bodekku 15.05.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 witam.kurcze no to sie dowiedzialem:) To moze mi powiecie, jak grubą izolację i z czego wykonaną dawaliście na ocieplenie dachu? Albo przynajmiej ,jaką wysokośc mają krokwie. pozdrawiam ( a może ktoś z pozostałych forumowiczów posiada ww zdjęcia? witaj ocieplenie dachu wełna mineralna 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 AMP sam zbudowałem kilka domów w technologii drewnianego szkieletu i mieszkam w jednym z nich. Podstawowa sprawa to wentylacja cian zewnętrznych o czym większoć budujšcych zapomina i stšd kłopoty! Należy zwrócić uwagę na wentylację pomieszczeń wilgotnych. W moim przekonaniu ta technologia najlepiej sprawdza się w domach parterowych włanie ze względu na wentylację cian zewnętrznych. Ogrzewanie bez problemów prawie wystarcza kominek. Wracajšc do folii, w cianach zewnętrznych od wewnštrz folia paroizolacyjna! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Andrzej Wilhelmi .Moze i budujesz domy w technologii szkieletowej , ale w nich nie mieszkales , skoro twierdzisz ze kominek prawie wystarcza do ogrzania szkieletu . Przepraszam za slowa , ale to bzdura jakich malo !!! W technologii szkieletu buduje sie domy kilkupietrowe . A wentylowac trzeba wszystkie pomieszczenia + konstrukcje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Witaj przyjacielu! Mieszkam i to kilka lat, mogę więc podzielić się swoim dowiadczeniem. W tej technologii oczywicie można budować budynki kilkupiętrowe, tylko po co? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Skoro sa takie budowane , to musi byc w tym jakis cel . Nie wspominasz nic o ogrzewaniu kominkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Chętnie poznam cel lub przesłanki, którymi się kierujš budujšcy w technologii szkieletu wysokie domy. A co do kominka to ogrzewam kominkiem prawie cały dom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Mieszkam w klimacie lagodniejszym niz polski i nie znam nikogo kto ogrzewa sie kominkiem . Wszyscy maja normalne centralne . Stanowisz wiec interesujacy wyjatek Andrzeju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 W Polsce coraz więcej ludzi ogrzewa kominkami ale nie ma to nic do rzeczy. Kiedy domy były drewniane i ogrzewane były piecami. A czy w Twoich stronach nikt nie ogrzewa elektrycznie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ogrzewaja gazem lub olejem opalowym . Pradem rzadko . Te cudowne wlasciwosci szkieletu , to mity . Wybacz , ale i ja mieszkam i wszyscy tu mieszkaja w szkielecie i nikt nie jest na tyle lekkomyslny zeby pozostac przy kominku . Szkielet wymaga normalnego c.o. Tu chodzi o mala bezwladnosc cieplna . Przeciez to proste : skoro dom szybko sie nagrzewa , to rownie szybko traci cieplo . Czyli piec wlacza sie co chwile . Wystepuje tez inne ciekawe zjawisko . Jak konczy sie sezon grzewczy , to zaczyna sie czas klimatyzacji . W nocy chodzi c.o. , bo zimno a w dzien klima , bo goraco . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 W Polsce coraz więcej ludzi ogrzewa kominkami O . To jest dobre . Czytalem na Forum o tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Mówię oczywiciwe o kominku z wkładem kominkowym, trzyma ciepło do rana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 19.05.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Andrzej . Zejdz na ziemie . Bez c.o. nie dasz rady . To co mowisz , to bzdura . Bez urazy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2006 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Spoko loko mam CO ale ogrzewam nim tylko łazienkę i jeden pokój dlatego napisałem, że kominkiem ogrzewam prawie cały dom! Duże dzięki za troskę o moje ciepełko ale jestewm zimnego chowu. Może nie uwierzysz ale w sypialni nigdy nie włšczamy grzejnika! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 20.05.2006 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 W Polsce wlaczalem ogrzewanie w pazdzierniku , a wylaczalem na koniec marca . Dom byl solidnie ocieplony . Piszac wiec o cudownych wlasciwosciach szkieletu , wiem ze rozmijasz sie z prawda . Szkoda pisania .Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.05.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Szkoda, że tylko Ty masz patent na wiedzę i dowiadczenie oczywicie bez urazy, a odbierasz tego prawa innym. Zostańmy przy swoim. Serdecznie Cię pozdrazwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzozka1719500409 21.05.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 WitamCzy moglby mi ktos polecic inspektora nadzoru budowlanego z okolic Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 21.05.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Szkoda, że tylko Ty masz patent na wiedzę i dowiadczenie oczywicie bez urazy, a odbierasz tego prawa innym. Zostańmy przy swoim. Serdecznie Cię pozdrazwiam. Andrzej . To nie tak . Jak jednak widze takie kwiatki , jak ogrzewanie kominkiem szkieleciaka , bo wystarczy lub po co budowac wyzsze niz parterowe , to o tym pisze . I stad prawdopodobnie Twoje przekonanie o moim wymadrzaniu sie . Tak dla scislosci , moja wiedza nie jest zaslyszana ani oparta na doswiadczeniach tylko kilku domow . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Szanuję Twojš wiedzę!!! Moim zdaniem szkieleciak to prosty, parterowy dom, ciepły i tani w eksploatacji. Jak się chce budować skomplikowane i piętrowe domy to technologia tradycyjna. A co do sposobu ogrzewania to wedle gustu aby był skuteczny. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.05.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Andrzej z calym szacunkiem dla Twojego kominkowego ogrzewania . Mamy teraz 3 z kolei chlodniejszy dzien ok.18* i wilgotno i mam wlaczone ogrzewanie , bo temp spadla dosc znacznie . Nie mow prosze , ze to cieply i tani dom ludziom , ktorzy sie na takowy zadluzaja . Oczywiscie , ze cieply to bedzie jak kazdy , pod warunkiem , ze sie pali w piecu i to non stop , bo wychladza sie blyskawicznie , a nie tak jak sugerujesz . Nikt , kto mieszka w takim nie przyzna Ci racji . Chyba , ze dzialasz na zasadzie , ze ja mam krzywde to niech i inni maja Ps .Nagrzewa sie tez blyskawicznie , zwlaszcza latem , bez AC nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Co z Twoim kanadyjczykiem jest nie tak! W każdym domu trzeba zimš grzać cały czas a kanadyjczyk to nie perpetum mobile. Z tym wychładzaniem to demagogia. Ja latem mam wszystko szczelnie zamknięte i w rodku jest chłodniej niż na zewnštrz. Prawda jest taka, że te domy muszš być wykonane z głowš. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts