Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam, nie było mnie parę dni, ale nie obijałam się...w piątek mieliśmy wytyczany budynek. W sobote podjechał kierownik budowy i stwierdził, że wg. wytyczenia z tyłu domu (od salonu) ostatnia warstwa bloczków fundamentowych będziemy mieli na wys. 1,20. I tyle ziemi trzeba nawieźć, żeby to podsypać. Za domem mamy ogród dł. 17 m. Jak zrobimy skarpę to zajmie pół ogrodu. Jak wkopiemy dombardziej w ziemie to chyba będzie wyglądał dziwnie, bo to parterówka....nie wiem jak to rozwiązać

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A my wczoraj poznaliśmy naszych sąsiadów - bardzo mili ludzie, zdobyliśmy dzięki nim kilka pożytecznych informacji :D Mieszkają już tam pięć lat, więc wszystkich znają i orientują się w różnych rzeczach.

No i chyba jednak pozostaniemy przy naszym architekcie - zdziercy :wink: ... Dzwoniłam do kilku okolicznych biur, ale albo nie można sie z nikim dogadać, albo nie robią adaptacji projektów. Z Łodzi z kolei nie chcą się podjąć, bo za daleko i nie znają nikogo w tamtejszych urzędach.

No więc niech już będzie... Najwyżej grodzić będziemy później niż planowaliśmy :roll:

Witam, kochani.

A ja happy :) -dziś pogoniłam troszkę sprawy...zadzwoniłam do architekta, powiedziałam że wykonawca chce jak najszybciej zobaczyć projekt, i....taram :D .....spotykamy się w środę.

Wykonawcę polecił mi sąsiad (sąsiadowi barrrrdzo dziękuję :wink: -sąsiad wie że to o niego chodzi :D ).Wykonawca wyraził chęć wybudowania mojej małej Zośki 8) -wiecie, w porównaniu do domów które teraz buduje to mały pikuś-klika dni roboty na wiosnę :wink: . Jestem szczęśliwa , że się zgodził (nawet architekt go chwalił, bo majstra zna i w samych superlatywach się o nim wyrażał)- będzie budował od fundamentów aż po dach.

No a poza tym miałam jutro jechać do expandera, ale chyba przełożę wizytkę-jeszcze czas na to, pojadę jak będę miała pozwolenie na budowę w ręku-wtedy zacznę już załatwiać kredycik. A tak, tylko pogadać to mi się nie chce do Rybnika zadylać....tym bardziej że z czasem u mnie ostatnio krucho a egzamin z prawka zbliża się wieeeeelkimi krokami-lepiej wykorzystać ten czas na dodatkowe jazdy :wink: albo na naukę testów.

I tyle, pozdrawiam-Dagmara.

dzień dobry wszystkim :)

ja małymi kroczkami do przodu - dziś złożyłem wnioski o war. na prąd wodę i kanaliz. prąd ma być za 2 tyg., tzn decyzja. i od razu pytanie - składaliście od razu wniosek o taryfę budowlaną, czy ruszacie z robotą na zwykłej? (ale normalna taryfa to dopiero po odbiorze przez starostwo, więc nie wiem...) budowlana jest chyba droższa + opłaty przyłączeniowe czy co tam jest jeszcze? i pomyślałem, że może taniej/wygodniej byłoby kupić agregat prądotwórczy? nie wiem, może bredzę ale coś gdzieś słyszałem że w efekcie wychodzi to taniej

pozdrawiam

Witajcie ja tez mam zamiar zacząc na wiosne '07 mam nadzieję ,że sie uda .Mamy działkę uzbrojoną skrzynka z prądem jest na działce kanalizacja ,woda doprowadzona do granicy działki dojazd drogą asfaltową ale jst to osiedle nowych domków jednorodzinnych i jest bardzo spokojnie to tyle o działce a i zapomniałam dodac ,że dzialka jest o wym 20X35 i w przyszłym ogródku rośnie mi las ,którego nie mam zamiaru wycinać.Projekt wybraliśmy bardzo prostytrochę z w wzgędu na koszty a trochę z racji upodobań podobają nam sie proste domy .Dach dwuspadowy prosta bryła .jesteśmy na etapie papierkowej .Pordrawiam wszystkich początkujacych

Witam rozpoczynających w 2007 :)

My właśnie szukamy naszego miejsca na ziemi pod Warszawką, ale ceny działek budowlanych nas dobijają.... może zastanowimy się nad rolną (siedlisko?). Co Wy na to? Ktoś właśnie przechodzi odrolnianie? A może ktoś z Was praktykuje bycie rolnikiem i budowę siedliska?

Dzięki i dopinguję początkujących!

Witam rozpoczynających w 2007 :)

My właśnie szukamy naszego miejsca na ziemi pod Warszawką, ale ceny działek budowlanych nas dobijają.... może zastanowimy się nad rolną (siedlisko?).

A gdzie szukaliście i na jakie ceny napotykaliście się?

Na początku, tam gdzie chcemy najbardziej - okolice Kampinosu. Ceny tam dochodzą nawet do 500 zł za metr, budowlanej ale nieuzbrojonej działki (Izabelin, Stare Baice). Jak coś się znajdzie poniżej 200 to albo słup z prądem stoi, albo kształtu wagonu. Atrakcyjniej cenowo wypadają działki za Markami i okolice Wawra.

Sprawdziłam teraz (w internecie ) polecane przez Ciebie miejsce na drugiej części Kampinosu - działeczki są niczego sobie, cena przystępna... A jak dojazd?

Ale tak jak pisałam, to same początki szukania na razie. Takie same wrażenia miałam na początku szukania mieszkania w Warszawie i okazało się, że można jednak coś wyszukać w korzystnej (choć nadal wysokiej) cenie trochę ryzykując.