Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam :)

Jestem na etapie poszukiwania działki. Projekt już mam wybrany, mam nadzieję, ze niedługo zakupie :) Chciałabym jak najszybciej kupić działke i rozpocząc budowę na wiosne przyszłego roku. Forum czytam z ogromnym zainteresowaniem i wszystkim gorąco kibicuję w zmaganiach z tą całą machiną proceduralno-budowlaną :D

A oto mój wymarzony projekcik :)

http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będziemy budowac ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego....ale też jeszcze nie wiemy czy będzie na zaprawę czy na klej. Zdecydujemy jak będziemy kupowac materiały ( po rozmowie z wykonawcą i po rozeznaniu cen). Pozdrawiam.

Nie wiem z jakiej firmy, ale w pobliskiej hurtowni beton komórkowy "ciepły" 36 (ale nie dowiedziałam się niestety jeszcze jakiej gęstości) wychodzi jakieś 76 zł /m2. Nie jest to duzo według mnie ....Ytong 36 wychodzi grubo ponad stówę na metr.

Jestem na etapie poszukiwania działki. Projekt już mam wybrany, mam nadzieję, ze niedługo zakupie :) Chciałabym jak najszybciej kupić działke i rozpocząc budowę na wiosne przyszłego roku. Forum czytam z ogromnym zainteresowaniem i wszystkim gorąco kibicuję w zmaganiach z tą całą machiną proceduralno-budowlaną :D

A nie zaczelas przypadkiem od konca??? 8)

Wydaje mi sie,ze najpierw dzialka,potem WZ i dopiero projekt.

Lub moze najpierw WZ dla upatrzonej dzialki,potem juz projekt i zakup.

Nie wiem z jakiej firmy, ale w pobliskiej hurtowni beton komórkowy "ciepły" 36 (ale nie dowiedziałam się niestety jeszcze jakiej gęstości) wychodzi jakieś 76 zł /m2. Nie jest to duzo według mnie ....Ytong 36 wychodzi grubo ponad stówę na metr.

W cenie ytonga masz klej i zaprawe tynkarską.

Osobiście polecałbym sciane 24+15cm ocieplenia.

Pozdrawiam, budujący.

A nie zaczelas przypadkiem od konca??? 8)

Wydaje mi sie,ze najpierw dzialka,potem WZ i dopiero projekt.

Lub moze najpierw WZ dla upatrzonej dzialki,potem juz projekt i zakup.

Nie wydaje mi sie :) Projektu jeszcze nie kupiłam - dopiero wybrałam, a mysle, ze duzo osób najpierw ogladało i wybierało projekt, bo to najprzyjemiejsza sprawa :) Działki szukam jednoczesnie z wybieraniem projektu. A jeszcze jest u mnie o tyle skomplikowana sprawa, ze jednoczesnie chce sprzedac swoja obecna działke w Legnicy i kupic pod Wrocławiem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezc jednoczesnie kupca i działke na sprzedaz, ale niestety nie jest tak idealnie, jakbym sobie marzyła ;)

Z tego wynika że Agnieszka zdecydowała się na dwuwarstwową po zapoznaniu się z wiedzą teoretyczną :D .

My się zdecydowaliśmy na 100% na jednowarstwową BK36 i decyzja jest nieodwołalna :D ....po prostu jesteśmy do niej przekonani. Ale tak naprawdę każdy system ma wady i zalety-nie ma idelanej metody.

A u mnie na razie spokój-w poniedziałek będę miała wycenę od wykonawcy . Jestem szczęśliwa że udało mi się załatwić że to on będzie nam budował i nawet jeśli cena będzie o kilka tysięcy większa niż się spodziewamy to też pewnie sie na niego zdecydujemy -z wielu powodów :D .

Najważniejszy z nich to taki, że to pewna ekipa nie muszę ich pilnowac czy szukać po barach, następny powód to taki że budują mi całość, to znaczy od fundamentów po dach łącznie z położeniem pokrycia ( potem już tylko wykończeniówka), następny powód to taki że są bardzo zachwalani przez naszych sąsiadów u których budują i to dom wielki ponad 400m , a nie taką małą Zośkę , no i są solidni i szybcy :D .

Teraz tylko czekać na pozwolenie na budowę, potem kredycik i no i na wiosnę budowa :roll: .

Musimy się pospieszyć z tą budową bo u mamy trochę ciasno nam wszystkim na 3 pokojach :( . Co prawda my mamy swój pokoik, dziewczyny mają swój a rodzice mieszkaja teraz w salonie....ale 6 różnych osobowości , pies i rybki na 55m2 to trochę za duży stres jak dla mnie :wink: .

Niekiedy mi żal ....aż mnie w serduszku kłuje jak sobie pomyslę, że w naszym wypieszczonym wielkim mieszkaniu mieszka teraz ktoś inny :cry: . Ale potem żeby nie wpaśc w depresję to sobie tłumacze że to wszystko minie i będe miała swój wymarzony dom z ogródkiem w ciszy i spokoju zamiast 70m2 z balkonem w centrum miasta :lol: .

Pozdrawiam, Dagmara.

Projekt nazywa się Ofelia z Archipelagu.Prąd, woda i kanalizacja wkrótce. zastanawiamy się z czego budować, ale chyba z maxa. Czy ktoś może wie czy da się zacząć na wiosnę a na zimę się wprowadzić?

My też zdecydowalismy się na ten projekt, ale na zewnatrz z klinkierami podobnie jak w Liwii archipelagu i też chcemy zacząć na wiosnę, ale jeszcze nie kupiliśmy działki :lol: choć mamy już jedną zaklepaną.

My również chcemy zacząć na wiosnę budować Ofelię . Obecnie architekt projektuje podpiwniczenie , potem przystosowanie i pozwolenie na budowę . W następnym tygodniu zaczynamy szukać wykonawcy .

I ja przylaczam sie do rozpoczynajacych w 2007

choc na dobra sprawe walczymy juz z budowa - papierki, projekt, decyzje (jaka oczyszczalnnia, jakie przylacza, jakie okna itp)

Dzialka nieuzbrojona - na prad czekamy 2 lata. Wody niet - wlasna studnia. Kanalizy niet - wlasna oczyszczalnia. Do niedawna niet drogi ale juz mamy prywatna :D

gdzie tam śpię-czekam na ten ..... kredyt jak na szpilkach jeszcze 2 tygodnie i zaczynam mam nadzieje fundamenty a na wiosnę budowa.

Mam teraz dylemat do rozwiązania- może cos mi doradzicie!

Ogrzewanie-jakie?

Myslałam, żeby zrobic w całej chacie podlogowe / bo planujemy na całym parterze polożyć terakotę /ale wtedy musi byc ogrzewanie gazowe

A mąż chce robic ogrzewanie piecem na ekogroszek bo to taniej nic gaz. Może poradzicie mi kilka "poważnych " argumentów:) jak go przekonać. Ja nie chcę codziennie latac do tego ... pieca żeby łopatować węgiel - jak to rozwiązaliście??

i jeszcze jedno pytanko- czy bedziecie stawiac te 2 słupy na parterze w salonie i przedpokoju - czy macie jakieś inne rozwiązanie?

No i postanowiliśmy że nie bedzie okien w dachu-niepotrzebne szkoda kasy a i tak bedzie wystarczajaco jasno:)

To ja moge dołożyć argument, ale twojemu mężowi

Moja siostrzyczka i szwagier zamontowali piec na groszek w tym roku i jest to piec z zasobnikiem na tydzień!!!

Czyli teoretycznie 1 raz w tygodniu mężulek musi dowiedzieć się co słychać w piecu, ale jak to jest na prawdę to mogę powiedzieć póżniej, bo na razie to palą w tym piecu deski - obczyszcają teren po budowie.

Mają podłogówkę na dole (poza salonem chyba - dopytam) do tam będzie klepka.

Pozdr

Witam wszystkich wytrwale budujących :)

Właśnie jestem po rozmowie w architektem - za adaptację weźmie - zależnie od przeróbek od 3 do 3,5 tys.

Dom ok. 110 m2, parter z poddaszem. Załatwia wszystko co jest potrzebne do pozwolenia (warunki zabudowy i przyłączy załatwiłem sam :) ) my musimy tylko dostarczyć mapę do celów proj. (jakieś 500 zł) i zrobić badania geolog.

Waszym zdaniem dużo policzył?

Aśkaszymon-ja też jestem za grzaniem piecem na ekogroszek. Też zamierzamy taki kupić-z zasobnikiem i faktycznie chodzi się dokładać raz na kilka dni. A co do gazu-za duże ryzyko-na dziś jest drogo a kto wie co będzie za kilka lat :o . Acha, jakbyś mogła to wklej link do Twojego projektu bo jeszcze nie widziałam a bardzo chciałabym zobaczyć :wink: .

Mientowy- za całość z załatwieniem papierologii to niedużo.