MaEmi 13.11.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 daggulkaa może masz jakieś zdięcia lub linki do nich gdzie jest gontbo powiem szczerze że nie wiem jak ten materiał wyglądana razie nie zwracałam na niego uwagiale skoro coraz więcej o tym się pisze to trzeba popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 13.11.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam Dagulka jak tam po imprezce urodzinowej ...oczywiscie wszystkiego najlepszego (nio a latek to juz masz nie powiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 13.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Daggulka wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ... jaka stara d... ja tam mówię, że my młodzi jesteśmy tylko dzieci się nam starzeją A my poskładaliśmy wnioski do Enei, gazowni, wodociągów i czekamy na odpowiedzi... Musimy się spotkać z jakimś architektem, bo czas projekt kupić Już nie mogę się doczekać tej budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 13.11.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Dzień dobry wszystkim u nas ostatecznej decyzji co do projektu jeszcze nie ma - zastanawiamy się nad domem w winogronach. Mam jednak parę pytań które mnie dręczą. Poniewaz planujemy na wiosnę ruszyć i do jesieni postawić stan surowy zamknięty a potem wykończyć resztę w 2008, to: 1. Czy bierzecie kredyt na całość inwestycji (wiem, że budowlanych to raczej banki inaczej nie dają) czy może myśleliście o rozłożeniu tego na pół, tzn. teraz (jak to wymyśliła moja lepsza połowa) te 80-100 tys na stan sur. zamk. a potem na wiosnę 2008 resztę koniecznych pieniędzy? Tylko wtedy to chyba już zwykły kredyt konsumencki a tu oprocentowanie... 2. W styczniu kupuję działkę. W sierpniu spisaliśmy umowę przedwstępną u notariusza i zapłaciliśmy sprzedającemu 10% zaliczki. Czy od którejś z tych transakcji musimy zapłacić jakiś podatek do US? Kupujemy przez pośrednika (PGN). Może pytania są z gatunku naiwnych ale wczoraj zapaliła mi się lampka i męczy to mnie strasznie z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.11.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Paradox....jak miło poczytać. Co tam na włościach? Ciągniesz ściany jeszcze czy zostawiasz na wiosnę?A co do urodzinek-eeee tam, ile latek to sie za chiny nie przyznam.....ale mało nie jest . Małż zawsze co roku składa mi życzenia z okazji 18-tych urodzin ....podlizuje się ślizgacz . MaEmi- nie mam niestety zadnych zdjątek gontu pod ręka ale wpisz sobie w google gont i daj na grafikę....na pewno coś Ci znajdziesz bo tez kiedyś ogladałam.....ale nie ma to jak obejrzeć na żywo na czyims dachu - oczywiście są różne wzory-od rombów poprzez karpiówkę, kwadraciki, prostokaty..... o kolorystyce nie wspomnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 13.11.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Oczywiście dziękuję wszystkim za życzonka . Mientowy-kredyt budowlany badzą Ci tylko pod warunkiem że weźmiesz go na całośc inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 13.11.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 daggulka ja też się dołączam do życzeń, wprawdzie nic nie wiem ale ze szczerego serca Ci życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 13.11.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Mientowy pamiętaj, że biorąc kredyt na całość inwestycji nie płacisz od razu tej ogromnej raty, którą wyliczą Ci z symulacji w banku. Raty płacisz od wypłaconych transz, czyli od tego co fizycznie od nich weźmiesz i jeszcze do tego weź pod uwagę okres karencji podczas którego płaci się tylko odsetki od kredytu... a budowę można skończyć w ciągu 3 lat, czyli spokojnie wg Twojego planu powinniście to zrealizować. I jeszcze jedno im większa kwota kredytu tym niższe oprocentowanie i lepsze warunki... także moim zdaniem warto pomyśleć o kredycie od razu na całość... w razie czego banki prześcigają się z nowymi ofertami zawsze można zamienić kredyt na inny... również dobrać jeżeli Ci nie starczy - oczywiście z mieszkaniowego a nie gotówkowego Jeżeli chodzi o podatek to płaci się tzw. PCC tj, 2% od wartości nieruchomości zwykle notariusz to załatwia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 13.11.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Małgolinka - DZIĘKI Ja też jestem za jednym kredytem budowlanym - raz a dobrze Ale to żonka męczy mnie takim pomysłem - teraz ma czarno na białym. Poza tym - dwa kredyty to dwa x formalności więcej, nie mówiąc o rzeczywistych kwotach do spłacenia. A jak nie dostaniemy drugiego bo mam już pierwszy... Dziś ostatecznie rozstrzygnie się, który projekt bierzemy - architekt ma się wypowiedzieć co do naszych propozycji. Do końca tygodnia chcę załatwić geologa i geodetę (żeby nie różne konieczne papierki, które posiadając ci panowie, sam bym sobie pobrał próbkę i zrobił mapkę - coś tam się kiedyś studiowało ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 13.11.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witajcie! Słyszałam o podwyzce ceny styropianu i zastanawiam sie czy czasem juz nie kupić? Czy kupujecie cokolwiek już teraz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 13.11.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witajcie! Słyszałam o podwyzce ceny styropianu i zastanawiam sie czy czasem juz nie kupić? Czy kupujecie cokolwiek już teraz??? potwierdzam - u mnie w okolicy jak pytałem to co dostawa to wyżej ja jednak nie kupuję na zapas - nie mam projektu, kosztorysu, zestawienia materiałów, więc w ciemno nie bede zamawiał. z budowaniem jak z dzieckiem - nigdy nie ma dobrego momentu żeby się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 13.11.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 ceny rosną szybciej niż nasze domki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.11.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 . Raty płacisz od wypłaconych transz, czyli od tego co fizycznie od nich weźmiesz i jeszcze do tego weź pod uwagę okres karencji podczas którego płaci się tylko odsetki od kredytu... a budowę można skończyć w ciągu 3 lat, czyli spokojnie wg Twojego planu powinniście to zrealizować. I w kazdym banku tak jest ze sie placi raty za pobrana transze a nie od razu za calosc? Tzn interesuja mnie te najbardziej przystepne i znane banki. Ale mnie pocieszylas! Bo ja tu sie stresuje ze jak bedziemy budowac i mieszkac jeszcze w naszym mieszkaniu to te 1800zl kredytu to dla nas bedzie zabojstwo. Potem to wynajmiemy mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Z tego co wiem to w każdym banku tak jest, a w pko bp na 100000000000% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.11.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Z tego co wiem to w każdym banku tak jest, a w pko bp na 100000000000% Ale mi poprawilas humor!!!!!Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 13.11.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 I w kazdym banku tak jest ze sie placi raty za pobrana transze a nie od razu za calosc? Tzn interesuja mnie te najbardziej przystepne i znane banki. Ale mnie pocieszylas! Bo ja tu sie stresuje ze jak bedziemy budowac i mieszkac jeszcze w naszym mieszkaniu to te 1800zl kredytu to dla nas bedzie zabojstwo. Potem to wynajmiemy mieszkanie. Dorbie myślę, że w każdym banku tak jest (a napewno tak jak napisała agnieszkakusi w PKO BP )- to jest logiczne ja bym się nigdy nie zgodziła płacić za coś czego jeszcze nie dostałam A na 100% w każdym banku jest okres karencji spłaty kapitału... na to podobno jest jakaś ustawa... a dzięki temu właśnie w tym okresie kiedy się budujesz płacisz tylko odsetki od kredytu czyli tak mniej więcej połowę raty (oczywiście tej od wypłaconych transz). Czyli krótko mówiąc na początku jak weźmiesz załóżmy z 50 tys. Twoje raty będą wynosiły ok 200-300zł pi razy drzwi i z każdą transzą będą wzrastać... a tak naprawdę całą ratę te 1800 jak piszesz zapłacicie dopiero po okresie karencji czyli za jakieś 2-3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.11.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Dzieki, super, tak to mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 o, jak dobrze, że można było komus poprawić humor przed snem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 14.11.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 No dobra....mi też poprawiliście humorek z rana . Też się zastanawiałam jak to będzie, ale jeszcze nie pytałam w banku więc zielona w tym temacie byłam. No , to teraz wiem, że może uda mi się zaoszczedzić jeszcze troszkę kasy podczas budowania....bedzie na jakieś fajne meble . Własnie siedzę sobie w pracy.....współczuję ludziom którzy w takie zimno muszą pracować na dworze....na przykład mojemu małżowi -boroczek. A ja tu ciepełko, komputerek, kawusia, radyjko...... i jeszcze narzekam po powrocie do domu że zmęczona jestem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgl 14.11.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 WitamMam pytanie czy budująć w przyszłym roku można bedzie coś wyciagnąc z urządu skarbowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts