Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Senser Moi znajomi mają je w obudowie, ale nie wyszła ona mała z tego co wiem.

Ja, ponieważ kominek mam na środku salonu, który nie jest duży, nie chciałem robić jakiejś strasznie wielkiej obudowy. Tak więc zamontowałem naczynie wzbiorcze na poddaszu. Jeśli chodzi o wagę, to szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Myślę, że może ważyć koło 10kg, ale strzelam.

Pozdrawiam

T.

A czy ktoś wmontował sobie kominek z płaszczem wodnym w układ zamknięty bez wymiennika, tzn. bezpośrednio? Pzzepisy unijne dopuszczają takie rozwiązanie przy spełnieniu pewnych warunków (np. wężownica na płaszczu za pomocą której można szybko schłodzić kominek, lub zbiornik buforowy który przyjmie nadmiar ciepła).

Czy ktoś ma jaiś schemat takiego rozwiązania?

Jak się na takie coś zapatrują instalatorzy?

darkingos Jak to masz zrobione, że automatycznie wyłącza Ci się kocioł jak w płaszczu będzie odpowiedznia temperatura? Ja mam zdaje się układ taki, że kocioł wyłącza się, jak temperatura w pomieszczeniu będzie miała zadaną temperaturę. Twoje rozwiązanie wydaje mi się ciekawsze...tylko jak je zrobić.

Boję się tylko, że teraz, kiedy już mam wszystko zabudowane, zabraknie mi jakiegoś kabla, żeby to zrobić...ehh

Cieszę się, że klub ma już wielu członków. Nawet nie myślałem, że tak szybko się rozwinie.

witam

http://www.netitel.pl/~xanx/wtyczki.JPG

ta po lewej to zasilanie pompy CWU i sygnał (napięcie) dla przekaznika ktory wylącza piecyk.

Ta po prawej to zasilanie pompy CO.

Na sterowniku mam ustawioną temp.dla CWU 55, gdy woda w płaszczu osiagnie zadaną wlącza się pompa CWU a zarazem wyłącza się piec.

Pompa CO włącza się gdy tem.w płaszczu osiągnie 45 stopni, w ten sposób jest zachowany priorytet ciepłej wody gdy tem. w płaszczu spadnie poniżej zadanej.

Jeśli masz dwa kabelki podciągnięte do kotłowni to no problem.

mam Macroterma 18 kW, [...] gazowiak De Dietrich Domolight [...] pompy przeniosłem do kotłowni

XanX chyba zostanę Twoim kolegą :) Właśnie mam poskładany taki zestaw. Z tym że podłogówki mam 80 m2 salon z kuchnią + łazienka i hol. Nie palę jeszcze bo nie mam podłączenia kominka do komina - miało być wczoraj - i przyłącza gazu - to w przeciągu miesiąca chyba będzie.

Także proszę o legitymacje ;)

a gdzie sie to kolega buduje??

pozdro

xanx

XanX Sorki za łopatologiczne pytania:

1. Co się dzieje, kiedy temperatura w płaszczu jest między 45 a 55 stopni? Jakie pompy działają i co zasilają? Czy w tym zakresie temperatur instalacja CO ładowana jest i przez kocioł i przez kominek?

2. Czyli przekaźnik, to takie coś, co robi, że...jak się pojawia w nim napięcie, to wyłącza dopływ prądu dla jakiegoś urządzenia (w tym wypadku pompy kotła->ale pompy od CWU czy CO).

Nie wiem czy nie zamotałem za bardzo

Pozdrawiam

T.

XanX Sorki za łopatologiczne pytania:

1. Co się dzieje, kiedy temperatura w płaszczu jest między 45 a 55 stopni? Jakie pompy działają i co zasilają? Czy w tym zakresie temperatur instalacja CO ładowana jest i przez kocioł i przez kominek?

2. Czyli przekaźnik, to takie coś, co robi, że...jak się pojawia w nim napięcie, to wyłącza dopływ prądu dla jakiegoś urządzenia (w tym wypadku pompy kotła->ale pompy od CWU czy CO).

Nie wiem czy nie zamotałem za bardzo

Pozdrawiam

T.

ad.1 tak, chyba ze dla pieca ta tem bedzie powodem by juz nie podgrzewac wody.

ad.2 dokładnie tak, z tym ze u mnie wyłącza cały piec, poprostu mam w niego wpięty.

XanX Czyli...głównym nadrzędny jest kominek i sterowany przez niego sterownik. A dopiero kiedy piec jest włączony, to posługuje się wskaźnikami z tej centralki/termometru sterująceko kotłem. Czy tak?

Już chyba zrozumiałem. Powiedz mi, gdzie można kupić taki przekaźnik i czy trudno samemu to zmajstrować...?

Pozdrawiam

T.

XanX A dopiero kiedy piec jest włączony, to posługuje się wskaźnikami z tej centralki/termometru sterująceko kotłem. Czy tak?

.

cuś zamieszałeś

jest to przekaznik makrotermu, kupilem go razem z kominkiem, podejrzewam ze kazdy domowy elektronik cos takiego zrobi.

A czy ktoś wmontował sobie kominek z płaszczem wodnym w układ zamknięty bez wymiennika, tzn. bezpośrednio? Pzzepisy unijne dopuszczają takie rozwiązanie przy spełnieniu pewnych warunków (np. wężownica na płaszczu za pomocą której można szybko schłodzić kominek, lub zbiornik buforowy który przyjmie nadmiar ciepła).

Czy ktoś ma jaiś schemat takiego rozwiązania?

Jak się na takie coś zapatrują instalatorzy?

Najpierw piszesz, ze chcesz kominek zostawiać na caly dzień, teraz kombinujesz coś z bombą. Yagi, to nie unia wyleci w powietrze, tylko Twoja chałupa. :-?

A porządny instalator.............powinieneś chyba wiedzieć, co Ci odpowie.

Najpierw piszesz, ze chcesz kominek zostawiać na caly dzień, teraz kombinujesz coś z bombą. Yagi, to nie unia wyleci w powietrze, tylko Twoja chałupa. :-?

A porządny instalator.............powinieneś chyba wiedzieć, co Ci odpowie.

Majka zgadzam się z tobą. Po prostu zapytałem bo byłem ciekaw.

Xan X czy możesz przesłać schemat połączenia kominka z kotłem i zasobnikiem z rozbiciem na CO i CWU ?Myślę Że nie tylko ja jestem zainteresowany takim schematem.Piszesz że kupiłes przekażnik razem z kominkiem,czy chodzi o centralkę sterującą?Pozdrawiam Wiech

http://www.makroterm.pl wchodzisz na zakładkę instalacje i pdf'ach masz schematy.

centralka jest w komplecie, przekaźnik kupujesz osobno.

Puściłem już to zapytanie na wymianę doświadczeń, ale może ktoś z Was zna odpowiedź:

Czy akacja jest dobra do kominka? Czy jest lepsza od dębu czy graba? Mam możliwość wyboru między tymi trzema gatunkami. Co wybrać?

Niestety wszystkie cięte koło czerwca, więc to jeszcze świeżyzna...

Jakie macie doświadczenia w paleniu takich prasowanych wiórów drewnianych w kostkach. Jak jest z czasem palenia i kalorycznością?

Pozdrawiam

T.

Puściłem już to zapytanie na wymianę doświadczeń, ale może ktoś z Was zna odpowiedź:

Czy akacja jest dobra do kominka? Czy jest lepsza od dębu czy graba? Mam możliwość wyboru między tymi trzema gatunkami. Co wybrać?

Niestety wszystkie cięte koło czerwca, więc to jeszcze świeżyzna...

Jakie macie doświadczenia w paleniu takich prasowanych wiórów drewnianych w kostkach. Jak jest z czasem palenia i kalorycznością?

Pozdrawiam

T.

zdcydowanie grab.

jakie ceny za metr??