Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za odpowiedź,

czy mógłbys podac średnią cenę za montaż takiego cacka. Rozumiem, że w montażu zawarta jest cena obudowy.

martelia orjętacyjne koszty przesyłam na priv

Może ktoś zna jakiegos dobrego fachowca z Poznania lub okolic montujacego kominki z płaszczem i całe instalacje. Boje się że nie wyrobie z kasą i chcialbym uruchomić cały układ piec co ( gazowy ) i przygotowac wszystko pod montaz kominka ( jak uzbieram kasę ). prosze o informacje.

Pzdr :cry:

Może ktoś zna jakiegos dobrego fachowca z Poznania lub okolic montujacego kominki z płaszczem i całe instalacje. Boje się że nie wyrobie z kasą i chcialbym uruchomić cały układ piec co ( gazowy ) i przygotowac wszystko pod montaz kominka ( jak uzbieram kasę ). prosze o informacje.

Pzdr :cry:

Ja się mogę podjąć montażu kominka z płaszczem wodnym :lol: :lol: :lol:

Witam,

mam pytanie odnoścnie kratek wentylacyjnych,

czy sa jakies wymagania co do ilosci i rozmieszczenia kratek wentylacyjnych przy kominku z płaszczem wodnym,

kominek jest narozny i bedzie zabudowany scianka pionowa do samego sufitu, doplyw powietrza jest z zewnatrz doprowadzony.

Pozdrawiam.

Radek

Rad 76.Nie jestem ekspertem w tej sprawie ale wiem jak ja to zrobie.Użytkuje taki kominek 2 sezon (też mam narożny).Ponieważ mam przesunięty kominek od komina o 1.5 m dwoma kolanami skrętnymi (z wyczystką) to w tych miejscach bedzie kratka dostepna do czyszczenia rury spalinowej i kominka. Myślę że też musisz mieć dostęp do czyszczenia rury spalinowej np przy kolanie skrętnym.Niektórzy jeszcze robią kratkę przy samym suficie(ale wydaje mi się że nie ma takiej potrzeby przy kominku z pł wod.ze względu na niską temperaturę otoczenia kominka).Czy kanał wentylacyjny wywiewny jest potrzebny w pobliżu kominka ,nie wiem .Wiech

Wlasnie jestem na etapie szalowania stropu monolitycznego.

Jeszcze sie nie zdecydowalem czy kupowac kompinek z plaszczem czy z dgp.

Czy w stropie zrobic miejsce na rury czy wiertac pozniej?

Czy jest w ogole sens kupowac kominek z plaszczem wodnym jezeli planuje dom ogrzewac piecem na ekogroszek? Czy w ogole mozna polaczyc automatyke tych 2 piecow aby wspoldzialaly?

Wlasnie jestem na etapie szalowania stropu monolitycznego.

Jeszcze sie nie zdecydowalem czy kupowac kompinek z plaszczem czy z dgp.

Czy w stropie zrobic miejsce na rury czy wiertac pozniej?

Czy jest w ogole sens kupowac kominek z plaszczem wodnym jezeli planuje dom ogrzewac piecem na ekogroszek? Czy w ogole mozna polaczyc automatyke tych 2 piecow aby wspoldzialaly?

połączyć można wszystko, tylko w tym wypadku to nie ma sensu

pytaj :D zainstalowałem kilka kominków wodnych w domkach drewnianych

ale mi bardziej chodzi o użytkowanie, czy jest w domku dość ciepło na samym kominku; jak się ma to do bezwładności cieplnej domów drewnianych

ale mi bardziej chodzi o użytkowanie, czy jest w domku dość ciepło na samym kominku; jak się ma to do bezwładności cieplnej domów drewnianych

alex jest ciepło bo oprucz tego że grzeją grzejniki to w samym salonie grzeje szyba od kominka ostatnio instalowałem kominek z płaszczem w szwecji w domu drewnianym i inwestoży bardzo zadowoleni

alex jest ciepło bo oprucz tego że grzeją grzejniki to w samym salonie grzeje szyba od kominka ostatnio instalowałem kominek z płaszczem w szwecji w domu drewnianym i inwestoży bardzo zadowoleni

dzięki a odpowiedź, dopóki sama nie sprawdzę to się nie przekonam

bo to są dość subiektywne odczucia, że ciepło, a na to ma wpływ tyle elementów że aż się włosy jeżą na głowie :o

poczytałam o tych co mają gaz płynny będę czekała na ziemny

po prostu kominek musi dać radę

Witam użytkowników kominków z plaszczem wodnym.

Mam pytanie -czy ktoś z Was ma może ogrzewanie z pompy cieplnej połączone z kominkiem z płaszczem wodnym.Za wszelkie ewentualne informacje będę wdzięczna[/img]

Mam pytanie -czy ktoś z Was ma może ogrzewanie z pompy cieplnej połączone z kominkiem z płaszczem wodnym.Za wszelkie ewentualne informacje będę wdzięczna[/img]

mago ogrzewanie z pompy ciepła zazwyczaj jest rozprowadzone instalacją ogrzewania podłogowego niskotenperaturowego gdzie tenperatura czynnika grzewczego wynosi 40 stopni natomiast kominek wodny produkuje wodę grzewczą o tenperaturze nawet 80 stopni więc nie możesz jej urzyć do podgrzewania samego ogrzewania podłogowego poprzez zawór ograniszający tenperaturę do 40 stopni ale w takiej instalacji muszą znaleść się też grzejniki bo inaczej nastąpi nadmiar energii cieplnej i zagotujesz wodę w kominku.A z drugiej strony samą pompą ciepła nie podgrzejesz grzejników do wymaganej tenperatury ich pracy wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny.

mago ogrzewanie z pompy ciepła zazwyczaj jest rozprowadzone instalacją ogrzewania podłogowego niskotenperaturowego gdzie tenperatura czynnika grzewczego wynosi 40 stopni natomiast kominek wodny produkuje wodę grzewczą o tenperaturze nawet 80 stopni więc nie możesz jej urzyć do podgrzewania samego ogrzewania podłogowego ale w takiej instalacji muszą znaleść się też grzejniki bo inaczej nastąpi nadmiar energii cieplnej i zagotujesz wodę w kominku wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny.

:o :o :o

wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny.

Przemyśl to sobie jeszcze raz - bo to nieprawdą jest.

Chyba, że to przekracza Twoje umiejętności jako Instalatora. :roll:

pozdrawiam TomekJ.

wiec musisz się zdecydować albo pompa ciepła albo kominek wodny.

Przemyśl to sobie jeszcze raz - bo to nieprawdą jest.

Chyba, że to przekracza Twoje umiejętności jako Instalatora. :roll:

pozdrawiam TomekJ.

no chyba żeby zastosować zbiornik buforowy ale musi być o dużej pojemności bowiem o małej pojemności opuzni tylko punkt w którym zagotje się woda w kominku a pozatym zbiornik buforowy podraża koszt zastosowania kominka wodnego do potrzeb tylko ogrzewania podłogówki