Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa drewnianego szkieletu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

alex to zmien prawnika bo ten cie oszukuje To ty wydajesz szmal i to ty dyktujesz warunki :lol: Z zapisu o zabezpieczeniu EKO zwasze sie wykpi i zwali na innych. Jak ten facet nie wie o tym że nie daje sie foli w scianki działowe lub jak wyglada kat prosty to nie wierze że podejmie sie poprawek w wykonczonym domu bo go na to nie stac..... jak bedzie kwach to cena całej inestycji idzie w gore bo wtedy dochodzi wycena rzeczoznawcy i co zwróci ci za kafle, parkiety, farby lub jakies wyposażenie domu które pójdzie na straty. Nie w jego stylu jak nie moze oddać projektu OLI a mi wysłac atestów.

Chłopie,

zrobiłeś sobie z tego forum prywatną rozgrywkę. Walcz i narzekaj na priva. Muszę Cię bowiem rozczarować - nie każdy korzystający z tego forum jest zainteresowany Twoimi wylewnymi żalami.

Najpierw wychwalasz pod niebosy, a potem żalisz się jak dziecko. A gdzie był kierownik budowy, a gdzie był Twój inspektor nadzoru? To do nich kieruj te żale - może jednak na priva a nie przez to forum.

Witam po Świętach i proszę o radę.

Z czego wyprowadzić ścianę fundamentową nad ławą? Ściana będzie miała ok 1m wysokości i w projekcie ma mieć szerokość 17cm. Zastanawiam sie czy lepiej wylać cały monolit betonowy czy robić ścianę z bloczków. Orientujecie się jak to wychodzi cenowo i jakie bloczki dawać??

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam

Jaki to dom?

Dla domu parterowego z użytkowym poddaszem możesz spokojnie zastosować słupki (38 x 140 mm) w osiowym rozstawie co 60 cm. Tak samo krokwie.

Wymiar krokwi jednak winien być uzalażniony od pokrycia dachu (jakie planujesz?). Musisz bowiem zastosować ocieplenie w granicach min. 20 cm. A dając "niższe" krokwie, o ile wytrzymają przenoszenie obciążeń, będziesz musiał dać dodatkową warstwę ocieplenia.

Nie mniej - podaj jakie zamierzasz dać pokrycie dachu.

Pytanie o przekrój krokwi należy kierować do projektanta! Jakiej odpowiedzi oczekujesz na Forum skoro nic nie wiadomo o Twoim dachu? A jak dom parterowy bez poddasza użytkowego to może prefabrykowane wišzary a nie krokwie. Pozdrawiam.

Witam.Otóż dane te są mi potrzebne do pracy dyplomowej dotyczącej domów z drewnianego szkieletu.Nie buduje ani też nie projektuje (na razie) takiego domu.Potrzebne mi były przybliżone wielkości krokwi w takich dachach, a żeby mieć jakąkolwiek orientację.Wiem, że wymiar krokwi jak i rozstaw jest uzależniony od obciążenia ale chyba można podać jakieś widełki. Skupiam się na domach z poddaszem użytkowym, więc wiązary odpadają.Interesują mnie domy o powierzchni użytkowej około 150 m2 i prostych dachach krokwiowo jętkowych dwuspadowych.Wydawało mi się, że tego typu konstrukcji domów kryte są raczej lekkimi przekryciami (blacha,gont bit.) i o takie dachy mi chodziło. Jeśli możecie podać jakąś fachową literaturę, napisaną po polsku byłbym wdzięczny.pozdrwiam

W zasadzie stosuje się dwa rozmiary - 38 x 140 lub 38 x 185 mm. Oczywiście wymiar zależy od rozpiętości dachu, przenoszonych obciążeń i tp.

Te pierwsze można między innymi stosować np. gdy połać nie wymaga szczeliny wentylacyjnej i całą przestrzeń między krokwiami wypełnia się izolacją cieplną, co wymaga wysokoparoprzespusczalnej folii na połaci dachu. Tę samą grubość izolacji cieplnej, ale z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej, gdy jest wymagana, można zastosować między drugimi krokwiami.

Trochę na temat konstrukcji dachowych możesz poczytać tutaj - http://www.szkielet.pl/wymagania.php?show=9