Vafel 09.08.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Dostałem dziś informację od firmy MC Domus o tym jak wygląda ich ściana szkieletowa: Płyta gipsowo-kartonowa (12,5 mm) – bez szpachlowaniaParo-izolacja (0,2mm)Płyta OSB-3 (12mm)Izolacja termiczna - wełna mineralna (150 mm)Konstrukcja drewniana (60x140mm)Płyta OSB-3 (12mm)Styropian na kleju (system) (50mm)Podkład pod tynk dekoracyjny wraz z siatkąTynk mineralny (1,5 mm) Z jednej strony fajnie, że w środku też dają płytę OSB (a nie tylko samą płytę GK), ale z drugiej strony, na zewnątrz nie ma żadnej wiatroizolacji, ani żadnej szczeliny między styropianem a OSB-3. Czy tak może być? Czy taki zestaw warstw ściany zewnętrznej jest dopuszczalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 10.08.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Z jednej strony fajnie, że w środku też dają płytę OSB (a nie tylko samą płytę GK), ale z drugiej strony, na zewnątrz nie ma żadnej wiatroizolacji, ani żadnej szczeliny między styropianem a OSB-3. Czy tak może być? Czy taki zestaw warstw ściany zewnętrznej jest dopuszczalny? Ja bym się bał. Wrzuć w googla hasło EIFS domy szkieletowe i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 10.08.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Hmm... z tego tekstu wynika, że zastosowanie styropianu ryflowanego lub pustki między płytą OSB a styropianem też nie do końca załatwia sprawę (czytaj - też grozi zawilgoceniem ściany). Czy wobec tego należy całkowicie zrezygnować z elewacji styropian + tynk i stosować jakieś inne okładziny (drewno)? To mocno podniesie koszt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 10.08.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 EIFS domy szkieletowe i poczytaj. Poczytaj także: - http://www.szkielet.pl/problemy.php?show=19_eifs - http://www.szkielet.pl/problemy.php?show=29-30_eifs a może trochę zmienisz zdanie; odpowiednie rozwiązania gwarantują trwałość konstrukcji, poszycia i całego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 ...Z jednej strony fajnie, że w środku też dają płytę OSB (a nie tylko samą płytę GK), ale z drugiej strony, na zewnątrz nie ma żadnej wiatroizolacji, ani żadnej szczeliny między styropianem a OSB-3. Czy tak może być? Czy taki zestaw warstw ściany zewnętrznej jest dopuszczalny? Może i fajnie, że pod płytę gipsową dają OSB tylko po co? Pomiędzy cienką warstwą styropianu a płytą OSB nie musi być żadnej wentylacji gdyż jest to warstwa elewacyjna a styropian jest tylko nośnikiem dla tynku. Szczelina wentylacyjna powinna być pomiędzy wełną a tą płytą OSB. Wiatroizolacja nie jest konieczna a przy stosowaniu wełny w płytach wręcz zbyteczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 11.08.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Może i fajnie, że pod płytę gipsową dają OSB tylko po co? Choćby po to, że na takiej ścianie można powiesić trochę cięższą półkę, szafkę niż na samej tylko płycie GK. Przynajmniej tak mi się wydaje... No i całość konstrukcji powinna być też sztywniejsza dzięki temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 11.08.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Z jednej strony fajnie, że w środku też dają płytę OSB (a nie tylko samą płytę GK), ale z drugiej strony, na zewnątrz nie ma żadnej wiatroizolacji, ani żadnej szczeliny między styropianem a OSB-3. Czy tak może być? Czy taki zestaw warstw ściany zewnętrznej jest dopuszczalny? To że nie ma żadnej wiatroizolacji nie jest dużym błędem, jeśli tylko zadba się o odpowiednie zabezpieczenie ryzykownych miejsc tj. otwory drzwiowe i okienne uszczelniaczami - gdzieś taką wypowiedź Pana Nitki czytałem. Przynajmniej jeśli chodzi o budownictwo prefabrykowane. I ma to sens. Badam sytuację na rynku właśnie teraz i jednym z powodów jest cięcie kosztów. Paradoksalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.08.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 kiedy można zastosować gotowe systemy zwane w Stanach "drywall", co brzmi z polska mniej więcej "drwal", więc pasuje Określenie "drywall" powszechnie znaczy "sucha ściana" i odnosi się do płyt gipsowo-kartonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szerszeniki 24.08.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Czy jest na forum ktoś komu domek kanadyjski stawiała firma "Canada Concept" ze Szczecina?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOBORO 28.08.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czegoś nie ruzumiem jeśli na styropian oczywiście z siatka i klejem kladę tynk akrylowy to czy pod spodem od dołu na szerokości styropianu także kładzie się tynk? jeśli tak to wtedy nie ma żadnego wentylowania płyty osb bo nawet jeśli jest styropian ryflowany to od spodu i tak zamyka wentylację tynk? A jeśli się tam nie daje tynku to wtedy dostaje się tam wilgoć z właszcza w zimie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.08.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Od spodu powinien być specjalny aluminiowy profil. Ta warstwa styropianu jest tylko po to aby było na czym położyć tynk i nie musi być wentylowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 29.08.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 to się bodajże listwa startowa nazywa, right? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM1719502163 29.08.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam. Niedawno otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy. Odległości budynku od granicy standartowe (4 m dla ściany z okanami, 3 m dla ściany bez okien). Odwołał się od tej decyzji właściciel sąsiedniej działki zabudowanej domem drewnianym w konstrukcji szkieletowej, domagając się zachowania nieco więszkej odległości argumentując to przepisami przeciwpożarowymi. Czy ktoś z budujących domek drewniany wie czy uzasadnione jest takie odwołanie i taka argumentacja? Czy obowiązują was standartowe odległości 4 m i 3 m czy te odległości są zwiększone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.08.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Proponuję poczytać - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=336 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM1719502163 03.09.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Dziękuje za link. Tam jest mowa o domach z bali a sąsiad ma dom w konstukcji szkieletowej z elewacją pokrytą sidingiem i dachem krytym gontem bitumicznym. Mam nadzieję że powierzchnie kryte tymi materiałami nie rozprzestrzeniają ognia i będzie możliwe zachowanie standartowych odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 04.09.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Też miałem te wątpliwości, na szczęście etap zdobywania pozwoleń mam już za sobą. Mam nadzieję, że nie omieszkasz opublikować wyników Twojej walki, a w szczególności pisemnej odpowiedzi Twojego urzędu - nigdzie w necie nie znalazłem jakichś wyjaśnień odnośnie domów szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agulakriss 04.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 witam,jesteśmy nowymi forumowiczami i chętnie skorzystamy z doświadczenia zaawansowanych :budowniczych"chcemy wybudować dom 124 m w systemie kanadyjskim na śląsku. aktualnie zajmujemy się rozsyłaniem e-maili z prośbą o wycenę. Bardzo prosimy o wszelkie namiary firm, w które budują domy kanadyjskie . Może znacie też jakieś sprawdzone firmy godne poleceniapozdrawiamyaga i krzysiek[email protected]_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 09.09.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 co do KRONOTHERMU !!!!wszystkich zainteresowanych informuje, że dzwoniłam na doradztwo techniczne fitmy produkującej to ocieplenie i poinformowano mnie, że w przypadku ściany dyfuzyjnie zamkniętej dajemy od strony wewnętrznej pomieszczenia paroizolację a w przypadku ściany dyfuzyjnie otwartej jest to niepotrzebne !!! zdecydowaliśmy się na Kronotherm i bedziemy tego się trzymaćpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ściana dyfuzyjnie otwarta to złe rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.09.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 co do KRONOTHERMU !!!! wszystkich zainteresowanych informuje, że dzwoniłam na doradztwo techniczne fitmy produkującej to ocieplenie i poinformowano mnie, że w przypadku ściany dyfuzyjnie zamkniętej dajemy od strony wewnętrznej pomieszczenia paroizolację a w przypadku ściany dyfuzyjnie otwartej jest to niepotrzebne !!! zdecydowaliśmy się na Kronotherm i bedziemy tego się trzymać pozdrawiam ... ja też / budujemy właśnie wewnątrz domu z bali stelaż/. Kupiłam jedną płytę, żeby lepej się jej przyjrzeć , pyli jak diabli, maseczka i szczelne ubranie obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts