Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Co tu taka cisza? :roll:

U nas zaczęło się pod górkę. Zadzwonił projektant, który załatwia wszystkie uzgodnienia. Otóż gmina odmówiła wydania warunków przyłączenia do kanalizacji. Bo odcinek kanalizacji do naszego sąsiada robił on na własny koszt i jeszcze nie rozliczył się z gminą. A gmina nie ma teraz pieniędzy na odbiór tego odcinka i pociągnięcie kanalizy dalej :(

Projektant twierdzi, że jedynym wyjściem jest zaproponowanie, że zrobimy to na własny koszt, a gmina kiedyś(?) nam te pieniądze zwróci.

Dzisiaj tam jadę, ciekawe, co mi powiedzą... Kompletnie nie wiem ile to może kosztować :-?

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja pozdrawiam wszystkich serdecznie - dziś już z pracy :wink: .

Dzidzia pojechała jeszcze do niedzieli na wieś do babci (niech odpoczywa jeszcze bidulka z tą nogą), a mi znowu smutno że jej nie ma :cry: . Babcia spanikowana że bedzie musiała opatrunki zmieniać i obserwować nogę, ale ja jestem spokojna-wiem, że sobie poradzi.

W pracy zawalona jestem robotą i niestety nie mogłam sobie pozwolić na jeszcze kilka dni "wolnego"(okazało się że jednak jestem niezbędna :wink: )....co zrobić :lol:.

Wczoraj byliśmy na działce-staliśmy na tej łysej polanie i myśleliśmy gdzie postawimy naszą Zośkę :D . Jak tak planowaliśmy to pomyślałam sobie że taka działeczka 10,5 ar to jednak nie to samo co pole z łąką i rzeką u mojej babci :wink: . Ale co tam, kiedyś to były inne czasy-teraz za taką ziemię musiałabym zapłacić odpowiednią kasę-co zrobić kiedy stać nas tylko na nasze 10,5ara :cry: . Aczkolwiek mogłabym dostać od wujka kawałek tej ziemi z rzeką :wink: ....ale coś za coś....z pracą niezwykle tam ciężko (wieś w okolicach Częstochowy), więc ten pomysł odpadł w przedbiegach.

Acha, kosiarka została wysłana ponownie we wtorek, więc liczę na to że na jutro już będzie i będziemy mogli w sobotę wyciąć te trawska na działce.

I to tyle. Pozdrawiam gwiazdeczki forumowe :D -Dagmara.

A ja chętnie podyskutowałabym o cenach materiałów budowlanych.

Czy zamierzacie gromadzić coś przez zimę, czy możliwe są promocje cenowe?

Co sądzicie na ten temat?

A jeśli chodzi o kłopoty z urzedami to dla poprawienia humoru zwyczajnym śmiertelnikom powiem że u nas prokuratura dobrała się do szefowych Wydziału Budownictwa i Powiatowego Insepktora - wielka afera. :oops:

Tylko jestem ciekawa kto w tym czasie będzie u nas wydawał pozwolenia :oops:

Może możenie polecić jakieś dobre artykuły lub książki odnośnie budowania - tak żebym mogła kontrolować co się będzie działo u mnie na działce wiosną?

Pozdr

Też miałam taki plan zakup materiałów w zimie ale...

- no właśnie zawsze znajdzie się ale i moje ale to to że okazało sie ze "gotowy " porojektktóry wybrałam będzie gotowy dopiero w połowie grudnia :(

A pozaty skoro zlecam firmie budowę pod klucz to czy materiały wogóle mnie interesują czy firma to załatwia - wiecie moze coś na ten temat??

Można więc wnioskować że zakupy warto planować na grudzień

My jeszcze nie jesteśmy zdecydowani co do technologji, tz. będzie napewno tradycyjna murowana, ale ostatecznych ustaleń jeszcze nie ma.

Projekt odrzymamy pod gwiazdkę, nasz architekt mówi że jest zawalony robotą, ale chciał, żeby dać mu jak naszybciej znać z czego będziemy budować.

Na razie jeszcze nie robiłam rozeznania cenowego, ale najwyższy czas.

Jedyne co mam to ceny z cegielni z Arcelina - oni produkują Maxy.

Mój domek będzie stał ok 60 km od Warszawy

Chcę sie przyłączyc do Was. Też planuje budowę na wiosnę 2007 osiedle borek/koło Lublina. Jestem na etapie załatwiania formalności. a to nie jest takie proste. Najbardziej to martwi mnie projekt. Kupiłam działkę w zabudowie szeregowej i okazuje sie, że mimo że stoją tam już domki, to były one projektowane 10 lat temu. Biuro które je projektowało nie zajmuje się już tym i nie wiem co mam zrobić. Podoba mi sie ich wygląd i nie chciałąbym żeby mój domek nie pasował do całości. Jak myślicie czy biuro projektowe uzna projekt od sąsiada? Czy będę musiaął robić projekt indywidualny? Pozdrawiam!!!!

O to chodzi że nie ma. W ogóle jest bardzo mało projektów domów do zabudowy szeregowej. Jeżeli są to bez podpiwniczenia. a ja chcę z podpiwniczeniem, bo tylko wtedy na działce o szerokości 7,2 m mam możliwość posiadania garażu.

Tak sie zastanawiam żeby pójść jeszcze do tej firmy która projektowaął 10 lat temu i może podpiszą mi oświadczenie o wykorzystaniu praw autorskich, to może coś to da.

No to my tez sie dopisujemy. W tym momencie mamy projekt domu, plan zagospodarowania dzialki, umowionego geodete i dzisiaj jeszcze skladamy papiery o pozwolenie na budowe. Jesli sie uda, chcielibysmy jeszcze w tym roku zrobic fundamenty, ale to juz naprawde rzut na tasme... byc moze nawet z fundamentami bedzie trzeba czekac do wiosny przez te biurokracje :(

Domek: http://www.wasco.pl/obr/47.htm - ale z dosc duzymi przerobkami. Miejsce: wies Marysin w gminie Lesznowola, pod Warszawa. Dzialka 1000m2, po 65zl za metr.