Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmm, jakiś podstęp czy co? :roll: 8)

zrobiło sie u nas zimno, ale za cholerę nie chce mi się iść po drewno do wiaty i rozpalać w kominku. Jakieś rozleniwienie wiosenne.......... :D

Ja, ponieważ jeszcze nie mieszkam, to piec już wyłączyłem dosyć dawno temu. W słoneczne dni temperatura dochodziła już bez grzania do 17 stopnii, a dziś jak widziałem na zegarach było 15...więc chłodnawo :)

Pozdrawiam

T.

PS. Mam nadzieję, że mi się nie znudzi palić w kominku. Chociaż, jak teraz umyłem ładniutko szubkę, to teraz jakoś żal mi jej zabrudzić :)

Ja też jeszcze nie mieszkam ale wczoraj pyłytkarz mówł że zimno więc zadziałaliśmy .... i 18 stopni w domku się zrobio wieczorem :lol:

Wracając do wyczystki (której nie mam) to po rozmowie z kominiarzem zdecydowałem się "pruć" ścianę i wstawiać wyczystkę!!

Problem podobno z tym jest (tzn. wymianą)! :cry:

Komin mam murowany a w środku na dzień dzisiejszy rurę żarową - no i w tym problem że podobno nie ma trójnika do rury żarowej fi 200 i wyczystki???? :o No i podobno będę miał troje drzwiczek (wyczystki) :o

Zupełnie się na tym nie znam - możecie coś doradzić? Może przerabialiście już ten temat?

Pozdrawiam Wszystkich (razem z wierchowką przed i po puczu! :wink: ).

[/b]

Tom-Poznan. U mnie są wyczystki, ale po jednych drzwiczkach na jeden przewód kominowy. Czy u Ciebie nie nastepuje pewien przerost? :roll:

Odpowiedni trójnik dorobią Ci na zamówienie.

Zrozumiałem to że będzie troje drzwiczek za sobą (istny skarbiec na sadzę!!!! :wink: )

Pozdobno tak to jest - jedne są na rurze, drugie muszą być szczelne a trzecie na murze (chyba tak to leciało!!!)

Pozdrawiam

Zrozumiałem to że będzie troje drzwiczek za sobą (istny skarbiec na sadzę!!!! :wink: )

Pozdobno tak to jest - jedne są na rurze, drugie muszą być szczelne a trzecie na murze (chyba tak to leciało!!!)

Pozdrawiam

:o

Jak się zastanowię bardzo powaznie to tak licząc mam po 2 drzwiczek. jedne rurowe, drugie zewnetrzne :wink:

Majka

napisz coś proszę: jaka rura? i jaki komin?

Jeżeli jest to Schiedel to już inna broszka chyba

A tak poza tym to sekretarki mają zawsze dobre ukady i porządnie zrobioną pracę!! :wink: Prezes chyba rączek w drzwiczkach nie maczał ALE INNI ??? kTO WIE ? kTO TO BYŁ? :wink: :roll:

Pozdr

My mamy komin z kształtek ceramicznych, więc i problem z drzwiczkami mniejszy. Dorabialismy tylko portki, ponieważ musieliśmy odprowadzać spaliny do dwóch kanałów dymowych. :D
cztery 1", dwie do układu otwartego (zbiornika wyrównawczego), dwie do układu zamkniętego (z wymiennika wewnętrznego) jedna 1/2" spustowa, oraz czopuch o średnicy zależnej od mocy kominka

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynku i ich usytuowanie

(dZ.U. z 2002r. Nr. 75 poz. 690)

Rozdział 4

Instalacje ogrzewcze

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynku i ich usytuowanie

dzieki za cytat

czyli nie ma szans na odbior budynku, chyba ze jest jak mowi Tommco,

albo zalezy to od urzednika

niedobrze

pozdrawiam

p.

Myślę, że zrobisz najlepiej jak skontaktujesz się z producentem (Makroterm lub CTM). Oni to na pewno mają roztrzaskane. Jeśli trzeba pewnie wyślą Ci odpowiednie normy itd...(zresztą nie wiem czy w instrukcji Makroterma nie ma, że spełnia to odpowiednie normy...a może mi się śni...)

Pozdrawiam

T.