a_gnieszka 25.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Tygrys, nie doczytałam skąd jesteś, wioska jest na trasie z Łodzi do Warszawy, w okolicach Nadarzyna, przy głównej trasie, trzeba wypatrywać miejscowości Urzut Pojechaliśmy specjalnie obejrzeć domek i naprawde nam sie spodobał, szczególnie w środku. Zrobiłam tylko jedno zdjęcie, od frontu, jest tu: (średnio wyszło ) http://img201.imageshack.us/img201/3521/img0334yu0.jpg Ale chyba jednak wybierzemy ten "wiejski", mąż się uparł Ja mam działkę 39x27m, na papierze wygląda, że mimo parterowego domu jeszcze trochę miejsca zostanie , ale zobaczymy jak będzie naprawdę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 25.08.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Daggulka gratulacje, to pewno dzisiaj u was niezła imprezka się szykuje? Napiszcie proszę czy podpiwniczycie wasze domki, bo my raczej tak i właśnie w piwnicy ma być dwu stanowiskowy garaż . Jak to będzie u was z tymi piwnicami i jak rozwiązaliście problem garaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.08.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam, barrrdzo dziękuję wszystkim za gratulacje . Co do piwnic-nie planujemy....tym bardziej że widziałam u sąsiada po prawej czyli Pana Przemka jak on zrobił wykop pod fundamenty z piwnicą , i opowiadał, że grunt jakiś taki do niczego i były jakieś problemy. Wolimy nie ryzykować utopienia sporej kwoty nadaremno . No a poza tym w zasadzie nie jest nam potrzebna piwnica-zamierzamy tylko obniżyć kotłownię o 2-3 schodki bo tak podobno lepiej dla CO. Garaż....hm...jesteśmy na etapie wymyślania jaki tu dokleić do naszej Zośki . W związku z tym, że robię prawko i zapewne w przyszłości będe posiadaczką jakiegos niewielkiego gracika (już mamy jeden samochód, ale nim mój małż do pracy jeździ), więc postanowiliśmy dokleić dwustanowiskowy-od strony kotłowni będzie przejście do domu, garaż na pewno będzie wystawał do przodu-być może równo z gankiem. Zanim zamówimy projekt chcemy porozmawiać na jego temat z architektem który będzie nam adaptował projekt potem....żeby nie było żadnych niespodzianek. W końcu nie jestem architektem i nie znam się aż tak dobrze na tych wszystkich szczegółach. Pozdrawiam, Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Avanti 26.08.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ten wątek też jest jak najbardziej dla nas, bo zaczynamy na wiosnę 2007 roku. chyba sie nam uda, z kredytem mamy wybrany projekt M14a Dom dla ciebie wariant I http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=362&IdKolekcji= czy ktos jest tutaj z Elbląga ? P.S My written Polish is Bad so Please forgive me Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.08.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Napiszcie proszę czy podpiwniczycie wasze domki Ja stety czy niestety nie. Nasz domek będzie piętrowy, więc już i tak muszę wcisnąć gdzieś schody, to drugie zabrałyby mi jeszcze więcej miejsca. Poza tym piwnica jest droga w wykonaniu, a na dodatek my mamy wysoki poziom wód gruntowych i raczej wolałabym nie walczyć z problemami na budowie (zgadzam się z Tobą daggulka w pełnej rozciągłości ) i z późniejszymi przeciekami. No i nie ma to jak wyjść z salonu na taraz na poziomie ziemi. A garaż też planujemy dwustanowiskowy, i też przylepiony do bryły domku. Nad nim będzie prawdopodobnie pokój dzieciaka bo to wychodzi akurat od południowego wschodu. Moglibyśmy garaż wcisnąć pod planowanym w tej chwili garażem, ale akurat działka jest nachylona w ten sposób że tam jest wyżej. A mieć garaż od południowego zachodu to tak nie za bardzo... Niestety pomysł z wysuniętym do przodu garażem u nas odpada ze względu na kształt działki - nie zmieścił by się, bo planujemy zostawić jeszcze troszkę miejsca na trzecie autko, jakby jacyś goście zajrzeli. Myśleliśmy o takiej małej piwniczce na winko i spiżarnie, ale okazało się że trzeba robić jakieś fundamenty schodkowe przez całą długość domu (oczywiście jeżeli chce się zrobić zgodnie ze sztuką) i już bardziej opłaca się podpiwniczyć całość - przynajmniej jest z tego jakiś pożytek. Przy okazji rozważcie taki oto pomysł (byliśmy u znajomych, tak właśnie mają i było to bardzo wygodne). Otóż można cofnąć na podjeździe ogrodzenie z bramą w głąb działki, tak żeby poza ogrodzeniem mogły stanąć jakieś auta (ew. auto). Wtedy ktoś przyjeżdżający na moment - np. kurier z paczką czy jakiś golo spisujący licznik może się swobodnie zatrzymać przed domkiem, jednocześnie nie wjeżdżając na eren posesji i nie stoi na ulicy. Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo tego opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.08.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Właśnie wczoraj nad tym myślałam, efilo bo w naszym planie zagospodarowania stoi czarnym drukiem, że każdy budujący ma obowiązek zapewnić stanowisko postojowe przed posesją, aby nie utrudniać ruchu...czy coś w tym rodzaju....mam to w domu , więc nie przytoczę tak szczegółowo ale generalnie chodzi o to samo o co Ty pytasz. I teraz nie wiem jak to zrobić...czy tylko taką zatoczkę wysypaną żwirkiem z boku przed bramą (od drogi do bramy będzie jakieś 3 metry)....sama nie wiem...może inni mają jakies pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.08.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 daggulka ale czemu z boku bramy bramą, a nie przed nią? Jak mi się uda to narysuje mały schemacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 daggulka oglądałam Twój projekt. Śliczny domek, takie proste właśnie najbardziej mi się podobają. I ten mądry dwuspadowy dach... A co do garażu to w podobnym do Twojego domku - Zośce jest doczepiony garaż w tym miejscu w którym planujecie.Tylko proponowałabym zrobić go dłuższym, co by miejsce na kosiarke i takie inne badziewia sie znalazło. A przy okazji, gdzie planujecie pralnie i suszarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdar 27.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 [quote="tygrys200"]a_gnieszko ja d09 przerabiam lekko po swojemu i daje do przemalowania naszemu architektowi. Wkleje projekt jak go skończe, narazie po pracy chodzimy na grzybusie. Czas nas zabardzo nie goni bo papiery w sprawie działki zakończą się z tym rokiem. Mam nadzieję. Zmiany to garaż na 2 autka. Sypialnia z garderobą. Garderoba powstała z jednego pokoju podzielonego na pół. Druga połowa to mój malutki gabinecik. Z mniejszej łazienki robimy pralnie. Zmienie jeszcze kominek bo obecne jego miejsce nie daje mi spokoju. W pomieszczeniu gospodarczym znajdującym się w garażu robimy zejście do małej piwnico-kotłowni. Piec będziemy mieć na wszystko (węgiel, drewno, śmieci itp.) Co do rozmiarów działki szeroka ok.40 m, a co do długości narazie niestety nie wiem Ale napisze Ci jak się coś wyklaruje. PS. gdzie jest ta budowlana wioska "Urzucie" o której pisałaś. Masz zdjęcia z tej wycieczki, wklej. Serdeczne dzięki. A domek wg. mnie lepszy d09 tylko okna trzeba mu dać inne Pozdrawiam wszystkich. A jaki to piec konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witam . Efilo-faktycznie w Zośce jest garaż z boku, ale jest na jedno stanowisko a my potrzebujemy dwustanowiskowy , no i nie chcemy mieć pokoju nad garażem. A najbardziej podoba mi się ostatnio pomysł żeby zrobić płaski dach garażu i z tego dachu zrobić taki duuuuży taras pokryty kafelkami z wejściem z pokoju na poddaszu. Bo na jednym boku domu mam balkon a na drugim przewidziane są okna które można przeciez zamienić na drzwi balkonowe...więc nic nie przeszkadza chyba żeby tak to własnie zrobić Co o tym sądzicie? A co do suszarni.....osatnio przypatrywałam się przekrojowi tego domku i w zasadzie to pomieszczenie na samej górze jest niewykorzystane-jest ono niewielkie , ale myśle że warto byłoby zrobić tam właz z składanymi schodkami i własnie tam zrobić suszarnię na zimę....bo w lato wiadomo-na przenośnej suszarce na dworze (balkonie np. lub tarasie nad garażem) schnie najlepiej . A co do zatoczki przed posesją....z boku, ponieważ jesli zrobię naprzeciw bramy i stanie mi tam jakieś auto a ja będę chciała akutrat wyjechac to trzeba będzie przestawiać samochody . No a co tam u Was słychać? Pogoda do niczego . Ale co tam, ważne żeby w przyszłym roku o tej porze była piękna . Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.08.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Daggulka zastanów się jeszcze nad tą suszarnią. Nie chce być natrętna z pomysłami, ale z doświadczenia wiem że zapomina się o takich poślednich urokach życia. Chcesz targać ciężkie mokre pranie przez właz? Przez jakieś 200 dni w roku? Bo przyznasz że dziś choć lato to raczej nic by na zewnątrz nie wyschło. Przynajmniej u mnie... Macie na górze tyle pokoi. Może nie wszystkie są niezbędne? Naprawdę fajnie jest mieć miejsce gdzie się składuje brudy, pierze, suszy i prasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Wiesz, efilo...jesli chodzi o "targanie prania do góry" , to od tego mam męża ....ja mogę rozwiesić jak mi zaniesie . Jesli chodzi o prasowanie to będę miała w jednym pokoju u góry coś co nazywa się "pracownia" i mogę tam spełniać te nudne ale niestety konieczne obowiązki. Pokoje sa nam potrzebne wszystkie-specjalnie szukaliśmy takiego projektu, ponieważ oprócz męża , mnie i 2 córek będziemy mieć u siebie jeszcze babcię męża która również będzie musiała mieć swój pokój-ten na parterze. No a u góry nasza sypialnia, pokoje dziewczynek i pracownia komputerowa. Tylko się wydaje że tych pokoi jest tak dużo-ale w rzeczywistości wszystkie już są "rozdane" . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 28.08.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 No tak... Każdy patrzy ze swojej perspektywy . Ja nie licze że mi ktoś będzie targał. Lubie być niezależna, a poza tym... Kto wie co bedzie za pięć lat... Z tymi pokojami jest tak samo: nie będzie nas więcej niż czwórka więc generalnie trzy pokoje na górze nam w zupełności wystarczą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 29.08.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Zamówiliśmy projekt Ma przyjść w ciągu tygodnia i wreszcie ruszymy z papierologią Zaczynamy szukać projektanta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rapito 29.08.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam wszystkich,też chcemy rozpocząć budowe domu w przyszłym roku, takie są plany. Na razie szukamy działki... pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinn26lx 29.08.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam wszystkich forumowiczów Temat jak najbardziej aktualny. Pomyślałem, że dodam coś od siebie. Jak na razie etap wstępny - pewnie w 2007 nie dam rady, ale może następny rok... Na teraz: jestem po pierwszej umowie u notariusza (niestety wymagane są dwie - dziuałka rolna, a ja z rolnictwem miałem śrenio do czynienia więc prawo pierwokupu ma agencja ), działeczka niestety nie zadrzewiona - aktualnie rżysko , ale dla mnie bomba - południowy stok, widok prosto na miasto. Do zabudowy 86 arów !, ale niestety musiałem kupić 1,26 ha (kawałek łąki w drugiej lokalizacji - jak jest hektar możan będzie postawić siedlisko na gruncie rolnym - za to cena cud ). Wieczorem cud - mgły wstają tak, ze widać tylko szczyty drzew - jak z bajki. Jest fajnie, bo wodocu\iąg kończy się na gruncie, prąd także ostatni słup mam nadzieję, że mocy wystarczy. Tyle superlatywów o ziemi, teraz problemy. Ze sprzedającymi dogadywałem się dwa razy - po wstępnej ocenie wyszło na jaw, że działka leży w granicach obszaru zainteresowania archeologicznego!!! - wielki kłopot - zrezygnowałem. Po głębszym zbadaniu sprawy okazało się, że jest to do przeskoczenia nadzór archeologiczny nie jest wielkim kłopotem (póki nic nie znajdą - mam cichą nadzieję). Jesienią zamierzam sadzić drzewka może urosną do moich ostatnich dni Teraz projekt: poważnie myślimy o domu drewnianym z bal aniestety niezbyt grubego (finanse) POLANA 2 MTM Projekt http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_parterowe/polana_2/default.asp?id=467 Na razie t tylko plany, ale nadzieja jest... Postaram się wrzucić fotkę działki dla zainteresowanych. Aha, jesi ktos ma doświadczenia z nadzorem archeologicznym chętnie poghadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 29.08.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Marcinn26lx - -super domek, bardzo fajny układ pomieszczeń Działka.. cóż tu pisać, masz POLE do popisu Ja też z budową nie ruszę wcześniej niż w 2008, nie ma szans , ale staram się jak mogę przekonać małżonka, żeby jednak nie za trzy lata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwi 29.08.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam wszystkich. A najbardziej podoba mi się ostatnio pomysł żeby zrobić płaski dach garażu i z tego dachu zrobić taki duuuuży taras pokryty kafelkami z wejściem z pokoju na poddaszu. Bo na jednym boku domu mam balkon a na drugim przewidziane są okna które można przeciez zamienić na drzwi balkonowe...więc nic nie przeszkadza chyba żeby tak to własnie zrobić Co o tym sądzicie? Daggulka radzę dobrze się zastanówcie nad takim tarasem nad garażami. Podobno w praktyce to się źle sprawdza, takie otwarte tarasy nad budynkami wymagają, co kilka lat gruntownego remontu. Nawet na forum gdzieś czytałam, że to nic fajnego, zresztą mogę to potwierdzić doświadczeniami z własnego podwórka, bowiem moi teściowie taki otwarty balkon mają i tez wiecznie na niego narzekają, że coś im tam ocieka, przecieka, odstaje i takie różne inne historie . Ale oczywiście decyzja należy do was . A u nas mapki do projektowania się robią, jak się już zrobią to ruszamy do architekta . Na razie mamy dwóch na oku i obaj polecani. Z jednym już rozmowa się odbyła i muszę przyznać, że wyobraźnie przestrzenną to on chyba ma . Na święta mam nadzieję cieszyć się już projektem . Na razie tyle pozdrowionka dla wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinn26lx 30.08.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 AnetkaS dzieki Twoja Andromeda świetna. Co się rzuca w oczy: pkokój dzienny - świetnie umiejscowiony - jeśli działka ze spadkiem widok powinien zapierać dech w piersiach. No i łazienka na piętrze - nad garażem i pomieszczeniem gospodarczym - świetne rozwiązanie - brak zagrożenia zalania pokoi na dole, no i hałas nikomu nie będzie przeszkadzał. A Garaż na dwa auta świetny pomysł, No i coś czego brak w moim projekcie - okno z kuchni od strony wejścia - podoba mi się. Na jakim jesteście etapie? Działka juz jest? Ja co drugi dzień jeżdżęna swoje rżysko , patrzę i marzę jak to będzie. Trochę mnie to przeraża - 86 arów - co z tym zrobić, choć możliwości są wielkie. W tym lub nastepnym, tygodniu powinna być odpowiedx z Agencji - raczej nie skorzystaja z prawa pierwokupu Ciekawa sprawa - kupując ten kawałek ziemi musiałem kupić i kawałek pastwiska - choć płacę, to do dziś nie wiem gdzie i jak jest położony podobno dość ładnie nad rzeka, ale teren jest zalewowy. Co tam gleba kiepska - poleży Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 30.08.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Dzięki Marcinn26lx No, na 86 arach to możesz się wykazać, jakaś hodowla, uprawa hi hi , ale poważnie to obowiązkowo drzewa i .... ja chyba bym posadziła tylko drzewa. W życiu nie miałabym czasu żeby dbać o taki kawał ziemi. A z pastwiskiem to rzeczywiście ciekawa sprawa . Wiesz chociaż jak duże to pastwisko? Ja mam już działkę, powiedzmy że na właśność (banku, póki co ). W porównaniu do Twojej to skromniutka jej wielkość, raptem 9 arów. I co dalej... czekam. Plan jest taki, żeby spłacić maksymalnie tą działkę zanim zaczniemy się budować. A z resztą na same papierki potrzeba mnóstwo kasy, więc teraz moim hobby jest zbieractwo... pieniędzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts