Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Hmmm a ja planuję ceramiczną czy to duzo drozszy interes??

W środę jedziemy z geodetą wbijać graniczniki wreszcie się coś ruszyło!!

A powiedzcie mi czy jak sie kupuje gotowy projekt to tam juz jest ściśle określony material z jakiego trzeba budować bo w sumie projekt wybrałam ale o takie rzeczy nie pytałam POWINNAM??

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Acidtea - projekt mam wybrany i kupiony gotowy ale niestety okazało sie ze jest on dopiero koncepcją i gotowy będzie dopiero w połowie grudnia wiec dopiero wtedy moje oczy go ujrzą :) a firma jest z Wrocławia a ja z Krakowa więc na razie nie mam fizycznej mozliwości uzyskania informacji jedynie telefonicznie - tylko trzeba jeszcze wiedzieć o co pytać :))

Daggulka, szczerze mówiąc to jeszcze się nie orientowałam odnośnie ceny. nawet nie mam jak jechać do hurtowni z projektem ,bo mąż cały czas bierze samochód na budowę. Ale nawet jeśli będzie Plannja droższa od innych to i tak ją weźmiemy, bo chodzi również o jakość...

Aka, raczej firma tym się zajmuje. Tyle, że ona na taki materiał z hurtowni robi jakis narzut i z tym narzutem Ci sprzedaje

No nie do końca... Rozmawiałem na razie z co prawda z jednym potencjalnym wykonawcą i powiedział, że na materiały daje mi dokładnie cenę cennikową z hurtowni, a jego ewentualny zysk to rabat jaki uda mu się wywalczyć.

aka23

Gotowy projekt jest obliczony dla konkretnej technologii. Zmiana ściany 1w na 3w może zmienić wymiary pomieszczeń (przy zachowaniu wymiarów budynku). Podobnie z dachem. Każdy materiał wymaga innego przygotowania podłoża i odpowiednio wytrzymałej więźby dachowej. Jak poprzedni red. naczelny Muratora budował dom i w ostatniej chwili chciał zmienić pokrycie dachu, okazało się, że więźba jest za delikatna i musiał zostać przy poprzednie wersji.

A pozaty skoro zlecam firmie budowę pod klucz to czy materiały wogóle mnie interesują czy firma to załatwia - wiecie moze coś na ten temat??

Aka - masz jakieś namiary na sprawdzone firmy budujące pod klucz czy na razie szukasz? Bo jestem zainteresowany :wink:

Tak w ogóle to też planuje budowę w przyszłym roku, projekt wybrany, jeszcze nie kupiony, trwają rozmowy z architektami bo rozbieżności cenowe adaptacji i zmian są ogromne :roll:

Za to jak dobrze pójdzie to w najbliższą sobotę podziurawimy działke sprawdzając co tam w głębi siedzi :wink:

SAIL no to mnie zmartwiłaś ale jakos dam rade wierzę w swoje mozliwości :wink: A co do firm jeszcze nie mam niestety nastawilam się na PSB ale dowiedziałm się że ich ekipa ma najblizszy termin za dwa lata :cry: Jak będziesz miał jakieś namiary na taniego architekta albo firmę budując z krutszym terminem to dawaj na gg 1085636 Powodzenie w dziurkowaniu działki

MS no to musze sie wszystkiego dowiedzieć zanim wpłacę zaliczkę ale tak mi sie podoba ten domek ze chyba jestem w stanie poświecić pewne rzeczy :) Dzięki za dokładne info

ACIDTEA nie za co ja sie nie gniewam :wink: telefon i mail mam wiec zadzwonie a biuro to ARCHIMAAT http://www.domdlaciebie.com.pl/CMS/default/default.html?akcja=szczegoly&id_domku=144

JUZ JUTRO WKOPANIE GRANICZNIKÓW :lol:

Agnieszka,

Regent w kolorze cegły rzeczywiście super wygląda. Czy blachodachówka jest zdecydowanie tańsza od dachówki ceramicznej w przypadku dachu czterospadowego? Slyszałam że jest wówczas tyle odpadów blachodachówki, że różnica w cenie bardzo się zmniejsza. Ciekawa jestem czy to prawda? Mamy w projekcie dachówkę ceramiczną, ale zastanawiamy się czy nie "odchudzić" dachu i zastosowac blachodachówkę a mamy własnie dach czterospadowy i daszek nad werandą...

Pozdrawiam,

Agnieszko piekne te blachodachóweczki, a jak się mają cenowo..ostatni wykonawca z którym rozmawiałam stwierdził,że wiekszość nowoczesnych blachodachówek są droższe od dachówki i tego się własnie obawiam,,, :-?

Renka piekny projekt wybrałaś, dach podobny do mojego, chodż mój będzie bardziej kopertowy z dwiema dużymi lukarnami o kącie nachylenia 42 stopni...

9.450-taką kwotę podał mi przedstawiciel z Bielska Białej za materiał (blachodachówka planija regent+akcesoria) na mój dach dwuspadowy 175m2.

2267-to koszt pełnego orynnowania domu ich systemem.

Jest to dopiero pierwsza wycena, ale zszokowałam sie zleksza bo liczyłam na to, że bedzie to mniejsza kwota.

Znalazłam taką blachodachówke na allegro w cenie 24,70zł/m2 i po przeliczeniu wyszło że za blachodachówkę musze dać ok.4500-5000zł. Więc skąd taka ich wycena? :o Czyżby akcesoria to te drugie 5 tysiaków? :o

Co o tym myslicie?

przeraził mnie ten Twój post...za jakąś godzinę pojadę do hurtowni i dam facetowi do wyceny. Ja mam dach 250m. Porównam plannję i jakąś inną firmę np. pruszyński, ale blachę podobną do tej regent....liczylismy, że zemiścimy się w 12000 na całą blachę, ale chyba nic z tego... :cry:

Jak dostanę wycenę to dam znać....

Byłam w hurtowni. Wstępna wyceny blachy to jakieś 8600 p lus orynnowania. Dokładną wycenę dostanę jutro lub pojutrze. Ale wpadłam na pomysł, że w razie czego wezmę blachę na firmę taty (budowlanka), a on przy miesięcznym rozliczeniu zwróci mi vat. Przy całości będzie to jakieś 2-3 tyś, zależy ile całość nas wyniesie... :)