Andrzej Wilhelmi 13.04.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Wszystkim Szkieletorkom i Szkieletorom życzę zdrowych i pogodnych wišt Wielkanocnych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 14.04.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Zdrowych Spokojnychi Radosnych Świąt Wielkanocnychżyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 14.04.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Wesołego królika,co po stole bryka,spokoju świętegoi czasu wolnego,życia zabawnegow jaja bogategoi w ogóle-wszystkiego najlepszego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 14.04.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witajcie! j-1942, o miłości nie ma mowy,jest umowa o wykonanie domu, jak będzie- zobaczymy.Dzięki temu,że jesteście o krok ( a możę dwa?) przedemną, jestem ciut mądrzejszy niż na starcie. Życzę przeprowadzki bez strat, i przyjemnego mieszkania . Wesołych Świąt Wszystkim Forumowiczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domek Krasnoludka 15.04.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 alex to zmien prawnika bo ten cie oszukuje To ty wydajesz szmal i to ty dyktujesz warunki Z zapisu o zabezpieczeniu EKO zwasze sie wykpi i zwali na innych. Jak ten facet nie wie o tym że nie daje sie foli w scianki działowe lub jak wyglada kat prosty to nie wierze że podejmie sie poprawek w wykonczonym domu bo go na to nie stac..... jak bedzie kwach to cena całej inestycji idzie w gore bo wtedy dochodzi wycena rzeczoznawcy i co zwróci ci za kafle, parkiety, farby lub jakies wyposażenie domu które pójdzie na straty. Nie w jego stylu jak nie moze oddać projektu OLI a mi wysłac atestów. Chłopie, zrobiłeś sobie z tego forum prywatną rozgrywkę. Walcz i narzekaj na priva. Muszę Cię bowiem rozczarować - nie każdy korzystający z tego forum jest zainteresowany Twoimi wylewnymi żalami. Najpierw wychwalasz pod niebosy, a potem żalisz się jak dziecko. A gdzie był kierownik budowy, a gdzie był Twój inspektor nadzoru? To do nich kieruj te żale - może jednak na priva a nie przez to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-1942 15.04.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 może masz racje ale kiedys chwaliłem a teraz ostrzegam to tyle. Ja sie przejechałem i nie chce aby inni zrobili to samo. Ty plujesz na technologie szkieletu a ja na firme budującej w tej technologi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex.57 15.04.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Jeszcze raz: Wesołych , spokojnych i przyjemnych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 18.04.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam po Świętach i proszę o radę.Z czego wyprowadzić ścianę fundamentową nad ławą? Ściana będzie miała ok 1m wysokości i w projekcie ma mieć szerokość 17cm. Zastanawiam sie czy lepiej wylać cały monolit betonowy czy robić ścianę z bloczków. Orientujecie się jak to wychodzi cenowo i jakie bloczki dawać??Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 18.04.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Witam.Jaki jest zazwyczaj rozstaw krokwi?Czy jest on uzależniony od rozstawy słupków? (słupki co 40 to i krokwie co 40?) Jakie wymiary mają standardowe krokwie?(38x140)?Czy jest standardowy minimalny wymiar jętek?To byłoby na tyle(na razie:).Z góry dziękuje za odpowiedzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 18.04.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Jaki to dom?Dla domu parterowego z użytkowym poddaszem możesz spokojnie zastosować słupki (38 x 140 mm) w osiowym rozstawie co 60 cm. Tak samo krokwie.Wymiar krokwi jednak winien być uzalażniony od pokrycia dachu (jakie planujesz?). Musisz bowiem zastosować ocieplenie w granicach min. 20 cm. A dając "niższe" krokwie, o ile wytrzymają przenoszenie obciążeń, będziesz musiał dać dodatkową warstwę ocieplenia. Nie mniej - podaj jakie zamierzasz dać pokrycie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Pytanie o przekrój krokwi należy kierować do projektanta! Jakiej odpowiedzi oczekujesz na Forum skoro nic nie wiadomo o Twoim dachu? A jak dom parterowy bez poddasza użytkowego to może prefabrykowane wišzary a nie krokwie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 19.04.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Witam.Otóż dane te są mi potrzebne do pracy dyplomowej dotyczącej domów z drewnianego szkieletu.Nie buduje ani też nie projektuje (na razie) takiego domu.Potrzebne mi były przybliżone wielkości krokwi w takich dachach, a żeby mieć jakąkolwiek orientację.Wiem, że wymiar krokwi jak i rozstaw jest uzależniony od obciążenia ale chyba można podać jakieś widełki. Skupiam się na domach z poddaszem użytkowym, więc wiązary odpadają.Interesują mnie domy o powierzchni użytkowej około 150 m2 i prostych dachach krokwiowo jętkowych dwuspadowych.Wydawało mi się, że tego typu konstrukcji domów kryte są raczej lekkimi przekryciami (blacha,gont bit.) i o takie dachy mi chodziło. Jeśli możecie podać jakąś fachową literaturę, napisaną po polsku byłbym wdzięczny.pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.04.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 W zasadzie stosuje się dwa rozmiary - 38 x 140 lub 38 x 185 mm. Oczywiście wymiar zależy od rozpiętości dachu, przenoszonych obciążeń i tp. Te pierwsze można między innymi stosować np. gdy połać nie wymaga szczeliny wentylacyjnej i całą przestrzeń między krokwiami wypełnia się izolacją cieplną, co wymaga wysokoparoprzespusczalnej folii na połaci dachu. Tę samą grubość izolacji cieplnej, ale z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej, gdy jest wymagana, można zastosować między drugimi krokwiami. Trochę na temat konstrukcji dachowych możesz poczytać tutaj - http://www.szkielet.pl/wymagania.php?show=9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 19.04.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Dziękuje serdecznie o coś takiego mi chodziło.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 19.04.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Zajrzyj też tu - http://szkielet.com.pl/forum/viewtopic.php?t=656&sid=401301d47778e2fec3686c538fa4b4cc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keczkun 20.04.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Jak rozgryżć te tabele? nie ma takiego czegoś po polsku? albo chocby po niemiecku? Czy orientujecie się czy jest gdzieś do zdobycia książka "Budowa drewnianego domu szkieletowego" wydana przez Murator? Może ktoś posiada taką książkę i chciałby ją odsprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 25.04.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 witam i podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 25.04.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 witajcie niedawno bylam w typowym kanadyjczyku u sąsiada i jakoś tam mi inaczej było, bo jest zupelnie inny konstrukcja dookoła jest w białych bloczkach typu solbet co to do końca to nie wiem, ale jakoś tak mnie zdziwiło, że to typowy kanadyjczyk pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 26.04.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Dzieńdoberek dawno mnie tu niebyło bo była mała przerwa w budowie domku w tym roku własnie się robi elewacja wełniana a potem środeczek i ziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 26.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 no to do boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts