Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Recommended Posts

Czy wykonawca (montaż) to zwykle ta sama firma co dostarcza szkielet? Jakie rozwiązanie stosowaliście ? Może ktoś może polecić sprawdzonych DOSTĘPNYCH wykonawców z okolić Trójmiasta?

Ruszyłem z ogrodzeniem na razie..., ale lada moment szkielet mógłby już powstać, a tu się ustalony wykonawca wycofuje (tzn. ustalona stawka x3), a ja w imię pewnych pryncypiów szukam innego.

No tak. Z Twoich słów wyzierają najgorsze moje koszmary. Wszystko przez ten boom budowlany. Gościu ledwo umie młotek w garści utrzymać, a już się ma za prawdziwego cieślę. I podnosi stawki. U mnie na razie fundamentowanie, spokojnie, wykonawca kostrukcji jeszcze ma czas się wycofać, tfu, tfu, na psa urok!

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykonawca mojego domu w szkielecie drewnianym proponuje mi podłogowe ogrzewanie elektryczne. Twierdzi ze sam ma takie u siebie i wcale nie jest drogie w eksploatacji. 220 metrowy dom ogrzewał przez rok za 2200 zł do temp. 22 st. C . Ma nizszą taryfe w nocy i przez 3 h w dzień i z tej tayfy głównie korzysta. Firma jest polecana przez CBS pana Nitki. Co o tym myślicie ? Moze ktoś z Was ma juz taki rodzaj ogrzewanai ?

Zważywszy, że w szkielecie jedynie podłoga - jeśli wylewana, może akumulować ciepło - może to być dobre rozwiązanie.

Musisz jednak pamiętać że podłogówka ma bardzo małą bezwładność cieplną, tzw długo się nagrzewa materiał w którym się znajduje, a po wyłaczeniu bardzo długo oddaje jeszcze ciepło - więc trudno tym sterować

pozdrawiam

Witam,

Jestem tu nowy, ale raczej zostane na troche dluzej...Planuje budowe domu szkieletowego a w zasadzie dwoch domow w Gdansku..wiec na poczatek typowe pytanie: Czy ktos moze polecic wykonawce z rejonu Trojmiasta bo im wiecej czytam na ten temat tym bardziej jestem przerazony..i nieraz wydaje mi sie,ze samemu lepiej sie za to zabrac) znalezienie kogos konkretnego i rzetelnego to chyba jak szukanie igly w stogu siana i wcale nie chodzi mi by bylo najtaniej...

Moze jeszcze jedno pytanie do AMP,jesli mozna, gdzie mozna znalezc wiecej informacji o tym projekcie dofinansowania...

Pozdrawiam

Ps.Poki co pytam,ale jak cos bede wiedzial to tez bede odpowiadal)

Musisz jednak pamiętać że podłogówka ma bardzo małą bezwładność cieplną, tzw długo się nagrzewa materiał w którym się znajduje, a po wyłaczeniu bardzo długo oddaje jeszcze ciepło - więc trudno tym sterować

Właśnie dlatego my też robimy podłogówkę na płycie - żeby zwiększyć pojemność cieplną budynku. Co prawda są straty na długim nagrzewaniu, ale nie ma aż tak szybkiego wychładzania.