Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

witam wszystkich serdecznie ja też planowałam budowę malego domku w przyszłym roku jestem na etapie (chyba) wybranego projektu i upatrzonej działki :roll: od kilku dni podczytuje forum i przyznam ,że jestem w małym szoku :o wszystko miało być takie piękne a okazuje się ,że to horror myślałam ,że za 150tyś postawie mały domek(w stanie deweloperskim) a po kilkudniowym czytaniu okazalo się ,ze z taką sumą mogę jechac na zakupy do marketu:(powiedzcie jak jest u was czy sugerujecie się kosztorysem od projektanta?????ja już myśle o jakimś starym domku do remontu .............pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

daggulka, to jesteśmy na bardzo podobnym etapie.

My wczoraj podpisalismy pierwszą umowę u notariusza (tą tańszą),a dzisiaj lecę do banku załatwiać kredyt na działkę.

Jak się wszystko uda, to na początku września działka będzie nasza (a raczej banku).

Można wiedzieć ile "kroi" Was biuro nieruchomości?

pozdrawiam

arfiS

Witam

I przylacza sie do grupy, Ja mam juz PB wlasnie koncze budowe zjazdu na dzialke wode mam zalozona, porad bedzie dopiero na wiosne ale i na wiosne bede zaczynal . W najczarniejszych wersjach pozycze na pcozatek prod od sasiada i tyle.

Teraz szukam ekipy jutro mam odebrac dwie wycene. Jeste piekielnie ceikawy ile powiedza :-)

pozdr. Konrad

ps. Jak robicie sobie sami mostek (zjazd) to robie mocne szalunki!

Witam,

Czy do tego mostku potrzebny był projekt i pozwolenie?

Posiadam rów na działce i mam zrobić projekt przepustu.

Budowe mam zamiar zacząć na wiosnę 2007, moze uda mi się wylac fundamenty na jesieni ale czy warto?

Zastanawiam sie także nad wyborem materiału do budowy BK czy max? Sciany 2 warstwowe. W projekcie mam ytong 1 warstawa.

Szukam ekipy i robię wyceny robicizny, oj ceny wzrosły=:o

I ten drenaż znajdujący sie na działce który muszę przebudować

Na obecna chwilę mam tylko działkę, prąd i papiery do pozwolenia w Starostwie

Pozdrawiam

Witam

I przylacza sie do grupy, Ja mam juz PB wlasnie koncze budowe zjazdu na dzialke wode mam zalozona, porad bedzie dopiero na wiosne ale i na wiosne bede zaczynal . W najczarniejszych wersjach pozycze na pcozatek prod od sasiada i tyle.

Teraz szukam ekipy jutro mam odebrac dwie wycene. Jeste piekielnie ceikawy ile powiedza :-)

pozdr. Konrad

ps. Jak robicie sobie sami mostek (zjazd) to robie mocne szalunki!

Witam,

Czy do tego mostku potrzebny był projekt i pozwolenie?

Posiadam rów na działce i mam zrobić projekt przepustu.

Budowe mam zamiar zacząć na wiosnę 2007, moze uda mi się wylac fundamenty na jesieni ale czy warto?

Zastanawiam sie także nad wyborem materiału do budowy BK czy max? Sciany 2 warstwowe. W projekcie mam ytong 1 warstawa.

Szukam ekipy i robię wyceny robicizny, oj ceny wzrosły=:o

I ten drenaż znajdujący sie na działce który muszę przebudować

Na obecna chwilę mam tylko działkę, prąd i papiery do pozwolenia w Starostwie

Pozdrawiam

Witam

Tak na zjazd musialem miec osobny projekt dostalem na niego osobne pozwolenie na budowe obieku IV kategori (to mi jakos w glowie utkwilo) no w przepisow trzeba do niego miec kier.budowy + dziennik budowy!

Ceny rosna tam gdzie ludzie sie buduja i szaleja, umnie jest znosnie jeszcze mam nadzieje postawic ten dom w rozsadnych cenach.

Ja buduje 2W czyli z porothermu 30p+w ale Ja mialem projekt indyw. i tak sobie zalozylismy z arch. po przemysleniach i obliczniach.

Umnie niestety jeszcze niema produ i jest ryzyko ze moze go nie byc na czas i trzeba bedzie chodzic do sasiada :-(

pzodr

Czy wszyscy macie już wybrane projekty? :roll:

Nawet nie przypuszczałam, że wybór będzie taki trudny. Im dłużej szukam, tym większy mam mętlik w głowie...

Dzisiaj byliśmy w Urzucie w wiosce budowlanej, bo tam stoi "Dom na 102" z kolekcji Muratora. Obejrzeliśmy go dokładnie i już właściwie zdecydowaliśmy się na niego (z rozsądku a nie z miłości, bo średnio podoba nam się dach czterospadowy :D) , aż dziś przeglądając katalog natknęłam się na bardzo podobny - z dachem dwuspadowym. Jest ładniejszy, ale za to ma mniejszy salon i pomieszczenie gospodarcze - a większe sypialnie.

No i jak tu podjąć decyzję?? :o

Ja projekt wybieralam kilka miesiecy - przewertowalam wiele wiele katalogow i stron www, pewnie ponad tysiac projektow.

Wiedzialam czego szukam: wielkosc, jakie funkcje pomieszczen, ile, zorietowanie budynku na strony swiata - w przypadku naszej dzialki wejscie od strony polnocy, ogrod po przeciwnej stronie a wiec taras z tylu budynku itd...

Nie bylo latwo. Na koniec mialam dwoch faworytow, spelnialy wszystkie postawione warunki ale byly calkiem rozne z wygladu...

W koncy wybralam ten wygodniejszy... ale tamtego nadal mi zal. :(

Budowa - WIOSNA 2007!

Witam wszystkich, jesteśmy tak jedną nogą w tym temacie, bo w tym roku koniecznie chcemy wylać fundamenty, a od wiosny "ruszyć z kopyta" z całą resztą. Budujemy koło Torunia. Domek http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji z częśćiowymi zmianami. Już nie mogę sie doczekac jak w nim zamieszkam.

Witam Wszystkich z Grupy 2007

Żona i ja też planujemy ostro ruszyć na wiosnę. Na razie mamy działkę, projekt C126 Dom vis-a-vis z Muratora (w trakcie adaptacji), chcielibyśmy zalać fundamenty jesienią ale droga do tego. Problem to chyab będizemy mieli z przyłaczem energetycznym bo do najbliższego słupa jest 106,7 m :( - woda z własnej studni. Całą papierologieaż do pozwolenia na budowę załatwia nam architekt może to wygodnictwo ale my nie bardzo mamy na to czas a przede wszystkim oszczędzamy nerwy na właściwy etap budowy.

POWODZENIA G2007

Pozdrawiam

Rafibor

Witam wszystkich :)

Najprawdopodobniej my też będziem się budowali w 2007 roku :D . Póki co od dwóch tygodni jesteśmy właścicielami 1500 m2 działeczki pod Warszawą w gminie Lesznowola. W najbliższych planach mamy zamiar kupić projekt: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=79&sid=5 a przede wszystki musimy zrobić porządki na działce, bo póki co jest na niej gęsty las :lol: . A potem cała papierologia przed nami.

pozdrawiamy serdecznie

efilo

to podobno nie jest takie straszne o ile jest ktoś kto pomoże Ci przez to przejść np. architekt.

my tez się długo zastanawialiśmy nad tym czy samemu nie pobiegać po urzędach ale:

1. godziny pracy urzędów :x są jakie są

2. na dowiezienie każdego paiperka tracę cały dizen urlopu (pracuję w innym mieście)

3. koszt "załatwienia" jest na tyle porównywalny (wraz z zrobieniem planów przyłączy) że odpuściliśmy sobie

4. poza tym ten sam architekt (biuro) zrobi wszystkie plany, uzgodnienia, i bedzie sprawowało nadzór w znaczeniu kierownika budowy :D

trzymam kciuki będzie dobrze