tajfun 28.07.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 najprostszym rozwiązaniem jeśli chodzi o alternatywę do pw byłyby najzwyklejsze grzejniki elektryczne z termostatem - wydaje mi się, że zdecydowanie uprościłoby całą instalację c.o.(nie trzeba kupować pieca elektrycznego lub gazowego, spinać dwóch instalacji itd.)przede wszystkim taka opcja byłaby chyba najtańsza chociaż wadą byłaby większa ilość grzejników w pomieszczeniach(elektryczne oddzielnie, c.o. oddzielnie) ale jeśli ktoś zamierza korzystać głównie z pw. a z innego źródła tylko sporadycznie to myślę, że takie rozwiązanie nie jest głupie(ja teraz mocno bym się zastanowił nad montowaniem zbiornika na propan i chyba wybrałbym grzejniki elektryczne. Co miesiąc płacę za dzierżawę zbiornika trzydzieści parę złotych - w skali roku to ponad 400zł(nie wspomnę już o kosmicznych cenach propanu, który jest chyba 3 razy droższy od ziemnego)do tego piec gazowy najlepiej kondensacyjny to wydatek rzędu 6-8tys + jakiś osprzęt rurki, zawory itp.+montaż to się uzbiera na pewno dobrze ponad 10tys. Z olejem opałowym jest podobnie a koszty podobno są większe niż przy gazie, o pompach ciepła czytałem, że to nie jest takie "perypetum mobile" bo instalacja taka to wydatek rzędu dobrych kilkudziesięciu tysięcy, ponadto pompy ciepła zużywają dość dużo prądu a ich sprawność spada wraz z wiekiem nie wspominając już o ewentualnych naprawach. (kiedy to wszystko się zwróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 28.07.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 kominki jako kotły na paliwo stałe, nie mogą pracować w układzie zamkniętym OK, rozumiem, ze nie moga - po to jest wymiennik i naczynie wzbiorcze + spust wody - ale wymiennik plytowy jest zbedny przy buforze ciepla, jesli dobrze rozumiem? bufor jest chyba takim wlasnie wymiennikiem ciepla, ogniwem posredniczacym miedzy kominkiem / kotlem a ukladem CO... co do naczyn wzbiorczych, to chodzi mi glownie o to, ze kominek powinien posiadac takie naczynie oraz bufor cisnieniowy rowniez (w takim buforze 750 czy 1000l z woda o temp. np. 80 stopni wzrasta cisnienie i musi to byc jakos rekompensowane). czy w takim ukladzie stosuje sie wobec tego dwa naczynia wzbiorcze?... tajfun, to co piszesz ma sens - w dobrze ocieplonym domu, gdzie jest np. podlogowka na parterze, na gorze w sypialniach konwektory chyba sa dobra opcja, zamiast kombinacji z niskotemperaturowymi grzejnikami czy mieszaczami... zwlaszcza, ze u mnie wydajnosc bufora znacznie by sie pewnie zmniejszyla. musze pomyslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 28.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 OK, rozumiem, ze nie moga - po to jest wymiennik i naczynie wzbiorcze + spust wody - ale wymiennik plytowy jest zbedny przy buforze ciepla, jesli dobrze rozumiem? bufor jest chyba takim wlasnie wymiennikiem ciepla, ogniwem posredniczacym miedzy kominkiem / kotlem a ukladem CO... co do naczyn wzbiorczych, to chodzi mi glownie o to, ze kominek powinien posiadac takie naczynie oraz bufor cisnieniowy rowniez (w takim buforze 750 czy 1000l z woda o temp. np. 80 stopni wzrasta cisnienie i musi to byc jakos rekompensowane). czy w takim ukladzie stosuje sie wobec tego dwa naczynia wzbiorcze?... tajfun, to co piszesz ma sens - w dobrze ocieplonym domu, gdzie jest np. podlogowka na parterze, na gorze w sypialniach konwektory chyba sa dobra opcja, zamiast kombinacji z niskotemperaturowymi grzejnikami czy mieszaczami... zwlaszcza, ze u mnie wydajnosc bufora znacznie by sie pewnie zmniejszyla. musze pomyslec Jesli zastosujesz bufor z wężownicą to wymiennik nie jest potrzebny. Kominek pracuje w układzie otwartym, a reszta C.O.w zamknietym. Do bufor i reszty C.O. która pracuje w układzie zamknietym montujesz naczynie wzbiorcze ciśnieniowe o odpowiedniej pojemności i wszystko jest jak należy. Z resztą to już instalator powinien wiedzieć jak to wszystko zgrac ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 28.07.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 dzieki, Oszolomiony, o cos takiego mi chodzilo (wezownica w buforze, jak przy solarach). rozumiem, ze wtedy wystarczy jedno naczynie wzbiorcze na uklad, tj. przy buforze? [dopisek: tak sobie teraz mysle, ze jednak naczynie dla kominka moze byc potrzebne, bo inaczej bylby to uklad zamkniety - czyli naczynie wzbiorcze otwarte dla kominka i zamkniete cisnieniowe dla bufora?] czy twoim zdaniem taki kominek mozna bezpiecznie i bezproblemowo polaczyc z buforem grawitacyjnie? zalezy mi na tym, aby w przypadku braku pradu grzac normalnie w kominku wiele godzin, ladujac przy tym bufor - bez radosnej, gotujacej sie wody i wycieczek z zarem na zewnatrz... do roznych spustow i alarmow raczej nie mam zaufania, chociaz oczywiscie zastosowalbym to na 'czarna godzine' (oby nie przyszla). dla mnie to byloby idealne rozwiazanie, pod wzgledem wygody i bezpieczenstwa. kominek bedzie przez sciane z kotlownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.07.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 dzieki, Oszolomiony, o cos takiego mi chodzilo (wezownica w buforze, jak przy solarach). rozumiem, ze wtedy wystarczy jedno naczynie wzbiorcze na uklad, tj. przy buforze? [dopisek: tak sobie teraz mysle, ze jednak naczynie dla kominka moze byc potrzebne, bo inaczej bylby to uklad zamkniety - czyli naczynie wzbiorcze otwarte dla kominka i zamkniete cisnieniowe dla bufora?] o widzę że przeczytałeś ze zrozumieniem czy twoim zdaniem taki kominek mozna bezpiecznie i bezproblemowo polaczyc z buforem grawitacyjnie? zalezy mi na tym, aby w przypadku braku pradu grzac normalnie w kominku wiele godzin, ladujac przy tym bufor - bez radosnej, gotujacej sie wody i wycieczek z zarem na zewnatrz... do roznych spustow i alarmow raczej nie mam zaufania, chociaz oczywiscie zastosowalbym to na 'czarna godzine' (oby nie przyszla). dla mnie to byloby idealne rozwiazanie, pod wzgledem wygody i bezpieczenstwa. kominek bedzie przez sciane z kotlownia możesz ale muszą być spełnione conajmniej dwa warunki: różnica poziomów, bufor musi być wyżej, odpowiednie średnice rur, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 28.07.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 1950, najpierw mysle co chce osiagnac a pozniej analizuje poprawnosc ukladu, nie kazdy jest instalatorem i ma to we krwi dzieki za podpowiedzi taki bufor 750l ma ze 2 metry, kotlownia ok. 2.55m. mozna by go wiec na jakims postumencie osadzic, jesli rzeczywiscie musi byc wyzej - chociaz kominek wciaz ma wyprowadzenie wody dosc wysoko z tego co pamietam, to wejscie do wezownicy zwykle nie jest na samym dole zbiornika, mam przynajmniej taka nadzieje. jaki (termo)zawor trzeba by zastosowac do przepuszczania wody tak, by dzialal bez pradu? i o jakich przekrojach rur myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 28.07.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 1950, najpierw mysle co chce osiagnac a pozniej analizuje poprawnosc ukladu, nie kazdy jest instalatorem i ma to we krwi dzieki za podpowiedzi taki bufor 750l ma ze 2 metry, kotlownia ok. 2.55m. mozna by go wiec na jakims postumencie osadzic, jesli rzeczywiscie musi byc wyzej - chociaz kominek wciaz ma wyprowadzenie wody dosc wysoko z tego co pamietam, to wejscie do wezownicy zwykle nie jest na samym dole zbiornika, mam przynajmniej taka nadzieje. jaki (termo)zawor trzeba by zastosowac do przepuszczania wody tak, by dzialal bez pradu? i o jakich przekrojach rur myslisz? Co do średnic to najmarniej fi 28 rura miedziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 28.07.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Sprawa wygląda dokładnie tak jak napisali przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek007 05.08.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam,Czy mogę prosić o pomoc w doborze kominka z PW. Po pierwsze chciałem wybrać firmę - jedną z lepszych i tu co instalator to poleca inną firmę. Generalnie jestem nastawiony na Makroterm Panoramix lub CTM effe. Która z tych firm jest godna polecenia, a może są inne lepsze?Przy okazji zastanawiam się które rozwiązanie jest korzystniejsze z wymiennikiem w kotłowni (CTM), czy też w obudowie kominka. Czy po kilku latach nie trzeba będzie wymieniać wymiennika gdyż obniży on swoją sprawność (a może dotyczy to tylko wymienników oddalonych od kominka).To są podstawowe moje dylematy, nie chcę rozbudowywać mojego posta więc proszę o konkretną odpowiedz. W następnym poście zapytam o dobór mocy kominka do domu.Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 05.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Obydwie wymienione firmy są godne polecenia i można spokojnie kupować ich produkty. A co do wymienników to tylko kwestia rozwiązania technicznego, obydwa działają tak samo jeśli chodzi o sprawność. A jeśli chodzi o dobór mocy kominka to proszę podać w jakim domku ma być zamontowany i postaram się coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek007 05.08.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Czyli wymiennik nie jest elementem, który należy co jakiś czas wymienić, nie zużywa się ? Co do doboru mocy kominka. Mam dom o pow. 180m2, w tym grzeję piwnicę (studenci). Posiadam instalację co z kotłem 24kw Junkersa i grzejniki PURMO (nie mam podłogówki). Wodę ogrzewam w zasobniku 150l (dla 4-8 osób).Instalatorzy doradzają mi kominek Makrotermu 18kw - który podobno dogrzewa dom o pow. do 250m2. Druga grupa instalatorów zdecydowanie nalega na 24kw.Jest jeszcze jeden problem, kominek będę podłączał do przewodu fi 150 (kamionka) i nie każdy kominek może być podłączony do tak małej średnicy. Z góry dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.08.2008 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam.Przy tej średnicy komina daruj sobie jakikolwiek kominek z płaszczem wodnym.Będziesz tej decyzji żałował za jakieś 2-3 lata, lub...przerobisz komin.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek007 06.08.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Bardzo dziękuję za radę i proszę rozwiń swoją myśl. Chcę kominek zrobić w pełni legalnie i świadomie, spotkałem się z ilomaś instalatorami teraz robię ekspertyzę kominiarza (kamionka sprawdzona kamerą). Średnica czopucha w kominku Makroterm 18kw wynosi 18cm, moja średnica kamionki 15cm, przyodpowiednio uformowanej krztałtce (owal) wejdę prawie identyczną średnicą. Po za tym planuję doprowadzić powietrze wykorzystując do tego cały przewód wentylacyjny lub zastosować dopływ powietrza fi 150.Proszę przeanalizuj jeszcze raz moją sytuację i napisz kilka cennych rad, bardzo mi zależy na ogrzewaniu kominkem z PW.I czy dobrze dobrałem moc wkładu do warunków? Dziękuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 06.08.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Jesli chodzi o moc kominka to 18kW spokojnie wystarczy, a jesli dom jest dobrze ocieplony to nawet ta moc jest za duża (nie można przewymiarowywać kominka ponieważ z tego wynikają w późniejszym czasie same problemy!! Poczytaj inne posty na ten temat, juz było o tym dużo pisane na forum). Co do komina to przekrój 150 to faktycznie troszkę mało (zalezy jaki jest wysoki ten komin, im wyższy tym lepszy - większy ciąg), jeśli w tym kominie są do wykorzystania np. 2 przewody to można zrobić tzw. "portki" czyli połaczyć kominek pod dwa kanały i przekrój masz taki, że ho ho (ale w tej kwestii niech najlepiej wypowie się kominiarz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.08.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam. Nie mam za bardzo czasu (wyjeżdżam dzisiaj na kilka dni) żeby chyba już dziesiąty raz tłumaczyć na forum że tak komin jest do bani. Poczytaj moje posty na forum Tak w skrócie: Różnica niby 3 cm. A wystarczy policzyć - średnica komina 15 cm - pole przekroju 177 cm2 średnica komina 18 cm - pole przekroju 255 cm2 Okazuje się że różnica pomiędzy tymi średnicami jest tak duża że zmniejsza Twój komin o prawie 1/3 powierzchni "roboczej" odprowadzania spalin. Teraz od tych 15 cm średnicy odejmij sobie jeszcze ok. 1 cm, bo o tyle zmniejszy się przekrój komina po ok. 2-3 latach palenia, w skutek osadzania się sadz szklistej z zimnych spalin kominka z płaszczem wodnym na kamionkowym przewodzie kominowym i będziesz miał faktycznie pole przekroju równe ok. 154 cm2. A tej sadzy nie usunie żaden kominiarz. Wkłady z płaszczem za bardzo wychładzają spaliny i prawidłowo zwymiarowany i wykonany komin jest w takich instalacjach rzeczą pierwszorzędną do wykonania. "Portki" są bardzo dobrym rozwiązaniem. Pod warunkiem że połączy się je na górze komina znów w jeden co najmniej 1 m wspólny przewód większej średnicy. Zgadzam się z przedmówcą co do mocy. Śmiało by można było nawet mniejszy wkład 10-12 kW, bo prawie nikt nie liczy jeszcze mocy cieplnej jaką oddaje sam kominek poprzez przewód dymowy i całą swoją powierzchnię poprzez obudowę kominka w salonie i z reguły otwartej kuchni. Efekt jest taki że zakręca się tam kaloryfery bo jest za ciepło a to skutkuje znów zbyt gorącymi kaloryferami na piętrze domu, więc domyka się doloty powietrza by paliło się mniej. No i mamy brudną szybę, niepełne spalanie, skropliny, smród wędzonki z wkładu i tak "w koło macieju"... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek007 08.08.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia, poczytam jeszcze dokładnie poprzednie posty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 14.08.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam - wracam tu jak bumerang i ciągle nowe wiadomości zdobywam.Przeszukałam forum (jakieś 1920 postów wyskoczyło w opcji "szukaj") i odpowiedzi na nurtujące pytanie nie znalazłam.Powiedzcie mi proszę , kto robi projekt ogrzewania z kominka z pw, czy moge tego oczekiwać od firmy , w której planuję zakup "lechma" lub "makroterm" (jeszcze sie zastanawiam), czy zlecić jakiemus fachowcowi.Jaki może byc przybliżony koszt takiego projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerald_ 18.08.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam. Przeszukałem forum ale mam nadal wątpliwości. Makroterm podaje że dla Turbokominka I maksymalna pow. orzewania to 400m2 - chodzi o kominek 32 kW. Przy takiej pow. kubatura to około 1100-1200 m3. Tymczasem producent Acquatondo podaje dla kominka o mocy 27kW maksymalną kubaturę 700 m3. Coś mi tu nie gra jesli chodzi o proporcje. Wcześniej na forum ktoś napisał że liczy się 1kW=10m2. Czyli Acquatondo powinien ogrzać dom o pow. około 240 m2. Co sądzicie? Ja mam kubaturę 800m3 i pow do ogrzania 280m2 - czy brać na poważnie zapis producenta że maksymalnie 700 m3? W każdym razie któryś z producentów nie podaje dokładnych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcoxl 18.08.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam !sorry za wpięcie w temat , ale po dłuuugim czytaniu czas na pytania :chcemy dogrzać kominkiem z PW 2 części domu (stary po remoncie , ocieplony , zamknięty ) Mała część domu (40 m2) holik 9 m2 2x podłogówka pod drugą wylewką 50 mb i hol 20mb , CWU (brak pomysłu jak duże) , w przyszłym roku ze 2 grzejniki na górę (jako wspomaganie elektrycznego ) Komin wewnątrz 15x18 cm wys. 6 m (właśnie zauważyłem , że na wysokości 1.7 m rozchodzi się w 2-gi przewód czyli razem 2x15x18 ) - przed remontem był tam kaflowy . Komin jest 4 kanałowy z czego 1 kanał zajęty u góry na wentylację .Do wyboru - oszczędny z miejscem LECHMA PL-190 Korner 8KW lub AquaEco - Comfort 15 kW tarnava .Który wybrać ?? Co koniecznie dokupić do wkładu ??Pozdrawiam serdecznie .Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson 19.08.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam... zastanawiamy się z żoną nad zakupem kominka z płaszczem wodnym żeby wykorzystać palenie w nim choćby na grzanie CWU w letnie chłodne wieczory. Instalcję mamy już położoną zasilana jest kotłem miałowym. wydzielone są trzy obwody pompowe: jeden na podłogówki (pompa na powrocie) drugi na grzejniki (pompa na powrocie) i trzeci na CWU (pompa na zasilaniu) ... instalacja otwarta... jak do takiej instalacji wpiąć najprościej kominek z PW bez bufora itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts