Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy przy wykończeniu wewnątrz domu płyt k-g należy stosować szczególne środki ? rodzaje zapraw siatek czy sposbou kładzenia szpachlowania itp? żeby w przyszłości uniknąć pęknieć np. na styku płyt?

pzdr

Witaj

Właśnie jestem na etapie montowania płyt g-k i uważam że przy drewnianej konstrukcji, to czy będą złączenia pękały zależy od bardzo wielu czynników i bardzo trudno je wszystkie wyeliminować. Dużo zależy od stopnia wysuszenia drewna i od tego jak długo stoi już konstrukcja. Poza tym powinno się dawać podwójną płytę mijankowo. Na łączeniach daję akryl i siatkę. A i tak za dwa lata będzie trzeba poprawiać łączenia;-)

http://www.paduch.fotosik.pl

FIRMA MEFRA ZA 300 TYś . ROBI:

1. Ściany zewnętrzne-dom

2. Ściany wewnętrzne:

3. Strop nad parterem:

4. Konstrukcja dachu

Oferta zawiera dodatkowo następujące elementy:

• Fundament z płytą fundamentową , izolacjami,

• Instalacją kanalizacyjną i wodną (tylko część która musi zostać rozprowadzona pod płytą fundamentową)

• Montaż domu z użyciem dzwigu (musi istnieć możliwość wjazdu dzwigu na działkę)

• okna PCV i drzwi tarasowe białe k=1,1 system Tyssen

• 1 szt drzwi wejściowe drewniane z zamkiem wielopunktowym (wartość netto 3000PLN)

• parapety zewn. aluminiowe

• 1 szt brama garażowa Novoferm

• rynny PCV system Profil

• wszelkie łączniki do montażu dostarczonych elementów

• taśma izolacyjna rozprężna do uszczelnienia połączeń ścian (kompriband)

• wykonanie rysunków warsztatowych i montażowych

CZY TO DOBRA CENA??

kajetana to zależy od Ciebie czy drogo, bo dla mnie dosyć bardzo drogo, sami większość staramy się robić i za ceny 300-400 to było by pod marmury

pamiętaj, że taki stan jest sporo droższy a i tak będzie trzeba dołożyć jakieś 100tys żeby to potem po nich ogarnąć, dorobić miały montaż itp itd

to tylko takie małe zdanie na temat tych sporych cen, faktem jest że jak nie mam 180m2 ale zawsze musisz brać pod uwagę materiały, które biorą pod uwagę w takich wycenach

pozdr[/b]

Witam, jestem nowy, ale widzę że również wybraliście Szyper4 mam pytanie, kto wam "produkuje" elementy, czy stawiacie konstrukcję na diałce chętnie powymieniam doswiadczenia, i może czegoś się nauczę ;)

sieMKa

cd.. cd..

Firma Dom Tani - 2150/m.kw + transport

Firma Gliwa - 1700-2100

Firma Wako - 2000

Firma Kreiss - 1800/m

my Gliwę 2 lata temu odrzuciliśmy,nie wiadomo jak teraz,

róznice cenowe polegają z różnych materiałów (folie itd) stosowanych poza drewnem oczywiście (tu też mogą być różnice wymiarowe, jakieś zabezpieczenia drewna itp.), np. nam Danmar liczył pokrycie onduliną (też odpadli)

ps u nas powstaje teraz Szyper4 + garaż, mały bryk wiatroizolację położyli pod płytę OSB, co wy na to??

Witam, jestem nowy, ale widzę że również wybraliście Szyper4 mam pytanie, kto wam "produkuje" elementy, czy stawiacie konstrukcję na diałce chętnie powymieniam doswiadczenia, i może czegoś się nauczę ;)

sieMKa

cd.. cd..

Firma Gliwa - 1700-2100

Firma Wako - 2000

Firma Kreiss - 1800/m

róznice cenowe polegają z różnych materiałów (folie itd) stosowanych poza drewnem oczywiście (tu też mogą być różnice wymiarowe, jakieś zabezpieczenia drewna itp.), np. nam Danmar liczył pokrycie onduliną (też odpadli)

ps u nas powstaje teraz Szyper4 + garaż, mały bryk wiatroizolację położyli pod płytę OSB, co wy na to??

może się nieprecyzyjnie wyraziłam ja mieszkam w Jaśminie2, a u nas we wsi powstaje właśnie Szyper 4 ze wzmocnioną konstrukcją, bo pod dachówkę

w jakich okolicach stawiasz domek??

sieMKa

cd.. cd..

Firma Gliwa - 1700-2100

Firma Wako - 2000

Firma Kreiss - 1800/m

róznice cenowe polegają z różnych materiałów (folie itd) stosowanych poza drewnem oczywiście (tu też mogą być różnice wymiarowe, jakieś

zabezpieczenia drewna itp.), np. nam Danmar liczył pokrycie onduliną (też odpadli)

może się nieprecyzyjnie wyraziłam ja mieszkam w Jaśminie2, a u nas we wsi powstaje właśnie Szyper 4 ze wzmocnioną konstrukcją, bo pod dachówkę

w jakich okolicach stawiasz domek??

w okolicach gdańska, a Wy z tego co widzę z okolic Bydgoszczy?? A kto im to buduje i na jakim są etapie.

Pzdr

w okolicach gdańska, a Wy z tego co widzę z okolic Bydgoszczy?? A kto im to buduje i na jakim są etapie.

Pzdr

ostatnio mieli domek obity osb i pokryty papą pod dachówkę

z tymże wiatroizolacja wbrew normalnym praktykom jest pod osb

a buduje im jakaś firma stolarska z Pruszcza k. Świecia n/Wisła

pozdr

Pzdr

ostatnio mieli domek obity osb i pokryty papą pod dachówkę

z tymże wiatroizolacja wbrew normalnym praktykom jest pod osb

a buduje im jakaś firma stolarska z Pruszcza k. Świecia n/Wisła

pozdr

nie wiedziałem że budowa domu w technologi szkieletowej to jakaś czarna magia ;( , wydawało mi się że jest to schematyczne wiatroizolacja, osb, wata, wewn. osb kartongips i farba...

A widzę po forum że są różne "wariacje" , czyli co , są różne szkoły???

Pzdr.

Zapoznając się z dyskusją na temat wiatroizolacji pozwolę sobie zauważyć, iż ściana budynku szkieletowego niczym nie różni się od dachu!

Elewacja ściany to ochrona ściany przed warunkami atmosferycznymi a nie tylko ozdoba! Folia paroprzepuszczalna chroni izolację cieplną przed przewiewaniem i powinna znajdować się przy wełnie mineralnej a nie na płycie OSB! Pomiędzy wiatroizolacją a płytą OSB powinna być skuteczna szczelina wentylacyjna! Woskowana płyta OSB stawia parze wodnej dość skuteczny opór. Nie wykonanie ściany w taki sposób może skutkować zawilgoceniem izolacji cieplnej, butwieniem konstrukcji, i wykwitami grzyba na ścianach. Pozdrawiam.

Zapoznając się z dyskusją na temat wiatroizolacji pozwolę sobie zauważyć, iż ściana budynku szkieletowego niczym nie różni się od dachu!

Trochę się różni ;-P Ale niewiele. Jest np. pionowa, w przeciwieństwie do dachu. Mój Kierbud w związku z tym miał co nieco do powiedzenia...

Elewacja ściany to ochrona ściany przed warunkami atmosferycznymi a nie tylko ozdoba! Folia paroprzepuszczalna chroni izolację cieplną przed przewiewaniem i powinna znajdować się przy wełnie mineralnej a nie na płycie OSB! Pomiędzy wiatroizolacją a płytą OSB powinna być skuteczna szczelina wentylacyjna! Woskowana płyta OSB stawia parze wodnej dość skuteczny opór. Nie wykonanie ściany w taki sposób może skutkować zawilgoceniem izolacji cieplnej, butwieniem konstrukcji, i wykwitami grzyba na ścianach. Pozdrawiam.

Była taka kwestia omawiana na stronach rockwoola. Chyba to zdjęli, bo później nie mogłem się do tego dokopać, ale zdążyliśmy sobie na tej podstawie zaprojektować warstwy ściany:

elewacja z desek

pustka wentylacyjna

wiatroizolacja

wełna 5cm

OSB 12mm (z dziurami dla przewiewu)

wełna 15cm (w konstrukcji)

paroizolacja

profile na 4cm (wiele spraw to nam ma rozwiązać)

G-K

Generalnie strasznie się bałem tej wilgoci, szczególnie, że dom ma być dobrze ocieplony. Stąd te wentylacje. Kierbud (raczej się nie specjalizuje w szkieletach, ale stara, przedwojenna szkoła) twierdził, że MASA powietrza przetłoczy się przez tę wentylację (szerokości bodaj 3 lub 4cm), co ma szansę suszyć wełnę (metodą psiukacza fryzjerskiego), w której będzie występować nieszczęsne wykraplanie się (czyli punkt rosy).

Nie zmienia to faktu, że układanie wiatroizolacji na OSB to dzisiaj standard chyba we wszystkich firmach budujących domki szkieletowe.

Witam,

Szpachlujecie całe płyty k-g w środku domu czy tylko na łączeniach a potem gruntujecie przed pomalowaniem?

opinie śą podzielone, jakie macie doświadczenia?

pzdr

Generalnie trudno zrobic na równiuteńko z pozostalą powierzchnią, ale jak ktoś jest dobry to może byc tylko łącze, a gruntować najlepiej biala farba :D

Była taka kwestia omawiana na stronach rockwoola. Chyba to zdjęli, bo później nie mogłem się do tego dokopać, ale zdążyliśmy sobie na tej podstawie zaprojektować warstwy ściany:

elewacja z desek

pustka wentylacyjna

wiatroizolacja

wełna 5cm

OSB 12mm (z dziurami dla przewiewu)

paroizolacja

profile na 4cm (wiele spraw to nam ma rozwiązać)

G-K

Generalnie strasznie się bałem tej wilgoci, szczególnie, że dom ma być dobrze ocieplony. Stąd te wentylacje. Kierbud (raczej się nie specjalizuje w szkieletach, ale stara, przedwojenna szkoła) twierdził, że MASA powietrza przetłoczy się przez tę wentylację (szerokości bodaj 3 lub 4cm), co ma szansę suszyć wełnę (metodą psiukacza fryzjerskiego), w której będzie występować nieszczęsne wykraplanie się (czyli punkt rosy).

Nie zmienia to faktu, że układanie wiatroizolacji na OSB to dzisiaj standard chyba we wszystkich firmach budujących domki szkieletowe.

Generalnie u nas jest ciutek inaczej i ciekawa jestem jak to wytrzyma :D

klej i siatka

styropian ryflowany (10cm)

wiatroizolacja

OSB

paroizolacja

G-K

Witam wszystkich budujących w Szkielecie ja dopiero zaczynam więc bede studiował wasze opinie i zadawał pytania narazie podsyłam wam link do projektu który wraz z żoną wybralismy i czekam na opinie: jest on w technologii tradycyjnej, ale przystosujemy go do szkieletu drewnianegi i oczywiście naniesiemy zmiany: http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/mikrus_3/default.asp?id=494&ver=KO co do firmki która ma nam go pobudować to skłaniamy sie w kierunku Damira mamy juz wstępną kalkulacje tego projektu, ale oczywiście cały czas przeglądam oferty innych firm, będziemy budować w Markach pod Warszawą. Ostatnio prowadzę rozmowy z firmą Gliwa a oni stosuję fundament z systemem grzewczym legalett co wy o tym sądzicie?

Za wszelkie uwagi z góry dziękuje i Pozdrawiam Wszystkich :)

Witam wszystkich budujących w Szkielecie ja dopiero zaczynam więc bede studiował wasze opinie i zadawał pytania narazie podsyłam wam link do projektu który wraz z żoną wybralismy i czekam na opinie: jest on w technologii tradycyjnej, ale przystosujemy go do szkieletu drewnianegi i oczywiście naniesiemy zmiany: http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/mikrus_3/default.asp?id=494&ver=KO co do firmki która ma nam go pobudować to skłaniamy sie w kierunku Damira mamy juz wstępną kalkulacje tego projektu, ale oczywiście cały czas przeglądam oferty innych firm, będziemy budować w Markach pod Warszawą. Ostatnio prowadzę rozmowy z firmą Gliwa a oni stosuję fundament z systemem grzewczym legalett co wy o tym sądzicie?

Za wszelkie uwagi z góry dziękuje i Pozdrawiam Wszystkich :)

ja zbieram ofert od 3 tygodni, ktoś na forum napisał, że Gliwa jest nie najlepsza. Na razie dokładnie sprawdzamy firmę z Szamotuł (okolice POznania), mają bardzo dobre ceny i są od naszej działki w miarę niedaleko.... Generalnie ceny na ten moment są od 1800 do nawet 4 tyś za m.kw. w zależności od stanu domu. Napisz na ile wycenili Wam dom i podaj proszę link do tego Damira. Trzymajcie się - to nie taka prosta sprawa budować. A przynajmniej nie jest łatwa część papierologiczna :)