Agnieszka1 06.11.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Mam następujące problemy i nie wiem czy to w zasadzie problem czy normalna sprawa: 2. Kominek ma problem z osiągnięciem temperatury zadanej. 3. Trzeba dokładać co 2 godziny bo się wypala jak cholera, drewno idzie tak, że przez zime to z 30 metrow pojdzie jak nic. Prosze o komentarz. A moze wymiennik jest zadaleko od kominka? do tego moze pompa pracuje np. na 3? A jak dasz pompe na 1 ? powinno sie polepszyc. A szyber zamykasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Suchy NY napisz jaki masz kominek, oraz czy kominek i wylot jest centralnie umiejscowiony przy kominie? Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchy_NY 06.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Dzięki za odpowiedzi. Szyber zamykam, kominek to Makroterm Turbo 2 18kW. Wylot jest centralnie przy kominie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 06.11.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Proszę o radę. Chcę zakupić kominek z płaszczem wodnym i tu mam problem. Kominki mają tak zróżnicowane ceny w zależności od tego jakie składniki są w wersji podstawowej, że trudno jest te ceny porównać (duża różnica w cenie jest np. pomiędzy Turbokominkiem I i Turbokominkiem II. Wiem, że różnica wynika z tego czy CO jest podłączone w systemie otwartym czy zamkniętym).U nas będzie piec gazowy.Tu moje pytanie czy piec gazowy (nie kondensacyjny) podłącza się systemie otwartym czy zamnkniętym? a jeśli w zamkniętym to czy są jakieś przeciwskazania do podłącznia go w systemie otwartym i wówczas nie trzeba by wydawać pieniędzy na dodatkowy osprzęt do kominka.Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.11.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Proszę o radę. Chcę zakupić kominek z płaszczem wodnym i tu mam problem. Kominki mają tak zróżnicowane ceny w zależności od tego jakie składniki są w wersji podstawowej, że trudno jest te ceny porównać (duża różnica w cenie jest np. pomiędzy Turbokominkiem I i Turbokominkiem II. Wiem, że różnica wynika z tego czy CO jest podłączone w systemie otwartym czy zamkniętym). U nas będzie piec gazowy. Tu moje pytanie czy piec gazowy (nie kondensacyjny) podłącza się systemie otwartym czy zamnkniętym? a jeśli w zamkniętym to czy są jakieś przeciwskazania do podłącznia go w systemie otwartym i wówczas nie trzeba by wydawać pieniędzy na dodatkowy osprzęt do kominka. Z góry dzięki za pomoc Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.11.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adler 06.11.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witajcie Mam problem Zastanawiam sie czy odlyw awaryjny w przypadku zagotowania wody zrobic na zewnatrz czy do kanalizacji?Czy rurki z kanalizacji nie potopia sie w przypadku wrzatku?dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustav32 06.11.2006 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam,Jestem dopiero na etapie projektu całej instalacji (kominek z płaszczem + piec gazowy + zasobnik). Mam pytanie, które nie daje mi spokoju - dotyczy automatyki w nowych piecach (konkretnie Buderus z automatyką ERC). W momencie odpalenia kominka na powrocie do pieca (za wymiennikiem płytowym) pojawia się woda o wysokiej temperaturze, jednocześnie z czujników w pokoju i na zewnątrz budynku automatyka pieca otrzymuje sygnał, że czas zacząć grzać. Piec spróbuje odpalić się na chwilę, ale zaraz otrzymuje znów wysoką temperaturę na powrocie (kominek przecież cały czas pracuje) i po kilku takich próbach przechodzi w stan usterki (błędu). Czy da się to w jakiś sposób pogodzić tzn. ogrzewać dom kominkiem i dopiero w momencie wygaśnięcia paleniska automatycznie odpalać piec gazowy. Będę wdzięczny za jakiś schemat instalacji po stronie kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michu808 07.11.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Można sobie z tym poradzić montując zawór trzydrogowy sterowany przez centralkę komiinka. W momencie jak w kominku jest odpowiednia nastawiona temperatura zawór ten ustawia się wtakiej pozycji że piec gazowy jest odcięty od reszty instalacji ale w dalszym ciągu grzej z tym że tylko siebie samego. Pozostałą część instalacji ogrzewa układ połączony przez wymiennik z kominkiem. Jak w komnku temperatura spadnie zawór wraca do pierwotnego położenia i piec gazowy znowu ogrzewa domek. Jęzeli się mylę to na pewno ktoś mnie "wyprostuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.11.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A do tego (albo zamiast) może termostat przylgowy na rurce doprowadzającej ciepło z kominka do wymiennika. Przy temperaturze powyżej x piec zostaje odcięty, a po wygaśnięciu kominka i spadku napięcia, zostaje załączony... Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.11.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Chyba w otwartym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.11.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Chyba w otwartym... fajna rozmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.11.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Mam następujące problemy i nie wiem czy to w zasadzie problem czy normalna sprawa: 2. Kominek ma problem z osiągnięciem temperatury zadanej. 3. Trzeba dokładać co 2 godziny bo się wypala jak cholera, drewno idzie tak, że przez zime to z 30 metrow pojdzie jak nic. Prosze o komentarz. A moze wymiennik jest zadaleko od kominka? do tego moze pompa pracuje np. na 3? A jak dasz pompe na 1 ? powinno sie polepszyc. A szyber zamykasz? Tak na zdrowy rozum - jeśli kominek jest daleko, to po prostu jest więcej wody w układzie i jest większa bezwładność, ale z czasem też powinno się nagrzać (oddawanie ciepła jest pewnie minimalne, bo rury są izolowane). Danie pompki na 1 oczywiście polepszy, ale tylko pozornie. Wolniej będzie się wychładzało w kominku, ale za to bardziej na wymienniku. Co więcej pompkę po drugiej stronie musisz ustawić na analogiczny bieg (chyba taki sam, ale niech poprawi mnie ktoś, kto się zna). Czyli będziesz miał lodówkę w mieszkaniu. Wygląda na to, że albo za bardzo oszczędzasz drewno albo masz za słaby kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 07.11.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 [...] Porownaj sobie moce tych kominkow i pojemnosc plaszczow wodnych jak i ich sprawnosc. Podczas gdy Makroterm ma chyba 50 kilka litrow , Merkury ma 30 pare A Byrski ma "Pojemność wodna" 126 (kominek 26kW) Wez tez pod uwage temperature spalin bo ona swiadczy o tym ile ciepla ucieka w komin. W merkurym jest duza - powyzej 300stopni ( ogolnie powiedzialabym komienk do kitu) i ja go mam Makroterm ma bardzo mala temp. spalin ( w granicach 200st) - bije wszystkich na glowe. A ktoś wie jaką temp. spalin ma Byrski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.11.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Witajcie Mam problem Zastanawiam sie czy odlyw awaryjny w przypadku zagotowania wody zrobic na zewnatrz czy do kanalizacji? Czy rurki z kanalizacji nie potopia sie w przypadku wrzatku? dzieki za pomoc No coś Ty? A jak wlejesz wodę z czajnika (wrzątek) do zlewu to rurki się topią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.11.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Chyba w otwartym... Mario napisał, że niektóre piece gazowe nie chcą pracować w układzie zamkniętym. To raczej przejęzyczenie, bo z układzie zamkniętym mogą pracować wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 07.11.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Muszę to dokładnie sprawdzić ale mój instalator CO mi taki pomysł podsunął. Jak już będzie po to opiszę jak się skończyło Dzięki za reakcję na mój post mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 07.11.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 i za poprawki anpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 07.11.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Od soboty działa u mnie CTM 18kW, szyba się brudzi, ale jak na razie nie jest to większym problemem, zastanawia mnie w jaki sposób utrzymać w nim stałą temperaturę, bo jak na dotychczasowe próby trochę skacze może coś źle robię, jeżeli ktoś ma CTM-a to chętnie posłucham (poczytam) opinii na temat jego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 07.11.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Co do pieca gazowego większość producentów pieców produkuje urządzenia które nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym z uwagi na czujnik ciśnienia wody w c.o w elektronice kotła który nie pozwala na start kotła Chyba nie pozwalają na pracę w układzie zamkniętym? Chyba w otwartym... fajna rozmowa tak żeczywiście w układzie otwartym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts