Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

No właśnie! To jak to w końcu jest? Z tego, co piszą na stronie PKO BP SA to w chwili podpisywania umowy kredytowej nie można być właścicielem mieszkania, domu...(...), ale niektórzy mówią, że aby się załapać na ten kredyt z dopłatami - w przeszłości również nie można było być właścicielem żadnego lokum. Moze ktoś się orientuje, jak to jest naprawdę?

Witaj!

Czytałam już trochę na ten temat i z przykrością stwierdzam ,że na ten kredyt z dopłatami załapują się tylko ludzie, którzy nie posiadają żadnego lokalu własnego i jest to ich pierwsze mieszkanie lub dom :cry: ....gdybyś chciała jest możliwość uzyskania go tylko w wypadku zrzeczenia się własności :evil: ..tyle mojej wiedzy ,ale może się mylę :oops: można jeszcze poszperać na ten temat w inernecie :wink:

pozdrawiam wszystkich! :D

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich serdecznie!!!

Przyłączam się do klubu :) Co prawda jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia ale ekipe mamy załatwioną, jak dobrze pójdzie to w lipcu start. Budowa to Witkowice/ Kęt.

Co do kredytu dofinansowywanego przez państwo to z tego co się orientuje i tak ciężko go dostać okres spłaty 50% odsetek ale tylko do części domu. Suma sumarum wyjdzie drożej niż we frankach :(

No to i ja się dołączam do tej grupy :D :D :D , co prawda zaczynamy budowe w sierpniu i jak pozostałych smuci mnie to że ceny rosnął w tak szybkim tępie. :( :( :(

Myślimy jużo tym żeby zacząć kupować materiały teraz, z odbiorem w sierpniu ale jeszcze nie mamy wybranych hurtowni, a budujemy sie w

Dosinie miedzy Serockiem a Zegrzem,

Zycze powodzenia budującym w tym roku. :wink: :wink: :wink: :wink:

Ceny powiadacie. Moja hurtownia podnosi ceny supereksu o 0,40 zł/szt. Musiałem kupić teraz, choć w tej transzy nie mam tego zaplanowanego. Ale wizja utraty prawie 900 zł przy kolejnej nawet lekkiej podwyżce, która napewno zaraz będzie jest silniejsza i ruszyłem żelazne zasoby rezerwy. Co do żelaza to stal też w górę. Ehhhh co za czasy i bądź tu mądry i planuj wydatki.

Kochani,

Przyłączam się do grupy.

PB mamy od miesiąca i zdążyliśmy przed śniegiem zalać fundament. Teraz czekamy na odwilż. Nasza ekipa kończy inny domek, który jest już pod dachem, a do nas mają wrócić jak się ociepli. Choć cały czas są jakby u nas bo tu nocują, rozbudowyjemy nasz drewniak, który w trakcie tej rozbudowy trzeba bedzie rozebrać, ale chwilowo stoi.

:wink: :wink: :wink: Witam wszystkich bobów budowniczych. Takie forum to swietny pomysl. Ja planuje budowe od jakis 3 lat. Rok temu juz mialem ruszać, kiedy okazao sie, że dzialka na której planowaem wznieść swój wymazony domek nie jest budowlana, a teść zapewnial mnie, że jest budowlana. I zalamalem sie bo koszt indywidualnego przkwalifikowania z rolnej na budowlana to okolo 8 tys zl. Ostatecznie sam zlożylem wniosek o przekwalifikowanie do gminy i czekam drugi rok. Moja sytuacja dotyczy Lublina i okolic no i problemu z cholerna obwodnica w konopnicy. Zamiwrzalem i zamierzam budować sie w Plouszowicach 5 km za Lublinem w strone Nalęczowa. Obecnie zmienily sie przepisy i urząd gminy tlomaczy ,że nie może przekwalifikowac dzialek w calej gminie bo nie ma na to pieniedzy, więc dalej czekam. Ale jak sie wkurzę to sam wylożę te 8 tys i ruszę i nikt mnie nie zatrzyma. Na poczatku tak jak DORI obecnie chcialem budowac dwupokoleniowy i jużmialem wszystko, bylem przed zakupem projektu, i tu informacja dla DORI, czytalem o twoich poszukiwaniach projrktu dla dwuch rodzin tzn. dziadków i twojej rodzinki. PROJEKT WLADYSLAW tak sie nazywa. Powierzchnia uzytkowa to okolo 160 m2, dwa oddzielne wejścia, mieszkanie dla dziadków to 55 m2 reszta z poddaszem twoja. Ja nawet nawiazalem kontakt z autorami projektu i dostalem wstepne dwie inne wersje twgo projektu, naprawde bylem zachwycony, ladna, prosta, ekonomiczna bryla, dach dwyspadowy w literę T bez garazu ale autorzy projekty zapewniali mnie, że może być z garażem. Dwa lata temu wyliczylem sobie koszt budowy i wynosil 220 tys megtodą gospodarczą, a wykonany przez firemę pod klucz 260 tys. Przy obecnych cenach materialów i robocizny bedzie to okolo 250 tys metodą gospodarzczą. Jeżeli chcialabyś wiecej info to napisz. Naprawdę wtedy przesiadywalem pokilka godzin na internecie i bylem na bieżaco ze wszystkimi cenami i materiaow i robocizny. Obecnie tescie wylamali sie i mój projekt to by debina w technologii drewnianej ale jak sie dowiedzialem jak budują firmy występujące obecnie na naszym rynku to odsapilem od tego. Wszyscy rzucili sie na domki z drewna ale nikt jeszcze nie użytkuje takiego domku dzej niż pare lat. Jak sie dowiedziaem o sposobach i materialach z jakich buduja te domorosle firmy to wspólczuję tym ludziom, którym oni pobudowali. Oczywisci nie chcialbym nadszarpnąć opini fachowym firmom szanuja\cym nasz rynek i klienata, ale uwierzcie mi za nich trzeba wylozyć dobra kase ale i drewniana chatka hjest piekna. Dla przykladu normalna firma projekt DĘBINA z DOMPROJEKT parterowy 112 m2 przy obecnych cenach drewna stawia pod klucz za średnio 260 tys, średni standart wykończenia natomiast firma z renima jaka znalazem postawi ten domek ale za 300 tys z bala 24 cm. Jak wifdzicie jest róznica. To uwierzcie mi forumowicze za 300 000 PLN to projekt ZADĘBIE ŚREDNIE murowany odpowiednik DĘBINY mam w naprawde wysokim standarcie. Na tym kończe swój króytki opis mojej sytuacji. Gównie bedę w grupie lubelskiej jezeli ktos mialby jakies pytania to na maila. Niebujcie się budować jednowarstwowych ścian naprawde ekonomiczne i cieple.

Hej to i ja się wpiszę. Pozwolenie na budowę dostałem w grudniu i miałem się budować w przyszłym roku ale:

- ceny rosną jak oszalałe

- murarz brak

- cieśli brak

i za namową żony postanowiłem w tym roku. Narazie mam wycenioną robociznę dach wszystkie roboty wyceniono mi na 38 zł z m2. Czekam na murarza.

pozdrawiam

sebciu

Hej to i ja się wpiszę. Pozwolenie na budowę dostałem w grudniu i miałem się budować w przyszłym roku ale:

- ceny rosną jak oszalałe

- murarz brak

- cieśli brak

i za namową żony postanowiłem w tym roku. Narazie mam wycenioną robociznę dach wszystkie roboty wyceniono mi na 38 zł z m2. Czekam na murarza.

pozdrawiam

sebciu

A jaki projekt ?

Witam, dla wszystkich starających się o kredyt i rozważających możliwość wzięcia kredytu współfinansowanego przez pańswo polecam poniższe artykuły

http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci/artykul/57,0,219449.html?p=md

http://www.money.pl/banki/poradniki/artykul/rzadowy;kredyt;dobry;na;dom;nie;na;mieszkanie,167,0,217767.html

Ale reasumując:

1. Nie można być włascielem ani najemcą mieszkania bądź domu

Przed wzięciem kredytu trzeba się tego pozbyć-najlepiej darowizną dla najbliższych bo bez podatku, pod wrunkiem że oni nie maja prawa własności do żadnego lokum. Zapłacicie tylko za akt notarialny.

2. Metraż mieszkanie 75m2, dom 140m2 użytkowej

a) jeżeli dom to musicie mieć już działkę

3. Metr waszego mieszkania lub domu nie może kosztować więcej niż metr2 wartości odtworzeniowej budynku na terenie gdzie kupujecie lub budujecie ( tabela w artykule -drugi link)

4. z dopłatą państwa tylko w PLN

a). Może i we frankach wyjdzie taniej, ale trzeba pamiętać że trudniej go dostać.

Taka malutka rada oprócz kilku innych które poczytacie w artykułach : raty malejące -bo tam większy udział odsetek zatem i państwo wam więcej dołoży

Pozdrawiam

Do mientowego my też z okolic szczecinka :D

Ja po lektórce tego wszystkiego to chyba bede sie kierował w stronę kredytu złotówkowego

przy czym patent jest taki:

-Kredyt w złotówkach z możliwościa bezkonfliktowej wcześniejszej spłaty wziety na jak najktótszy okres

-zaciskamy pasa i płacimy puki kaczogród dopłaca

-Jak tylko kończy sie dopłata zaciągamy inny kredyt w innym banku na bardziej korzystnych warunkach i nim spłacamy to co zostało a jego z kolei rozciągamy dożywotnio

Tak chyba wyjdzie najtaniej licząć całokształ radosnej twórczości

No to już kości rzucone. Montują właśnie na działce skrzynke energetyczną, więc ostatnia wymówka (brak pradu) skończyła sie i czas zacząć. Niestety ziemia jest troche miękka i nie ma jak wjechać na działkę skład ze żwirem. Co najwyżej czeka mnie kilka dni przerwy lub jazda z taczkami :) co mi tam w końcu to jedyne 34 tony.