Senser 18.11.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Tommco, bo już w końcu nie wiem....ty masz ten zbiornik nad kominkiem w obudowie czy nad kominkiem w innym pomieszczeniu?? Jakiej pojemności jest ten zbiornik?? I ew. jaka ilość wody w tym zbiorniku jest na codzień?? (zmierzam do jego wagi)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.11.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Nasze naczynie wzbiorcze jest wielkości wiadra ocynk 12 litrów i mamy je nad kominkiem. Będzie schowane pod obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.11.2004 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 Senser Moi znajomi mają je w obudowie, ale nie wyszła ona mała z tego co wiem. Ja, ponieważ kominek mam na środku salonu, który nie jest duży, nie chciałem robić jakiejś strasznie wielkiej obudowy. Tak więc zamontowałem naczynie wzbiorcze na poddaszu. Jeśli chodzi o wagę, to szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Myślę, że może ważyć koło 10kg, ale strzelam. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YaGi 18.11.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 A czy ktoś wmontował sobie kominek z płaszczem wodnym w układ zamknięty bez wymiennika, tzn. bezpośrednio? Pzzepisy unijne dopuszczają takie rozwiązanie przy spełnieniu pewnych warunków (np. wężownica na płaszczu za pomocą której można szybko schłodzić kominek, lub zbiornik buforowy który przyjmie nadmiar ciepła).Czy ktoś ma jaiś schemat takiego rozwiązania?Jak się na takie coś zapatrują instalatorzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.11.2004 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 darkingos Jak to masz zrobione, że automatycznie wyłącza Ci się kocioł jak w płaszczu będzie odpowiedznia temperatura? Ja mam zdaje się układ taki, że kocioł wyłącza się, jak temperatura w pomieszczeniu będzie miała zadaną temperaturę. Twoje rozwiązanie wydaje mi się ciekawsze...tylko jak je zrobić. Boję się tylko, że teraz, kiedy już mam wszystko zabudowane, zabraknie mi jakiegoś kabla, żeby to zrobić...ehh Cieszę się, że klub ma już wielu członków. Nawet nie myślałem, że tak szybko się rozwinie. witam http://www.netitel.pl/~xanx/wtyczki.JPG ta po lewej to zasilanie pompy CWU i sygnał (napięcie) dla przekaznika ktory wylącza piecyk. Ta po prawej to zasilanie pompy CO. Na sterowniku mam ustawioną temp.dla CWU 55, gdy woda w płaszczu osiagnie zadaną wlącza się pompa CWU a zarazem wyłącza się piec. Pompa CO włącza się gdy tem.w płaszczu osiągnie 45 stopni, w ten sposób jest zachowany priorytet ciepłej wody gdy tem. w płaszczu spadnie poniżej zadanej. Jeśli masz dwa kabelki podciągnięte do kotłowni to no problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.11.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 mam Macroterma 18 kW, [...] gazowiak De Dietrich Domolight [...] pompy przeniosłem do kotłowni XanX chyba zostanę Twoim kolegą Właśnie mam poskładany taki zestaw. Z tym że podłogówki mam 80 m2 salon z kuchnią + łazienka i hol. Nie palę jeszcze bo nie mam podłączenia kominka do komina - miało być wczoraj - i przyłącza gazu - to w przeciągu miesiąca chyba będzie. Także proszę o legitymacje a gdzie sie to kolega buduje?? pozdro xanx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.11.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 XanX Sorki za łopatologiczne pytania:1. Co się dzieje, kiedy temperatura w płaszczu jest między 45 a 55 stopni? Jakie pompy działają i co zasilają? Czy w tym zakresie temperatur instalacja CO ładowana jest i przez kocioł i przez kominek?2. Czyli przekaźnik, to takie coś, co robi, że...jak się pojawia w nim napięcie, to wyłącza dopływ prądu dla jakiegoś urządzenia (w tym wypadku pompy kotła->ale pompy od CWU czy CO). Nie wiem czy nie zamotałem za bardzo Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.11.2004 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 XanX Sorki za łopatologiczne pytania: 1. Co się dzieje, kiedy temperatura w płaszczu jest między 45 a 55 stopni? Jakie pompy działają i co zasilają? Czy w tym zakresie temperatur instalacja CO ładowana jest i przez kocioł i przez kominek? 2. Czyli przekaźnik, to takie coś, co robi, że...jak się pojawia w nim napięcie, to wyłącza dopływ prądu dla jakiegoś urządzenia (w tym wypadku pompy kotła->ale pompy od CWU czy CO). Nie wiem czy nie zamotałem za bardzo Pozdrawiam T. ad.1 tak, chyba ze dla pieca ta tem bedzie powodem by juz nie podgrzewac wody. ad.2 dokładnie tak, z tym ze u mnie wyłącza cały piec, poprostu mam w niego wpięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.11.2004 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 XanX Czyli...głównym nadrzędny jest kominek i sterowany przez niego sterownik. A dopiero kiedy piec jest włączony, to posługuje się wskaźnikami z tej centralki/termometru sterująceko kotłem. Czy tak? Już chyba zrozumiałem. Powiedz mi, gdzie można kupić taki przekaźnik i czy trudno samemu to zmajstrować...? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 18.11.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 XanX A dopiero kiedy piec jest włączony, to posługuje się wskaźnikami z tej centralki/termometru sterująceko kotłem. Czy tak? . cuś zamieszałeś jest to przekaznik makrotermu, kupilem go razem z kominkiem, podejrzewam ze kazdy domowy elektronik cos takiego zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 18.11.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2004 To może łatwiej jak do nich napiszę i od nich kupię...albo spytam się kolegów z elektrycznego... Wydaje mi się, że rozumiem. Po weekendzie postaram Wam się zaprezentować moją obudowę kominka Oczywiście jak uda mi się pożyczyć cyfrówkę. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 19.11.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 XanX chyba zostanę Twoim kolegą a gdzie sie to kolega buduje?? Miasteczko Śląskie proszę kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.11.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 A czy ktoś wmontował sobie kominek z płaszczem wodnym w układ zamknięty bez wymiennika, tzn. bezpośrednio? Pzzepisy unijne dopuszczają takie rozwiązanie przy spełnieniu pewnych warunków (np. wężownica na płaszczu za pomocą której można szybko schłodzić kominek, lub zbiornik buforowy który przyjmie nadmiar ciepła). Czy ktoś ma jaiś schemat takiego rozwiązania? Jak się na takie coś zapatrują instalatorzy? Najpierw piszesz, ze chcesz kominek zostawiać na caly dzień, teraz kombinujesz coś z bombą. Yagi, to nie unia wyleci w powietrze, tylko Twoja chałupa. A porządny instalator.............powinieneś chyba wiedzieć, co Ci odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 19.11.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Xan X czy możesz przesłać schemat połączenia kominka z kotłem i zasobnikiem z rozbiciem na CO i CWU ?Myślę Że nie tylko ja jestem zainteresowany takim schematem.Piszesz że kupiłes przekażnik razem z kominkiem,czy chodzi o centralkę sterującą?Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.11.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 wiech - zobaczę w domku, może mam taki schemat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YaGi 19.11.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2004 Najpierw piszesz, ze chcesz kominek zostawiać na caly dzień, teraz kombinujesz coś z bombą. Yagi, to nie unia wyleci w powietrze, tylko Twoja chałupa. A porządny instalator.............powinieneś chyba wiedzieć, co Ci odpowie. Majka zgadzam się z tobą. Po prostu zapytałem bo byłem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.11.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Xan X czy możesz przesłać schemat połączenia kominka z kotłem i zasobnikiem z rozbiciem na CO i CWU ?Myślę Że nie tylko ja jestem zainteresowany takim schematem.Piszesz że kupiłes przekażnik razem z kominkiem,czy chodzi o centralkę sterującą?Pozdrawiam Wiech http://www.makroterm.pl wchodzisz na zakładkę instalacje i pdf'ach masz schematy. centralka jest w komplecie, przekaźnik kupujesz osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 20.11.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Puściłem już to zapytanie na wymianę doświadczeń, ale może ktoś z Was zna odpowiedź: Czy akacja jest dobra do kominka? Czy jest lepsza od dębu czy graba? Mam możliwość wyboru między tymi trzema gatunkami. Co wybrać?Niestety wszystkie cięte koło czerwca, więc to jeszcze świeżyzna... Jakie macie doświadczenia w paleniu takich prasowanych wiórów drewnianych w kostkach. Jak jest z czasem palenia i kalorycznością? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 20.11.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Puściłem już to zapytanie na wymianę doświadczeń, ale może ktoś z Was zna odpowiedź: Czy akacja jest dobra do kominka? Czy jest lepsza od dębu czy graba? Mam możliwość wyboru między tymi trzema gatunkami. Co wybrać? Niestety wszystkie cięte koło czerwca, więc to jeszcze świeżyzna... Jakie macie doświadczenia w paleniu takich prasowanych wiórów drewnianych w kostkach. Jak jest z czasem palenia i kalorycznością? Pozdrawiam T. zdcydowanie grab. jakie ceny za metr?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 20.11.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 No niestety nie niskie. 170 zl za metr przestrzenny przygotowanego do palenia (połupanego) drewna. Ścięte koło czerwca, więc raczej świeżyzna. A dlaczego nie polecasz tej akacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts