Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Jasne, że można. Pytanie tylko czy w cenach, które podajecie są tylko warunki przyłączenia wody/prądu/gazu czy też projekty tych przyłączy wraz z uzgodnieniem w ZUD. Załatwienie warunków przyłączy kosztuje tyle co wizyta w urzędzie i złożenie wniosku. I do pozwolenia na budowę to wystarczy.

Projekty przyłączy muszą wykonać osoby z odpowiednimi do tego uprawnieniami, potem zatwierdza je ZUD. Tutaj już koszty są wyższe.

Ja warunki przyłączy załatwiałam sama. Architekt robiła mi adaptację projektu i plan zagospodarowania terenu - za 1.000 PLN. Teraz zabieram się za projekty przyłączy :)

moje 3 tys to kwota za wszystko (projekty przyłączy - nie warunki, ZUD, itd.) - czyli na gotowo, nie interesuje mnie nic poza tym kiedy przywiozą mi pozwolenie :D

po mojej stronie badania gruntu i geodeta (chcę dogadać sie z jednym na pełną obsługę - mapka, wytyczenie, wył. z prod. rolnej, inwentaryz.powyk. - powinno wyjść taniej)

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moje 3 tys to kwota za wszystko (projekty przyłączy - nie warunki, ZUD, itd.) - czyli na gotowo, nie interesuje mnie nic poza tym kiedy przywiozą mi pozwolenie :D

po mojej stronie badania gruntu i geodeta (chcę dogadać sie z jednym na pełną obsługę - mapka, wytyczenie, wył. z prod. rolnej, inwentaryz.powyk. - powinno wyjść taniej)

My znaleźliśmy najtańszego za ok 3,5 tys. cała reszta gatkę zaczynała od 4,5 tys :evil: A jedna Pani to zanim zdąrzyłam gębę otworzyć czy chcę jakieś zmiany krzyknęła mi 7-8 tys. :o :lol:

Także prawdopodobnie weźmiemy tego za 3,5 tys. mam nadzieję, że do wiosny wyrobimy się z pozwoleniem :) My jeszcze uzbrajamy teren ... przy tym podejrzewam, że mogą jakieś hocki klocki wyskoczyć :roll:

A macie już ekipy budowlane ??

Witam wszystkich bardzo serdecznie :p

Mam nadzieję że przyjmiecie mnie do swojego już zżytego grona "grup budujących".Więc po krótce napisze o Naszych planach,działeczka 1044m2 zakupiona 24.11.06, akcik notarialny .Co do przyłączy:kanalizacja i gaz mają być doprowadzone w 2010 roku,natomiast z prądem wystąpił problem mianowicie taki iż go brak,cały projekt budowy sieci zaplanowany jest dopiero na 2009r :o ,więc pojawiły się schody,ale uporaliśmy się z tym także prąd będzie w następnym tygodniu.Teraz czeka nas grodzenie działki.Projekt już zakupiony oto on: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=362

No i zacznie się latanina i biurokracja.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam :wink:

Witam Was wszystkich :D

Jestem na tym forum nowa. Na wiosnę rozpoczynam z mężem budowę naszego wymarzonego domku w Konstancinie pod Warszawą. Mamy juz ekipę - niby z polecenia, ale nie mamy złudzeń, że to w sumie nic nie oznacza.

Teraz jesteśmy na etapie zastanawiania się nad tym jaką wybrać studnię i szambo.

Generalnie to jesteśmy trochę przerażeni tym co nas czeka, ale co tam - do odwaznych świat należy :wink:

Jeszcze raz witam Was wszystkich bardzo serdecznie :D, a to link do projektu naszego domku:

http://www.mtmstyl.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/szafir/default.asp?id=171

mientowy a Wy kupiliście już projekt ?? widzę, że wybraliście z Archonu :) Nam też się ich projekty najbardziej podobają ... ale projektu jeszcze nie kupilśmy - zrobimy to na dniach :) Ciekawa jestem jakie wrażenia macie odnośnie projektu 8)

aaaa... my chcemy budować Dom w Groszku 3 8)

cześć :)

projekt już kupiony, 100 x obejrzany ;)

i podpowiem Wam jedno - sprawdzajcie na stronach www przedstawicieli biur, pytajcie u siebie w okolicy o firmy sprzedające projekty - okazało się, że nasz architekt ma w archonie zniżkę i to dość poważną. qrcze, gdybym wiedział... zawsze parę stów w kieszeni, byłoby na badania gruntu :cry:

dom w groszku - ładny, dla mnie za duży - 170 m2 ale ładny.

Zobacz tutaj - mają chyba 200 zł taniej niż na stronie biura

http://www.gepro.lublin.pl/pgotowe/adapt.htm

może nie dużo ale jeśli to ten sam projekt...

http://m-studio.pl/projekty_domow_od_100_do_150m/523.html

tu tak samo, tylko to dom w ... 2 a nie 3 ale może mają też Twój projekt

aha, jednak robimy badania, architekt przekonał żonkę :)

co do wrażeń - w sobotę zrobiliśmy parter z patyków i sznurków i w pierwszej chwili trochę nas przybiło - cały dom zmieścił się w na kawałku ogrodu teściów, pokój dzienny ciasny, do miejsca gdzie chcemy postawić tivi od kanapy 2 metry - łożesz, co to za klitka? Dopiero jak pomierzyliśmy nasze obecne mieszkanie a nawet większe pokoje u teściów wyszło nam więcej niż się wydawało.

Poprostu w przestrzeni, z kawałkami sznurków zamiast ścian to wyglądało całkiem inaczej niż w domu z meblami i całą resztą :)

ale polecam, dobry sposób na sprawdzenie powierzchni przyszłych domków ;)

Ja tez rozpoczynam budowę na wiosne, Właśnie dostałam projekt . Jest to Natalia z MG projekt

http://www.wlasnydom.pl/materialy/INTERNET_1866/index.html.

Własnie jesteśmy na etapie przygotowywania do adaptacji i szukania budowlańcow. Zastawiamy się z czego budować. Myslymy o ogrzewaniu za pomocą pompy ciepła i ogrzewaniu podlogowym,.

Czy ktoś zna wykonawcow w okolicy i ma jakies uwagi na ten temat.

Pozdrawiam

projekt już kupiony, 100 x obejrzany ;)

i podpowiem Wam jedno - sprawdzajcie na stronach www przedstawicieli biur, pytajcie u siebie w okolicy o firmy sprzedające projekty - okazało się, że nasz architekt ma w archonie zniżkę i to dość poważną. qrcze, gdybym wiedział... zawsze parę stów w kieszeni, byłoby na badania gruntu :cry:

dom w groszku - ładny, dla mnie za duży - 170 m2 ale ładny.

Zobacz tutaj - mają chyba 200 zł taniej niż na stronie biura

http://www.gepro.lublin.pl/pgotowe/adapt.htm

może nie dużo ale jeśli to ten sam projekt...

http://m-studio.pl/projekty_domow_od_100_do_150m/523.html

tu tak samo, tylko to dom w ... 2 a nie 3 ale może mają też Twój projekt

aha, jednak robimy badania, architekt przekonał żonkę :)

co do wrażeń - w sobotę zrobiliśmy parter z patyków i sznurków i w pierwszej chwili trochę nas przybiło - cały dom zmieścił się w na kawałku ogrodu teściów, pokój dzienny ciasny, do miejsca gdzie chcemy postawić tivi od kanapy 2 metry - łożesz, co to za klitka? Dopiero jak pomierzyliśmy nasze obecne mieszkanie a nawet większe pokoje u teściów wyszło nam więcej niż się wydawało.

Poprostu w przestrzeni, z kawałkami sznurków zamiast ścian to wyglądało całkiem inaczej niż w domu z meblami i całą resztą :)

ale polecam, dobry sposób na sprawdzenie powierzchni przyszłych domków ;)

W linkach które podałeś były ceny za projekt Groszka 2 a on jest tańszy i były nieco droższe od cen z Archonu... ale dzięki za radę sprawdzę u nas na miejscu jak się ceny mają :)

Co do wrażenia, że domek będzie mały to jest normalne :D podobno każdy kto zobaczy wykopane fundamenty myśli że buduje garaż jednostanowiskowy :lol: :lol: :lol:

Cześć wszystkim! Też czekacie na wiosnę...??? ja bardzo. 8) ..chcę zdjąć humus nawet paznokciami :roll: i pchnąć koparkę na działkę....znacie prognozę na następne 3 miesiące? :wink: niecierpliwa u. :oops:

Ja też już jestem w blokach startowych :lol: ... już bym chciała zacząć 8) ... a narazie siedzę i czytam i planuję mój przyszły sad i ogródek :lol:

Ja też serdecznie witam wszystkich "nowych" i "starych" :D .

Prognozy pogody na następne 3 miesiące niestety nie znam :D , ale Ula się nie martw....my wszyscy tutaj mamy nadzieję, że zima będzie krótka i łagodna :D .

Moje zdrówko lepiej....po 5 dniach "umierania" na zatoki wreszcie dziś czuję sie troszkę lepiej :wink:

Meble i graty przewiezione w sobotę, to mamy z głowy :D ....Tomka tato się sprawdził i przytachał kolegów więc poszło raz dwa i weszło do samochodu więcej gratów niż się spodziewaliśmy po tak nieiwelkim autku :) .

Więcej o przetachaniu mebli napiszę w dzienniku budowy-dla potomności :wink: .

A tak z moich spostrzeżeń - zauważyłam ostatnio że naprawdę wielu ludzi zaczyna się budować lub rozważa budowę....kiedy jadę gdzieś to też widać mnóstwo domów w budowie. Nie wiem czy kiedyś po prostu na to nie zwracałam uwagi i dlatego nie widziałam czy dopiero teraz zaczął się taki czas że ludzie wolą się budować niż kupować mieszkanie . Właściwie to ceny mieszkań zniechęcają do ich kupna .... więc nie ma co sie dziwić że ludzie wolą budować....coś niewielkiego ale własnego :p .

(...)

A tak z moich spostrzeżeń - zauważyłam ostatnio że naprawdę wielu ludzi zaczyna się budować lub rozważa budowę....kiedy jadę gdzieś to też widać mnóstwo domów w budowie. Nie wiem czy kiedyś po prostu na to nie zwracałam uwagi i dlatego nie widziałam czy dopiero teraz zaczął się taki czas że ludzie wolą się budować niż kupować mieszkanie . Właściwie to ceny mieszkań zniechęcają do ich kupna .... więc nie ma co sie dziwić że ludzie wolą budować....coś niewielkiego ale własnego :p .

To prawda że bardzo dużo domów buduje się w ostatnim czasie .

W mojej okolicy w ciągu ostatnich dwóch lat nowe domy wyrastają "jak grzyby po deszczu " , nic dziwnego skoro w nowym bloku który miesiąc temu został oddany do zamieszkania cena 1 m kw to 2500 zł netto .