Tommco 07.05.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 trol był moim natchnieniem do założenia tego wątku...ale rozwiązać zarządu nie damy!!! Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trol 08.05.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Majka. Zgoda. Oczywicie masz racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.05.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 hmmm, jakiś podstęp czy co? zrobiło sie u nas zimno, ale za cholerę nie chce mi się iść po drewno do wiaty i rozpalać w kominku. Jakieś rozleniwienie wiosenne.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 08.05.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 odpal niebieskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 08.05.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ja, ponieważ jeszcze nie mieszkam, to piec już wyłączyłem dosyć dawno temu. W słoneczne dni temperatura dochodziła już bez grzania do 17 stopnii, a dziś jak widziałem na zegarach było 15...więc chłodnawo Pozdrawiam T. PS. Mam nadzieję, że mi się nie znudzi palić w kominku. Chociaż, jak teraz umyłem ładniutko szubkę, to teraz jakoś żal mi jej zabrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 09.05.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Ja też jeszcze nie mieszkam ale wczoraj pyłytkarz mówł że zimno więc zadziałaliśmy .... i 18 stopni w domku się zrobio wieczorem Wracając do wyczystki (której nie mam) to po rozmowie z kominiarzem zdecydowałem się "pruć" ścianę i wstawiać wyczystkę!! Problem podobno z tym jest (tzn. wymianą)! Komin mam murowany a w środku na dzień dzisiejszy rurę żarową - no i w tym problem że podobno nie ma trójnika do rury żarowej fi 200 i wyczystki???? No i podobno będę miał troje drzwiczek (wyczystki) Zupełnie się na tym nie znam - możecie coś doradzić? Może przerabialiście już ten temat? Pozdrawiam Wszystkich (razem z wierchowką przed i po puczu! ). [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 09.05.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 U mnie nie było by szans, żeby taką wyczystkę wsadzić... kurcze to może nie mów mi, co Cię przekonało... T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Tom-Poznan. U mnie są wyczystki, ale po jednych drzwiczkach na jeden przewód kominowy. Czy u Ciebie nie nastepuje pewien przerost? Odpowiedni trójnik dorobią Ci na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 09.05.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Zrozumiałem to że będzie troje drzwiczek za sobą (istny skarbiec na sadzę!!!! ) Pozdobno tak to jest - jedne są na rurze, drugie muszą być szczelne a trzecie na murze (chyba tak to leciało!!!) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Zrozumiałem to że będzie troje drzwiczek za sobą (istny skarbiec na sadzę!!!! ) Pozdobno tak to jest - jedne są na rurze, drugie muszą być szczelne a trzecie na murze (chyba tak to leciało!!!) Pozdrawiam Jak się zastanowię bardzo powaznie to tak licząc mam po 2 drzwiczek. jedne rurowe, drugie zewnetrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 09.05.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Majka napisz coś proszę: jaka rura? i jaki komin? Jeżeli jest to Schiedel to już inna broszka chyba A tak poza tym to sekretarki mają zawsze dobre ukady i porządnie zrobioną pracę!! Prezes chyba rączek w drzwiczkach nie maczał ALE INNI ??? kTO WIE ? kTO TO BYŁ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.05.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 My mamy komin z kształtek ceramicznych, więc i problem z drzwiczkami mniejszy. Dorabialismy tylko portki, ponieważ musieliśmy odprowadzać spaliny do dwóch kanałów dymowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_Poznan 09.05.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Majka Dzięki za szybką odp. - i o to chyba chodzio z tymi drzwiczkami!! ja niestety nie mam z kształtek i będę miał 'SKARBIEC' Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.05.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Czy ktoś może mi powiedzieć, ile rur "wychodzi" z 18 kW Makroterma i w jakich średnicach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.05.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 cztery 1", dwie do układu otwartego (zbiornika wyrównawczego), dwie do układu zamkniętego (z wymiennika wewnętrznego) jedna 1/2" spustowa, oraz czopuch o średnicy zależnej od mocy kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 15.05.2005 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 witamnie było odzewu wiec tu podlinkuje swoje pytanie ;> http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46954 pozdrawiamp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 15.05.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynku i ich usytuowanie(dZ.U. z 2002r. Nr. 75 poz. 690)Rozdział 4 Instalacje ogrzewcze § 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 15.05.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Tylko, że chyba kominek z płaszczem wodnym, jeśli już chodzi o przepisy, to bardziej podlega kotłom na paliwa stałe, a nie kominkom...czyż nie? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 15.05.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynku i ich usytuowanie dzieki za cytat czyli nie ma szans na odbior budynku, chyba ze jest jak mowi Tommco, albo zalezy to od urzednika niedobrze pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 15.05.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Myślę, że zrobisz najlepiej jak skontaktujesz się z producentem (Makroterm lub CTM). Oni to na pewno mają roztrzaskane. Jeśli trzeba pewnie wyślą Ci odpowiednie normy itd...(zresztą nie wiem czy w instrukcji Makroterma nie ma, że spełnia to odpowiednie normy...a może mi się śni...) Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts