gromal 15.10.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam wszystkich nowych budowlańców. Postanowiłem też przyłączyć się do waszego forum. Mieliśmy z żoną zamiar budować się za jakieś 3-4 lata jak spłacimy kredyt na działkę (kupiliśmy ją na wiosnę) i jak nasze młodsze maleństwo skończy podtawówkę, ale patrząć na rosnące ceny mat. budowlanych i stojące pensje stwierdziliśmy że nie ma co czekać. Obecnie mam kupiony już projekt Szmaragdzik : http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/szmaragd/#nowhere i złożyłem o warunki przyłącza energii i wody. Teraz czekam na odpowiedzi szczególnie z energetyki bo z tą zawsze nic nie wiadomo do końca, bo studnię z wodą zawsze mogę sobie sam wywiercić i jak wszystko będzie OK to ruszam do architekta po adaptację i pozwolenie na budowę. A potem zostaje "najprzyjemniejsza część" do banku po dalszy kredycik. Ja mam zamiar stawiać ściany 2W silikaty 18 cm + 15cm styropianu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.10.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam serdecznie "starych stałych bywalców" oraz "nowych" . Gromal-gratuluję decyzji o budowie, domek też się zapowiada ładny . A u mnie co nowego-dzwoniłam do sądu do działu ksiąg wieczystych-mają 3-miesięczny poślizg z pracą i dlatego jeszcze nie otrzymałam wezwania....pewnie jeszcze sobie poczekam . Dziś odebraliśmy rzuty domu i najpotrzebniejsze informacje -już dziś rozmawiałam z wykonawcą i uzgodniłam że podrzucę mu projekt w przyszłym tygodniu na budowę domu nieopodal naszej działki , to poogląda go sobie dokladnie i zrobi wycenę . Z podniesioną ścianką kolankową do wysokości 125cm wyszło powierzchni użytkowej prawie 130m2 + garaż dwustanowiskowy 30m2 , więc dokładnie tyle ile się spodziewaliśmy . Byliśmy też w piątek w expanderze w Rybniku-obsłużył nas bardzo miły Pan. Zdolność nam wychodzi, z kredytem nie powinno być problemu-będziemy mieć oferty z kilku banków.....trzeba tylko poczekać na pozwolenie na budowę. Architekt obiecał że będzie "pod choinkę", więc myślimy w grudniu zacząć załatwiać kredyt, w lutym już mieć pierwszą transzę i kupować wtedy materiały . I to tyle, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 16.10.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Fajna ta Wasza slodka Zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 17.10.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witajcie! Mam już wycenę na robociznę, teraz myslę nad materiałami, ile mnie to będzie kosztować... dom 180m2 po podłodze wraz z garażem, materiały: siportex i dachówka ceramiczna, może macie kosztrorys, który odzwierciedlałby koszty na mój domek bez robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 17.10.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Projekt nazywa się Ofelia z Archipelagu.Prąd, woda i kanalizacja wkrótce. zastanawiamy się z czego budować, ale chyba z maxa. Czy ktoś może wie czy da się zacząć na wiosnę a na zimę się wprowadzić? My też zdecydowalismy się na ten projekt, ale na zewnatrz z klinkierami podobnie jak w Liwii archipelagu i też chcemy zacząć na wiosnę, ale jeszcze nie kupiliśmy działki choć mamy już jedną zaklepaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 17.10.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam, chciałem się tylko przywitać mam już warunki dla prądu, bylismy na działce popatrzeć na "hektary" i przypadkowo poznaliśmy sąsiadkę - jedną z trzech - więcej w zasięgu głosu nie ma - jak na razie. było miło, okazało się, że sterta gruzu na granicy naszej działki to ich własność, remontowali dom i rozbili trochę ścian. na wiosnę mają robić ogrodzenie i wtedy gruz zabiorą powrotem pod fundament tego płotu. pozdrowienia dla wszystkich planujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 18.10.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam po przerwieZastanawiam się jak jest u was, ale mnie trochę opadły ręce.Zrobiłam przegląd lokalnych firm oferujacych materiały budowlane - chcąc zorientować się w cenie, prognozach na podwyżki i ...i czegoś nie rozumiem.Zawsze sądziłam że sprzedawca powinien zabiegać o kupującego a tu ani solidnego cennika (tylko w jednej firmie pan się postarał i popisał co ile kosztuje - dla porówniania brałam wszystkie możliwości , bk, max, porotherm, styropian, wełna) i groźba braku materiałów "jeśli chce pani kupić wełnę to może w maju, bo narazie nie ma jak jej dostać.Być może problem leży w tym, że mamy jednego lokalnego monopolistę a reszta to drobnica.Ciekawa jestem czy znajdzie się ktoś w tej grupie z okolic Warszawy, Ja mieszkam koło Pułtuska.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 19.10.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witam po przerwie Zastanawiam się jak jest u was, ale mnie trochę opadły ręce. Zrobiłam przegląd lokalnych firm oferujacych materiały budowlane - chcąc zorientować się w cenie, prognozach na podwyżki i ...i czegoś nie rozumiem. Zawsze sądziłam że sprzedawca powinien zabiegać o kupującego a tu ani solidnego cennika (tylko w jednej firmie pan się postarał i popisał co ile kosztuje - dla porówniania brałam wszystkie możliwości , bk, max, porotherm, styropian, wełna) i groźba braku materiałów "jeśli chce pani kupić wełnę to może w maju, bo narazie nie ma jak jej dostać. Być może problem leży w tym, że mamy jednego lokalnego monopolistę a reszta to drobnica. Ciekawa jestem czy znajdzie się ktoś w tej grupie z okolic Warszawy, Ja mieszkam koło Pułtuska. Pozdr u mnie to samo - po hurtowniach jeszcze nie jeżdżę, bo zanim ruszę z budową to ceny zmienią się kilka razy ale mam "wtyki" w kilku miejscach, gdzie handluje się mat. budowlanymi i jest podobna sytuacja - np. cała dostawa wełny rozeszła się zanim zdążyli rozładować tira. z racji zawodu mam kontakt z kilkoma producentami materiałów izolacyjnych - nie wyrabiają się z zamówieniami, jest takie ssanie na rynku, że całość schodzi jeszcze "ciepła". pytanie jak długo to potrwa, ceny idą w górę, produktów brakuje, czyli sytuacja idealna dla sprzedającego - nic dziwnego, że w hurtowniach nie chcą rozmawiać z "detalistami" jak całość dostaw na pniu kupują firmy budowlane. pozdrawiam i wytrwałości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 19.10.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Co racja to racja.Jadąc z pracy do domu - 12 km - teren raczej rolniczy - naliczyłam ok 15 nowo stawianych domów - budowa rozpoczęta w 2006 i tylko przy głównej trasie.Całe szczęście mnie aż tak bardzo czas nie goni - mam gdzie mnieszkać, a budować będę pod nosem, także jeśli tak dalej pódzie to grzecznie poczekam do nowego roku z zakupami, nie lubię działać pod presją - bo później nie jestem zadowolona z decyzji. W 2007 planuję tylko stan surowy + dach (z oknami zobaczę jak starczy funduszy), więc mogę prace rozpoczynać od czerwca, lipca - to może i ceny będą bardziej racjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.10.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Ludziska-dokładnie jest tak jak mówicie. Ja też jeżdżąc po rozmaitych hurtowniach odniosłam wrażenie że oni łaskę robią że w ogóle ze mna rozmawiają . Co do dokładnego cennika lub upustów to często padało stwierdzenie: "ja nie wiem, to do szefa ....albo szefowej"...porażka. Od tego powinien być pracownik kompetentny żeby dokładnie przedstawić ofertę i negocjować upusty....a nie takie .... . No a u mnie nic nowego, czas szybciutko biegnie....byle do wiosny . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 23.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Pracujecie???? Może podyskutujmy trochę o ekipach i ich cennikach.Czy warto wybrać ekipę która robi od fudamentów po dachCzy muraże do murów, dekarze do dachów?U mnie 1 ekipa taki ful serwis wyceniła na 15 tys, słyszałam też o 12 tys.Majster, który stawiał dom bratu nie chce się narazie określić ile - czeka na konkrety, podobno jest dość drogi ale brat nie miał żadnych zastrzeżeń do jego pracy, budował jak dla siebie, doradzał, budowa (1998-1999) ale nie robi dachów tylko same mury i podejrzewam że będzie chciał ok 15 - 20 tys. Jak u was cenią się ekipy?Mile widziane uwagi na temat pracy górali - czy tak dobrzy i tani jak plotka głosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 24.10.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 puk puk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.10.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam, witam . Dziś dostarczyłam rzuty i opisówkę wykonawcy-będzie budował od fundamentów po dach łacznie z położeniem dachówki czy co tam wybierzemy z materiału zakupionego przez nas -mam nadzieję że się nie rozmyśli . Więc za jakiś czas spodziewam się wyceny - jestem przygotowana psychicznie na pewną kwotę i myslę, że więcej nie będzie. Wykonawca jest porządny, solidny, zna się na rzeczy i najwazniejsze-nie trzeba pilnować albo łazić za murarzami po barach-chopoki w pracy niepijące podobno (zasłyszane od sąsiada u którego budują) . No a jak już będzie stał ten zadaszony boroczek w przyszłym roku to wykończeniówkę juz po kolei zlecimy fachmanom.....jezzzzzzu.....kiedy to wreszcie nastapi . Na razie z przerażeniem obserwuję ceny skaczące zwyżkowo ...mam nadzieje, że do zimy sie rynek uspokoi i w lutym dostanę materiał po jakichś fajnych cenach. Pozdrawiam-Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 24.10.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 czy ktos pochwali sie ile wydal na stan surowy domu ,robocizna + material ile poszczegolne rzeczy?zastanawiam sie nad ekipa i ciekawe ile biora ?_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 24.10.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 za domek do 200 metrow z poddaszem zycza sobie okolo 45tys za robocizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 24.10.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witam,Znajomy za Dom pod jarząbem Archonu w stanie surowym zamkniętym zapłacił około 180 000, budowa pod Warszawą, jedna ekipa robiła wszystko, inwestor dostarczał materiały. Bedziemy budowac podobny dom, ale cos się obawiam, że to będa dwie różne rzeczy - budowa w 2005 a budowa w 2006 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.10.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 za domek do 200 metrow z poddaszem zycza sobie okolo 45tys za robocizne To i tak dobrze,w okolicach Wrocławia stawka za robociznę w tej chwili zaczyna się od 45 a mi krzyknął za mój domek 200m 80tys i że taniej nie znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 25.10.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam! Zastanawiam się nad opcja: zaprawa czy klej? Ściany beda z siporexu, ale co taniej wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 25.10.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Myślę, że cały czas pokutuje schematim bliżej wielkiego miasta tym ceny towarów i usług rosnąu mnie ekipy cenią się jaki pisałam wyżej ale może pomyślcie o sporwadzeniu ekipy z terenów o większym bezrobociu, wiem że wiąże się to ze znalezieniem dla nich miejsca do noclegu ale kto wie, czy nie będzie taniej co do jakości to wszędzie są dobrzy i źli, W moich okolicach często na budowach można też spodkać sąsiadów zza wschodniej granicy, wiem że proponuję ryzykowne rozwiązania ale jeśli koło was budował gdzieć ktoś taki to i taką możliwość warto przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 25.10.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 AAgnieszk@tak naprawdę to nie znam tego materiału, nie mam doświadczenia ale sądze, że taniej wyjdzie zwykła zaprawa, ale czy przy budowie z suporeksu nie są ważne też jego właściwości? czy będzie to ściana jednowarstwowa?, bo wtedy chodzi też chyba o termoizolację i wtedy klej.Czytałam też że budując klejem łatwiej uzyskać prostą ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts