Aida77 11.12.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 O kurcze no to ten Interdom nie przedstawia się dobrze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 11.12.2005 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Hej szkieletowcy moze się wypowiecie cos na temat kredytow? Ja mam kilak ogolnych pytan;) Moze akurat ktos zna odpowiedz? 1 Jeden kredyt na dzialke i dom Podobno jest to mozliwe albo bierze sie kredyt na dzialke i rozszerza na dom, moje pytanie: Mial ktos doswaadzczenie w kredytach tego typu? jakies rady, wskazwki? No i co z pieniedzmi potrzebnymi po kupnie dzialki przed uzyskaniem pozwolenia na budowe? Trzeba załozyc? 2. Czy lesli generalnei buduje się na kredyt to są wymogi takie że dom jesli projekt jest z poddaszem uzytkowym to trzeba go wykonczyc w calosci?A 3Jesli projekt bedzie z poddaszem nieuzytkowym ale z mozliwoscia adaptacji go do celow mieszkalnych czy problem poznego wykonczenai znika? No i pytnei z innej beczkido tych co juz wybudowali, mzoe podzielilibyscie się informalcja typu rzuty i wglad domku a poniesone koszty etapu stansuerowy zamkniety z wszelkimi instalacjami ale bez wykonczenia... chce się pocieszyc, że realne jest dojscie do takiego etapu za kwote 120 000 pln...albo 130 Oczywiscie dzialki nei berzemy pod uwage;) ani nic z ogrodu itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 11.12.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Witam all! Ja tu swierzy jestem, choc sledze forum od jakiegos czasu. Zazdorszcze tym co to juz sa w trakcie i dalej ale rosne tez na duchu czytajac ze zaczynaja budowe inni, mimo zglaszanych trudnosci. Aida77 !! Jestem dokladnie (no moze prawie ) w takiej samej sytuacji jak wy. Zaczne moze od podobienstw: tez mieszkamy w wynajmowanym (TBS) i placimy chore pieniadze za ta "przyjemnosc", od miesiaca mamy corke , zero zaskorniakow, na pewno bedziemy brali kredyt na dzialke+budowa ( kurcze, jak czytalem twoj pierwszy post to jak normalnie jak lustrzane odbicie - ty na poludniu PL ja na polnocy ). A teraz roznice: dzialke juz mamy wybrana (20 km od Gdanska) i dogadana cene (32 000 PLZ /1190 m2); umowe podpiszemy na poczatku nowego roku po przejeciu przez gmine wodociagu wykonanego przez wlasciela dzialki. Niedawno dostalismy niespodziewany maly zastrzyk gotowki - pojdzie na zakup dzialki wiec o tyle zmniejzy sie nam kredyt na ziemie. Plan jest taki aby splacic dzialke w ciagu 2 lat (a przynajmniej wiekszosc kredytu), dobrac kasy z banku i wowczas dopiero ruszyc z budowa. Nadal waham sie pomiedzy technologiami: bk czy szkielet. Co bym nie wybral mam o tyle fart ze znajoma prowadzi firme budowlana - wiec wybuduje "po znajomosci" za mniejsze pieniadze. Dodatkowy plus ze bedziemy budowac sie z kolezaka jednoczesnie w tej samej firmie, bo wlasicicelka firmy budowlanej to nasza wspolna znajoma - wiec koszta budowy pownny tez sie zmniejszyc. Tak czy inaczej zycze ci szczescia i nie rezygnuj - bo warto sie pomeczyc ale mieszkac na wlasnym. Mam jeszcze pytanko do "szkieletorow" - czy ktos juz z was mieszka jakis czas w domu tej kostrukcji - jak to jest z cieplem w takich domach, czy trzeba mocno grzac aby utrzymac temperature, czy cieplo nie ucieka, jak to sie ma do domow murowanych. No i jak z kosztami utrzymania takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 12.12.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Ścianki sie robia, powoli oj powoli, jak się rozejżałam wczoraj to dopiero do mnie dotarło ile jeszcze roboty , w dodatku przy takim tempie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 12.12.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 bodekku co uzywałeś do szpachlowania szczelin między płytami. Potrzebuje coś z górnej półki. Jest cos z jakimiś włóknami ale jak to sie nazywa ? ja mam zwykłą szpachlę ale jest podobno elastyczna szpachla akrylowa jak znajdę dam znać było chyba w jakimś "Muratorze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 12.12.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 bodekku i nie pęka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 12.12.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 bodekku i nie pęka ? pęka - ale nie wszędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 CZEŚC SZKIELETOWCY robata wre i idzie do przodu. Co do mas juz wiem co wybiore RIGIPS VARIO typowa do konstrukcji drewnianych i poddaszy- nie pęka !!!!!!!!!! : ,noc przy kompie spedzona na szukaniu w internecie po producentach Dzis dzwonił kolega z hurtowni i mam do przetestowania lepszy produkt- producent ATLAS. Cos wiecej powiem pod koniec tygodnia bo pierwsze worki jada dla chopaków z EKO. W piatek wchodze na rozliczenie taryfowe noc-dzień w elektryce wiec parę zetów zostanie w kieszeni, a za 2 tyg odpalam legaletta czyli ciepełko z fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 12.12.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Do j-1492 i innych co juz maja stan surowy zamkniety , jakei mieliscie jzu koszty? ogolnie;) przyłaczam stan zero, surowy otwarty no i zamkniecie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 12.12.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 CZEŚC SZKIELETOWCY robata wre i idzie do przodu. Co do mas juz wiem co wybiore RIGIPS VARIO typowa do konstrukcji drewnianych i poddaszy- nie pęka !!!!!!!!!! : ,noc przy kompie spedzona na szukaniu w internecie po producentach Dzis dzwonił kolega z hurtowni i mam do przetestowania lepszy produkt- producent ATLAS. Cos wiecej powiem pod koniec tygodnia bo pierwsze worki jada dla chopaków z EKO. W piatek wchodze na rozliczenie taryfowe noc-dzień w elektryce wiec parę zetów zostanie w kieszeni, a za 2 tyg odpalam legaletta czyli ciepełko z fundamentu jak sprawdzisz jak się zachowuje to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 AIDA77 to zalezy od wielkości domu, kształtu dachu, rodzaju fundamentu , dodatkowo to wszystko docipeliłem 10 cm. Okna drzwi Kazdy dom jest liczony indywidualnie, ale ok 1100,-PLN/m2 w moim przypadku do stanu zamknietego, w tym Legalett ok 24000 jako fundament bez nagrzewnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 12.12.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 A domek ma prosty czy skomplikowany? I szoda że nie macie jakies linkow do projektow lbo do zdjec domeczku itd... A my moze wstepnie bedziemy miec w stycvzniu projekcik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 12.12.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Witam wszystkich nowych na forum szkieletorków troszkę mnie nie było bo nie bardzo mam czas, ale za to z tego co widziałam obaj Panowie czyli Elita i j-1942 świetnie sobie poradzili i jak prawdziwi gospodarze powitali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 12.12.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Jeśli chodzi o kredyty to ja sama biegałam po bankach i już jestem tak wyszkolona jak przyzwoity "owczarek", ale nie miałam już czasu bo jeszcze bym robiła zmiany w umowie Ja wychodziłam z założenia, że jak najmniej kredytu niestety nie dało rady tak jak chcieliśmy. Starałam się kupić działkę i przyłącza i do pozwolenia na budowę za gotówkę nie wiele tego w sumie wyszło. Już przy projektowaniu działki zyskaliśmy jakieś lekko 500PLN Kwoty do projektowania to zależy jaki region kraju, ale oszczędzić można sporo na sam początek. I tak jak mówi j-1942 szukać tańszych sił, np. ktoś coś wykopie, wymuruje coś podłączy w tanich znajomych siła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 12.12.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 aham bym zapomniala, ich_troje, no faktycznie Wasza sytuacja podobna chociaz jednak lepsza troszeczkę , no i wsumei bardzeij delikatnie do calosci podchodzicie, rozważnie, my bardzoej na zywiol no ale zobaczymy na razie i tak wszystko bardzoej wirtualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 12.12.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 j-1942 już zostaw to Eko, co się wezmą za myślenie o moim domeczku a o kredycikach odezwę się na koniec tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Za mój dom w stanie surowym otwartym miałem wyceny od 35000 do 100 000,- / cena 100 tys to cena warszawki / Więc teraz widzisz jaki jest rozstrzał cen. Trzeba mieć projekt i dopiero zastanawiac sie nad wycenami bo mozna wtedy mówic o konkretach. Zapomnij jak ktos ci mówi bez wglądu w projekt cene za 1 m. Dla mnie to ,,oszust" który chce naciagnac a jak podpisze umowe to wsadzi najgorsze i najtansze badziewie. Każdy projekt rzadzi sie swoimi prawami i rozwiazaniami a to czasmi kosztuje cos wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Alex a ja juz myslałem że zeszłaś do podziemia witam wsród zywych i budujących ponownie. Co do EKO to tak ich rozgrzeje że bedą robic dwa razy szybciej. Spoko niech pracuja jak bedą mnieli przerwe to sie rozleniwia i beda mieli długi start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Aida77 zobacz strone biura projektów MTM STYL dom Manta to jest to co ja buduje ocenisz czy prosty czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 12.12.2005 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Alex kiedy zamawiasz drewno bo w lesaie nie maja co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts