wróciłam z sądu. Byłam złożyć wniosek o wpis do hipoteki. poszły 4 stówki :evil: Do tego ubezpieczenie budowy w allianzie na 200 tyś - poszła kolejna stówka. Ale to i tak nieźle, PZU wołało 3 stówki. :D

Jestem juz zmęczona załatwianiem tych formalności.

Jakie ubezpieczenie budowy ? Od czego ?

Pozdrawiam,

Konrad