majkag 13.09.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 dołączam sie do budujacych w 2007.mam działke i projekt- juz w adaptacji. nie mam pradu i wody, ale maja byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 kajot, nie ma problemu. Wejdź na temat prawo i pieniądze, tam dużo poczytasz.majkag, witamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 13.09.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 daggulkauważaj z tym millenium. O ile dobrze pamiętam, chyba w wątku "wybrałem kredyt" ktoś wspominał o tym, że wymagają faktur, ale nie pamiętam w którym momencie i po co?Ewentualnie, niech Ci przedstawią projekt umowy do sprawdzenia przed podpisaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkag 13.09.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 millenium chce faktur za kazdy etap budowy, aby wyplacic kolejną transzę kredytu. lepiej wziąść w PKO BP- bez faktur a to zawsze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 no i pamiętajcie o tym bik-u.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 13.09.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 majkag na całe 100% kredytu nie wołają faktur? Czy są jakieś ograniczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 nie, nie chcą fv. Kredyt jest wypłacany w transzach (zazwyczaj ok. 20-30 tyś) i z tych pieniędzy budujesz. Jak wystąpisz o wypłacenie kolejnej transzy to jedzie pracownik banku sprawdzić czy budowa posuneła się do przodu. Kosztuje to 100 zł. I wtedy wypłacają kolejną transzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 13.09.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Kusi a jakie dokumenty były wymagane do kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 pozwolenie na budowę, akt notarialny (działkę kupiliśmy wcześniej), zaświadczenie o zarobkach, kwity standardowe z pko, które się wypełnia (wnioski itp.), kosztorys podpisany przez uprawnioną osobę. I to chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 13.09.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam wszystkich nowoprzybyłych Coraz nas więcej! Jak mężowi uda sie umówić, to dzisiaj pojedziemy rozmawiać z architektem, który ma nam robić adaptację projektu. Troche nam stanęło wszystko, musimy podgonić, bo wizja wybudowania fundamentów przed zimą oddala się coraz bardziej Został nam jeszcze właśnie architekt, oczekiwanie na pozwolenie i załatwienie kredytu A propos kredytu: Firma, która ma nam budować, życzy sobie 20-30% całej sumy zaraz po podpisaniu umowy (na zakup materiałów). Czy da się to załatwić? Czy bank wypłaci nam tyle od razu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 pko bp na pewno nie wypłaci, płacą w transzach. Przepraszam wszystkich, że tak pisze o tym pko bp, ale tu brałam kredyt i o tym banku mogę pisać i cos doradzać. Ale z tego co wiem to inne banki tez nie wypłacą naraz całej kwoty. A jak taki wykonawca zwinie Ci się z kasą? Przeciez materiały możesz kupowac sukcesywnie wraz z postępami robót. To jest najbezpieczniejsze. Co to za firma, która chce 100% kasy po podpisaniu umowy? Radziłabym uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 nie doczytałam tych 20-30% i myslałam, że chodzi o całą kwotę...ale też wątpię, żeby tyle wypłacili.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilap 13.09.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 A my dalej zastanawiamy się nad projektem. Obecnie mamy 3 nad którymi myślimy i obiecałam sobie że już więcej nie będe oglądałą żadnych innych. Wybierzemy z tych 3 bo chcemy jak najszybciej sunąć dalej z tą budową. A wiecie może czy kredyt można wziąć jak już skończą się oszczędności, czy to trzeba załatwiać na poczatku wszystkich formalności przed rozpoczęciem budowy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.09.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 to kiedy będziesz brała kredyt zależy od Ciebie. Podaj jakies linki do tych domków, chętnie pooglądam. Może forum pomoże podjąć decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilap 13.09.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Dzięki za odpowiedż.Podaję linki do domów D87:http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=390&IdKolekcji= M13http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=360&IdKolekcji= M12ahttp://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=359&IdKolekcji= Przepraszam ale dopiero ucze sie wstawiac zdjęcia więc na razie same linki.Najbardziej z zewnątrz podoba nam się D87 ale pod względem funkcjonalnym to fajny wydaje się być M13. Tylko jakoś dziwnie wygląda ten jego dach z tyłu. Jak macie jakies sugestie to poradźcie.Pozdrawiamy[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 13.09.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Ja mam w planie rozpocząć budowę w 2007 roku. W tym tygodniu jestem umówiony z architektem żeby trochę podyskutować i pokompletować makulaturę Czy ma ktoś namiary na składy budowlane lub hurtownie z okolic Nadarzyna? Chętnie też zanotuję namiary na dobre ekipy... Pozdrawiam i życzę powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 13.09.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 kolecik: Wygląda na to, że będziesz się budował w tej samej okolicy co ja Adresami i kontaktami nie wspomogę, bo się jeszcze nie rozglądałam, jak na razie kompletuję papiery do pozwolenia. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.09.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Kamilap, Ja bym wybrała D87, jedyna rzecz, jakiej mi tam brakuje to miejsce na szafę w wiatrołapie. Poza tym wszystko jest. Natomiast M13 - dół OK, tylko wejście do spiżarni zrobiłabym od kuchni a nie z korytarza. Gorzej z górą: są dwie nieduże łazienki, a ta z nr 15 jest w takim mejscu, że trzeba ciągnąć instalację a to podroży koszty domy. Najlepiej, jak na górze i na dole łazienki są w tym samym pionie. I w M13 są 4 niezbyt duże pokoje na górze. Niby są garderoby, ale... Z resztą to zależy ile tych pokoi potrzebujesz. Aa, zauważyłam, że w domku D87 łazienki też nie są w jednym pionie. Ale są większe pokoje . Z resztą, wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.09.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam, witam . Wróciliśmy z działeczki-pomierzyliśmy ją dziś, okaząło się że wymiary ma super -prawie w kwadracie , bo 30m*35m-węższą stronę ma od drogi. Znaleźliśmy wszystkie słupki graniczne, kosić będziemy w sobotę jak nie będzie padać. Zastanawiam się czy nie założyć już teraz dziennika budowy na forum-potem ciężko będzie sobie przypomnieć wsteczne daty . Pomyślę nad tym. A co projektów to nie zabieram głosu, bo każdy ma swoje potrzeby i swoje guściki i projekt wybiera się pod siebie -trzeba zwracać na pewno większą uwagę na użytecznośc i ilośc pomieszczeń niż urodę i wygląd zewnętrzny. Powiem tylko czego ja nie będę mieć w domu: udziwnień typu wykusze , lukarny, skomlikowana bryła domu itp oraz dachu czterospadowego - skomplikowany dach i wszelkie udziwnienia dla mnie potrzebne nie są a każde z nich kosztuje dodatkową kasę-często niemałą . Pozdrawiam wszystkich serdecznie-Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolecik 13.09.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 kolecik: Wygląda na to, że będziesz się budował w tej samej okolicy co ja Adresami i kontaktami nie wspomogę, bo się jeszcze nie rozglądałam, jak na razie kompletuję papiery do pozwolenia. pozdrowionka A gdzie dokładnie będziesz się budował? Ja mam działkę w Starej Wsi koło Nadarzyna. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts