bodekku 07.12.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 pozdrawiam mikołajkowo "szkieletorów" uważajcie na rózgi Ależ my grzeczni jesteśmy rózgi nam nie groźne ja też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 07.12.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Witam wszystkich Oczywiście jestem tutaj nowa, co widać po ilości postów Mam 11 miesięczna córeczkę która biega i rozrabia i dość gniecenia się 30 m kwadratowych wynajmowanego mieszkania placac za to ok 700 zł miesięcznie. Chcialiśmy wynająć coś większego, koszta rosną do 1000...Stad zrodził się pomysł domku, domku teraz, z kredytem itd. Małego, drewnianego przytulnego itd.Za tyle można już spalcać taki kredyt za który postawi się taki domek. Dlaczego w szkkelecie drewnianym? Może dlatego że można znaleść łatwo informacje odnośnie cen gotowych domków...Moze dlatego ze się je szybko buduje... Generlanei mało wiemy i dużo przed nami Muratora kupuje juz jakoś 3 rok, bi domek zawsze był moim marzeniem, ale mma teraz wrażenie,, że głownie skupiałam się na projektach i jakiś nowinakch niż na faktycznej wiedzy z zakresu budowania... Wiem że to początek i że przed nami trudna droga, ale wierzę, że damy radę, i że znajdę oparcie w Was wszystkich. Pozdrawaim serdecznie i pomyśle nad jakimiś pytaniami wstępnymi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 07.12.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 A tak z innej beczki to nastał szczesliwy dzień własnie zamontowałem wkładke w drzwi i tym sposobem w dniu 28-10-2005 mam: STAN SUROWY ZAMKNIETY!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no to teraz tylko wykończenie i koniec ! Ojej...ale Ci fajnie:) Gratulacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 08.12.2005 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 aida77 witam na pokładzie okrętu zwanym ,,szkielet" Trafna decyzja szkoda wywalać szmal na wynajm jak można mieć cos swojego, że dom w szkielecie to podwójne -tylko drewniany!!!!! Jak wybudujesz to docenisz dlaczego nie beton Szybko, ciepło i przytulnie! A tereaz szara rzeczywistość- jeszcze troche drogi przed Tobą. Znaleść projekt który bedzie ten jedyny.../ja szukałem długo zmieniajac koncepcje/. Ktos mi kiedyś powiedział z budujących jak budujesz to przestan czytać muratora bo zgłupiejesz... Znaleść firme tą jedyna/ znowu troche szukanie i przejechania km zwiedzając inne budowy/ masz przewage bo tych firm na południu kraju troche jest a warto pojezdzić aby ocenić i pogadac z innymi z klubu szkielet. Czasmi jak teraz cos załatwiam i widze budowe szkieletu zwiedzam budowe. Z perspektywy czasu potrafie ocenic ,,burdelarzy" od firm które cenia porzadek na budowie i solidne budowanie. Ale jak przejdziesz ten etap: działka, projekt, pozwolenie, kredyt/o ile bedzie/ wybór firmy i podpisanie umowy to zobaczysz jak szybko widac efekty budowania z drewna i możliwości zamieszkania w domu bez betonu. To tyle wstepu o 6 rano Oczywiście masz pytania pytaj nasz wiedza jest Twoja wiedza bo kazdy jak był nowy żerował na tych co sa krok do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 08.12.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Aida77 - witamy na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Wiecie, chyba ejstescie jedynymi przyjaznymi duszami;) Jakos sie totalnei zdołowalam tym wszystkim.im dalej w las Na razie pojmijajac fakt, ze pewnei nikt się nie porywa na taki wyczyn i to że mam wrazenei że wszyscy uwazaja ze nei ma szans, ja sama znalazlam chyba pierwsze schody...A mianowicie koszty po kupnie dzielki przed uzyskaniem pozwolenia na budowe...Bank chyba nie da od razu na to pieniędzy, więc skad ? Ehhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 08.12.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Aida77 spoko teraz schody a pózniej z górki. Tu kazdy jest z wysokimi wyrokami... i róznymi przezyciami zwanymi ,,jak zbudować dom":lol: Moi znajomi załatwiaja kredyt przez PTF -koleś brał kredyt na zakup działki, a jak kupił to o dziwo PTF zaproponowało zwiekszenie kredytu na budowe domu. Kredyt ma na dobrych warunkach bo jak go znam nie wchodzi w bagno. Odwiedz EXPANDERA mi bardzo pomogli z formalnościch związanych z kredytem-moze maja sposób na kredyt działka+budowa.Ich zadanie to szukac i przedstwaić oferte najlepsza dla Ciebie i to oni szukaja banku który pozwoli Ci spełnic Twoje oczekiwania. Mi pomogli jak osobiście chodziłem po bankach to wszyscy wywaliali mnie w powietrze a oni tak to załatwili że dostałem to co chciałem... chodziło o hipoteke Szukaj projektu małego ale z mozliwoscią rozbudowy. Tym sposobem jestes wiarygodna dla banku bo chcesz działke i dom w którym szybko zamieszkasz i zaczniesz spłacać/nazwijmy to mały/ Takie projekty sa fajne bo mozna pózniej robic cuda. Rozbudowa w bok albo adaptacja góry. No chyba kiedys bedziesz bogata Co do kosztów budowy to moze szkielet jako konstrukcja a reszta własnymi siłami lub przez znajomych albo znalezione firmy branzowe ale sprawdzone. Jest ostatni rok ulg i teraz ceny sa wysokie zobaczymy co bedzie w nastepnym roku jak nie bedzie tyle zleceń a ludzie bedą chcieli zarobić aby utrzymac firmy. Moim zdaniem ceny za robote pójda w dół. Co do domów ,,gotowców" nie zawsze wychodzą taniej a co najgorsze jak buduje firma od A do Z to nie wiadomo co masz w srodku i na jakich materiałach postawili Ci dom. Masz dom za okreslona cene!!!! Ale te lekcje bedziemy przerabiac pózniej. Każdy z nas dosypie pare ziarek informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 08.12.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Kurczegdyby był tutaj ktoś kto prerabial coś podobnego...CZyli kredyty od pcozątku i jak sobie z tym radzić, mówisz, ze kwestia domku czy od A do Z to pózniejsza lekcja, ale to kwestia wyboru projektu..Albo bardzoej na teraz który mozna zbudowac pod klucz prawie, albo bardziej do rozbudowy i spelniający lepiej nasze oczekiwania.Dochody nasze się zwieksza na pewno potem, bo jak zacznę pracowac "pełną para", to dojdzie moja pensja Fakt faktem, że koszty też wzrosną o jedno dziecko ktore jest w niedalekich planach Z drugiej strony karolina ma 11 meisaiecy wiec ejst wszystko zabawki, ciuszki, kwestia jezdenia i pampersów. Rozmawoalam z jednym gosciem, męzem kolezanki z innego forum, takiego "o dzieciach" Zdolność kredytowa mamy powinnismy dstac kredyt do 220 000, dzialki pod krakowem do 40 000 się kupi, 30 000 znadwyzka chyba te wszystkie oplatyzwiazane z projektami przyłaczami itd Zostaje 150 na domek, taki, zeby móc w nim zamieszkac no to w teorii wszyskto gra. ale ja się obawaiam o te 30 000 czy moze mniej przed pozwoleneim na budowe, nie wiem jak to jest z bankami myslalam ze znajdę kogoś kto mial podobna sytuację Tez ostanio czytalam gdzies o zwiekszeniu kredytu, mzoe tak zaczac , ale to nei kwetoia na budowe ze by nie dali tylko na te głupie formalnosci Podbno bank to zwraca, ale czasmai trzeba cos zalozyc, a my nei mamy oszczednosci. No ael droga do włąsnego domu nie może być chyab za prosta. aha domek do rozbudowy i owszem, jak znajdziecie ciekawy projekt plus koszty wykonanai mozecie dać znac;) CZasami przypadkeim rzuci się coś w oczy, U nas jest o tyle gorzej że potrzebujemy dodatkowy pokój na Gabinet bo duzo prcujemy w domu no i nie za maly bo rownoczesnie ma byc pokojem goscinnym poneiwaz cala radzina poza krakowem a wlasciwie to my ejstesmy poza wszelkimi rodzinami i od strony męża i mojej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 08.12.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Poczekaj az towarzystwo obudzi sie ze snu zimowego na forum sa ludzie którzy przerabiali kredyt+ budowa_ koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 09.12.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 ewentualnie poszukaj w wątku Prawo i pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loxia 09.12.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Przejrzałam wczoraj wątek o balach dziś czas na szkielety. no bo to podobno bez różnicy czy bal 14cm czy szkielet. szkieletu się mój mąż boi, że mu sąsiad siekierą porąbie gdzie w Warszawie i okolicach trafić do fachowca, któy mu to wyjaśni po ludzku? a może od razu możecie polecić firmę, która buduje takie domki? rozpiętość cenowa jak się zdążyłam zorientować dość duża od 1350 do 2200 za m2. zależy od tego co jest w cenie czy od czegoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.12.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Loxia Witaj, ja tu od paru dni, więc podobnie zielona I tez jestem na etapie szukanai firm i to najlepiej z konkretnymi domkami w konkretnej cenie, zeby było wiadomo czego się spodziewać. Jak znajde jakies stronki to wrzuce linki, Ty tez wrzuć jak cos znajdziesz, a ceny? Chyba faktycznie zależy od materiąłow ale pewnie nie tylko.Więc lepiej dokladnie wszystko sprawdzić A te ceny co podajesz, to za jaki stan? bodekku, j-1942 wklepalam w wyszukiwarke dom i kredyt albo odwrotnie i znalazlam pare watkow, na razie zapisalam ptem sie za czytanei wezme;) Narazie znalazlam jedna dziwną rzecz podobno banki robia problemy przy kredytowaniu Zakupu domku starego na wsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 09.12.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Idę jutro na budowe ogladać zaczątki ścian G-K, mam nadzieję, że juz niedułgo w domku będzie wygladać normalnie, tj.pomieszcenia, ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 09.12.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Aida77 - na forum masz jeden z tematów Prawo i pieniądze wejdź i przekop tematy na pewno coś znajdziesz druga opcja to expander http://www.expander.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 09.12.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam myslałem o domu z bala ale szybko sie wyleczyłem jak zobaczyłem co nasze rodzime firmy wyrabiaja i z jakich materiałów to robia. Obserwowałem dom który przez rok stał w stanie surowym zamknietym i co moja wizyta to kartka papieru przechodziła miedzy belkami Nie ma sprawdzonej technologi i firm do ktorych mam zaufanie. Bal i tak musisz ocieplic na zewnatrz lub wewnatrz. Po za tym co jakiś czas skrobanie malowanie czyli konserwacja czyli chemia na całego. Co do starych domów to nie dziwaota że banki nie chca bo to nie ma zadnej wartosci jedyna wartość to działka. Po za tym stara chałupa to znowu konserwacja no i chemia. Koło mnie gość sprowadził dom gdzieś z Lubelskiego chałupa ok 80 m kosztowała ok 30 tys bez okien drzewi i dachu więc jak policzysz to nie tak tanio. A chemii to az zatykało bo trzeba było drzewo zakonserwowac i wybic to cos mieszkajace w drewnie. Stara chałupa to remont a jak wiadomo remontując wydajesz wiecej niż budująć od podstaw Przy domu nowym drewno jest suszone komorowo, strugane itd/ opis znajdziesz w poprzednich opisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 09.12.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ola dzis byłem po dwóch dniach na budowie i nie poznaje. Chopaki zasuwaja az miło. Mieszkaja na budowie a tym sposobem maja kilka godzin więcej roboty. Zaprzyjazniony pies dziadków/ oczywiście nasz/ mieszka i pilnuje kolesi Pospiech wskazany bo kolezanka ALEX podbiera mi firmę zartuje I znowu czym dalej w las tym nowe problemy. Dzis była wzmianka ze czas mysleć o drzewiach wew:o a decyzji bark- jakie? a do kompromisu daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 09.12.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 AIDA77 zamiast zadręczac się i głowić mała do wózka i na spacer do EXPANDERA lub podobnych firm. Pogadaj z fachowcami od kredytów i wtedy zacznij mysleć co wybudujesz i za jakie fundusze. Posiesz sie byłem przed takimi samymi dylematami:-stara chałupa na wsi-sprowadzenie rozebranie i zlożeniem chałupy zakupionej gdzieś z kraju- coś tam jeszcze//az mi wstyt do tego wracać/-balale dojrzałem, spadłem zdrzewa i buduje szkieleta. I chwała tym co dali mi po łapach za poprzednie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 09.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 bodekku co uzywałeś do szpachlowania szczelin między płytami. Potrzebuje coś z górnej półki. Jest cos z jakimiś włóknami ale jak to sie nazywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 09.12.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 J 1942 .Do wózka:) Akurat, ona juz nei jeste taka małabiega szaleje rzrabiaw wozku wysiedzi jak jedzie, w abnku expandorze i gdzei indziej szans nei ma, nie wyobrazam siebie spotkania w sprawie kredytu z rozrabiającym maluchem w tle, a głowkowanie? No cóż, ja oprócz zajmowania się mala pracuje po 6 h dziennie wiec czasu malo i generalnie nei wyrabiam z niczym Co do ekspandora to rozmawialam z kims z podobnej instytucji (na GG ) no i podobno by się dało Powstał jedynie problem tych wszystkich przyłącz. Ze banki placa za to , ale po czasie. Ja się chcialam dowiedziec czy rzeczywiście tak jest, myślalam ze znajde kogos z podobnym problemem. Znalazłam wątekm o jednym kredycie na działke i budowe, ale na razie cisza;) Nikt mi nei odpisał. No i czytam dalej, moze lepiej sie choc troche orientowac idac na jakies spotkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 09.12.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Mi expander pomógł dostałem z banku/taki mi wybrali cały szmal w trzech transzach a na co poszły to nikt nie wnikał bo przy szkielecie to oni maja problem.Miałem wynegocjowane-zadnych faktur. Inspektora wzywałem i jak gość przyjezdzał to nie wiedział co sie dzieje bo budowa rosła w oczach. To przywilej budowy w szkielecie. jak masz dobra firme to cięzko nadazyc z okresleniem zaawansowania robót. Aby tylko była faza na budowie reszta przyłączy pózniej. Mam full kolesi ktorzy na końcu robili przyłącza bo ważniejsze były inne roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts