daggulka 10.11.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Honia-przejrzałam Twój projekt. To co zauważyłam : -bardzo dużo lukarn, wykuszy, skomplikowany dach, dużo niestandardowych okien,.....podraża to koszty budowy ....na moje oko to może w 350000-400000 się zamkniesz przy skromnej wykończeniówce, -brak przejścia z domu do garażu....trzeba będzie zadylać naokoło....w zimie przy -15 to może być niezbyt przyjemne , -pomieszczenie gospodarcze takie malutkie....no ale to nie problem jesli będziesz grzać prądem albo gazem od monopolisty ,bo jeśli ma to być piec na ekogroszek to niestety pomieszczenie to jako kotłownia nie spełnia norm, -wizualnie fajnie zaprojektowane wnętrze-inne niż wszystkie czyli taki duży hol u góry przerobiony na pokój rodzinny czy pokój kominkowy na dole.....takie nietypowe rzadko spotykane rozwiązania.....dosyć ciekawe, Jest to dom dla kogoś kto ma wystarczająco dużo pokemonów żeby go wybudować i ciekawie wakończyć. Jeśli jesteś taką osobą to domek może być jak najbardziej ciekawy w realizacji.....duże wyzwanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 10.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Honia jeśli ten Ci sie podoba to go buduj (o $ jednak należy pamiętać). Jeśli przeprojektujesz łazienkę to spokojnie możesz zrobić bezpośrednie przejście z garażu do domu.Masz śliczną galerię nad salonem, która bardzo ładnie można wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Witam wszystkich ! My również jak inni zaczynamy budowę na wiosnę i chcemy się dołączyć do waszej grupy. Pozdrawiamy! budujemy Iskierkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 10.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 to pokaż link tej iskierki.Chętnie obgadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 10.11.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Malutki, zgrabny domek (choć pokoi wcale nie mało) z prościutkim dachem więc zaraz wszyscy powiedzą, że ok bo nie będzie kosztowny. Mnie osobiście nie pasuje wejście do pomieszczenia gospodarczego przez garaż. No i brak spiżarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Niestety zawsze trzeba z czegoś zrezygnować jeśli się ma ogranicznik w postaci kasy ,ale jesteśmy przed wizytą u pani architekt i mam nadzieję ,że ona jeszcze coś podpowie,ale dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Niestety zawsze trzeba z czegoś zrezygnować jeśli się ma ogranicznik w postaci kasy ,ale jesteśmy przed wizytą u pani architekt i mam nadzieję ,że ona jeszcze coś podpowie,ale dzięki za uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 10.11.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Wszyscy mamy ten sam problem KASA. Niestety w naszym przypadku nie da sie przetłumaczyć mojemu mężowi, że skomplikowany dach pochłonie większość pieniędzy. A w duchu też marzę o naszej sandrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Marzenia są po to aby je realizować,chociaż w połowie Tak więc po długich negocjacjach z moim mężem,który jest bardzo praktyczny wybór padł na ten właśnie projekt.Wiem ,że jak ja bym się rozpędziła to budowa zakończyła by się może za 10 lat,a nie o to chodzi.A wiem ,że on jest lepszym ekonomistą niż ja .W tej kwestii mogę mu całkowicie zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.11.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Maciejko-iskra to bardzo ładny, prosty i funkcjonalny projekt......na etapie wyboru projektu oglądałam go dokładnie nie raz....ale ma jak dla naszej rodziny za mało pokoi . No, ludziska....jeszcze 2,5 godziny i fajrant . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 dzięki Daggulka...myślę ,że starczy dla mojej rodzinki , ale Twój też mi się bardzo podoba...choć jeszcze jeden pokój też by sie przydał.... w porównaniu z moim obecnym tyci mieszkankiem to i tak kolos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 10.11.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Budowa z rozpędu 10 lat! A tak bez pośpiechu to ile? Od czasu gdy zaczęliśmy załatwiać papiery czas leci niemiłosiernie szybko. Tydzień leci za tygodniem. Niestety wszystkie sprawy w godzinach, kiedy muszę zarabiać na dom, który chcemy budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 10.11.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Te 10 lat by było gdybym wybrała projekt spełniający wszystkie moje marzenia. Po zejściu na ziemię wybraliśmy iskierkę i mamy nadzieję ,że uda się w przeciągu 3 lat ją wybudować (max) z własnych środków lub przy niewielkim kredycie na wykończenie.Teraz jesteśmy w momencie adaptacji projektu-dziś załatwiony geolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 10.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Tak myślę i patrzę że coraz wiecej tu próźb o ocenę projektówa może znajdziemy sposób żeby ściągnąć na te forum Eskimosaon baaardzo dużo fainych opini ma o projektachczyżby przygotowanie zawodowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.11.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Eskimos ma już prawie prywatny wątek, w którym ocenia zgłaszane mu projekty - strach... O ile pamiętam nie przyznaje sie do przygotowania zawodowego. Ale potrafi być bezlitosny w przypadku projektów pięknych i maksymalnie niepraktycznych (drogich) w budowie. Maciejko, będziesz się budowała w Murowańcu? Ciekawa jestem jakie możecie mieć warunki glebowe? U mnie na Mazowszu można liczyć na piachy lub glinę. Jak się ma szczęście to jedynie głazek narzutowy. Kiedyś miałam przyjemność kopać dół w Beskidzie Niskim - ciężka praca, choć tam tylko flisz karpacki. Od tamtej pory aktywnie segreguję śmiecie, kompresuję kartony i zgniatam PET-y przed wrzuceniem do kontenera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 11.11.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 ms. warunki glebowe mają być dopiero we wtorek ,również ten temat mnie bardzo interesuje ze względu na fundament,ale myślę że nie będzie gliny raczej patrząc na sąsiadów piachy ......zobaczymy co na to ekspert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 11.11.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Czyrając jeden z tematów natknęłam się na stwiedzenie:że pomimo dachu z gontu bitumicznego na poddaszu gdy pada jest głośno i cały efekt (wysiszenia) się nie udał - powód - okna połaciowePiszę to bo jeśli pamiętam niektórzy z forumowiczów pisali że właśnie ze względu na hałas zrezygnowali z blachy na rzecz dachówki więc zwracam na to uwagę - Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof-1971 12.11.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Buduje Iskierkę na wiosne . Przeglądaliśmy setki projektów ale za każdym razem wracaliśmy do projektu Iskierki, i w końcu postanowiliśmy ISKIERKA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 MaEmi- liczę się z tym, że cokolwiek nie położę na dachu to i tak extra cicho nie będzie ze względu na właśnie okna połaciowe. Coraz bardziej dojrzewam do gontu- w sobotę małż zawiózł mnie do sąsiedniej wiochy cobym se poogladała dach który mu sie podoba . Poogladałam i bardzo mi sie spodobał. Dach dwuspadowy pokryty gontem w kolorze jasnego brązu -wzór to prostokąciki i kolor cieniowany brązik.....no naprawdę super to wygladało. Jak dla mnie to kolorek wybrałabym ciemniejszy brąz , ale wzorek extra. No i oczywiście oprócz tego że mi sie podoba jest wiele aspektów przemawiających na+ , najważniejszy to ekonomiczny, potem estetyczny no i jeszcze kilka by sie znalazło . No i coraz więcej wskazuje na to, że jednak zdecydujemy się na gont . Chciałabym juz mieć pozwolenie i załatwiać kredyt....a tu jeszcze trzeba czekać . Cierpliwośc nie jest moja najmocniejsza strona niestety . Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts