Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Recommended Posts

Termometr i centralka powinny być przy kominku. .

a po co centralka w salonie ?

Żeby nie biegać co chwila do kotłowni czy garażu, żeby zobaczyć jaka jest temperatura wody w płaszczu :-)

Jak się ma kominek krótko to jest to bardzo potrzebna informacja - podczas palenia ok 2 razy sprawdzam :-)

Pozdrawiam

Michał M

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Posiadam kominek jak w temacie. Fachowiec zainstalował mi wszystko i kominek sprawnie działa, natomiast miał mi jeszcze ocieplić kominek, ale zniknął i wyłączył telefon, na szczęście całej kasy mu nie dałem. W tej chwili potrzebuje informacji w jaki sposób i czym najlepiej ocieplić kominek. Kominek mam tak zrobiony, że 20 cm wystaje w salonie, a reszta przez przekutą ścianę w pomieszczeniu obok, tam też mam czujnik sterowania pomp i zbiornik. Chce ocieplić kominek, aby przestał mi ocieplać pomieszczenie obok oraz wykonać jakąś zabudowę otwieraną abym mógł się dostać do rurek. Najbardziej interesuje mnie jednak to ocieplenie, proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam

Radek

Od lipca jest w Polsce teraz możliwość montowania takich kominków.

Na jakiej podstawie prawnej?

Zgodnie z Dz.U 2009 nr 56, z dniem 8.07.2009r wejdzie w życie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.03.2009r zmieniające dotychczasowy zakaz zasilania kotłów na paliwa stałe instalacji grzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynie wzbiorcze.

Nowe rozporządzenie (§1 pkt.20b) zmienia brzmienie §133 ustęp 7 z poprzedniego Rozporządzenia z dnia 12.04.2002r na następujące:

"Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, za wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW wyposażonego w urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła"

Zgodnie z Dz.U 2009 nr 56, z dniem 8.07.2009r wejdzie w życie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.03.2009r zmieniające dotychczasowy zakaz zasilania kotłów na paliwa stałe instalacji grzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynie wzbiorcze.

Nowe rozporządzenie (§1 pkt.20b) zmienia brzmienie §133 ustęp 7 z poprzedniego Rozporządzenia z dnia 12.04.2002r na następujące:

"Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, za wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW wyposażonego w urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła"

"...do 300 kW , wyposażonego..." - przecinek ważna sprawa tak jak "i" lub "oraz" (czasopisma) :D :wink:

Czyli jeśli kominek (do 300kW :p ) wyposażony jest w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła może pracować w układzie zamkniętym!?

Czy ktoś wie jakie to są/jest urządzenia?? Proszę o przykład.

Zgodnie z Dz.U

"...do 300 kW , wyposażonego..." - przecinek ważna sprawa tak jak "i" lub "oraz" (czasopisma) :D :wink:

Czyli jeśli kominek (do 300kW :p ) wyposażony jest w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła może pracować w układzie zamkniętym!?

Wężownica schładzająca :wink:

Witajcie użytkownicy kominków z płaszczem - wstawiłem wykonałem instalację, odpaliłem i jestem jak na pierwsze dni użytkownia szczęśliwym jego posiadczem - kominek Lechma 19kW

Jak z utrzymaniem szyby w czystości w Twojej lechmie?

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?

"

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?"

w 19kW z płaszczem generalnie szyba jest czarna , tak jest u mnie jak i u dwóch moich znajomych

stąd szukam innego kominka z płaszczem z kręgu lazar , hajduk i arysto

jeden z forumowiczów podesłał mi zdjęcia swojego lazara s i rewelacja

Witam. Miałbym pytanie do szanownych kolegów, którzy rozpracowali temat kotłowni. Mam kominek z pw CTM, piec gazowy viadrus oraz zasobnik (bufor) CTM. Regulacja temperatury odbywa się poprzez regulator na piecu, pokrętło na czujniku - sondzie (na buforze) oraz na zaworze 4 - drogowym, gdzie pokrętło ustawia moc centralnego - od nie grzeje do pełna moc. Zastanawiam się jak to wszystko zgrać aby instalacja była w miarę wydajna i ekonomiczna. Jaka temperatura powinna być na piecu (u mnie jest około 60 st), jaką temperaturę utrzymywać na buforze i jaką moc dać na grzejniki? Z góry dziękuję za info i porady.

"

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?"

w 19kW z płaszczem generalnie szyba jest czarna , tak jest u mnie jak i u dwóch moich znajomych

stąd szukam innego kominka z płaszczem z kręgu lazar , hajduk i arysto

jeden z forumowiczów podesłał mi zdjęcia swojego lazara s i rewelacja

Przymierzam się do tej lechmy bo z tego co wiem to jedyny kominek z całkowicie zamknięta komorą spalania.

Czy ktoś z Was wie o innym kominku spełniającym ten warunek?

Zgodnie z Dz.U

Witajcie użytkownicy kominków z płaszczem - wstawiłem wykonałem instalację, odpaliłem i jestem jak na pierwsze dni użytkownia szczęśliwym jego posiadczem - kominek Lechma 19kW

Kominek pracujący w układzie zamkniętym musi posiadać wężownicę schładzającą. Koszt takiego kominka jest niższy ok. 3 tys. od kominka w układzie otwartym.

Szkoda, że nikt nie ma jeszcze doświadczenia z taki kominkiem.

Zgodnie z Dz.U

Kominek pracujący w układzie zamkniętym musi posiadać wężownicę schładzającą. Koszt takiego kominka jest niższy ok. 3 tys. od kominka w układzie otwartym.

Szkoda, że nikt nie ma jeszcze doświadczenia z taki kominkiem.

Może nie tyle nie ma doświadczenia co sprawa podłączania kominka do układu zamkniętego nawet takiego ktury posiada wężownicę schładzającą (jest dopuszczony przez przepisy U.D.T do podłanczania w układ zamknęty) jest co najmniej sprawą dość niebespieczną pomimo przepisów dopuszczających takie rozwiązanie nikt przy zdrowych zmysłach nie chce być odpowiedzialny za ewentualne szkody powstałe przy takim sposobie podłączenia nie muwiąc już o zdrowiu i życiu inwestora ktury taki wkład będzie eksplatował

Witam

dziekuje za wasze cenne rady, przepraszam za krzyczenie, login jest w durzych i spospiechu kontynuuje.

pozdrawiam

Witam,

jestem 1 raz na forum wiec prosze wybaczyc brak "manier" ale mam kilka pytań:

1. czy tez macie 3 pompy w ukladzie wymiennika - mam polaczony kominek pw z piecem kondensacyjnym

2. czy da sie zrobic to na 1 pompie 9oszczednosc pradu)

3. jakie predkosci macie poustawiane na pompach?

Pozdrawiam

Witam,

jestem 1 raz na forum wiec prosze wybaczyc brak "manier" ale mam kilka pytań:

1. czy tez macie 3 pompy w ukladzie wymiennika - mam polaczony kominek pw z piecem kondensacyjnym

2. czy da sie zrobic to na 1 pompie 9oszczednosc pradu)

3. jakie predkosci macie poustawiane na pompach?

Pozdrawiam

1. ja mam w sumie 4 pompy (nie liczę tej wewnętrznej w piecu); dwie przy wymmienniku (jedna przed, druga za), 3cią do obiegu grzejnikowego i 4tą do podłogówki (też piec kondensacyny i kominek z pw)

2. chyba raczej nie

3. I na pompach kominkowych (to te przed i za wymmiennikiem) a III na pompach obiegów grzejnych

Pozdrawiam

Michał M