Maco 19.09.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 GrzegorzC,Myślę, że jak masz trochę zacięcia i smykałki do majsterkowania to nie pownieneś mieć kłopotu z postawieniem swojego domu szkieletowego. Zajmie Ci to na pewno dużo więcej czasu niż ekipie ale oszczędności na robociźnie na pewno będą. Ja bym tylko na Twoim miejscu wziął znającego się na rzeczy kierownika lub inspektora, który by kontrolował Twoją pracę. Wydaje mi się, że są pewne rzeczy które można przeoczyć robiąc coś samemu pierwszy raz chociażby nie wiem jak często i długo czytało się instrukcje i książki. A przecież to będzie TWÓJ dom ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzC 19.09.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Dziękuję za miłe wsparcie. Nie ukrywam, że nie korzystam z pomocy tzw. "fachowców" przy wszelkich pracach domowych i radzę sobie nieźle samodzielnie. Zgadzam się z Tobą, że rzetelny nadzór będzie działał li tylko na moją korzyść jako naprawdę fachowe wsparcie. Czy są jeszcze na forum samodzielnie budujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rich 19.09.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Grzegorzu na pewno sa . Buduje dom dla siebie z dwoma pomocnikami bez problemu , lecz robie to od paru niezlych lat. Z tego co sie orientuje jestes z okolic Krakowa zatem do mnie masz bardzo blisko . Jesli interesuje Cie jak co i dlaczego to zapraszam. Podam ci na na priva moj nr telefonu jesli bedziesz mial ochote zobaczyc budowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzC 19.09.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Rich dziękuję za odpowiedź.Jeśli można pozwole sobie na kontakt. POzdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazyaka 14.11.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Witam Wszystkich Proszę o poradę, jaki wybrać strop dla podłogi parteru bez piwnicy ? Czy dom drewniany powinien być wentylowany od spodu ? Jeśli nie to kierując się lepszymi właściwościami akustycznymi płyty żelbetowej wybiorę właśnie takie rozwiązanie. Chyba, że zna ktoś argumenty przemawiające za stropem drewnianym. prosze o pomoc kazyaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.11.2003 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Podłoga tradycyjna (taka jak strop nad parterem - drewniana z pustka pod nia wysoka na 50-60cm) miała dla mnie tę zaletę, że można w przyszłości łatwo przesuwać instalcje i że można wogóle instalacje tam prowadzić.Sam jednak zdecydowałem się na legalett, czyli płytę żelbetową z ogrzewaniem podłogowym w jednym. Głównie dla akumulacyjnego ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.11.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Czy wiecie, gdzie mogę znależć zależności grubości płyty OSB na poszycie zewnętrzne od rozstawu osiowego słupków i innych obciążeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 26.11.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Dołączam. P{ostawiłem dom w szkielecie drewnianym. Miałem dwóch pomocników typowo fizycznych, nie mających zielonego pojęcia o zagadnieniu. Taka zabawa trwa dość długo, ale wg. mnie opłaci się. Po pierwsze taniej, po drugie Wiem co zrobiłem ij eśli żle, to tylko do siebie mogę mieć pretensje. Ogolnie fajna rzecz. Lubię budować.... pozdrawiam wszystkich Juras XR4Ti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazyaka 28.11.2003 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 czy i jak wykonuje się wejście do pustki podpodłogowej ?, domyślam się, że robi się coś takiego celem kontroli stanu instalacji, izolacji itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.11.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Ja bym zrobił. CHyba wytarczy zwykła klapa w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anixa 02.12.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Tak sobie pomyślałem, że nie ma na tym Forum jednego miejsca gdzie ludzie budujący w technologii szkieletu drewnianego mogliby się wymienić spostrzeżeniami, uwagami, pomysłami, czy czm tam jeszcze można Więc może tutaj ? Sam za kilka tygodni zacznę taką budowę. Spróbuję też zebrać dotychczasowe dyskusje i wymiany poglądów w jedno miejsce. Jeśli już zbudowałeś swój szkieletowy dom , to daj mi znać. Ja jestem w przededniu podjęcia decyzji z czego budować. Może masz jakieś godne polecenia firemki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.12.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Muszę przyznać, że absolutnie nie mam teraz czasu na Forum Za ok.10 dni przyjeżdżają z firmy na budowę z elementami domu. Mają do Świąt postawić stan surowy otwarty (czyli ściany wewnętrzne i zewnętrzne obite OSB na zewnątrz, więźbę dachową [prefabrukowaną], folię łaty kontrłaty i balchodachówkę z obróbkami i rynnami. Może jeszcze uda się komin... Postaram się pisać na bieżąco o postępach w dzienniku. A firmę będę mógł z czystm sumieniem polecać (lub nie) za 2-3 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 02.01.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Witam wszystkich. Jestem nowym forumowiczem i na początek życzę pomyślności i spełnienia marzeń (nie tylko a własnym domku) w nowym roku. Mam zamiar budować dom (na razie jestem na etapie załatwiania pozwolenia na budowę) w technologii szkieletu drewnianego. Mam nadzieję, że będę mógł skorzystać z waszego doświadzenia i podzielić się informacjami na forum. Jeszcze raz wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.01.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Pewnie ! Moja ekipa (mogę ją z czystym sercem polecić jako fachowcy) w 10 dni roboczych postawiła cały szkielet (ściany zewnętrzne i wewnętrzne) obiła z zewnątrz płytą OSB, na tym zmontowała prefabrykowaną więźbę dachową (z Wielunia), po czym pokryła całość folią niskoparoprzepuszczalną (poddasze nieużytkowe), przybiła łaty i kontrłaty i na całość ułożyła blachodachówkę z obróbkami (+ rynny). Został mały kawałem bo źle wymierzyłem blachę i muszą przyjechać za tydzień i położyć 3 brakujące arkusze. Tempo niesamowite zważywszy na sezon (grudzień). No ale było ich sześciu chłopa... Domek stoi i bardzo ładnie się prezentuje (150m2 p.u.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 08.01.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Welcome everybody! Znalazłem tą grupę i chętnię się przyłaczam. Na wiosne będę ruszał z budową domku szkieletowego w podgdyńskim Bojanie. Jak na razie jestem pełen entuzjazmu. Zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tybero 08.01.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam, Moje male spostrzezenie przy wyborze ceny i technologii:mialem wybor: bal 24x24 cm albo szkielet w technologii ''niemieckiej''i okazalo sie ze roznica w ilosci drewna byla ok 10 m3, a do szkieletu dochodzi jeszcze welna, folie i obicie z obu stron. Cena drewna to 750zl/m3, co w sumie daje 7500 tys.wiec wybor byl oczywisty na rzecz bala.aha, dom w gorach wiec tylko drewno wchodzilo w rachube. tak podaje z ciekwawosci jak wyglada sprawa szkieletu niemieckiego bo amarykanski to juz inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.01.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 To prawda, Mój projekt został wykonany w technologii szkieletu niemieckiego = ok.16m3 dreana. Postawiono go w technologii spolszczonego szkieletu kanadyjskiego (4x15 i 4x10) i zużyto ok.8m3 drewna. 2 razy mniej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojt 09.01.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ... Na wiosne będę ruszał z budową domku szkieletowego w podgdyńskim Bojanie. Jak na razie jestem pełen entuzjazmu. Zobaczymy co dalej. MarcinU a jaki dom budujesz czy masz już projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 12.01.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Planuję budowę w technologii kanadyjskiej czyli lekkiego szkieletu (39x140 i 39x69 mm). Projekt D12L "Przytulny" z katalogu Muratora. Czekam właśnie na wycenę robioną przez firmę, która miałaby to budować. Jak dostanę szczegóły dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 13.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Halo dzień dobry wszystkim ! Właśnie otrzymałem WZiZT - pomału przymierzam się do budowy wymarzonego domku. Planowany jest dom w systemie szkieletu drewnianego, jest taka firma co buduje tego typu domki i przerabia każdy projekt na szkielet drewniany. Co myślicie o takiej propozycji - wymyśliłem w całym domu ogrzewanie podłogowe wodne - jak to się ma do stropów drewnianych w szkielecie; przecież nie trzeba robić wylewki z jastrychu na mokro z pozdrowieniami bodekku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts