Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Honia-przejrzałam Twój projekt. To co zauważyłam :

-bardzo dużo lukarn, wykuszy, skomplikowany dach, dużo niestandardowych okien,.....podraża to koszty budowy ....na moje oko to może w 350000-400000 się zamkniesz przy skromnej wykończeniówce,

-brak przejścia z domu do garażu....trzeba będzie zadylać naokoło....w zimie przy -15 to może być niezbyt przyjemne :wink: ,

-pomieszczenie gospodarcze takie malutkie....no ale to nie problem jesli będziesz grzać prądem albo gazem od monopolisty :lol: ,bo jeśli ma to być piec na ekogroszek to niestety pomieszczenie to jako kotłownia nie spełnia norm,

-wizualnie fajnie zaprojektowane wnętrze-inne niż wszystkie czyli taki duży hol u góry przerobiony na pokój rodzinny czy pokój kominkowy na dole.....takie nietypowe rzadko spotykane rozwiązania.....dosyć ciekawe,

Jest to dom dla kogoś kto ma wystarczająco dużo pokemonów żeby go wybudować i ciekawie wakończyć. Jeśli jesteś taką osobą to domek może być jak najbardziej ciekawy w realizacji.....duże wyzwanie :wink: .

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzenia są po to aby je realizować,chociaż w połowie :) Tak więc po długich negocjacjach z moim mężem,który jest bardzo praktyczny wybór padł na ten właśnie projekt.Wiem ,że jak ja bym się rozpędziła to budowa zakończyła by się może za 10 lat,a nie o to chodzi.A wiem ,że on jest lepszym ekonomistą niż ja :D .W tej kwestii mogę mu całkowicie zaufać.

Maciejko-iskra to bardzo ładny, prosty i funkcjonalny projekt......na etapie wyboru projektu oglądałam go dokładnie nie raz....ale ma jak dla naszej rodziny za mało pokoi :wink: .

No, ludziska....jeszcze 2,5 godziny i fajrant :D .

Te 10 lat by było gdybym wybrała projekt spełniający wszystkie moje marzenia.

Po zejściu na ziemię wybraliśmy iskierkę i mamy nadzieję ,że uda się w przeciągu 3 lat ją wybudować (max) z własnych środków lub przy niewielkim kredycie na wykończenie.Teraz jesteśmy w momencie adaptacji projektu-dziś załatwiony geolog :lol:

Eskimos ma już prawie prywatny wątek, w którym ocenia zgłaszane mu projekty - strach... O ile pamiętam nie przyznaje sie do przygotowania zawodowego. Ale potrafi być bezlitosny w przypadku projektów pięknych i maksymalnie niepraktycznych (drogich) w budowie.

Maciejko, będziesz się budowała w Murowańcu? Ciekawa jestem jakie możecie mieć warunki glebowe? U mnie na Mazowszu można liczyć na piachy lub glinę. Jak się ma szczęście to jedynie głazek narzutowy. Kiedyś miałam przyjemność kopać dół w Beskidzie Niskim - ciężka praca, choć tam tylko flisz karpacki. Od tamtej pory aktywnie segreguję śmiecie, kompresuję kartony i zgniatam PET-y przed wrzuceniem do kontenera.

Czyrając jeden z tematów natknęłam się na stwiedzenie:

że pomimo dachu z gontu bitumicznego na poddaszu gdy pada jest głośno i cały efekt (wysiszenia) się nie udał - powód - okna połaciowe

Piszę to bo jeśli pamiętam niektórzy z forumowiczów pisali że właśnie ze względu na hałas zrezygnowali z blachy na rzecz dachówki

więc zwracam na to uwagę -

Pozdrawiam

MaEmi- liczę się z tym, że cokolwiek nie położę na dachu to i tak extra cicho nie będzie ze względu na właśnie okna połaciowe. Coraz bardziej dojrzewam do gontu- w sobotę małż zawiózł mnie do sąsiedniej wiochy cobym se poogladała dach który mu sie podoba :o . Poogladałam i bardzo mi sie spodobał. Dach dwuspadowy pokryty gontem w kolorze jasnego brązu -wzór to prostokąciki i kolor cieniowany brązik.....no naprawdę super to wygladało. Jak dla mnie to kolorek wybrałabym ciemniejszy brąz , ale wzorek extra. No i oczywiście oprócz tego że mi sie podoba jest wiele aspektów przemawiających na+ , najważniejszy to ekonomiczny, potem estetyczny no i jeszcze kilka by sie znalazło :D .

No i coraz więcej wskazuje na to, że jednak zdecydujemy się na gont :D .

Chciałabym juz mieć pozwolenie i załatwiać kredyt....a tu jeszcze trzeba czekać :-? . Cierpliwośc nie jest moja najmocniejsza strona niestety :wink: .

Pozdrawiam, Dagmara.