alex_ 21.08.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 ale będą kiedyś raczej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.08.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Mam bardzo pilną sprawę- gdzie we Wrocławiu można zaimpregnować ciśnieniowo podwalinę pod kanadyjczyka?? Może nie trzeba ciśnieniowo i wystarczy inaczej- tylko jak?? Proszę o szybką odpowiedź może być cięzko z szybką odpowiedzią we Wrocku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 21.08.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ale musi być zaimpregnowana ciśnieniowo?? Nie można powierzchniowo np starym olejem silnikowym itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 22.08.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jaja sobie robisz czy prowokujesz ,chcesz mieszkać "na CPN"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 22.08.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jaja sobie robisz czy prowokujesz ,chcesz mieszkać "na CPN"? No to była taka przenośnia do środków konserwujących ale nie solnych Bo kurcze nie ma gdzie we Wrocławiu tego zaimpregnować ciśnieniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.08.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam.Czy projektując ściankę kolankową (ok 1-1.5m), należy zawsze projektować konstrukcję balonową?Jak to jest na waszych projektach? A może ktoś zna jakieś przepisy to regulujące (oby nie te z USA:) Ścianka kolankowa w zasadzie zawsze wymaga zastosowania konstrukcji balonowej. Poprostu, rozpór krokwi na ścianki jest tak duży, że nawet zastosowanie jętek nie jest w stanie rozporowi zapobiec. Możesz uniknąć konstrukcji balonowej pod warunkiem zastosowania np. dodatkowych płatwi na jętkach. Ale to już powinien określić konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 23.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Trochę więcej na temat konstrukcji balonowej - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=1109 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 23.08.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Dom będzie miał 130 metrów (pow. użytkowej 113), parter z użytkowym poddaszem. Wymyśliłam sobie, że będziemy grzać kominkiem z rozprowadzeniem ciepła(DGP?) kiedy będziemy w domu, plus dodatkowo w nocy i podczas naszej nieobecności drugim źródłem - no właśnie, tylko jakim?--CIACH--zastanawiam się nad gazem, ale z butli (szans na gaz ziemny raczej brak). Co będzie tańsze? My też szykujemy się do budowy domu szkieletowego o podobnej powierzchni. Rura z gazem biegnie obok działki i dostaliśmy warunki przyłączenia pozytywne - więc zainstalujemy gaz i do grzania i do kuchenki. Ogrzewanie elektryczne zawsze zdążymy zamontować. Stawiamy na dom oszczędny w używaniu. Ale oprócz pogrubionej izolacji na ścianach (do standardowego ocieplenia w grubości słupka konstrukcyjnego dodać 5cm, na dachu podobnie więcej) chcemy machnąć mechaniczną wentylację nawiewno-wywiewną - a zatem i centrala rekuperacyjna znajdzie swoje miejsce. Podejrzewam, że piecyk grzejący CO i CW będzie pracował głównie na CW - w końcu grube ocieplenie. Oczywiście - kominek z zamkniętą komorą i rozprowadzeniem ciepłego powietrza też będzie. Już nawet zbieram na działce stare parkiety dębowe, żeby było czym palić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 24.08.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Szczęśliwcy co mają gaz niedaleko Nam się koncepcja zmieniła, chyba będziemy budowac domek 108m2 ale za to parterowy. Rezygnujemy z gazu całkiem, co najwyżej będzie mała butla do gotowania, ogrzewanie i woda będą na prąd (do grzania kominek w roli głównej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonglass 27.08.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 witajcie czy wsrod was sa osoby, ktore budowaly (lub buduja) drewniany dom szkieletowy sami? mam na mysli budowe wlasnorecznie, ew. czesciowo pewne prace ekipami. bardzo chetnie nawiazalbym kontakt z wami, planuje taka budowe w okolicach plonska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 27.08.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Może pewne doświadczenia zaczerpniesz stąd - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=865 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonglass 27.08.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 dzieki, to juz cos bede atakowal ludzi, natomiast jeszcze jedno mnie ciekawi (wsrod miliona innych rzeczy) a mianowicie z jakiej dokumentacji budujecie te domy? ja kupowal bede amerykanska, sciany zewn. 2x6... nie podobaja mi sie polskie projekty domow szkieletowych, a w byle jakiej firmie handlujacej projektami w usa kazdy znajdzie cos dla siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 27.08.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Kupując amerykańską dokumentację musisz zdać sobie sprawę z kilku rzeczy, które są inne u nas, np. schody w amerykańskich domach mogą być bardziej strome iż wymagają tego polskie przepisy. Zatem, jeżeli w domu będziesz miał schody, będziesz musiał wydłużyć bieg, na co nie zawsze udaje znaleźć się miejsce.Są jeszcze i inne kruczki - np. z kominami. Warto zatem do adaptacji projektu zatrudnić projektanta, który ma doświadczenie w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vonglass 27.08.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 schodow nie planuje mam teraz dom z 3-ma kondygnacjami i juz nigdy wiecej schodow! ale zdaje sobie sprawe, oczywiscie, z pewnych ew. klopotow. mam zone architekta w zasadzie, wiec problemu nie ma... a kominow nie planuje tez, ogrzewanie nadmuchowe hvac i juz... framing jestem w stanie zrobic sam, licze na detale w dokumentacji, a wiezba bedzie na 99% dzwigarowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 27.08.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Zatem - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brel 28.08.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Witajcie obecni i przyszli szczęśliwi Mieszkańcy domów drewnianych. Zamierzam być tym przyszłym i proszę o pomoc- namiary na solidną firmę budującą domy szkieletowe w Szczecinie. Bedekku budowałeś zjakąś firmą EKO... interesuje mnie co kryje się w tych trzech kropkach-w internecie są co najmniej dwie budujące na tym terenie. Panie Wojtku może Pan coś podpowie. PozdrawiamBrel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 29.08.2006 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 budowałem z firmą Canadasystem i nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 29.08.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Brel - zapraszam do grupy szczecińskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 30.08.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witajcie obecni i przyszli szczęśliwi Mieszkańcy domów drewnianych. Zamierzam być tym przyszłym i proszę o pomoc- namiary na solidną firmę budującą domy szkieletowe w Szczecinie. Bedekku budowałeś zjakąś firmą EKO... interesuje mnie co kryje się w tych trzech kropkach-w internecie są co najmniej dwie budujące na tym terenie. Panie Wojtku może Pan coś podpowie. Pozdrawiam Brel EKO-DREWNO-BUD z Rumii i musisz sie cofnąć i poczytać kilka stron tego wątku budowali u mnie, u alex.57, u j-1942 oraz u Oli, te osoby są z forum odczucia są skrajnie różne sam oceń co na ten temat sądzisz, pogadaj z właścicielem i napisz jaką Ty masz opinię boddeku a coż u Ciebie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 30.08.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witaj Alex!! melduję,że u mnie EKO.. skończyło pracę,wszystko O.K. odbiór odbył sie bez zgrzytów .i karawana odjechała w stronę Koronowa. Dach pokryty (prawie) stolarka zamontowana- czyli stan zamkniety! robi "sie" elewacja. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts