a_gnieszka 04.10.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam po przerwie! Tak sobie czytam i widzę, że na razie wygrywa blachodachówka To ja się wyłamię, bo najprawdopodobniej będziemy mieli gont bitumiczny - brązową "karpiówkę" No i teraz widzę zalety zlecenia budowy jednej firmie - na szczęście odpadają nam wycieczki do hurtowni i szukanie poszczególnych ekip. Tyle, że pewnie w efekcie wyjdzie trochę drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.10.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Na Twoim dachu gont będzie wyglądał ładnie. Widziałam dom z takim dachem jak mój pokryty gontem. Wyglądał beznadziejnie, bez wyrazu.....tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 04.10.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Jesteśmy blisko "zaklepania "ekipy do budowy od zera do przykrycia ... Niestety dylemat blacha czy dachówka nadal aktualny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 04.10.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witajcie. My tez mamy zamiar zaczac budowe w 2007roku, ew na poczatku 2008. Dzialeczka wlasnie sie kupuje- tzn jestesmy na etapie podpisywania umowy kredytowej- czekamy az wlasciciele dzialki wroca z Hiszpani bo nie mamy podpisow ich zon na umowie przedwstepnej Planujemy budowe "dom w groszku" z archonu http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m44291eaddd6bc Czy ktos jest tak odwazny i bierze kredyt na calosc inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Dostałam wycenę balchodachówki plannja rapid. Dach ma 250m, wycena 298m (odpady!!!!). Cena blachy z gąsiorami...11,5 tyś.... od 11.10.06 podobno ceny znowu w górę. Zaczynam sprawdzać ceny dachówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Agnieszka, Od ludzi którzy mają poddasze użytkowe i dach pokryty blachodachówką usłyszałam opinie, że teraz wybraliby dachówkę ceramiczną pomimo wiekszej ceny. Dach pokryty blachodachówką ich zdaniem szybciej się nagrzewa latem i wychładza zimą pomimo bardzo dobrej izolacji wełną. Poza tym podczas deszczu jest bardzo głośno... Dla osób mieszkających tylko na parterze nie ma to zapewne takiego znaczenia, ale moi znajomi mają dach nad głowami więc narzekaja...My będziemy poddasze wykanczać w bliżej nieokreślonej przyszłości, na razie ograniczymy się do parteru, ale też się zastanawiamy - dachówka i odpowiednia więźba ma cenę zaporową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Bierzemy kredyt na całość - działka plus dom. Za klika lat sprzedamy mieszkanie i wówczas sprawdfzimy co jest bardziej opłacalne - czy częściowa spłata kredytu czy też szczędzanie...Ale znam ludzi, którzy mają duzy kredyt na całość. Zmniejszyli go znacznie zmieniając kredyt, który brali gdy frank był wysoko na kredyt z mniejszą marża gdy frank ma niższy kurs... Nie boje się dużego kredytu tylko tego czy będe miała nieprzerwanie pracę... jest o co dbać... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Renka, u nas jest jeszcze taki problem, że cięzko znaleźć dachówkę na kąt nachylenia 14-15 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a to nie wiedzialam że dachówka jest tylko na strome dachy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 05.10.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Bierzemy kredyt na całość - działka plus dom. Za klika lat sprzedamy mieszkanie i wówczas sprawdfzimy co jest bardziej opłacalne - czy częściowa spłata kredytu czy też szczędzanie... Ale znam ludzi, którzy mają duzy kredyt na całość. Zmniejszyli go znacznie zmieniając kredyt, który brali gdy frank był wysoko na kredyt z mniejszą marża gdy frank ma niższy kurs... Nie boje się dużego kredytu tylko tego czy będe miała nieprzerwanie pracę... jest o co dbać... Pozdrawiam, Renka, pocieszylas mnie. Ja prace bede miala,chociaz nie tak platna jakbym chciala, tylko przeraza mnie te ok 1500miesiecznie, jeszcze nie wiem ile dokladnie ale to sa wstepne rozeznania, bo na razie bierzemy na dzialke i splate koncowki kredytu ktory mielismy na mieszkanie. Tez sie ociagamy ze sprzedaza mieszkania, tym bardziej ze Gdansk sie rozrasta w ta strone i w naszej okolicy mieszkania ida w gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 05.10.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Widzę, że głównie skoncentrowaliśmy się nad górą- dachem, ale o ścianach też wartoby podyskutować. Z czego zamierzacie budować? Jaką technologią? Ja im bardziej wczytuję się w różne fora tym bardziej wiem, że nic nie wiem i że nie ma ani materiału ani technologii doskonałej, zawsze jest jakiś minus, tylko tereaz jak wybierać żebytych minusów było jak najmniej.Planowaliśmy MAXa + styropian + tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.10.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 a my bk 24+styropian 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 A propos scian zauwazyłam pewna prawidłowość - początkujący inwestorzy interesują się przeważnie ścinami jednowarstwowymi podziwiajac ich znakomite parametry, a potem prawdopodobnie zmieniają zdanie ... tak było i w naszam przypadku. Chcieliśmy budować jednowarstwowy porotherm lub ytong. Po kilku spotkanich z wykonawcami zdecydowaliśmy się na maxa ze steropianem ponieważ: 1. jest taniej - ta technologia jest łatwiejsza nie trzeba najlepszych specjalistów z certyfikatami, zaprawa normalna 2. realizujemy to co mamy w projekcie, aby nie mieszać wykonawcom bo mogliby sie porządnie machnąc i byłby problem... 3. mamy błoga nadzieję, że technologia najbardziej popularna jest najlepsza bo demokratycznie to większość ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 05.10.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Renka Grabow Ja też wierzę w Maxsia tylko zastanawiam się czy 2 czy 3 warstwowe ściany. Ci co budowali 2 warstwowo, narzekają że łatwo uszkodzić elewację, 3 warstwowo- grozi tym że nigdy się go nie obtynkuje (jak znam życie)zastanawiam się też co jest z tym styropianem nie tak, że tyle osób narzeka "dość styropianu" nie wiem o co im chodzi? Odnośnie bk to kusi tym że łatwiej później z montażem instalacji (tak czytałam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 ale trudniej z montażem szafek wiszących i cięższych półek... coś za coś... Też wolałabym wełnę bo przepuszcza parę wodną, albo ścianę trójwarstwową bo jest najlepsza... tylko trzeba wybrac to, na co nas stac a cyfry nie kłamią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 05.10.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 chetnie dowiem się jakie sa zarzuty pod adresem steropianu, bo jeszcze się nie spotkałam, a jestem bardzo zainteresowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukass534 05.10.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam.Przyłączam się do Was. Też planujemy ruszyć z budową na wiosnę. Właśnie staliśmy się posiadaczami uzbrojonej działki 1500m2, projekt mamy już wstępnie wybrany aps 55 z Archi-Projekt. Jak tylko dostaniemy wz to od razu zamawiamy projekt, będziemy kompletować dokumenty i starać się o pozwolnenie na budowę. Prawdopodobnie do końca tego roku uda nam się załatwić wszystkie papierkowe sprawy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 05.10.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 dzięki za wątek z szafkami (nie pomyślałam)a z tą ceną to różnie mówią jeśli założymy że tynk później (po zamieszkaniu i po wygraniu w totolotka)niektórzy mówią że ściany w wartosci domu to tylko 15-20 % a różnice w cenie dla:1 max + styropian + tynk 2 max + styropian + max nie są takie znaczneale tak wogóle to wartoby poprostu policzyć na żywych liczbach - cenach, to dopiero dałoby pełen obraz. A z tym styropianem to czasem nie chodzi też o myszy - żeby go nie zjadły, może też dużo zależy od rzetelności wykonawcy - żeby nie było przerw i.t.p.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 05.10.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 lukass534ten twój domek to z obrazka obok?Prześlij link do strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.10.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Budujemy ciepłą ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego , takie założenia były na początku i na takich założeniach kończymy .Też zaczynamy na wiosnę przyszłego roku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts