MaEmi 08.11.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 agnieszkakusii tego się trzymaji pisz podpowiadaj pytaj pozdrowinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.11.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 08.11.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Dzień dobry wszystkim widzę że temat się rozrasta - to dobrze my w tej chwili rwiemy resztki włosów nas stosem katalogów z projektami, ja osobiście dostałem już "oczopląsu" od ilości obejrzanych projektów... Drogą selekcji wybraliśmy (na razie ) WB3303 z Agrobisp - ma to o co nam chodziło - kominek, dobudowany garaż, osobna kotłownia (myślę o ekogroszku). Trochę zniechęcają mnie schody w salonie, ma ktoś tak? http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=381&usid=1 Zresztą, wdzięczny będę za każdą Waszą ocenę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 08.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 dzięki umiejscowieniu w ten sposób schodów masz dużą otwartą przestrzeń i brak zamkniętego holu projekt ciekawy, nieprzeładowany mam nadzieję że spełnia jak najwięcej waszych potrzeb a co nad garażem - tarastak zostanie czy może stryszek (miejsce na pralnię i suszarnię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Witam serdecznie. Mientowy- projek prosty, zwarta bryła i dach dwuspadowy (znaczy tani w budowie)-bardzo mi się podoba.....jedyne ale jakie mam to taras nad garażem. Ja też tak chciałam zrobić , ale odradził nam architek i na forum tez odradzają z powodu następującego: bardzo trudno podobno taki taras nad pomieszczeniem dobrze zaizolować- to znaczy tak, żeby nic nie kapało i nie lało się do garażu-być może problem nie wyjdzie od razu, ale po latach na pewno. No i zrezygnowaliśmy i nad garażem który też doprojektowaliśmy przylegający jest dwuspadowy daszek pod kątem 20st. A u mnie co nowego....w zasadzie nic . Dzwoniłam wczoraj do architekta poinformować żeby zmienił w projekcie schody drewniane na betonowe bo tak zdecydowaliśmy z mężem po rozważeniu za i przeciw . Z innych spraw o tematyce budowlanej - zadziwiłam siebie ostatnio. Cały czas od początku nie podobał mi się gont....po prostu miałam awersję ( wręcz kłóciłam się ostro z męzem który chciał go mieć na dachu bo mu sie podobał). A teraz po przekonaniu męża do dachówki i poczytaniu i pooglądaniu na spokojnie bez emocji "na zywo" i w necie różnych wzorów, kolorów gontu bitumicznego.....norrrmalnie czuję silną potrzebę posiadania go na dachu . Jednym słowem.....kobieta zmienną jest. Podoba mi się taki cieniowany w brązach ....taki sam w graficie też ładnie się prezentuje . Dachówki takie oklepane....wszędzie wokoło smutne jednokolorowe dachy dachówkowe....a my będziemy mieć kolorowy . Ale jeszcze oczywiście nie podjęliśmy decyzji na 100%....jak przyjdzie odpowiedni czas to przysiadziemy i zdecydujemy . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 my cały czas zmieniamy decyzję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 08.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 daggulka jak się cieszę dawno cię nie było słychaćco do zmienności kobiecje natury to z pokorą mówię - prawda, prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 08.11.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Dzięki za Wasze uwagi taras nad garażem to jeden za argumentów "za" tym projektem - dla mnie obojętny ale żonie się podoba. Nie miałem pojęcia, że izolacja takiego elementu może być kłopotliwa, ale w WZ mamy zapis "dom wolno stojący .... z garażem dobudowanym" Tak więc nie wiem czy garaż rzeczywiście ma być dobudowany czy też starostwo zgodzi się na garaż w bryle budynku. Żona była wczoraj u architekta ale zapomniała o to zapytać - za to przywiozła jeszcze 4 katalogi... po uwagę braliśmy też "Koral" ale garaż ma w bryle mam jeszcze pytanie - w WZ mamy też zapis o konieczności zastosowania ekologiczngo ogrzewania - co tak na prawdę to oznacza? Że muszę kupić piec, jak planuję np. na ekogroszek (czyli liczy jakiś certyfikat/atest producenta pieca, że jest on przeznaczony do spalania paliw ekolog.) a życie zweryfikuje czym tak na prawdę napalę? Czy może wystarczy zwykły piec na paliwo stałe (gaz i olej lekki odpada - koszty) i - nie wiem - zapis w projekcie/innym dokumencie że używam paliw ekologicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 08.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 mientowydla spokojności ducha najlepiej doprecyzować i dopytać się w organie który wydał taką decyzję o co dokładnie im chodziwięc grzecznie do gmniny lub gdzie tam bądż i pytaj, pytajtak jak ze skarbówką co masz na piśmie z tego się nie wykpią taras sprawia tą podstawową udrękę że ciężko szczelnie go połączyć z domem, u tesciów co 2 - 3 lata jest powtórka z izolacją tarasu nad gankiem a i tak jak bardzo pada to leci po ścianie łączącej a jeśli chodzi o katalogi to ja odwiedzałam wszystkie bardziej znane strony i zamawiałam bezplatne katalogi, płyty - lepiej patrzy się na papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 08.11.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 z kolei w naszym mpzp można wszystkim byle nie paliwem stałym. A wszystkie inne to gaz ziemny, olej, gaz płynny. Najbardziej ekologiczna jest pompa ciepła, ale chyba wz nie to miały na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.11.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 A u nas nie wiem szczerze....kiedyś czytałam te wz , ale juz nie pamietam....ale skoro architekt zaprojektował nam kotłownię pod piec na ekogroszek i czytał wcześniej wz to chyba będzie oki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasq 08.11.2006 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 witampodobnie jak reszta startuje jak tylko zejdą śniegi (co w Beskidach może trszke potrwać) na razie szukamu projektu faworytem jest: dom w lukrecjiprzy czym kolorystyke elewacji zewnetrznej zmienimy na pewni (zbyt cukierkowa) co myslicie o układzi pomieszczeń???drogę dojazdowąmamy od południa i dodatkowo działka znacznie opada na zachód (17% spadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 09.11.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 a ja juz nie mogę doczekać się wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 09.11.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Agnieszka! Widzę, że masz lepszy nastrój... Nie zniżaj się do poziomu tych, co dowartościowują się "dopieprzając" innym- nie warto ...kolana cierpną....pozdrowionka i też czekam na wiosnę.ula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.11.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witam, witam . Sasq....ja ostatnio zauważyłam , że wracają do łask proste bezbajerowe domy z dachem dwuspadowym .....i barrrrdzo dobrze, bo takie są najbardziej ekonomiczne w budowie i użytkowaniu. Ja sama będę miała prosty jak od siekiery ....jedynym bajerem jest doprojektowany przylegający garaż i okna dachowe . Nie ma co sie pytać czy się projekt komus podoba czy nie bo o gustach sie nie dyskutuje , najważniejsze żeby Tobie pasował. A co do Twojego faworyta to: jak dla mnie za bardzo przeszklony-majątek wydasz na te okna , jeśli miałabym ograniczony budżet to zrezygnowałąbym z jaskółek bo to też trochę kasy szarpnie a zamiast tego wolałabym zrobić normalne okna w ścianie a dostawiłabym sobie garaż....zawsze sie przyda choćby na graty. Oczywiście Ty możesz mieć inne potrzeby , więc to Twoja decyzja....dom buduje sie dla siebie i swojej rodziny a nie dla innych . A tak w ogóle to zastanawiam się nad stworzeniem dziennika budowy. Rozważałam zrobić taki na twardym dysku w komputerze, ale jaskiś taki brak motywacji mnie ogarnął.....a dziennik na forum jest opisywany komentarzami ....zawsze ktoś coś może podpowiedzieć, wesprzeć..... . Już chyba czas na to....działke jest, projekt w zasadzie gotowy, papierki sie załatwiają....potem tylko kredycik i zabieramy się do pracy na wiosnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 09.11.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Chyba nadszedł czas się przywitać! daggulka coś mi mówi, ze jesteśmy na podobnym etapie.. ja również mam działeczkę, projekt a papierki się załatwiają - mam nieodwołalne postanowienie zacząć wiosną (mieszkam nad morzem, więc liczę na to, że trochę wcześniej śnieg stopnieje) projekt który wybrałam wydaje się prosty i tani w budowie chociaż zdecydowałam się nanieść w nim kilka zmian (Irys z pracowni Horyzont) dodatkowe zmiany wymusiły też niezbyt liberalne WZ. mientowego chciałabym uspokoić ja też zostałam ograniczona opałem tzw. ekologicznym do którego zalicza się jak mnie poinformowano drewno, prąd i gaz którego nie mam w najbliżeszej okolicy (chociaż w moim odczuciu gaz to mało ekologiczne źródło, ale cóż przecież mogę się mylić). Architekt stwierdził, że nie ma najmniejszego problemu (możemy zaprojektować ogrzewanie kominkowe, bądź piec na drewno - a to daje dodatkowe możliwości) ja planuję ogrzewać miałem lub ekogroszkiem w takim piecu można od biedy napalić również drewnem booju ależ ja się rozpisałam! nieźle jak na pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witamy, Caen....życzę Tobie i sobie dużo cierpliwości i wytrwałości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 09.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 sasqco do elewacji - to zależy ile kasy chcesz wydać na upiększeniaja zaczynając oglądać też widziałam tylko ładne domy, teraz przeliczam każdy balkon na ilosć dodatkowej powierzchni w domu.Środek wydaje się przestronny, choś dla mnie to za mała i nieustawna kuchnia, brak (po za spiżarką) pomieszczeń gospod - no ale pewnie walczymy o jak naimniejszy metraż - koszt??poddasze wydaje się być spoko, zwróć uwagę na wysokość ścian kolankowych - czytaj muratora o poddaszacharchon robi ładne estetycznie projekty - potrafi je sprzedać ale przed kupieniem konkretnego projektu staraj się dowiedzieć jak najwięcej szczegułów (z czego ścianki działowe na poddaszu, itp) aby na adaptację nie wydać tyle co za projekt daggulkamyślę że to jest twoim moralnym obowiązkiem umieścić swój dziennik w forum - an a poważnie to taka wersja na twardzielu - bardziej ci się przyda po latachJa obiecałałam sobie że wpisuję każdą złotówkę wydaną na budowę w zwykłym zeszycie, datę złożenia pism itp konkrety, (narazie tak robię)mam zamiar też założyć album ze zdjęciami (wydrukowanymi)żebym wiedziała gdzie mogę wbić kołek znajomi zrobili zdjęcia każdej ze ścian - przed tynkowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 09.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 nie dziękuję ale jestem pewna daaaaamy radę !!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 09.11.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Damy, damy.....co mamy nie dać . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts