agnieszkakusi 18.09.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam, nie było mnie parę dni, ale nie obijałam się...w piątek mieliśmy wytyczany budynek. W sobote podjechał kierownik budowy i stwierdził, że wg. wytyczenia z tyłu domu (od salonu) ostatnia warstwa bloczków fundamentowych będziemy mieli na wys. 1,20. I tyle ziemi trzeba nawieźć, żeby to podsypać. Za domem mamy ogród dł. 17 m. Jak zrobimy skarpę to zajmie pół ogrodu. Jak wkopiemy dombardziej w ziemie to chyba będzie wyglądał dziwnie, bo to parterówka....nie wiem jak to rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 18.09.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 A my wczoraj poznaliśmy naszych sąsiadów - bardzo mili ludzie, zdobyliśmy dzięki nim kilka pożytecznych informacji Mieszkają już tam pięć lat, więc wszystkich znają i orientują się w różnych rzeczach. No i chyba jednak pozostaniemy przy naszym architekcie - zdziercy ... Dzwoniłam do kilku okolicznych biur, ale albo nie można sie z nikim dogadać, albo nie robią adaptacji projektów. Z Łodzi z kolei nie chcą się podjąć, bo za daleko i nie znają nikogo w tamtejszych urzędach. No więc niech już będzie... Najwyżej grodzić będziemy później niż planowaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.09.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 a u mnie majster z mężem "kręcą" zbrojenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 18.09.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Heh. Jeden z wykonawców zrezygnował z budowy - niby się nie opłaca mu parterówki 100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam, kochani. A ja happy -dziś pogoniłam troszkę sprawy...zadzwoniłam do architekta, powiedziałam że wykonawca chce jak najszybciej zobaczyć projekt, i....taram .....spotykamy się w środę. Wykonawcę polecił mi sąsiad (sąsiadowi barrrrdzo dziękuję -sąsiad wie że to o niego chodzi ).Wykonawca wyraził chęć wybudowania mojej małej Zośki -wiecie, w porównaniu do domów które teraz buduje to mały pikuś-klika dni roboty na wiosnę . Jestem szczęśliwa , że się zgodził (nawet architekt go chwalił, bo majstra zna i w samych superlatywach się o nim wyrażał)- będzie budował od fundamentów aż po dach. No a poza tym miałam jutro jechać do expandera, ale chyba przełożę wizytkę-jeszcze czas na to, pojadę jak będę miała pozwolenie na budowę w ręku-wtedy zacznę już załatwiać kredycik. A tak, tylko pogadać to mi się nie chce do Rybnika zadylać....tym bardziej że z czasem u mnie ostatnio krucho a egzamin z prawka zbliża się wieeeeelkimi krokami-lepiej wykorzystać ten czas na dodatkowe jazdy albo na naukę testów. I tyle, pozdrawiam-Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.09.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 a u mnie fundamenty zaczynają się rozkręcać. Zbrojenie skręcone, przygotowuja szalunki. W weekend kopanie i deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 19.09.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Kusi, gratuluję i trochę zazdroszczę Jak ja bym chciała, żeby i u nas coś konkretnego wreszcie zaczęło się dziać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.09.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 ja tez się cieszę, ale już zdążyłam z pięć razy pokłócić się ze swoją drugą połową...eh, stresująca jest taka budowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 19.09.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 dzień dobry wszystkim ja małymi kroczkami do przodu - dziś złożyłem wnioski o war. na prąd wodę i kanaliz. prąd ma być za 2 tyg., tzn decyzja. i od razu pytanie - składaliście od razu wniosek o taryfę budowlaną, czy ruszacie z robotą na zwykłej? (ale normalna taryfa to dopiero po odbiorze przez starostwo, więc nie wiem...) budowlana jest chyba droższa + opłaty przyłączeniowe czy co tam jest jeszcze? i pomyślałem, że może taniej/wygodniej byłoby kupić agregat prądotwórczy? nie wiem, może bredzę ale coś gdzieś słyszałem że w efekcie wychodzi to taniej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak34 19.09.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witajcie ja tez mam zamiar zacząc na wiosne '07 mam nadzieję ,że sie uda .Mamy działkę uzbrojoną skrzynka z prądem jest na działce kanalizacja ,woda doprowadzona do granicy działki dojazd drogą asfaltową ale jst to osiedle nowych domków jednorodzinnych i jest bardzo spokojnie to tyle o działce a i zapomniałam dodac ,że dzialka jest o wym 20X35 i w przyszłym ogródku rośnie mi las ,którego nie mam zamiaru wycinać.Projekt wybraliśmy bardzo prostytrochę z w wzgędu na koszty a trochę z racji upodobań podobają nam sie proste domy .Dach dwuspadowy prosta bryła .jesteśmy na etapie papierkowej .Pordrawiam wszystkich początkujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.09.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a my w weekend kopanie i w poniedziałek zalewanie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 20.09.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam,My także zamierzamy budować w przyszłym roku…Po długich poszukiwaniach stanęło na projekcie indywidualnym ok.150m2 użytkowej – w trakcie rysowania.W tej chwili jesteśmy w momencie wyznaczania działki do podziału. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahna 20.09.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam rozpoczynających w 2007 My właśnie szukamy naszego miejsca na ziemi pod Warszawką, ale ceny działek budowlanych nas dobijają.... może zastanowimy się nad rolną (siedlisko?). Co Wy na to? Ktoś właśnie przechodzi odrolnianie? A może ktoś z Was praktykuje bycie rolnikiem i budowę siedliska? Dzięki i dopinguję początkujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.09.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 moi rodzice odralniali ziemię pod Toruniem. NIe było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 20.09.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam rozpoczynających w 2007 My właśnie szukamy naszego miejsca na ziemi pod Warszawką, ale ceny działek budowlanych nas dobijają.... może zastanowimy się nad rolną (siedlisko?). A gdzie szukaliście i na jakie ceny napotykaliście się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahna 20.09.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam rozpoczynających w 2007 My właśnie szukamy naszego miejsca na ziemi pod Warszawką, ale ceny działek budowlanych nas dobijają.... może zastanowimy się nad rolną (siedlisko?). A gdzie szukaliście i na jakie ceny napotykaliście się? Na początku, tam gdzie chcemy najbardziej - okolice Kampinosu. Ceny tam dochodzą nawet do 500 zł za metr, budowlanej ale nieuzbrojonej działki (Izabelin, Stare Baice). Jak coś się znajdzie poniżej 200 to albo słup z prądem stoi, albo kształtu wagonu. Atrakcyjniej cenowo wypadają działki za Markami i okolice Wawra. Sprawdziłam teraz (w internecie ) polecane przez Ciebie miejsce na drugiej części Kampinosu - działeczki są niczego sobie, cena przystępna... A jak dojazd? Ale tak jak pisałam, to same początki szukania na razie. Takie same wrażenia miałam na początku szukania mieszkania w Warszawie i okazało się, że można jednak coś wyszukać w korzystnej (choć nadal wysokiej) cenie trochę ryzykując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 20.09.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Do centrum Warszawy jadę rano (mimo iż jeszcze tam nie mieszkam to często jeżdze od 30 do 40-45min w zalezności od pory dnia. Poprostu trzeba tam osobiście pojechac i obadać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 20.09.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a ja ostatnio bylam w W-wie w BIK-u i powiem szczerze, ze nigdy nie chcialabym tam mieszkac.Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 20.09.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A co to jest BIK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahna 20.09.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a ja ostatnio bylam w W-wie w BIK-u i powiem szczerze, ze nigdy nie chcialabym tam mieszkac.Mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam. ojoj ludzie Cię urazili czy miejce Ci się nie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts