Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Recommended Posts

Witam Panie Wojciechu;-)

Bardzo dziękuję za link- jest to dla mnie źródło wiedzy i bardzo dużo czytam na tej stronie. Z poprzednich postów widziałem że przesyłał Pan forumowiczom "Katalog budownictwa drewnianego 2004" Czy mógł bym również liczyć na tak miły prezent;-)

Bardzo cenię Pana wiedzę i czytając oskarżenia typu że Pan narzuca komuś taką firmę czy inną bardazo się zdziwiłem, ponieważ sam do Pana czasami pisałem i nigdy nie odczułem jakiej kolwiek kryptoreklamy, a tym bardziej samoreklamy.

Proszę też forumowiczów aby przestali się oskarżać czy tak czy tak jest dobrze, tylko niech napiszą o swojej wiedzy, a nie krytykują innych;-)

Pozdrawiam

[email protected]

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za słowa otuchy. Sam teraz studiuje książki o budownictwie drewnianym- i staram się chłonąć wiedzę z internetu. Poza tym będe się starał kupować droższe ale sprawdzone materiały typu paro i wiatro izolację i wełnę. No i jakoś to będzie;-)

No i myśle że Was też mogę się pytać

Ja też będe sam wylewał fundamenty, tylko przed przyjazdem gruszki wezmę sąsiada który już to robił wiele razy, żeby zobaczył czy wszystko jest ok;-) Tylko zastanawiam się czy fundamenty wlewać bezpośrednio do ziemi?? Jakie Wy macie doświadczenie??

Pozdrawiam

Mieliśmy ładne deskowanie a był murarz na 3 godzinki i zrobił przekątne. A nadzór trzymał sam kierownik.

Witam

mam rozwiązanie na łazienki i pomieszczenia mokre na podłogi. Można zapomnieć o wylewkach samopoziomujacych. Grubosć całości to ok2mm+klej elastyczny+ kafle :lol: i mamy przy tym folie w płynie która jest konieczna na posadzki w pomieszcenich mokrych na płytach OSB. A juz prawie lałem beton na chudziaka z siatka zbrojeniowa :lol: UF jeden problem z głowy

Witam wszystkich serdecznie.

Plącze się po forum i szukam. Dwa dni temu przyszedł kolejny pomysł do głowy na własny dom. Pomysł ten to dom modułowy. Znalazłem artykuł, który dość mocno zachęcił mnie do bliższego poznania tematu, oczywiście chodzi o kasę :D . Interesuje mnie, czy macie na ten temat wyrobiony pogląd i może ktoś z Was zna jakąś firmę, która robi coś takiego na terenie pomorskiego? Bardzo prosze o odzew.

Pozdrawiam :)

Panie Wojtku jako niezalezny konsultant pewnej firmy co Pan radzi ze ściankami wewnetrznymi zrobionymi nie zgodnie z wiedza budowlana w technologii szkieletu. Tłumaczenie firmy że zostałem poinformowany :D o czym, że grozi to bardzo powaznymi konsekwencjami. Czy Pan zgodziłby sie na to ? Wiekszy problem co dalej rozbierac czy nie?.

"2.3.2.1. Wymagania stawiane przy montażu opóźniacza pary (paroizolacji)

Wszystkie przegrody zewnętrzne; ściany zewnętrzne, stropodachy i dachu; od strony wewnętrznej budynku należy chroni przed wilgocią stosując opóźniacz pary, zwany powszechnie paroizolacją.

Opóźniacza pary nie należy stosować na przegrodach wewnętrznych tj. ściankach działowych i stropach międzykondygnacyjnych."

To fragment "Wymagań techniczno-montażowych dla lekkiego budownictwa szkieletowego". Fragment opublikowany na stronie - http://szkielet.com.pl/wymagania.php?show=15

Jednak wielu inwestorów czy tez firm wykonawczych, ze względu na ograniczenie rozprzestrzeniania się włókien wełny, tym bardziej gdy w domu jest (czy też moze być) alergik, stosuje folie paroizolacyjne na wszystkich przegrodach.

PS. Proszę nie traktować mnie jako "niezależny konsultant pewnej firmy".