tomek_2 23.11.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam pytanie do uzytkownikow/instalatorow Makrotermu: czy mozna zrezygnowac z grzania cwu poprzez zakrecenie zaworow na pompie kominkowej cwu? Czy tez sa na to inne sposoby? Wolalbym, zeby wiecej ciepla szlo do ukladu CO a zasobnik cwu 150l, ktory mam jest i tak slabo grzany przez kominek a pochlania spora na pewno ilosc mocy grzewczej kominka. I pytanie drugie - czy mozna zmienic fabryczna nastawe temp. wylaczania wiatraka 65st na mniejsza i czy spowoduje to wolniejsze spalanie drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 23.11.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 witam, ja poza kominkiem jako drogie źródło grzania mam zwykły piec na drzewo. mam pytanie czy do kominka potrzebny jest wentylator czy wystarczy tylko przepustnica ze sterownikiem ( mój kominek to aquatondo 29) i czy mogę gdzieś dostać sterownik sterujący czterema pompkami(1 do CWU, 2 do grzejników, 3 do podłogówki, 4 do układu kominka)???? proszę o radę Witam co do kominka to akurat do tego modelu będzie trudno ci doprowadzić szczelnie powietrze do paleniska ja bym postawił na przepustnicę co do sterownika to podaję link: http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/379/# pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 23.11.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witajcie.Ja mam kominek z plaszczem wodnym Ulrich Aquafire 21KW polaczony ma byc z piecem gazowym Hoval i Solarami Ulrich + zbiornik biwalentny 300l.W chwili obecnej jednak nie mam podlaczonej instalacji jeszcze. Teraz chcialbym sobie jakos docieplic wnetrze domu (szkieletowego) i zastanawiam sie czy moge moj kominek odpalic i bez niczego w nim sobie "popalac" aby emitowal jakiekolwiek cieplo na dom? Co o tym sadzicie? Czy aby nie uszkodze kominka kiedy bede w nim palil i gdy nie bedzie w zadnym ukladzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 23.11.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Mam pytanie do instalatorów bądz użytkowników makrotermu + wentylacja mechaniczna. Czy da się wykanać szczelne polączenie powietrza zewnetrznego do wkladu i jak jest ze szczelnością samego wkladu. Przy wentylacji mechanicznej zbilansowanej te warunki powinny byc chyba zachowane. Jak to jest w praktyce? Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 23.11.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Witajcie. Ja mam kominek z plaszczem wodnym Ulrich Aquafire 21KW polaczony ma byc z piecem gazowym Hoval i Solarami Ulrich + zbiornik biwalentny 300l. W chwili obecnej jednak nie mam podlaczonej instalacji jeszcze. Teraz chcialbym sobie jakos docieplic wnetrze domu (szkieletowego) i zastanawiam sie czy moge moj kominek odpalic i bez niczego w nim sobie "popalac" aby emitowal jakiekolwiek cieplo na dom? Co o tym sadzicie? Czy aby nie uszkodze kominka kiedy bede w nim palil i gdy nie bedzie w zadnym ukladzie? Greg ja bym raczej nie ryzykowal. nie jestem specjalistą ale wydaje mi sie że wklad zwykly jest inaczej zdubowany, na powierzchni ma radiatory odprowadzajace cieplo. w kominku z plaszczem tą funkcję pelni woda. Chyba lepiej wstalić jakąś dmuchawe. pewnie w każdej wypożyczalni mają, koszt nie zabije ale duuuzo bezpieczniej. Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 23.11.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Michal thx........dmuchawy drogie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 24.11.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Witajcie. Ja mam kominek z plaszczem wodnym Ulrich Aquafire 21KW polaczony ma byc z piecem gazowym Hoval i Solarami Ulrich + zbiornik biwalentny 300l. W chwili obecnej jednak nie mam podlaczonej instalacji jeszcze. Teraz chcialbym sobie jakos docieplic wnetrze domu (szkieletowego) i zastanawiam sie czy moge moj kominek odpalic i bez niczego w nim sobie "popalac" aby emitowal jakiekolwiek cieplo na dom? Co o tym sadzicie? Czy aby nie uszkodze kominka kiedy bede w nim palil i gdy nie bedzie w zadnym ukladzie? W żadnym wypadku nie można palić w kominku "na sucho" (bez wody)!!! Palenie "na sucho" spowoduje uszkodzenie wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.11.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mam pytanie do instalatorów bądz użytkowników makrotermu + wentylacja mechaniczna. Czy da się wykanać szczelne polączenie powietrza zewnetrznego do wkladu i jak jest ze szczelnością samego wkladu. Przy wentylacji mechanicznej zbilansowanej te warunki powinny byc chyba zachowane. Jak to jest w praktyce? Pozdrawiam Michal z tego co wiem to makroterm do tej pory nie dochrapał się metody szczelnego doprowadzenia powietrza do wkładu lepiej wypadają w tym względzie kominki z przepustnicą powietrza gdzie jest możliwość szczelnego doprowadzenia powietrza do wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 24.11.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 W żadnym wypadku nie można palić w kominku "na sucho" (bez wody)!!! Palenie "na sucho" spowoduje uszkodzenie wkładu. Wiec pozostje mi kupno "kozy"......bo zamarzne...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 24.11.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mam pytanie do uzytkownikow/instalatorow Makrotermu: czy mozna zrezygnowac z grzania cwu poprzez zakrecenie zaworow na pompie kominkowej cwu? Czy tez sa na to inne sposoby? Wolalbym, zeby wiecej ciepla szlo do ukladu CO a zasobnik cwu 150l, ktory mam jest i tak slabo grzany przez kominek a pochlania spora na pewno ilosc mocy grzewczej kominka. I pytanie drugie - czy mozna zmienic fabryczna nastawe temp. wylaczania wiatraka 65st na mniejsza i czy spowoduje to wolniejsze spalanie drewna? mariobros co ekspert moglby powiedziec w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 26.11.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam.Michalwdowski sam kominek można podłaczyc w miare szczelnie doprowadzając powietrze z zewnątrz. Widać na zdjęciach str. int. przy obudowie kominka. Tomek 2 myślę że bez problemu można odłączyć CWU(wyłącz pompę CWU od kominka i zakręć zawór przy pompie ) . Jakiej mocy masz kominek i jaką powierzchnie do ogrzania że brakuje ciepła od kominka. Mam też kominek Makroterm 24 KW ogrzewam ok 200 m/2 domu oraz mam też CWU. Owszem czasami przy nasileniu kąpieli kominek nie zdąży nagrzać CWU/ale chwila przerwy ok 1/2 godziny i jest OK. Zasobnik mam 150 l. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 26.11.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Wiech - kominek 18kW, do ogrzania podobna powierzchnia jak u ciebie a cwu mialo byc w zasadzie przy okazji. Ale grzane jest zdecydowanie malo wydajnie przez kominek. Z drugiej strony faktem jest, ze mam drewno sezonowane tylko pol roku czyli w zasadzie mokre i ciezko mi osiagnac temperature wyzsza niz 75-78 stopni w instalacji CO. Najczesciej jest okolo 70 stopni. W takiej sytuacji mysle, zeby wiecej energii podac do ukladu CO a cwu niech bedzie grzane gazem (tu tez nie jest rewelacyjnie - ok. 65-70 m3 gazu na miesiac na ogrzewanie zasobnika 150 l 3 razy dziennie po 30 minut plus gotowanie na 2 kucheniach gazowych). Czyli sadzisz, ze pompe mozna zamknac na zaworach? Mysle jeszcze, zeby ustawic temp wlaczania pompy cwu na tyle wysoka, ze pompa nie powinna sie czetso wlaczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 26.11.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Tomek 2.Taka temp. jak Ty 75-80 st to nie mam nawet w najsroższą zime .Przeważnie mam 55-70 st.Pale wyłacznie w kominku cała zimę.Drewno minimum 1.5 roku. dab grab ,buk jesion.Gaz wyjątkowo kilka razy do roku (propan).Temp w domu ok. 22 st(moja żona jest ciepłolubna).Grzejniki z lekka przewymiarowane pod kondensat .Palę 5 sezon. Tomku sprobuj brykietem z drzew liściastych albo suchym drewnem min 2 lata i zobacz efekt. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 27.11.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 zgadzam się z przedmówcą, wina leży po stronie drewna, jeśli palisz mokrym drewnem to rezultaty są mizerne. Mokre drewno pochłania duże ilości ciepła najpierw do odparowania wody dopiero później daje ciepło. Mokre drewno (wilgotność 50-60%) ma wartość opałową rzędu 7-12MJ/kg, a suche (zawartość wilgoci 15-20% -sezonowane min. 2lata) ma wartość opałową już ok.18MJ/kg także różnica jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.11.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Tomek 2 czy składujesz drewno pod zadaszeniem.Powinno byc zadaszone oraz miec zapewniony przewiew. Myśle że poprawisz efektywność grzania oraz zaoszczędzisz na ilości drewna. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 27.11.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Na razie jest przykryte gruba warstwa folii i ulozone na paletach w ogrodzie, ktore z kolei leza na plytach chodnikowych. Przewiew ma b. dobry ale jak pisalem ma wg mnie nie wiecej niz pol roku choc wg sprzedawcy bedzie mialo ok poltora Mysle o tych brykietach debowych coraz bardziej, mam nawet w poblizu Lodzi producenta ale mozna kupic min. 3 tony za 646zl/tona plus transport we wlasnym zakresie. Zapodaje link http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=477960832 Z kolei na miejscu moge od reki kupic brykiet brzozowo-iglasty ale wolalbym, jak radziles Wiechu, calkowicie lisciasty. Duzym plusem jest to, ze jest ofoliowany. Na Allegro znalazlem tez taka oferte http://www.allegro.pl/item486354970_brykiet_ruf_pogrubiony_bab_z_bukiem_caly_kraj.html ale doliczajac koszty transportu to wychodzi jak za zboze nawet, jesli bedzie b. kaloryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 28.11.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 witam w gronie użytkowników kominków z PW. Wiem, że z założenia nie wolno w takim kominku palić drzewem iglastym. Ale jesli już bym paliła to czym to grozi? tylko baaaaaaaardzo brudna szybą czy może czyms jeszcze? Witam, nowy tu jestem, choć dom w zasadzie skończony. U mnie palenie przez zaledwie 6 miesięcy zakończyło się mało przyjemnie. Najpierw przepalałem budowlane tektury i dechy, było w miarę OK. Potem kupiłem dwie palety buczyny, ale mnie oszukali, bo na wierzchu było suche, a wewnątrz mokre... Dokupiłem brykietów z drewna liściastego i tym zestawem paliłem od listopada '07 do stycznia '08. Potem przywiozłem od ojca, za darmo, cztery tony palet. Takich palet do towaru, nie pelet Pociąłem toto na kawałki, zawaliło pół garażu. Paliło sie rewelacyjnie, ale już po miesiącu kominek zaczął dymić wokół drzwiczek. Próby czyszczenia i inne eksperymenty nie pomogły, więc postanowiłem dociągnąć do wiosny paląc przy otwartym szyberku. Mniejsza sprawność, ale dechy za darmo, to co Bodajże pod koniec marca zapragnąłem dowalić drewna na noc, i, wykazując się niegodną inżyniera ignorancją, dokonałem tego, gdy wyładowany w połowie kominek akurat "spoczywał", recyrkulując sobie spaliny, z wyłaczonym nawiewem. W efekcie gwałtowny dopływ powietrza wywołał nagły ciąg, niedopalone gazy poszły w komin, i miałem przez chwilę fajne fajerwerki. Komin zaczął dudnić, chałupa się trzęsła, coś się sypało, trzeszczało, zgrzytało. Nad dachem gorzała śliczna pochodnia Po tej przygodzie zawezwałem ekipę co to montowała. Kominek na szczęście jeszcze nie obudowany. Zdjęliśmy cały czopuch, rury, wyczystki. Szok. Rura fi 250 była zarośnięta na 4 cm wgłąb (czyli nagle stała się fi 190...). Nie sadzą, a płatkami czegoś na pograniczu sadzy, żywicy i szkliwa. W kominku, na półce wodnej (widać od góry przez wylot spalin) leżała warstwa tychże płatków zwęglonej żywicy (ok. 4 cm). Czyszczenie samego kominka (szczelina nad półką wodną z przodu, przestrzenie między rurami itd. trwało ze trzy godziny, różnymi wymyślnymi prętami, skrobakami i dłutem... Wygrzebali dwa wiadra czarnej łuskowatej sadzy. Zapewne pożar w kominie to też te niedopalone żywice osadzone w przewodzie i podpalone gorącymi gazami... Po złożeniu całości do kupy nowy sezon zacząłem paląc brykietem dębowym. I tak do dziś. Paczka 10kg (5zł) starcza przy temp. powyżej 5 st. na wygrzanie domu do 20 stopni. Teraz zużywam jakieś 20kg/dobę. Kominek pracuje idealnie, żadnego dymienia, sadzy, zero popiołu, szybę wystarczy co 2 dni przetrzeć szmatką i czysta. Rewelka. Zapasy iglastych desek dostał sąsiad w prezencie W zamian mam stałe dostawy miodu Kominek Makroterm 32 kW w zestawie z solarami (3 panele) i kotłem kondens. Brotje 24kW. Zasobnik 300 litrów. Kominek zasila CO/CWU via zawór trójdrogowy sterowany czujnikiem temperatury CWU, z priorytetem CWU. Kocioł gazowy mierzy temp. na powrotach z instalacji więc w chwili uruchomienia obiegówki kominka, automatycznie kocioł się wyłącza. Obecnie kocioł gazowy dba o CWU, a kominek o CO. Palę średnio od 16-tej do 22-giej. A, dom ma całkowitej 402m2, użytkowej 330m2 a to ciekawe bo ja podobne obiawy zaobserwowałam u siebie w kominku chociaż palę drewnem bukowym. A dokładnie to tak jak opisujesz wygląda mój kominek wewnątrz tzn łuski sadzy i jakaś taka czarna maź na ściankach i rurach, które przebiegają przez wkład. Zaczęło mnie to ostatnio zastanawiać. Czy to jest normalne? Jak ty ogrzewasz taką chałupę 20kg brykietu na dzień ja kiedys próbowałam, ale dwie paczki starczały zaledwie na kilka godzin i nie dogrzewały do takiej tempeartury mimo iz grzeje na razie tylko parter czyli jakieś 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 28.11.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 edit-blondi Być może masz za dużą moc wkładu na Twój dom. W związku z tym mogą się dziać takie rzeczy. Jeśli wszystko jest dobrane prawidłowo to nic takiego nie powinno występować. Fakt faktem że czasem każdy kominek trzeba czyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 28.11.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 kominek mam 19kw. Fakt faktem, że na razie grzeje tylko parter jakieś 120m2. Upału nie ma bo temperatury jakie osiągam na c.o. to max.50 stopni. Jasna sprawa, że trzeba czyścić, ale to zjawisko trochę mnie zaniepokoiło bo palę od niedawna a pojawiło sie to juz jakiś czas temu. Staram sie to w miare możliwości usuwać przynajmniej częściowo, ale jak mi tym komin zajdzie? Ale piszesz, że może tak być to się trochę uspokoiłam. To dopiero mój pierwszy sezon grzewczy, wiec sie uczę palić w tym cudeńku. Może w końcu się zmobilizuję i wrzucę fotki mojej kotłowni to ocenicie to fachowym okiem, bo moi wykonawcy hydrauliki totalnie mnie zlewają i nic sie nie mogę dowiedzieć. a JA BABĄ JESTEM, WIĘC TRZEBA MI KAWĘ NA ŁAWĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 28.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Ja jakieś 2 godziny temu rozpaliłem kominek palę też nie do końca suchym drewnem, a na kominku temperatura 72*C. Mam wkład 16kW firmy Lazar dom ma powierzchni ok 170m2, ale teraz ogrzewam tylko jakieś 120m2 + zasobnik 120l, woda cieplutka, a i w domu nie można narzekać na brak ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts