Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i u nas się zaczęło. Załatwiamy pozwolenie, mamy wszystkie warunki na łącza choć te to raczej odległa przyszłość, murarz umówiony a dziś zakupiliśmy pierwsze materiały tzn BK i bloczki na fundamenty + cegłe na komin. Jutro umawiamy się z dekarzem i hurtownią Creatona na kupno dachówki. Pierwsza poważna kasa wydana więć kości zostały rzucone.

No dobra pierwsze bitwa wygrana.

Dziś wraz z synem, teściem i ojcem udaliśmy się na działkę celem uskutecznienia zabawy w ziemi. Na szczęcie przyjechał też mój kuzyn ciągniczkiemi pojeździł po działce.

http://img226.imageshack.us/my.php?image=03020718af3.jpg

Zajęło mu to 16 minut. Z obawy o to żeby nie zniszczył wytyczonych już punktów poprosiłem, żeby omijał je z nakładem około 1 metra. Później pomyślałem sobie sam to usunę sprzętem specjalistycznym (łopata i taczka). I wiecie, co on pracował 17 minut zdjął wierzchnią warstwę z około 130 m2 a ja wraz z dwoma osobami te pozostałości po metrze przy słupkach ( jest ich 8 ) kopałem ponad 3 godziny :o Nawet nie wiecie jak się cieszyłem, że pomyślałem o kuzynie, pierwsze myśli były zrobię to sam w końcu to nic skomplikowanego (o ja głupi nie wiedziałem ile to pracy) na szczęcie opaczność czuwa. Działka teraz wygląda tak.

http://img247.imageshack.us/my.php?image=03020764nf5.jpg

U na zaczęło się w 2006 a skończy nie wiadomo kiedy....fudamenty,podmurówka zostały zrobione w 2006 i tak narazie stoi.Na dzień dzisiejszy mamy kupiony materiał na dom czyli 4000 szt maxa 29 po 2,60 za szt,belit 25 i12 na ścianki nośne i działowe a także cegłę na kominy.Planujemy zacząć na wiosnę ,ale wątpliwości jak dalej się rozporządzić jest masa.Zastanawiamy się co zrobić czy wziąść kredyt teraz(tak czy inaczej musimy )czy najpierw sprzedać mieszkanie w bloku(zainwestować w budowę),przenieś się do rodziców a dopiero póżniej jakiś kredycik.Bank w którym dowiadywaliśmy się może sfinansować nam całą inwestycję a nie część.Z kolei ja bardzo boję się wziąść kredyt na astronomiczną kwotę ,czułabym się bezpieczna gdyby to było np 50000 a nie 1000000.Dom ma 150 m ,dach dwuspadowy.

Dołączamy się do zacenego grona bobów budowniczych. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, z raczej zbierania papierów o niego...w czerwcu chcemy stawiac. W czwartek za to podpisujemy ( Chyba) :roll: umowę z majstrem. po pozwoleniu kredycik - we frankach, bo mimo dopłat od państwa bedzie mniej i faktur nie trzeba. W tym roku stan surowy, potem pchniemy chałupe i wykończenióka na iwosne 2008. Sen z powiek spędza nam pozwolenie..oj się wlecze, a to tego , a to tego nie ma. Jutro przyciskam architekta adaptującego projekt.Libra dobredomy. Chcemy stawiac z Porothermu 25 p+w i wełna..ale ile? Myślimy o 15, ale może mniej styknie, żeby był wysoki współczynnik przenikania ciepla?

Robin lodz, gdzie kupowałeś ten bk i czy już w lutym?

1 lutego pod Łodzią w Kraszewie w składzie u Dzikiego. Wydzwoniłem w tym okresie po wielu znanych mi składach i w większości nie było i nie chceili powiedzieć cen, ale na pewno powyżej 8 zeta. Beton biały z H+H Celcon. Podobno prodcent zapewnia cenę do połowy lutego.

:( :( :o :oops: o kurcze a mi jest normalnie aż wstyd, że dałem 8,10 zł za BK czytając Wasze posty to przepłaciłem jak choroba. Ale dzięki temu mam nauczkę, że nie zawsze 10 % upustu musi oznaczać dobre zakupy. Pojechałem do innej hurtowni a tam cena 7,80 zł ale cóż rachunek już zapłacony, towar na placu :x w sumie straciłem 300 zł nie dużo ale i nie mało cena duża za naukę ale wiem co mogę myśleć o pracownikach tej hurtowni bo jak zajechałem do nich i powiedziałem, że przepłaciłem i że trzeba by coś wymyśleć to powiedzieli ...... no zgadnijcie co ......... że "trzeba było sprawdzać ceny" o wy h... pomyślełem ale podziękowałem i wyszedłem tam już nie wrócę. Powiedzenie mówi pecunia non olet ale dla nich moja przestała mieć jakikolwiek zapach bo ich już więcej nie zobaczą i nie powąchają. A co mi tam.

Dołączam się i ja :)

Póki co etap załatwiania papierów do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. Ekipa murarzy już jest, umowa podpisana :) Do końca roku ma stanąć stan surowy. A póki co twardo oczyszamy działkę własnymi rękami, co by mniej wzieli za wyrównanie terenu...

A ceny strasznie idą w górę, ciekawe czy w tym roku ceny działek znów będą tak leciały w górę jak w zeszłym...

Dołączamy się do zacenego grona bobów budowniczych. Jesteśmy na etapie pozwolenia na budowę, z raczej zbierania papierów o niego...w czerwcu chcemy stawiac. W czwartek za to podpisujemy ( Chyba) :roll: umowę z majstrem. po pozwoleniu kredycik - we frankach, bo mimo dopłat od państwa bedzie mniej i faktur nie trzeba. W tym roku stan surowy, potem pchniemy chałupe i wykończenióka na iwosne 2008. Sen z powiek spędza nam pozwolenie..oj się wlecze, a to tego , a to tego nie ma. Jutro przyciskam architekta adaptującego projekt.Libra dobredomy. Chcemy stawiac z Porothermu 25 p+w i wełna..ale ile? Myślimy o 15, ale może mniej styknie, żeby był wysoki współczynnik przenikania ciepla?

hej swimmer :) będę budować ten sam domek co Wy :)

:( :( :o :oops: o kurcze a mi jest normalnie aż wstyd, że dałem 8,10 zł za BK czytając Wasze posty to przepłaciłem jak choroba. Ale dzięki temu mam nauczkę, że nie zawsze 10 % upustu musi oznaczać dobre zakupy. Pojechałem do innej hurtowni a tam cena 7,80 zł ale cóż rachunek już zapłacony, towar na placu :x w sumie straciłem 300 zł nie dużo ale i nie mało cena duża za naukę ale wiem co mogę myśleć o pracownikach tej hurtowni bo jak zajechałem do nich i powiedziałem, że przepłaciłem i że trzeba by coś wymyśleć to powiedzieli ...... no zgadnijcie co ......... że "trzeba było sprawdzać ceny" o wy h... pomyślełem ale podziękowałem i wyszedłem tam już nie wrócę. Powiedzenie mówi pecunia non olet ale dla nich moja przestała mieć jakikolwiek zapach bo ich już więcej nie zobaczą i nie powąchają. A co mi tam.

Nie ma się co przejmować w końcu to tylko kilkasetek. W porównaniu z całością to kropla w morzu. W sumie i tak wszyscy straciliśmy w porównaniu np. z początkiem roku.