Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojciech Nitka

[...]

drewno winno być zaimpregnowane ciśnieniowo na całej swoje grubości. Tylko wówczas będziesz miał czterdziestoletnią gwarancję na taras.

Temat z kwietnia, ale się chyba nie za bardzo rozwinął, więc mam pytanie (zdradzające pewnie całkowitą ignorancję :oops: , bo ja jestem tylko nie-szkieletowy sympatyk szkieletowych i o drewnie wiem mało, choć podoba mi się ogromnie).

Dlaczego wokół drewnianej elewacji trzeba co dwa lata z pędzlem latać?

(Pionowa, nikt po niej nie łazi - powinna być trwalsza niż taras).

W każdym razie taką informację znajduję wszędzie, gdzie szukam czegoś o oblicówce drewnianej.

Bo tę ostatnią wymyśliłam sobie ostatnio do położenia na, jednak tradycyjnym (jak mój mąż :wink: ), jednowarstwowym murku. Nie wiem czy dobrze wymyśliłam. Kombinuję od jakiegoś czasu, jakby tu już*po zakończeniu budowy nic nie musieć robić z elewacją - w końcu znam drewniane domy nawet 400 letnie, których raczej nikt nie maluje. A tu mi wszędzie piszą - 2-3 latka i malowanko od nowa. :x

Z drugiej strony - znajduję (jak i w cytacie) sugestie,*że tarasy zdzierżą po kilkadziesiąt lat (impregnowane ciśnieniowo lub takie z drewna egzotycznego).

W czym jest haczyk? Czego nie wiem, nie kumam?

Dlaczego z takich dech (impregnowanych lub egzotycznych) nie można zrobić trwałej na lat kilkadziesiąt elewacji?

Czy to aż tak drogo wychodzi, czy technicznie coś nie pozwala?

Po pierwsze - u nas na elewację stosuje się (w większości) deski suszone i strugane, malowane tanimi impregnatami koloryzującymi. Ty też możesz, ale wówczas masz zapewnienie, że co 2-3 lat możesz malować i to zmieniając za każdym razem kolor (to już żart)

Po drugie - unikniesz tego wszystkiego jeżeli stosować będziesz deski surowe (prosto spod piły), malowane dobrym impregnatem koloryzującym.

PS - Zapraszam na Forum Budownictwa Drewnianego - http://www.szkielet.com.pl

:D Witam wszystkich :D

Jestm tu nowy i też zamierzam budować w technologi drewnianej.

Mam prośbe do was aby ktoś mi polecił w poznaniu lub okolicach firme która buduje w tej technologi. Zamierzam jakąś firme wynająć tak aby postawiła go do momentu pod klucz ale bez wykończenia w środku. Wnetrza itp mam zamiar sam zrobić.

Podpowiedzcie mi jaka technologia by była najlepsza kanadyjska czy niemiecka czy jak one tam się nazywają.

Czekamy na informacje i z góry dziekujemy.

:D :D :D