Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam.

Wiem właśnie że gmina potrafi wymyśleć różne ograniczenia . Ja na przykład mam w warunkach zabudowy że jeśli sąsiedzi obok budują dachy czterospadowe to ja też muszę, a jeśli sąsiad z jednego boku ma dach dwuspadowy a z drugiego boku czterospadowy to mogę sobie wybrać. I dzięki bogu sąsiad po prawej ma czterospadzisty a po lewej dwuspadzisty...więc mogłam sobie wybrać, no i wybrałam oczywiście dwuspadzisty :D . Oprócz tego sa ograniczenia : z czego ma być zbudowane ogrodzenie, że na dachu nie mozna mieć papy,i inne które nie są aż tak uciązliwe i da się je jakoś "przeskoczyć" :wink: .

Chyba czas przysiąśc nad nasza "zośką" i rozplanować instalacje. Za dwa-trzy tygodnie będziemy z architektem tworzyć projekt, więc dobrze byłoby wiedziec już mniej więcej czego chcemy :) .

Pozdrawiam-Dagmara.

Właśnie, oni to potrafią człowieka uszczęśliwić. My mamy np, wyznaczony kolor dachu:min. naturalny beż... :o :o :o Poza tym zalecają ogrzewanie wszystkim z wyjątkiem węgla czy groszku....

Na szczęście nasz architekt nas uświadomił, że w naszym planie zagospodarowania są takie magiczne słowa jak: zaleca się i powinno się, które w zasadzie niczego nie zakazują lub nakazują :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie kochani.....a cóż tu tak cicho i pusto??? :roll:

Muszę podnieśc topiczek bo nie lubię jak spada nisko :wink: .

Jestem niecierpliwa- i denerwuje mnie czas oczekiwania na budowę.....aż do wiosny. Ale z drugiej strony jest czas żeby wszystko dobrze zaplanować: gdzie będą gniazdka, gdzie będzie stał kibelek, jak ustawić meble w kuchni i gdzie rura do kanalizacji......i takie tam "drobiazgi" które trzeba przemyśleć teraz, bo jak za 2 tygodnie spotkamy się z architektem to dobrze byłoby mieć to już zaplanowane.

No i jeszcze dochodzi planowanie budowy: wiemy np. że na wiosnę zaczynamy-ale co dalej??? Musimy przysiąść i obliczyć: na początku marca fundamenty-potrwa to ?, potem tydzień spokoju (na wszelkie nieprzewidziane wcześniej niespodzianki) i wyciągamy ściany-potrwa to......itd. No i jak już będziemy mieć plan budowy to trzeba znaleźć wykonawców na poszczególne etapy i się z nimi poumawiać na terminy.

Jak widzicie pracy jest wiele, a my jeszcze nawet nie zaczęliśmy (tylko podzwoniłam po kilku wykonawcach -i klapa na całej lini....trza szukać nowych :cry:).

Tak więc jutro plan zajęć jest taki: jedziemy kosić chaszcze na działkę, a po drodze stajemy gdzie tylko widać budujące się mury :wink: i gadamy z ekipami. Może coś z tego będzie.

Pozdrawiam-Dagmara.

Witam, witam :D .

Wróciliśmy z działeczki-pomierzyliśmy ją dziś, okaząło się że wymiary ma super :) -prawie w kwadracie , bo 30m*35m-węższą stronę ma od drogi.

Znaleźliśmy wszystkie słupki graniczne, kosić będziemy w sobotę jak nie będzie padać. Zastanawiam się czy nie założyć już teraz dziennika budowy na forum-potem ciężko będzie sobie przypomnieć wsteczne daty :wink: . Pomyślę nad tym.

A co projektów to nie zabieram głosu, bo każdy ma swoje potrzeby i swoje guściki i projekt wybiera się pod siebie :) -trzeba zwracać na pewno większą uwagę na użytecznośc i ilośc pomieszczeń niż urodę i wygląd zewnętrzny. Powiem tylko czego ja nie będę mieć w domu: udziwnień typu wykusze , lukarny, skomlikowana bryła domu itp :o oraz dachu czterospadowego - skomplikowany dach i wszelkie udziwnienia dla mnie potrzebne nie są a każde z nich kosztuje dodatkową kasę-często niemałą :-? .

Pozdrawiam wszystkich serdecznie-Dagmara.

No właśnie każdy wybiera pod swoje potrzeby i swój portfel.

My wybraliśmy projekt, który naszym zdaniem jest i funkcjonalny, i ładny z zewnątrz. Z resztą polecam projekty z pracowni, z kórej my kupiliśmy swój. Uważam, że mają fajne pomysły

http://www.domoweklimaty.pl

Właśnie, oni to potrafią człowieka uszczęśliwić. My mamy np, wyznaczony kolor dachu:min. naturalny beż... :o :o :o Poza tym zalecają ogrzewanie wszystkim z wyjątkiem węgla czy groszku....

Na szczęście nasz architekt nas uświadomił, że w naszym planie zagospodarowania są takie magiczne słowa jak: zaleca się i powinno się, które w zasadzie niczego nie zakazują lub nakazują :D

Takie obostrzenia porządkują jednak przestrzeń. Nie ma tego złego....

U nas mamy tak: od tyłu, od granicy działki dom ma być odsunięty 10 m, od drogi 6 m. Dach może być w kolorach - czerwony, brązowy lub szary. Dom do 9 m wysokości. Max 1,5 kondygnacji, 20% wykorzystanej działki. Domy tylko jednorodzinne. Nie można kłaść bitumiki, tylko blacha, dachówka ceramiczna lub cementowa. Ogrzewanie: zakaz pieców na węgiel, groszki - ma być ekologicznie.

pozdrawiam

Witam.

No i sobota minęła, a chaszcze niewykoszone.... w poniedziałek zapłaciłam przelewem za podkaszarkę którą kupiliśmy na allegro i dałabym sobie rękę uciąć że dotrze na czas, a tu niespodzianka :evil: - nie dotarła. W związku z tym koszenie przełożone na za tydzień. Ale na działce byliśmy-poznaliśmy znowu kilku sąsiadów :D ....jak już wspomniałam wcześniej wszyscy bez wyjątku to bardzo mili ludzie 8) .

Nie dość że mili to jeszcze bardzo konkretni i pomocni :) . No a budowa z pomocą Sławka to już będzie prawdziwą przyjemnością :wink: .

Acha, jeszcze napiszę że ten nasz świat naprawdę bardzo malutki jest :p - okazuje się, że z kilkoma sąsiadami już kiedyś gdzieś się spotkaliśmy, albo mamy wspólnych znajomych :wink: . Fajnie tak - od razu czuje się że trafiliśmy na właściwe miejsce :D .

Pozdrawiam-Dagmara.

Tja.

Działkę kupiłem w 2000 roku. Przed zakupem wymusiłem na sprzedajcym aby dostarczył mi jaki dokument jaki to typ działki . Dostałem dokument z gminy że działka jest budowlano rolna . A wczoraj dostaję list polecony ze starostwa że w planach widnieje ona jako rolna .

Więc na razie nici z warunków zabudowy - muszę odrolnić działeczkę - zapewne znow trochę kasy i nastęne 2 tygodnie w plecy .

Na marginesie , moich słupków na ogrodzenie dalej nie ma , natomiast dzwoniła pani geodeta abym odebrał już mapki do celów projektowych

Tak, rozszyfrowałeś mnie....słabą mam głowę do alkoholu....dlatego kosić będę po trzeźwemu :D . Widziałam....rozkopali Ci ładnie....ale przynajmniej coś się dzieje...a u mnie łysa polana :cry: .

Idę oglądać film....trza się trochę odchamić 8) . Pozdrawiam.

To i ja się przywitam bo zgodnie z tematem też planujemy budowę na 2007.

Działka od 3 lat jest. Są warunki:

- sąsiedzkie (b.dobre :)

- zabudowy

- prądu

- wody i kanalizy

Czekamy na:

- warunki gazu

- uwspólnienie wizji architekta i naszych

- no i pozwolenie

Może jeszcze w tym roku fundamenty?

Hej Wszystkim :-)

Kilka dni mnie nie było, ale obowiązki :-)

Cos się wyklarowało - działka kupiona więc teraz trzeba myśleć o szczegółach. Może uda się rozpocząć w przyszłym roku....

Jak pisałem planuję budować z bala. I takie miałem sprzeczne informacje na temat cen drzewa. Jedni mówią 11000-01200 za m3, ale znalazłem elegancki tartak - 650 z suszeniem - wyglada ok. Ciekawe jak za impregancję i cheblowanie, ale to sie wyjaśni ... :-)

Może ktos jeszcze planuje budowę z bala? Byłoby miło wymienić doświadczenia :-)

Zajrzę jeszcze do grupy szkieletu drewniwanego.

Pozdrawaim

Witam wszystkich :)

U nas cały czas załatwianie papierologii. Dzisiaj mamy mieć mapki do celów projektowych, czekamy na warunki przyłączenia prądu. Niestety nie obyło się bez :evil: :evil: :evil: , bo urzędniczka z gminy wstrzymała nam decyzję na wycinkę drzew do czasu uzyskania pozwolenia na budowę :evil: :evil: :evil: . Więc cały czas mamy las...