Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

[quJeżeli możecie to napiszcie instalacia kanalizacja ,co,kominek z płaszczem,piec kondensacjny,solary ,robocizna 10500 to dużo?Domek 170 m ,jaka moc kominka? ote]

ewi za mało danych musisz określić ile grzejników,ile m 2 ogrzewania podłogowego,ile punktów poboru wody.A najlepiej prześlij mi te dane na mojego meila to zrobię ci swoją wycenę,a może się zdecydujesz na moje wykonawstwo.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mariobros 35 z tego co ja się orientuje to generalnie moc kominka dobiera się 1KW na 10 m/2.Oczywiście zależy to od wielu czynników np .wysokości pomieszczeń,ocieplenia domu,czy będzie z kominka CWU,przeszklenia domu itp.Ale jeżeli dom 170 m/2 jest w miare poprawnie ocieplony,będzie się też czerpać CWU z kominka to wydaje mi się że kominek 18 kW jest w sam raz.Wiech

witam,

jestem pierwszy raz. przesledzilem caly watek (zajelo 3 dni). co sie stalo z Prezesem - Tomocco???

Majka tez coraz rzadziej zaglada na forum. Pewnie wiosenka idzie...

Mi wlasnie buduje sie domek i oczywsicie trzeba go ogrzac. Do tej pory myslalem tylko o DGP ale jak poszedlem w kilka miejsc to poradzili PW.

Moze przedstawie co chce ogrzac

segment - 320m2 calkowiej

170m2 uzytkowej (pietro i parter)

reszta to garaz, piwnica i poddasze uzytkowe.

Bedzie piec Viessmanna Vitodens 300 + zasobnik 200L

Chce zrobic ogrzeanie podlogowe i podpiecie pod CO i CWU.

Polecili mi Makroterma 18kW (chyba na odpowiednie forum trafilem :lol: )

Grzac zaczne dopiero nastepenj zimy i wtedy bede mogl sie wypowiedziec jak idzie. Ale sporo sie od Was dowiedzialem. Na pewno bede chcial sie dzielic moimi doswiadczeniami. Troche widze ze ludzie sie zrazaja praca przy takim kominku ale dla mnie to chyba lepiej troche pogmerac tu i tam niz siedziec przed kanapa przed pudelkiem nonstop :-)

Nie chce zadawac duzo pytan 9bo sam na razie mam niewiele do dodania) ale dajcie znac co myslicie o mocy tego Makrotermu do takiego segmentu?

Czy moze trzeba pomyslec o 24kW ???

Jestem z Warszawy i za 18kW krzykneli mi 8200brutto (z calym tym osprzetem co Turbokominek ma) Malo, Duzo???

Podrawiam Wiecha jako bardzo wytrwalego i aktywnego uzytkowinika forum

pozd

wojti12 jeżeli miałbym coś ci doradzić to zajżyj na stronę merkurego http://www.merkury.win.pl dla twego metrażu byłby odpowiedni merkury 24 kw lub 26 kw koszt kominka z płaszczem wodnym u merkurego to za 24 kw 4800 a za 26 kw pryzmatyczny to 5500 ale jest to gołe palenisko do tego musisz dożucić osprzęt który będze cię kosztował 3000-3500 zł więc suma sumarum wychodzi tak samo jak makroterm tyle że wygląd kominka atrakcyjniejszy szyba pryzmatyczna i atesty instytutów grzewczych niemieckich i polskich.Mogę się podjąć montażu kominka wodnego u ciebie niezależnie jakiego producenta kominek kupisz,jeżeli się zdecydujesz proszę o kontakt na meila:[email protected]

Pomimo że po raz pierwszy na forum chciałbym prosić o przyjęcie do klubu. Właśnie przed tygodniem odpaliłem pierwszy raz swój kominek z płaszczem. Kupiłem wkład firmy Cichewicz o mocy 20kW bez wężownicy schładzającej (wężownice zrobiłem sam u Cichewicza chcą za nią 600zł). Kominek wbrew obowiązującym w naszym kraju przepisom pracuje w układzie zamkniętym, jednak jest zabezpieczony wężownicą schładzającą, na której wlocie zainstalowany jest zawór otwierający dopływ wody z wodociągu, jeżeli temperatura wody powyżej kominku przekroczy 95°C. Tego typu rozwiązanie dla kotłów na paliwo stałe dopuszczają nasi zachodni sąsiedzi, więc dlaczego nie u nas? Oczywiście ciepełko do układu CO przekazywane jest przez wymiennik płytowy, podobnie do układu CWU jednak w tym przypadku żeby zbytnio nie zmieniać istniejącej instalacji wymiennik zainstalowany jest na powrocie cyrkulacji. Pracę kominka kontroluje sterownik pogodowy, który zamyka lub otwiera przepustnice elektryczną. Może jeszcze trochę o kosztach kominek 3100zł, wymienniki 2 szt. 600zł, pompy 2szt.(Grundfoss i LFP) 380zł, sterownik 214zł, przepustnica 105zł plus oczywiście rury, kształtki, śrubunki, zawory, itp. Zdecydowana większość materiałów łącznie kominkiem kupiona przez net W sumie 4400zł (+rury, kształtki, śrubunki, zawory, itp.), więc prawie połowę taniej niż koszmarnie wyglądający Makroterm. Muszę przyznać, że po pierwszym tygodniu palenia niezbyt suchym klonem (miałem tego garstkę z cięcia na działce) wrażenia bardzo pozytywne i mam nadzieję że tak będzie od jesieni bo teraz nie mam już czym palić.

Pozdrowienia dla wszystkich płaszczowców z Mazur

Wojti 12 dziękuje za pozdrowienia.Tomcco prezesie gdzie sie zapodziałeś? Jeżeli czytujesz forum to się odezwij.Są nowi członkowie klubu których powinniście wciągnąć na liste wraz z sekretarką Majką :wink: .A może wyemigrowałeś prezesie do ciepłych krajów na zime i masz w nosie palenie w kominku :wink: Pozdrawiam serdecznie Wiech

wiechu - respect :lol:

dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego).

Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow

Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY???

i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka)

A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem.

pozd

Jak rozpalamy?

No, ja jestem leń z urodzenia. Popiół wygarniam raz na tydzień, albo i rzadziej /tzn. jak juz się nie mieści w szufladzie/. Na dno zwijam jeden kawałek gazety, do tego dokładam tekturowe pudełko po jajkach, na to rzucam pare szczapek /pozostalości po budowie/, na wierzch ze 3 polana. Podpalam jedną zapałką i idę czytać gazetkę. Resztę załatwia natura :wink:

wiechu - respect :lol:

dostalem podpowiedz by sie zainteresowac Merkurym (powyzej). Przyznam szczerze ze wczesniej o tym nie slyszlalem. Odrazu jak sie zaczalem interesowac PW to wpadlem na Makroterma (jako podobno najbardziej popularnego).

Wiec mam pytanie do uzytkownikow i znawcow

Zakladajac ze jest podobny koszt (tak podal mariobros) i merkury jest ladniejszy (ja akurat nie przykladam na tym polu wiekszej uwagi a bardziej mi zalezy na uzytkowaniu) CO POLECACIE - MAKROTERM CZY MERKURY???

i nie patrzmy co ladniej wyglada tylko jak sie sprawuje w uzytkowaniu, wydajnosci, bezpieczenstwie ( i wspolpracy z CO,CWU,podlogowka)

A jeszcze pytnko. W chwili obecnej jestem mocno zaawansowany w rozmowach z instalatorem odnosnie Makroterma. jak powiedzialem mu ze beda chcial Co,CWU + podlogowke to cos wspomnial jeszcze ze potrzebny bedzie jakis dodatkowy BUFOR ??? co to takiego? na forum sie chyba na to nie natknalem.

pozd

bufor jest nie potrzebny, wystarczy Ci, zasobnik 140 l., automatyka w Makrotermie doskonale wszystko załatwia,