Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam!

Teraz czekamy na pozwolenie i wtedy dopiero się zacznie 8) ..szukamy ekipy budowlanej i życie pokazuje że wcale to nie jest proste :cry: ..duża rozpiętość cen ...ekipy w większości mają zlecone prace i wolni będą we wrześniu :evil: ...jeszcze koleżanka poleciła mi jednego pana niedługo obgadamy to z nimi przy kawce :)

...Pozdrawiam i życzę wszystkim cierpliwości :wink:..no i oczywiście rozmowy u nas kręcą się wokół budowy ,ale to chyba naturalne :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No pięknie! wszystko u mnie stanęło u mnie na głowie. Całkowita zmiana planów! Zamiast adaptacji wybranego już domu - zaczynam od nowa - szukam projektu. I to nie domku jednorodzinnego, tylko wielopokoleniowego... :o Zabieramy rodziców. Szukam teraz coś w stylu bliźniaka. Ale ciężko podpasować coś tak, aby i mi pasowało i rodzicom :-? Na pewno nic w stylu wspólnej kuchni, łazienki i choinki!! Dwa wejścia, dwa odrębne zupełnie mieszkania! No cóż- może będę musiała zabrać się za projekt indywidualny, przecież kupno dwóch projektów + bardzo dużo zmian podczas adaptacji - to prawie 6tys :o Ale z kolei indywidualny też nie jest tani a i pewnie sporo się na niego czeka?

Znacie jakiegoś dobrego architekta? Proszę o info na priv!

A tobie Gromal gratuluję - i życzę szybkiej decyzji pozytywnej!

gapcia piękny domek. Rozumiem, że garaż stawiasz wolnostojący. Też postawiłabym taki - jest tutaj odrębne mieszkanie dla rodziców! Jednak szukam trochę innego kalibru... Jakby to ująć... Coś w klasie standard 8) Dach jest strasznie kosztowny, no i chcę mieć garaż w bryle domu.

Ale przekonaliście mnie, że znajdę dom dwupokoleniowy - nawet mam już jeden na oku - http://www.projektygotowe.pl Cefeusz. Ale szukam dalej.

Także odpadnie spory koszt projektu indywidualnego i czas potrzebny na jego stworzenie...

No dobrze - to porannej herbatki czas minął - zabieram się ponownie do pracy!

Miłego dnia!

Witam grupkę :)

No pięknie! wszystko u mnie stanęło u mnie na głowie. Całkowita zmiana planów! Zamiast adaptacji wybranego już domu - zaczynam od nowa - szukam projektu. I to nie domku jednorodzinnego, tylko wielopokoleniowego... :o Zabieramy rodziców. Szukam teraz coś w stylu bliźniaka. Ale ciężko podpasować coś tak, aby i mi pasowało i rodzicom :-? Na pewno nic w stylu wspólnej kuchni, łazienki i choinki!! Dwa wejścia, dwa odrębne zupełnie mieszkania! No cóż- może będę musiała zabrać się za projekt indywidualny, przecież kupno dwóch projektów + bardzo dużo zmian podczas adaptacji - to prawie 6tys :o Ale z kolei indywidualny też nie jest tani a i pewnie sporo się na niego czeka?

Znacie jakiegoś dobrego architekta? Proszę o info na priv!

A tobie Gromal gratuluję - i życzę szybkiej decyzji pozytywnej!

Dori jest trochę projektów domów dwurodzinnych :) Chociaż większość z nich jest z jednym wspólnym wejściem a Wy chcecie oddzielnie (i się nie dziwię :D ) Spójrz na Dom na wzgórzu 2 z pracowni ARCHON+

Moim zdaniem jest uroczy i tak jak chciałaś osobne wejścia, dwa mieszkanka większe i mniejsze, prosta zwarta bryła, dach dwuspadowy, nie za duży czyli jednym słowem tani w budowie :)

Jeżeli chodzi o garaż to można by zrobić go w piwnicy do tego projektu jest aneks z piwnicami :)

Pozdrawiam

Małgosia

Witamy wszystkich

WIęcej udzielam się w grupie budującej z okolic Wielkopolski ,ale chciałam podpowiedzieć dori ,że może jakiś bliżniak odpowiadałby twoim kryteriom .

Moi sąsiedzi mają taki własnie domek ,w którym mieszka ojciec i syn ,każdy w

osobnej połówce i samodzielnie .Mają projekt z Archonu http://www.archon.pl/

Jest tam wiele fajnych i małych domków do zabudowy szeregowej i bliżniaczej ,nie wiem tylko czy ty chcesz mały domek ??

Pozdrawiam

Poprawiam się moi przyszli sąsiedzi mają Dom w klematisach 4

Oto domy do zabudowy bliźniaczej http://www.archon.pl/index.php?act=11&pid=1076

Ja uważam że to niezłe rozwiązanie ,niby razem ale osobno ,każdy ma własny kącik

i urządza go jak chce ,a do mamy niedaleko .Domki są proste i funkcjonalne niektore mają garaże i małe kotłownie.

Ja buduję Dom w Groszku 2 także z Archonu ,jestem już po adaptacji ,czekam na pozwolenie na budowę .Zaczęłam się rozglądać za ekipą budowlaną i stwierdziłam

ze mój mały domek będzie mnie sporo kosztował i cieszę się ,że jest niewielki.

Witam wszystkich :)

jestem/jestesmy z dziewczyna nowi na forum stad ten usmiech w powitaniu :)

zamierzamy w okolicach kwietnia 2007 roku rozpoczac budowe w Michalow-Grabina, stad zapis w tej grupie.

Do tej pory bez wpisow pozwalalismy sobie korzystac z Waszych doswiadczen, ... mamy nadzieje z nich jeszcze troche pokorzystac, no i moze rowniez sami sie na cos przydamy :):):)

jesli chodzi o projekt, ktory zamierzamy realizowac to zapraszamy do watku

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90131

do 'uslyszenia'

pawel i sonia

gapcia piękny domek. Rozumiem, że garaż stawiasz wolnostojący. Też postawiłabym taki - jest tutaj odrębne mieszkanie dla rodziców! Jednak szukam trochę innego kalibru... Jakby to ująć... Coś w klasie standard 8) Dach jest strasznie kosztowny, no i chcę mieć garaż w bryle domu.

Ale przekonaliście mnie, że znajdę dom dwupokoleniowy - nawet mam już jeden na oku - http://www.projektygotowe.pl Cefeusz. Ale szukam dalej.

Także odpadnie spory koszt projektu indywidualnego i czas potrzebny na jego stworzenie...

No dobrze - to porannej herbatki czas minął - zabieram się ponownie do pracy!

Miłego dnia!

tak - garaż będzie wolnostojący dwu stanowiskowy :

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_g020312.html

co do kosztów to dom jest przystępny

z tego co wiem to do kosztorysów robionych przez architekta trzeba podchodzic ostroznie - często ceny podane przez niego sa wyższe niż na rynku w sumie to dobrze gdyz zawsze lepiej wydac mniej niz wiecej :)

tak czy inaczej domek jest prosty w budowie z normalnym

( nie fikuśnym czyli drogim ) dachem ma dwa oddzielne mieszkania i moim zdaniem nie jest to klasa LUX :)

mientowy

Hmmm buduje w małej miejscowości :D 53° 38'16.98'' N 15° 37'06.88'' E :D o nazwie Łobez.

Znam, znam.

Pochodze ze Świdwina ;)

Witam wszystkich w Nowym Roku w ten wiosenny styczniowy poranek.

Długo mnie nie było ale praca, praca...

W temacie budowania - w przyszłym tygodniu kupujemy w końcu działkę, na początku lutego składamy papiery o pozwolenie i czekamy cierpliwie :)

No i rozglądamy się za kredytem.

pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie :D

Oj długo mnie nie było wiecie obrona, praca i takie tam inne pożeracze czasu 8) .

Ale juz jestem i temat tegorocznej budowy jak najbardziej aktualny.

Projekcik bedzie gotowy dopiero na poczatku marca :roll: , więc chyba zaczniemy dopiero w drugiej połowie roku. Ważne, że ekipy zaklepane i pieniążki sie zbierają :wink: :lol: 8) .

czy ktoś z Was nanosił na mapę projekt przyłącza wody i prądu ?

mam pytanko, czy należy zaczekać, aż oba projekty będą gotowe, czy można to zrobić pojedynczo ?

wczoraj zleciłam naniesienie przyłącza wody.. hmmm, może powinnam zaczekać, aż będzie prąd i załatwić to za jednym razem ?

wrrr, zwariować można - żadnej ekipy w mojej okolicy wcześniej jak na lipiec nie moge znaleźć :evil: :evil: :evil:

i nawet rozmawiaćn ie chcą - dzwoń pan w kwietniu to się zobaczy...

:evil:

no dobra, bo mi ciśnienie podskoczy 8)

jutro spotkanie z architektem, ostatnie chyba, popatrzymy sobie w projekt...

potem tylko do starostwa i cierpliwe czekanie

chyba trzeba przespacerować się po bankach tylko jak słyszę terminy lipiec-sierpień to raczej nie muszę się spieszyć :(

pozdrawiam równie niecierpliwych jak ja