Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

"czy podobny zestaw można samemu dobrać u innych producentów tzn. gdzie indziej solary, turbokominek z macro, a piec tez gdzie indziej i czy sie oplaca i czy bedzie dobrze to dzialało?"

Witaj

Oczywiście możesz spróbować taki zestaw dobrać i skompletować osobiście lub przez pana Czesia :wink: ze sklepu ale nie będziesz miała pewności że, będzie to działało z należytą sprawnością z zachowaniem istoty takiego systemu.

Z tego co udało mi się zapoznać już w terenie (poczta pantoflowa, fora znajomi) to dobieranie takiego systemu jest ogromnie skomplikowane ( niestety nie należy do najtańszych). Kluczem do tego systemu jest jeszcze a może przede wszystkim grupa montażowa a Makroterm ma swoich ludzi w terenie.

W mojej opini to za dużo kasy aby dopuścić do jakiejkolwiek kichy. Sprawny system grzewczy to moim zdaniem serce chałpy :p

JESTEM B. CIEKAW WASZEJ OPINI.

pzdr

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno:

http://www.makroterm.pl/zintegrowane_ogrzewanie/

ZINTEGROWANY SYSTEM OGRZEWANIA

(w układzie zamkniętym)

System Zintegrowany ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej do domu jednorodzinnego lub innego obiektu o powierzchni do 400 m2 przy pomocy Turbokominka z płaszczem wodnym do układów zamkniętych i kolektora słonecznego Turbosolar

I – 3 źródła energii, działające na rzecz jednej instalacji:

1. TURBOSOLARŽ - kolektor słoneczny, wykorzystujący promieniowanie słoneczne,

2. TURBOKOMINEK I – kominek do spalania drewna i materiałów drewnopochodnych,

3. INNE ŹRÓDŁA CIEPŁA - kocioł gazowy, olejowy, elektryczny lub pompa ciepła.

II – 2 niezależne źródła energii.

III - Możliwość wielooetapowego budowania systemu z modułów.

IV – Połączenie komfortu z ekonomią.

V – Możliwość precyzyjnego sterowania temperaturą w pomieszczeniach.

VI – Automatyczne działanie całego systemu.

Jak tanio i oszczędnie ogrzać dom i przygotować ciepłą wodę

Rosnące ceny gazu, prądu czy innych paliw spędzają sen z powiek każdemu, kto musi zatroszczyć się by ogrzać swój dom (jeśli już wielkim wysiłkiem udało mu się go wybudować). Mając także na uwadze, że domownicy niespecjalnie lubią brać prysznic w zimnej wodzie - musimy przeznaczyć całkiem sporą sumę w budżecie domowym na koszty ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej. W skali roku tysiące kilowatogodzin i litrów ciepłej wody oznaczają nic innego jak wydatek rzędu kilku bądź kilkunastu tysięcy złotych.

Planując zamieszkanie we własnych 4 ścianach należy już na etapie projektu domu przewidzieć konkretny system grzewczy, który będzie zapewniał komfort termiczny pomieszczń i ciepłą wodę użytkową (w skrócie c.w.u.). Korzystając z doświadczeń z nowoczesnymi urządzeniami, można polecić rozwiązanie łączące w sobie 3 różne źródła energii. Obecne ceny energii sugerują wykorzystanie w domu jednorodzinnym zintegrowanego systemu grzewczego :

TUBOKOMINKA z płaszczem wodnym - do ogrzewania pomieszczeń i ciepłej wody z przeznaczeniem do spalania drewna i materiałów drewnopochodnych,

kolektorów słonecznych TURBOSOLARŽ do podgrzewania wody w okresie wiosna-lato-jesień, wykorzystujących darmową energię słoneczną

innego źródła ciepła- kocioł gazowy, olejowy, elektryczny lub pompa ciepła.- jako zabezpieczenie dodatkowe

Główną ideą, jaka przemawia za takim rowiązaniem jest oszczędność i wygoda. W nowoczesnym domu źródła energii służące do ogrzewania i przygotowania wody użytkowej powinny dokładnie ze sobą współpracować celem wzajemnego uzupełnienia i osiągnięcia oszczędności. Ta idea została opracowana przez firmę Makroterm i wdrożona w SYSTEMIE ZINTEGROWANYM. Połączenie w jednym systemie tradycyjnego kotła (olejowego, gazowego, pompy ciepła), TURBOKOMINKA oraz TURBOSOLARŽA polega na wzajemnym zastępowaniu źródeł energii. W czasie korzystania z TURBOKOMINKA odłączony zostaje kocioł, a kolektor słoneczny przygotowuje ciepłą wodę użytkową, jeśli warunki pogodowe na to pozwalają. Przy zachmurzeniu energia cieplna zostaje uzupełniona przez inne źródła, np. TURBOKOMINEKŽ. W tym rozwiązaniu trzy źródła energii, działają na rzecz jednej instalacji. Kolektor słoneczny został stworzony z myślą o c.w.u. w półroczu ciepłym, natomiast kominek jest w stanie ogrzewać cały dom za pomocą istniejącej instalacji grzejnikowej oraz przygotować ciepłą wodę użytkową. Turbokominek może być bezpośrenio podpięty do instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody. Urządzenie posiada elektroniczne sterowanie procesem spalania i temperaturą ogrzewania wody. Paląc w kominku „pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu”- nie dość, że wnetrze jest pełne blasku ognia, to w całym domu mamy komfort termiczny (ciepło kominka rozprowadzone jest przez instalację grzejnikową). Cały system jest oszczędny i tani w eksploatacji. Jest łatwy w obsłudze i może współpracować z każdym istniejącym systemem grzewczym.

Od strony oszczędności na kosztach utrzymania domu zasada działania systemu zintegrowanego polega na ustawieniu priorytetów wg kosztów eksploatacji: kolektor słoneczny dostarcza nam energię w dni słoneczne, latem nie musimy korzystać z dodatkowego źródła energii, w dni pochmurne i chłodne możemy korzystać z Turbokominka, a z kotła gazowego lub olejowego korzystamy w nocy lub wtedy, kiedy nie palimy w Turbokominku. W ten sposób kolejne zapowiedzi o podwyżce cen gazu, węgla czy prądu niepowinny na nas robić wrażenia. Na koniec jeszcze jedna ważna rzecz: system działa w pełni automatycznie; następuje płynne przełączanie między źródłami energii. Pozostaje cieszyć się ciepłem i niskimi rachunkami.

• 3 weeks później...
Dołączam do Lunetki - także poszukuje dobrego fachowca, który zamontuje mi Aquatondo 22 - nie w stolicy ale na prowincji. Zauważyłam że są tu też użytkownicy kominków edilkamin - proszę podzielcie się wrażeniami na temat instalatorów. Jak na razie znalazłam firmę montującą te kominki na terenie całego kraju http://www.centrumkominkow.pl/. Czy ktoś może korzystał z ich usług?

SONYA, a dlaczego wybraliście Aquatondo 22?

My oglądaliśmy kominki z płaszczem wodnym LECHMA.

Czy macie jakieś opinie na ich temat?

Na co zwracać uwagę?

Chodziło nam o kominek ze sferyczną szybą podnoszoną do góry i wybór był tu mocno ograniczony a przy tym bardzo spodobała nam się stylistyka tego konminka i odpowiadały nam jego parametry.

Makroterm juz podlaczony hydraulicznie (jeszce bez wkladu kominowego i jeszcze nie rozpalany) i juz na wstepie pojawily sie 'atrakcje'

1. Kociol gazowy grzejac cwu podaje podgrzewana wode do ukladu CO - niespodziewanie grzejniki zrobily sie gorace. Podejrzewam, ze w jakis sposob sprzegniete zostaly obwody CO i cwu. Czy ktos z was tez tak mial?

2. Plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka doplywu wody, slychac nieustannie szum wplywajacej wody do naczynia. Reklamowac naczynie?

3. Okazalo sie, ze musze zamowic jeszcze sterownik PZZ1 z Makrotermu, zeby sterowal praca pompy cwu. Czyli kolejnych kilka dni czekania. A moze oprocz tego PZZ1 powinienem jeszcze cos dokupic z akcesoriow Makrotermu, zeby kominek mogl grzac CO i cwu i wspolpracowal z kotlem gazowym Junkersa (sterowanie pogodowe)?

Makroterm juz podlaczony hydraulicznie (jeszce bez wkladu kominowego i jeszcze nie rozpalany) i juz na wstepie pojawily sie 'atrakcje'

1. Kociol gazowy grzejac cwu podaje podgrzewana wode do ukladu CO - niespodziewanie grzejniki zrobily sie gorace. Podejrzewam, ze w jakis sposob sprzegniete zostaly obwody CO i cwu. Czy ktos z was tez tak mial?

2. Plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka doplywu wody, slychac nieustannie szum wplywajacej wody do naczynia. Reklamowac naczynie?

3. Okazalo sie, ze musze zamowic jeszcze sterownik PZZ1 z Makrotermu, zeby sterowal praca pompy cwu. Czyli kolejnych kilka dni czekania. A moze oprocz tego PZZ1 powinienem jeszcze cos dokupic z akcesoriow Makrotermu, zeby kominek mogl grzac CO i cwu i wspolpracowal z kotlem gazowym Junkersa (sterowanie pogodowe)?

Tomek co do punktu 1 to tak jest jak się zaufa partaczom którzy się uczą na twojej instalacji.

Na pewno cos nie tak z polaczeniami miedzy kotlem a kominkiem i rozdzielaczem CO, oczywiscie instalator to poprawi. A czy zdarza sie, ze plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka zaworu (jak to jest na razie u mnie) i woda przez caly czas szumi? Czy jest to wadliwy plywak czy tez cos nie tak z polaczeniami?

Witam wszystkich Kominkowiczów i mam pytanie do mądrzejszych:

Mam zainstalowany kocioł gazowy firmy Rotex (GasSolarUnit z możliwością kiedyś solarów, jak bedzie kasa) z zintegrowanym zbiornikiem CWU. Stoi również kominek z płaszczem wodnym, który jest podłączony do instalacji. Problem w tym że wydaje mi się, że jest on podłączony jakoś nie-ten-teges. Sprawa wygląda tak:

Ciepła woda idąca od kominka (po przekroczeniu 40 St.C włącza się pompa na powrocie i woda rusza) jest podłaczona do zasilania grzejników w domku. Tym sposobem, za każdym razem kiedy zapalę w kominku, to idzie mi ciepła woda na grzejniki - chyba, że wcześniej pozamykam głowice. Już to uważam trochę dziwne. Dopiero powrót z grzejników wchodzi do kotła i podgrzewa wodę. Tym sposobem chcąc kominkiem w lato podgrzeć CWU muszę pozakręcać głowice w grzejnikach i skręcic ogrzewanie podłogowe i liczyć na to, że ciepła woda z kominka płynąc rurkami po calym domu (ale bez grzejników, bo je pozakrecałem) nie straci wiele na cieple i jej powrót dogrzeje CWU.

Nie sądzicie, że to jakieś dziwne? czy nie powinna woda ciepła idąca od kominka iść bezpośrednio do kotła, a ewentualna nadwyżka na grzejniki. Instalator tłumaczyl mi jakos pokrętnie, że tak się nie da.

Że niby:

-- problem, bo co, jak woda ma cieplejszą temperature, niż ustawiona życzeniowa na kotle?

-- problem, bo co, jak woda z kominka przez dłuższy czas napływa gorąca i woda w zbiorniku CWU też juz jest gorąca i jak to zabezpieczyć i gdzie odprowadzić temperaturę?

-- itd....

Chciałem jeszcze, aby było tak, że przy dopływie gorącej wody z kominka system automatycznie wyłączał potrzebę grzania gazowego - i po wyartykułowaniu tego życzenia mój instalator osiwiał :o

A chciałem TAK:

1) Jak długo grzeje gazem, to CO i CWU ustawiam sobie na kotle;

2) Jak włączam kominek, to woda podawana z kominka ogrzewa mi do wyboru albo CWU, albo CO.

I niby to taki problem :roll: !!!

Proszę o jakieś słowa poparcia :-)

yp

2.

Mialem dokładnie tak samo. jeśli wyłączone było CO to w trakcie grzania CWU były ciepłe kaloryfery na piętrze. Woda wpływała do grzejników przez powrót. Odwracał się kierunek obiegu wody w instalacji na piętrze. Wystarczyło na powrocie z piętra załozyć zawór zwrotny.Pomogło.

2.

Ale sie rozpędziłem.

Co do punktu 3 to faktycznie instalator był partaczem. PZZ1 wchodzi w skład zestawu kominka Makroterm i powinien być dostarczony razem z kominkiem.