Darkness 25.10.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam Jestem na etapie poszukiwania działki. Projekt już mam wybrany, mam nadzieję, ze niedługo zakupie Chciałabym jak najszybciej kupić działke i rozpocząc budowę na wiosne przyszłego roku. Forum czytam z ogromnym zainteresowaniem i wszystkim gorąco kibicuję w zmaganiach z tą całą machiną proceduralno-budowlaną A oto mój wymarzony projekcik http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.10.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Będziemy budowac ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego....ale też jeszcze nie wiemy czy będzie na zaprawę czy na klej. Zdecydujemy jak będziemy kupowac materiały ( po rozmowie z wykonawcą i po rozeznaniu cen). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 25.10.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 daggulkaIle kosztuje u was BKczy masz namiary na producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.10.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nie wiem z jakiej firmy, ale w pobliskiej hurtowni beton komórkowy "ciepły" 36 (ale nie dowiedziałam się niestety jeszcze jakiej gęstości) wychodzi jakieś 76 zł /m2. Nie jest to duzo według mnie ....Ytong 36 wychodzi grubo ponad stówę na metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 25.10.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Witam Jestem na etapie poszukiwania działki. Projekt już mam wybrany, mam nadzieję, ze niedługo zakupie Chciałabym jak najszybciej kupić działke i rozpocząc budowę na wiosne przyszłego roku. Forum czytam z ogromnym zainteresowaniem i wszystkim gorąco kibicuję w zmaganiach z tą całą machiną proceduralno-budowlaną A oto mój wymarzony projekcik http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty A nie zaczelas przypadkiem od konca??? Wydaje mi sie,ze najpierw dzialka,potem WZ i dopiero projekt. Lub moze najpierw WZ dla upatrzonej dzialki,potem juz projekt i zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.10.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Nie wiem z jakiej firmy, ale w pobliskiej hurtowni beton komórkowy "ciepły" 36 (ale nie dowiedziałam się niestety jeszcze jakiej gęstości) wychodzi jakieś 76 zł /m2. Nie jest to duzo według mnie ....Ytong 36 wychodzi grubo ponad stówę na metr. W cenie ytonga masz klej i zaprawe tynkarską. Osobiście polecałbym sciane 24+15cm ocieplenia. Pozdrawiam, budujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkness 26.10.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Witam Jestem na etapie poszukiwania działki. Projekt już mam wybrany, mam nadzieję, ze niedługo zakupie Chciałabym jak najszybciej kupić działke i rozpocząc budowę na wiosne przyszłego roku. Forum czytam z ogromnym zainteresowaniem i wszystkim gorąco kibicuję w zmaganiach z tą całą machiną proceduralno-budowlaną A oto mój wymarzony projekcik http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty A nie zaczelas przypadkiem od konca??? Wydaje mi sie,ze najpierw dzialka,potem WZ i dopiero projekt. Lub moze najpierw WZ dla upatrzonej dzialki,potem juz projekt i zakup. Nie wydaje mi sie Projektu jeszcze nie kupiłam - dopiero wybrałam, a mysle, ze duzo osób najpierw ogladało i wybierało projekt, bo to najprzyjemiejsza sprawa Działki szukam jednoczesnie z wybieraniem projektu. A jeszcze jest u mnie o tyle skomplikowana sprawa, ze jednoczesnie chce sprzedac swoja obecna działke w Legnicy i kupic pod Wrocławiem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezc jednoczesnie kupca i działke na sprzedaz, ale niestety nie jest tak idealnie, jakbym sobie marzyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.10.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 my tez chcielismy postawić ścianę 1-warstwową. Jeździlismy, pytaliśmy i jakoś tak...stawiamy bk 24+15styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 27.10.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Ale to chyba jest 2-warstwowa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.10.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Z tego wynika że Agnieszka zdecydowała się na dwuwarstwową po zapoznaniu się z wiedzą teoretyczną . My się zdecydowaliśmy na 100% na jednowarstwową BK36 i decyzja jest nieodwołalna ....po prostu jesteśmy do niej przekonani. Ale tak naprawdę każdy system ma wady i zalety-nie ma idelanej metody. A u mnie na razie spokój-w poniedziałek będę miała wycenę od wykonawcy . Jestem szczęśliwa że udało mi się załatwić że to on będzie nam budował i nawet jeśli cena będzie o kilka tysięcy większa niż się spodziewamy to też pewnie sie na niego zdecydujemy -z wielu powodów . Najważniejszy z nich to taki, że to pewna ekipa nie muszę ich pilnowac czy szukać po barach, następny powód to taki że budują mi całość, to znaczy od fundamentów po dach łącznie z położeniem pokrycia ( potem już tylko wykończeniówka), następny powód to taki że są bardzo zachwalani przez naszych sąsiadów u których budują i to dom wielki ponad 400m , a nie taką małą Zośkę , no i są solidni i szybcy . Teraz tylko czekać na pozwolenie na budowę, potem kredycik i no i na wiosnę budowa . Musimy się pospieszyć z tą budową bo u mamy trochę ciasno nam wszystkim na 3 pokojach . Co prawda my mamy swój pokoik, dziewczyny mają swój a rodzice mieszkaja teraz w salonie....ale 6 różnych osobowości , pies i rybki na 55m2 to trochę za duży stres jak dla mnie . Niekiedy mi żal ....aż mnie w serduszku kłuje jak sobie pomyslę, że w naszym wypieszczonym wielkim mieszkaniu mieszka teraz ktoś inny . Ale potem żeby nie wpaśc w depresję to sobie tłumacze że to wszystko minie i będe miała swój wymarzony dom z ogródkiem w ciszy i spokoju zamiast 70m2 z balkonem w centrum miasta . Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_b 28.10.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Projekt nazywa się Ofelia z Archipelagu.Prąd, woda i kanalizacja wkrótce. zastanawiamy się z czego budować, ale chyba z maxa. Czy ktoś może wie czy da się zacząć na wiosnę a na zimę się wprowadzić? My też zdecydowalismy się na ten projekt, ale na zewnatrz z klinkierami podobnie jak w Liwii archipelagu i też chcemy zacząć na wiosnę, ale jeszcze nie kupiliśmy działki choć mamy już jedną zaklepaną. My również chcemy zacząć na wiosnę budować Ofelię . Obecnie architekt projektuje podpiwniczenie , potem przystosowanie i pozwolenie na budowę . W następnym tygodniu zaczynamy szukać wykonawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 28.10.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 I ja przylaczam sie do rozpoczynajacych w 2007 choc na dobra sprawe walczymy juz z budowa - papierki, projekt, decyzje (jaka oczyszczalnnia, jakie przylacza, jakie okna itp) Dzialka nieuzbrojona - na prad czekamy 2 lata. Wody niet - wlasna studnia. Kanalizy niet - wlasna oczyszczalnia. Do niedawna niet drogi ale juz mamy prywatna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 28.10.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 oj ludzie, pewnie, że 2-warstwowa...to był skrót myslowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.10.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jak tu ciiiiichoooooooo . Co, pozasypialiście snem zimowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśkaszymon2003 30.10.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 gdzie tam śpię-czekam na ten ..... kredyt jak na szpilkach jeszcze 2 tygodnie i zaczynam mam nadzieje fundamenty a na wiosnę budowa. Mam teraz dylemat do rozwiązania- może cos mi doradzicie!Ogrzewanie-jakie?Myslałam, żeby zrobic w całej chacie podlogowe / bo planujemy na całym parterze polożyć terakotę /ale wtedy musi byc ogrzewanie gazowe A mąż chce robic ogrzewanie piecem na ekogroszek bo to taniej nic gaz. Może poradzicie mi kilka "poważnych " argumentów:) jak go przekonać. Ja nie chcę codziennie latac do tego ... pieca żeby łopatować węgiel - jak to rozwiązaliście?? i jeszcze jedno pytanko- czy bedziecie stawiac te 2 słupy na parterze w salonie i przedpokoju - czy macie jakieś inne rozwiązanie? No i postanowiliśmy że nie bedzie okien w dachu-niepotrzebne szkoda kasy a i tak bedzie wystarczajaco jasno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 30.10.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 To ja moge dołożyć argument, ale twojemu mężowiMoja siostrzyczka i szwagier zamontowali piec na groszek w tym roku i jest to piec z zasobnikiem na tydzień!!!Czyli teoretycznie 1 raz w tygodniu mężulek musi dowiedzieć się co słychać w piecu, ale jak to jest na prawdę to mogę powiedzieć póżniej, bo na razie to palą w tym piecu deski - obczyszcają teren po budowie.Mają podłogówkę na dole (poza salonem chyba - dopytam) do tam będzie klepka. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 30.10.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 I jeszcze jednoAśkaszymon2003bardzo podoba mi się wasza Mila, naprawdę ciekawy projektA z czego zrobicie zadaszenie nad werandą, jaką powierzchnię ma ta wernada?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 30.10.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam wszystkich wytrwale budujących Właśnie jestem po rozmowie w architektem - za adaptację weźmie - zależnie od przeróbek od 3 do 3,5 tys. Dom ok. 110 m2, parter z poddaszem. Załatwia wszystko co jest potrzebne do pozwolenia (warunki zabudowy i przyłączy załatwiłem sam ) my musimy tylko dostarczyć mapę do celów proj. (jakieś 500 zł) i zrobić badania geolog. Waszym zdaniem dużo policzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 30.10.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Mientowy, jeśli w cenie są projekty przyłączy to moim zdaniem niedużo. Nasz policzył 4400 Właśnie dzisiaj do niego jedziemy obejrzeć efekty pracy, jeśli wszystko będzie ok to składa wszystko do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.10.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Aśkaszymon-ja też jestem za grzaniem piecem na ekogroszek. Też zamierzamy taki kupić-z zasobnikiem i faktycznie chodzi się dokładać raz na kilka dni. A co do gazu-za duże ryzyko-na dziś jest drogo a kto wie co będzie za kilka lat . Acha, jakbyś mogła to wklej link do Twojego projektu bo jeszcze nie widziałam a bardzo chciałabym zobaczyć . Mientowy- za całość z załatwieniem papierologii to niedużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts