mikopiko 12.03.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Witam !!! Dołączam do waszego grona. Planujemy z żoną zacząć we wrześniu tego roku. Teraz jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Budujemy sie na obrzeżach Lublina. Mam pytanie - na jaki system ogrzewania się zdecydować - gaz mam jakieś 350 m od działki i widoki na dociągnięcie go są, ale za jakiś czas czyli 2,3 lata. Pozdrawiam Witaj wśród nas! Trudno coś poradzić! To zależy kiedy chcecie się wprowadzić. My mamy gaz obok działki i będziemy nim ogrzewać ale jakie będą ceny za parę lat? Tego nie wie nikt ale najpewniej nie będzie taniał więc wymyśliliśmy , że będziemy mieli dwa piece - gazowy i tzw "śmieciowy" czyli na wszystko Jaki ten "śmieciowy" będzie i ile miejsca zajmie ,mam niewielkie pomieszczenie gospodarcze, ja bedę miała gaz a chyba nie chcę kominka z plaszczem wodnym, i zastanawiam się jeszcze czy by "cóś" nie dołożyć Widzieliśmy u naszego sąsiada kupił po wystawie za 800 zł , najmniejszy kocioł na drewno, koks, papier, gazety = śmieci czyly! My też mamy małą kotłownie ale mam nadzieję , że się jakoś zmieści i jeden i drugi! A czy aby nie bedzie problemu z podłązeniem, czy cos na ten temat wiesz Do tego jest oddzielny przewód dymowy. My już wiedzieliśmy o tym (że chcemy )od momentu fundamentów i fundam. pod komin jest poszerzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 12.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 UWAGA UWAGA OD PONIEDZIAŁKU RUSZAMY PEŁNĄ PARĄ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 12.03.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Mikopiko...od poniedziałku za tydzień?...to ja Cię nie dogonię a tak chciałam a teraz serio: zamierzacie zamieszkać w tym roku?...ja muszę ps. wszystkich Nowych serdecznie witam!!!! pozdrowionka.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 12.03.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Chyba nie damy rady ! A już finansowo to załamka!!! Jak coś zamawiamy to idzie 20, 20,20 (oczywiście tyś)Dzisiaj oglądaliśmy dachówki i wyszło mniej więcej za same dachówki (a gdzie obróbki........)18000 (mamy 320m2 dachu ) Fajnie byłoby zamieszkać za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.03.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 u nas zaczynają stawiać działówki, położyli kanalizę, kładą dachówkę na dachu (to idzie powoli), w przyszłym tygodniu chudziak, elektryka i zaczynają tynki...no i montują okna - to zakres prac na najbliższe dwa-trzy tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 agnieszkakusi, uzupełnij dziennik o najnowsze zdjęcia. Tam od lutego nie widać postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.03.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 zdjęć nie mam, bo klisza jeszcze w aparacie czy ja się w końcu dorobię cyfrówki ale własnie trochę popisałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 u nas tylko blaszak wylądował.Osobiście blaszaki uważałam za koszmarne przykłady obiektów tymczasowych, a teraz sama mam coś takiego i jaka jestem zadowolona! ula@,powodzenia!Dom niezbyt skomplikowany. Przy stałym dopływie kasy, dobrej organizacji i przezwyciężeniu trudności materiałowych masz szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alela 13.03.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Mikopiko patrzyłam na fakturze i jest to cegła U 220 O widzę że tu dużo amatorów szybkiej budowy ja też mam zamar skończyć w tym roku, tylko czy damy radę? gdyby nie wakacje bo trzeba będzie gdzieś z dzieckiem wyjechać to może i dalibyśmy radę ? pożyjemy zobaczymy:) Czekam jak na zbawienie czy dadzą mi to pozwolenie na koniec tygodnia? Oby , mam nadzieje ze facet z gminy dotrzyma słowa? mam jeszcze pyatnie jak jest u Was z cenami tak ogólnie ? u mnie w W-wie wszystko oszalało, generalnie min 30 % , 50 % wzrosły ceny wszystkich materiałów budowlanych aż się boję pomysleć o wykończeniówce, pójdziemy z torbami ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 13.03.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 alea w Lublinie też wszystko strasznie podrożało. I co gorasza nie ma niektórych materiałów, ale trzeba sobie jakoś radzic. Pytałam ciebie o cegłę pełna, taka malutką do budowania kominów i podpiwniczenia u nas nie mozna jej za bardzo dotać. W tamtym roku była po 0,40 gr., a teraz słyszałam już cenę nawet 0,80 gr. Powariowali chyba!!!! Ale mam nadzieję, że uda mi się załatwić po 0,60 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 13.03.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 z tą cegłą to ostrożnie - zobacz towar zanim zapłacisz.80 to chyba bez vatu ??ja dokonałam zakupu - kontakt przez allegro i część cegły się nie nadaje A ja mam pytanie za 100 punktów- wczoraj mi je mąż zadał i szczerze mówiąc nie byłam pewna odpowiedzipozwolenie na budowe - co to właściwie mam dostać do ręki ??papierek z decyzją + podstęplowane projekty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 13.03.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 MaEmi ja dostałam papierek z decyzją+ postemplowane projekty. Za dwa tygodnie mam się zgłosić tylko z tym papierkiem i bedę miała prawomocne pozwolenie!!!![/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 13.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 ms. dziękuję za wsparcie....u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 13.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 dzięki elais jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti: pozwolenie jest bezpłatneale trzeba zapłacić za dziennik budowydziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwoleniai dopiero wtedy można wytyczyć dom- pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodetapóźniej dziennik do kier-buda???- czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 13.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 dzięki elais jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti: pozwolenie jest bezpłatne ale trzeba zapłacić za dziennik budowy dziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwolenia i dopiero wtedy można wytyczyć dom - pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodeta później dziennik do kier-buda??? - czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie Mnie dziennik budowy zarejestrowali i podstęplowali na miejscu, od ręki. Dziennik wypełniony przez kierownika budowy - te podstawowe dane na początku i musiałam mieć ze sobą kopię zawiadomienia o rozpoczęciu robót. Przy czym z tego co mówiła moja kierownik to w różnych gminach jest różnie, nie każda gmina rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót. Jeśli chodzi o tablicę to moja kierownik mówi, że jest konieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Tablica - konieczna. Dziennik rejestrują w momencie odbioru prawomocnego pozwolenia na budowę (tak było w moim starostwie). Zgłoszenie rozpoczęcia robót budowlanych - min. 7 dni przed rozpoczęciem robót. Żeby zgłosić rozpoczęcie robót potrzebne jest prawomocne pozwolenie na budowę i oświadczenie kier. budowy. nie każda [gmina] rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót my już mamy podstemplowany dziennik, ale jeszcze nie zrobiliśmy zgłoszenia robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 13.03.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co zawiera oświadczenia kier-buda??? gdzie kupię dziennik budowy ??? jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ??? przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 13.03.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 co zawiera oświadczenia kier-buda??? gdzie kupię dziennik budowy ??? jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ??? przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli Dziennik budowy to choćby przez internet Rozpoczęcie robót zgłasza się w powiatowym inspektoracie nadzoru robót budowlanych (chyba nie pomyliłam ). Tam można pobrać druki zgłoszenia robót i oświadczenie dla kierownika budowy, które musi wypałnić i dołączyć dokumenty potwierdzające jego uprawnienia - na pewno będzie wiedział co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 13.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dziennik budowy można kupić:- np. w urzedzie, gdzie występujesz o pozwolenie na budowę (z reguły gdzieś przy szatni lub w kancelarii mogą mieć zapasik)- w sklepie papierniczym (spotkalam się z tym w warszawie),- nie wiem jak z księgarniami (nie pytałam). MaEmi - pozwolenie na budowę zawiera pouczenie. Poza tym starostwo zawiadamia PINB o wydaniu pozwolenia na budowę (trzeba dokładnie przeczytać kto oprócz Ciebie jest zawiadamiany). Ja wyczytalam wszystko właśnie z pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 13.03.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 na forum częściej używa się określenia wykusz (np. to co jest w projekcie u Renki). Jak zwał tak zwał, ale wystaje, ma swoje fundamenty i geodeta nie omieszka mnie dodatkowo skasować. Niewiele sami zrobimy na budowie, ale chociaż geodeta jest w rodzinie. Zawsze to mała oszczędność Dzięki dziewczyny za rozpracowanie tematu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts