Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja, ponieważ jeszcze nie mieszkam, to piec już wyłączyłem dosyć dawno temu. W słoneczne dni temperatura dochodziła już bez grzania do 17 stopnii, a dziś jak widziałem na zegarach było 15...więc chłodnawo :)

Pozdrawiam

T.

PS. Mam nadzieję, że mi się nie znudzi palić w kominku. Chociaż, jak teraz umyłem ładniutko szubkę, to teraz jakoś żal mi jej zabrudzić :)

Ja też jeszcze nie mieszkam ale wczoraj pyłytkarz mówł że zimno więc zadziałaliśmy .... i 18 stopni w domku się zrobio wieczorem :lol:

Wracając do wyczystki (której nie mam) to po rozmowie z kominiarzem zdecydowałem się "pruć" ścianę i wstawiać wyczystkę!!

Problem podobno z tym jest (tzn. wymianą)! :cry:

Komin mam murowany a w środku na dzień dzisiejszy rurę żarową - no i w tym problem że podobno nie ma trójnika do rury żarowej fi 200 i wyczystki???? :o No i podobno będę miał troje drzwiczek (wyczystki) :o

Zupełnie się na tym nie znam - możecie coś doradzić? Może przerabialiście już ten temat?

Pozdrawiam Wszystkich (razem z wierchowką przed i po puczu! :wink: ).

[/b]

Zrozumiałem to że będzie troje drzwiczek za sobą (istny skarbiec na sadzę!!!! :wink: )

Pozdobno tak to jest - jedne są na rurze, drugie muszą być szczelne a trzecie na murze (chyba tak to leciało!!!)

Pozdrawiam

:o

Jak się zastanowię bardzo powaznie to tak licząc mam po 2 drzwiczek. jedne rurowe, drugie zewnetrzne :wink:

Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynku i ich usytuowanie

(dZ.U. z 2002r. Nr. 75 poz. 690)

Rozdział 4

Instalacje ogrzewcze

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

Myślę, że zrobisz najlepiej jak skontaktujesz się z producentem (Makroterm lub CTM). Oni to na pewno mają roztrzaskane. Jeśli trzeba pewnie wyślą Ci odpowiednie normy itd...(zresztą nie wiem czy w instrukcji Makroterma nie ma, że spełnia to odpowiednie normy...a może mi się śni...)

Pozdrawiam

T.