Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam po przerwie!

Tak sobie czytam i widzę, że na razie wygrywa blachodachówka :)

To ja się wyłamię, bo najprawdopodobniej będziemy mieli gont bitumiczny - brązową "karpiówkę" :D

No i teraz widzę zalety zlecenia budowy jednej firmie - na szczęście odpadają nam wycieczki do hurtowni i szukanie poszczególnych ekip. Tyle, że pewnie w efekcie wyjdzie trochę drożej :roll:

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie. My tez mamy zamiar zaczac budowe w 2007roku, ew na poczatku 2008. Dzialeczka wlasnie sie kupuje- tzn jestesmy na etapie podpisywania umowy kredytowej- czekamy az wlasciciele dzialki wroca z Hiszpani bo nie mamy podpisow ich zon na umowie przedwstepnej :-(

Planujemy budowe "dom w groszku" z archonu http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m44291eaddd6bc

Czy ktos jest tak odwazny i bierze kredyt na calosc inwestycji?

Agnieszka,

Od ludzi którzy mają poddasze użytkowe i dach pokryty blachodachówką usłyszałam opinie, że teraz wybraliby dachówkę ceramiczną pomimo wiekszej ceny. Dach pokryty blachodachówką ich zdaniem szybciej się nagrzewa latem i wychładza zimą pomimo bardzo dobrej izolacji wełną. Poza tym podczas deszczu jest bardzo głośno... Dla osób mieszkających tylko na parterze nie ma to zapewne takiego znaczenia, ale moi znajomi mają dach nad głowami więc narzekaja...

My będziemy poddasze wykanczać w bliżej nieokreślonej przyszłości, na razie ograniczymy się do parteru, ale też się zastanawiamy - dachówka i odpowiednia więźba ma cenę zaporową...

Bierzemy kredyt na całość - działka plus dom. Za klika lat sprzedamy mieszkanie i wówczas sprawdfzimy co jest bardziej opłacalne - czy częściowa spłata kredytu czy też szczędzanie...

Ale znam ludzi, którzy mają duzy kredyt na całość. Zmniejszyli go znacznie zmieniając kredyt, który brali gdy frank był wysoko na kredyt z mniejszą marża gdy frank ma niższy kurs...

Nie boje się dużego kredytu tylko tego czy będe miała nieprzerwanie pracę... jest o co dbać...

Pozdrawiam,

Bierzemy kredyt na całość - działka plus dom. Za klika lat sprzedamy mieszkanie i wówczas sprawdfzimy co jest bardziej opłacalne - czy częściowa spłata kredytu czy też szczędzanie...

Ale znam ludzi, którzy mają duzy kredyt na całość. Zmniejszyli go znacznie zmieniając kredyt, który brali gdy frank był wysoko na kredyt z mniejszą marża gdy frank ma niższy kurs...

Nie boje się dużego kredytu tylko tego czy będe miała nieprzerwanie pracę... jest o co dbać...

Pozdrawiam,

Renka, pocieszylas mnie. Ja prace bede miala,chociaz nie tak platna jakbym chciala, tylko przeraza mnie te ok 1500miesiecznie, jeszcze nie wiem ile dokladnie ale to sa wstepne rozeznania, bo na razie bierzemy na dzialke i splate koncowki kredytu ktory mielismy na mieszkanie. Tez sie ociagamy ze sprzedaza mieszkania, tym bardziej ze Gdansk sie rozrasta w ta strone i w naszej okolicy mieszkania ida w gore

Widzę, że głównie skoncentrowaliśmy się nad górą- dachem, ale o ścianach też wartoby podyskutować.

Z czego zamierzacie budować? Jaką technologią?

Ja im bardziej wczytuję się w różne fora tym bardziej wiem, że nic nie wiem i że nie ma ani materiału ani technologii doskonałej, zawsze jest jakiś minus, tylko tereaz jak wybierać żebytych minusów było jak najmniej.

Planowaliśmy MAXa + styropian + tynk.

A propos scian zauwazyłam pewna prawidłowość - początkujący inwestorzy interesują się przeważnie ścinami jednowarstwowymi podziwiajac ich znakomite parametry, a potem prawdopodobnie zmieniają zdanie ... tak było i w naszam przypadku. Chcieliśmy budować jednowarstwowy porotherm lub ytong. Po kilku spotkanich z wykonawcami zdecydowaliśmy się na maxa ze steropianem ponieważ:

1. jest taniej - ta technologia jest łatwiejsza nie trzeba najlepszych specjalistów z certyfikatami, zaprawa normalna

2. realizujemy to co mamy w projekcie, aby nie mieszać wykonawcom bo mogliby sie porządnie machnąc i byłby problem...

3. mamy błoga nadzieję, że technologia najbardziej popularna jest najlepsza bo demokratycznie to większość ma rację :D

Renka Grabow

Ja też wierzę w Maxsia tylko zastanawiam się czy 2 czy 3 warstwowe ściany. Ci co budowali 2 warstwowo, narzekają że łatwo uszkodzić elewację, 3 warstwowo- grozi tym że nigdy się go nie obtynkuje (jak znam życie)

zastanawiam się też co jest z tym styropianem nie tak, że tyle osób narzeka "dość styropianu" nie wiem o co im chodzi?

Odnośnie bk to kusi tym że łatwiej później z montażem instalacji (tak czytałam)

Witam.

Przyłączam się do Was.

Też planujemy ruszyć z budową na wiosnę. Właśnie staliśmy się posiadaczami uzbrojonej działki 1500m2, projekt mamy już wstępnie wybrany aps 55 z Archi-Projekt. Jak tylko dostaniemy wz to od razu zamawiamy projekt, będziemy kompletować dokumenty i starać się o pozwolnenie na budowę. Prawdopodobnie do końca tego roku uda nam się załatwić wszystkie papierkowe sprawy.

Pozdrawiam

dzięki za wątek z szafkami (nie pomyślałam)

a z tą ceną to różnie mówią jeśli założymy że tynk później (po zamieszkaniu i po wygraniu w totolotka)

niektórzy mówią że ściany w wartosci domu to tylko 15-20 % a różnice w cenie dla:

1 max + styropian + tynk

2 max + styropian + max

nie są takie znaczne

ale tak wogóle to wartoby poprostu policzyć na żywych liczbach - cenach, to dopiero dałoby pełen obraz.

A z tym styropianem to czasem nie chodzi też o myszy - żeby go nie zjadły, może też dużo zależy od rzetelności wykonawcy - żeby nie było przerw i.t.p.????