Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa planująca budowę w 2007

Recommended Posts

Witam !!! Dołączam do waszego grona. Planujemy z żoną zacząć we wrześniu tego roku. Teraz jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Budujemy sie na obrzeżach Lublina.

Mam pytanie - na jaki system ogrzewania się zdecydować - gaz mam jakieś 350 m od działki i widoki na dociągnięcie go są, ale za jakiś czas czyli 2,3 lata.

Pozdrawiam :D

Witaj wśród nas! :lol:

Trudno coś poradzić! To zależy kiedy chcecie się wprowadzić. My mamy gaz obok działki i będziemy nim ogrzewać ale jakie będą ceny za parę lat? Tego nie wie nikt ale najpewniej nie będzie taniał więc wymyśliliśmy , że będziemy mieli dwa piece - gazowy i tzw "śmieciowy" czyli na wszystko :lol:

Jaki ten "śmieciowy" będzie i ile miejsca zajmie ,mam niewielkie pomieszczenie gospodarcze, ja bedę miała gaz a chyba nie chcę kominka z plaszczem wodnym, i zastanawiam się jeszcze czy by "cóś" nie dołożyć

Widzieliśmy u naszego sąsiada kupił po wystawie za 800 zł , najmniejszy kocioł na drewno, koks, papier, gazety = śmieci czyly! :lol:

My też mamy małą kotłownie ale mam nadzieję , że się jakoś zmieści i jeden i drugi!

A czy aby nie bedzie problemu z podłązeniem, czy cos na ten temat wiesz :o

Do tego jest oddzielny przewód dymowy. My już wiedzieliśmy o tym (że chcemy :D )od momentu fundamentów i fundam. pod komin jest poszerzony

• Odpowiedzi 2,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas tylko blaszak wylądował.

Osobiście blaszaki uważałam za koszmarne przykłady obiektów tymczasowych, a teraz sama mam coś takiego i jaka jestem zadowolona!

ula@,

powodzenia!

Dom niezbyt skomplikowany. Przy stałym dopływie kasy, dobrej organizacji i przezwyciężeniu trudności materiałowych masz szanse.

Mikopiko patrzyłam na fakturze i jest to cegła U 220 :)

O widzę że tu dużo amatorów szybkiej budowy ja też mam zamar skończyć w tym roku, tylko czy damy radę? gdyby nie wakacje bo trzeba będzie gdzieś z dzieckiem wyjechać to może i dalibyśmy radę ? pożyjemy zobaczymy:)

Czekam jak na zbawienie czy dadzą mi to pozwolenie na koniec tygodnia?

Oby , mam nadzieje ze facet z gminy dotrzyma słowa?

mam jeszcze pyatnie jak jest u Was z cenami tak ogólnie ? u mnie w W-wie wszystko oszalało, generalnie min 30 % , 50 % wzrosły ceny wszystkich materiałów budowlanych aż się boję pomysleć o wykończeniówce, pójdziemy z torbami !

Pozdrawiam

alea w Lublinie też wszystko strasznie podrożało. I co gorasza nie ma niektórych materiałów, ale trzeba sobie jakoś radzic. Pytałam ciebie o cegłę pełna, taka malutką do budowania kominów i podpiwniczenia u nas nie mozna jej za bardzo dotać. W tamtym roku była po 0,40 gr., a teraz słyszałam już cenę nawet 0,80 gr. Powariowali chyba!!!! Ale mam nadzieję, że uda mi się załatwić po 0,60 gr.

z tą cegłą to ostrożnie - zobacz towar zanim zapłacisz

.80 to chyba bez vatu ??

ja dokonałam zakupu - kontakt przez allegro i część cegły się nie nadaje

A ja mam pytanie za 100 punktów

- wczoraj mi je mąż zadał i szczerze mówiąc nie byłam pewna odpowiedzi

pozwolenie na budowe - co to właściwie mam dostać do ręki ??

papierek z decyzją + podstęplowane projekty???

dzięki elais

jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti:

pozwolenie jest bezpłatne

ale trzeba zapłacić za dziennik budowy

dziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwolenia

i dopiero wtedy można wytyczyć dom

- pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodeta

później dziennik do kier-buda???

- czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie

dzięki elais

jeśli się mylę to sprostujcie ale chcę mieć jasność w tej kwesti:

pozwolenie jest bezpłatne

ale trzeba zapłacić za dziennik budowy

dziennik budowy odbieram (po tych 2 tyg) przy uprawamacnianiu pozwolenia

i dopiero wtedy można wytyczyć dom

- pierwszy wpis w dzienniku dokonuje geodeta

później dziennik do kier-buda???

- czy tablica jest wymagana przepisami (czy dobrowolna) czy ktoś słyszał o karach za nie posiadanie

Mnie dziennik budowy zarejestrowali i podstęplowali na miejscu, od ręki. Dziennik wypełniony przez kierownika budowy - te podstawowe dane na początku i musiałam mieć ze sobą kopię zawiadomienia o rozpoczęciu robót. Przy czym z tego co mówiła moja kierownik to w różnych gminach jest różnie, nie każda gmina rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót. Jeśli chodzi o tablicę to moja kierownik mówi, że jest konieczna :)

Tablica - konieczna.

Dziennik rejestrują w momencie odbioru prawomocnego pozwolenia na budowę (tak było w moim starostwie).

Zgłoszenie rozpoczęcia robót budowlanych - min. 7 dni przed rozpoczęciem robót. Żeby zgłosić rozpoczęcie robót potrzebne jest prawomocne pozwolenie na budowę i oświadczenie kier. budowy.

nie każda [gmina] rejestując dziennik wymaga zgłoszenia robót

my już mamy podstemplowany dziennik, ale jeszcze nie zrobiliśmy zgłoszenia robót.

co zawiera oświadczenia kier-buda???

gdzie kupię dziennik budowy ???

jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ???

przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli :wink:

co zawiera oświadczenia kier-buda???

gdzie kupię dziennik budowy ???

jak zgłaszam rozpoczecie robót ???(poza prawomocnym postanowieniem i oświadczeniem kier-buda) - w tym samym organie co pozwolenie ???

przepraszam że tak pytająco - ale na kogo można liczyć jak nie na towarzyszów niedoli :wink:

Dziennik budowy to choćby przez internet :)

Rozpoczęcie robót zgłasza się w powiatowym inspektoracie nadzoru robót budowlanych (chyba nie pomyliłam :)). Tam można pobrać druki zgłoszenia robót i oświadczenie dla kierownika budowy, które musi wypałnić i dołączyć dokumenty potwierdzające jego uprawnienia - na pewno będzie wiedział co i jak :)

Dziennik budowy można kupić:

- np. w urzedzie, gdzie występujesz o pozwolenie na budowę (z reguły gdzieś przy szatni lub w kancelarii mogą mieć zapasik)

- w sklepie papierniczym (spotkalam się z tym w warszawie),

- nie wiem jak z księgarniami (nie pytałam).

MaEmi - pozwolenie na budowę zawiera pouczenie. Poza tym starostwo zawiadamia PINB o wydaniu pozwolenia na budowę (trzeba dokładnie przeczytać kto oprócz Ciebie jest zawiadamiany). Ja wyczytalam wszystko właśnie z pozwolenia na budowę.

na forum częściej używa się określenia wykusz (np. to co jest w projekcie u Renki).

Jak zwał tak zwał, ale wystaje, ma swoje fundamenty i geodeta nie omieszka mnie dodatkowo skasować. :-?

Niewiele sami zrobimy na budowie, ale chociaż geodeta jest w rodzinie. Zawsze to mała oszczędność :lol: Dzięki dziewczyny za rozpracowanie tematu ...